Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΒΑΖΕΛΙΝΗ



Νομίζω πως σε όλους αρέσει αυτή η εικόνα της κοπέλας που ατενίζει αυτά τα θαυμάσια χρώματα που παίρνει ο ουρανός όταν ό ήλιος έχει μόλις δύσει.
Όμως αν προσέξει κανείς καλύτερα την φωτογραφία θα διαπιστώσει ότι αυτή είναι μια πανέξυπνη και πονηρή γαλλική διαφήμιση της βαζελίνης MANEX !
Η Βαζελίνη είναι το εμπορικό σήμα που αναφέρεται στην ζελατίνα πετρελαίου.
Είναι επίσης ένα εμπορικό σήμα για κρέμες, λοσιόν, μέσων καθαρισμού, αποσμητικών και λιπαντικών δερμάτων της Unilever.
Η πρώτη γνωστή αναφορά του ονόματος βαζελίνη ήταν από τον εφευρέτη της ζελατίνας πετρελαίου, Robert Chesebrough στις ΗΠΑ που έγραψε στο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της το 1872 : «Εγώ, ο Robert Chesebrough, έχω εφεύρει ένα νέο και χρήσιμο προϊόν από το πετρέλαιο που το έχω ονομάσει βαζελίνη…».
Η ετυμολογία της λέξης προέρχεται από το γερμανικό wasser (= ύδωρ) + ελληνικό elaeon (= πετρέλαιο).
Ιδανική για μωρά, προστατεύει τα ευαίσθητα σημεία τους από τους ερεθισμούς, συγκάματα και ξηρότητα. Κατάλληλη και για σκασμένα χείλη, αγκώνες, φτέρνες, γόνατα ακόμα και για το ντεμακιγιάζ των ματιών. Ιδανική και για εγκύους καθώς προστατεύει το δέρμα τους από τους ραγάδες ή την χαλάρωση.
Έχει επίσης ιδιαίτερη χρησιμότητα στους πόλους της μπαταρίας του αυτοκινήτου.
Εκτός βέβαια από τους πόλους υπάρχει και μία άλλη εξ ίσου κοινή χρήση της που έχει περάσει ακόμα και στην πολιτική αρθρογραφία όπως βλέπουμε στον υπέρτιτλο του ΠΟΝΤΙΚΙΟΥ(τέλος και η βαζελίνη) αλλά και αλλού (πχ Αντίθεση στην κοινωνική βαζελίνη )

Επίσης η ιδιάζουσα αυτή χρήση έχει περάσει ακόμα και στον αθλητισμό!
Όλοι ξέρουμε πως βάζελος λέγεται ο οπαδός του Παναθηναϊκού και κατ' επέκταση ολόκληρος ο όμιλος. Βάσει του slang.gr η λέξη βάζελος προέρχεται από την βαζελίνη, που παλιότερα ήταν συνήθως πράσινη, εξ ου και προσδιορίζει τον Παναθηναϊκό. Ο χαρακτηρισμός αυτός χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα μετά από ένα ντέρμπι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού, όπου οι οπαδοί του Ολυμπιακού στην εξέδρα κρατούσαν βαζελίνη και την επεδείκνυαν εννοώντας κάτι σαν «Θα σας γαμήσουμε που θα σας γαμήσουμε, βάλτε λίγη βαζελίνη τουλάχιστον να μην πονέσει τόσο».
Κι επειδή πράγματι ο Ολυμπιακός κέρδισε εκείνο το ματς, έμεινε οι Παναθηναϊκοί να λέγονται «βάζελοι».
O Χάρυ Κλίν έχει χρησιμοποιήσει την βαζελίνη, που την ονόμασε με το όλο νόημα όνομα Arpa cola, για να σατιρίσει στο παρακάτω σύντομο σατυρικό του σποτάκι την γνωστή διαφήμιση της Amstel .


Όμως και η ποίηση δεν έμεινε ανεπηρέαστη από την γοητεία της βαζελίνης!
Αυτός που έγραψε μια μοναδική ωδή σε αυτήν ήταν ο Ηλίας Πετρόπουλος.
Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Κράξιμο (τεύχος 6,Μάϊος 1986) .
Το περιοδικό είχε σαν υπέρτιτλο το σλόγκαν "κάθε εργασία με σκοπό το κέρδος είναι πορνεία", η δε τιμή του ήταν , δρχ. 25 "μετά από παζάρι".
Το Κράξιμο υπήρξε περιοδική έκδοση από το 1981μέχρι το 1993 και εκδιδόταν από την εκδιδόμενη τραβεστί Πάολα (κατά κόσμον Παύλο Ρεβενιώτη).
Εκτός από τον Πετρόπουλο δημοσιεύτηκαν εκεί κείμενα των Φελίξ Γκουαταρί, Μίνου Αργυράκη, Αλέξη Μπίστικα, Τάκη Σπετσιώτη, Νίκου Σπάνια, Ευγένιου Αρανίτση, Κατερίνας Γώγου, Γιώργου Χρονά. Επίσης συνομιλίες της Πάολας και των συνεργατών του περιοδικού με τους Ντίνο Χριστιανόπουλο, Μιχάλη Ράπτη, Μαλβίνα Κάραλη, Χρόνη Μίσσιο, Δημήτρη Παπαϊωάνου κ.ά.
.
Ωδή στην Βαζελίνη
του Ηλία Πετρόπουλου
.
Σήμερα, που είναι Κυριακή αργία,
θα γράψω μιαν Ωδή στην Βαζελίνη την Αγία.
-Αυτό μην το λες ούτε στ' αστεία, γιατί θα χαλάσεις την ιεροτελεστία.
-Mα η λειτουργία θ' αρχίσει μ' ένα καλό γαμίσι.
Το λοιπόν, βάφω τον πούτσο μου με πράσινη ανιλίνη
και μετά τον αλείφω με βαζελίνη.
Όμως Εκείνης
χάλασαν τα χέρια της από τη λάντζα
και την συμβουλεύω, με υστεροβουλία:
-Παράτα όλ' αυτά τα ρομάντζα
και πιάσε τη Nivea, γλυκιά μου Ιουλία.
-Nivea Nivea και λανολίνη,
ή προτιμάς την κλασική βαζελίνη;
- Η βαζελίνη υπεράνω όλων,
ιδίως όταν πρόκειται περί κώλων.
- Η βαζελίνη μου λέρωσε πάλι το σεντόνι…
-Το ίδια έπαθε κι η γυναίκα του Αντώνη.
.
Αυτή η χρήση πάντως της βαζελίνης άρχισε να εμφανίζει μια σημαντική πτώση μετά από την ιστορική σκηνή με τον Μάρλον Μπράντο και την Μαρία Σνάιντερ "Στο τελευταίο ταγκό στο Παρίσι" όταν αυτός αντί για βαζελίνη της ζήτησε να φέρει βούτυρο!
.
Τέλος τρία ανέκδοτα με βαζελίνη κυκλοφορούν στο διαδίκτυο εδώ, εδώ, και εδώ.

4 σχόλια:

  1. Εγώ πάλι βρίσκω πως το σάλιο έχει θαυμάσια και πιο γευστικά αποτελέσματα στις περισσότερες από τις παραπάνω χρήσεις, με την εξαίρεση ίσως των πόλων της μπαταρίας του αυτοκινήτου…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπάρχουν φαρμακευτικά σκευάσματα που σήμερα δεν λερώνουν τα σεντόνια, άλλωστε στη συχνή χρήση δεν είναι πιά απαραίτητα. Και εδώ σημασία στο συναίσθημα και όχι στο μέσον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεια σου Αθεόφοβε με τα πρωτότυπα αφιερώματά σου!
    Να κι η δική μου συνεισφορά:
    Ένας εξερευνητής χάθηκε στη ζούγκλα. Ξαφνικά εμφανίστηκε μπροστά του ένας ιθαγενής με υπερμέγεθες μόριο σε πλήρη "έξαψη" να γλυκοκοιτά τον εξερευνητή! Αυτός, όπως είναι φυσικό, το έβαλε στα πόδια όσο πιο γρήγορα μπορούσε, με τον μαύρο να τον καταδιώκει κατά πόδας. Δυστυχώς, καθώς δεν ήξερε τα κατατόπια, έπεσε σε αδιέξοδο κι ο μαύρος πλέον τον πλησίαζε με άνεση και με πονηρό χαμόγελο. Ξαφνικά ρωτάει τον εξερευνητή:
    - Με βαζελίνο ή χωρίς βαζελίνο;
    Αυτός, πολύ σωστά, σκέφτηκε ότι ήταν προτιμότερη η χρήση βαζελίνης, αφού μάλισταν ήταν και η πρώτη του φορά.
    - Με βαζελίνο λέει με σιγουριά.
    Κι ο μαύρος γυρνάει προς τους θάμνους και φωνάζει με τη σειρά του:
    - Εεεε, Βαζελίνο, έλα να γκαμήσεις κι εσύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. thinks-
    DIONYSOS-
    Προφανώς ως εξπερ έχετε βαρύνουσα άποψη επί του θέματος και πάω πάσο!

    Αταίριαστος-
    Ευχαριστώ για το ταιριαστό ανέκδοτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή