Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Η ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ




Η ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών είχε ειδήσεις σχετικές με ιατρικά θέματα που μίλαγαν για το πώς μια επιστήμη μπορεί από την μια μεριά να αναδείξει ανάξιους λειτουργούς της και από την άλλη πανάξιους.
Διαβάζω πως: Χορό αφαίμαξης εκατομμυρίων ευρώ έχουν στήσει γιατροί και φαρμακοποιοί συμβεβλημένοι με ασφαλιστικά ταμεία, εκτελώντας συνταγές δεκάδων χιλιάδων ευρώ μηνιαίως χωρίς κανέναν έλεγχο.Επίσης πως:Η πιο ακραία περίπτωση είναι αυτή γιατρού που συνταγογραφούσε φάρμακα αξίας άνω των 250.000 ευρώ μηνιαίως. «Υπάρχουν 20 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων με συνταγές κόστους από 160.000 ως 170.000 ευρώ τον μήνα» σημείωσε χθες η υπουργός Εργασίας κυρία Λούκα Κατσέλη.
Το ΙΚΑ εντόπισε μεγάλο αριθμό γιατρών σε Ηράκλειο, Λευκάδα, Καλαμάτα, Έδεσσα, Βόλο κ.α.) που συνταγογραφούσαν φάρμακα αξίας ώς και 195.000 ευρώ τον μήνα (περίπου 10.000 την ημέρα) και προς τούτο ετοιμάζεται πόρισμα που μπορεί να οδηγήσει «ακόμη και στη διαθεσιμότητα του γιατρού».
Ακόμα πως: Μεγάλη απόκλιση υπάρχει και στα φαρμακεία που εκτελούσαν τις συνταγές. Διπλανά φαρμακεία παρουσιάζουν τζίρο από συνταγές ασφαλιστικών ταμείων αφενός 1,5 εκατ. ευρώ τον μήνα και αφετέρου 160.000 ευρώ. Το υπουργείο εξετάζει τυχόν σχέση των γιατρών που συνταγογραφούν με τα συγκεκριμένα φαρμακεία.
Επιτέλους ανακαλύφθηκε η πυρίτις!
Τώρα το πήρανε χαμπάρι τι γίνεται από αμνημονεύτων χρόνων, από ορισμένους, ακατάπαυστα, ανερυθρίαστα και συστηματικά ;
Προφανώς με την ηλεκτρονική καταγραφή των συνταγών είναι απλούστατο να διαπιστώσει κανείς αν υπάρχει ανεξέλεγκτη και κατευθυνόμενη συνταγογράφηση.
Όμως και χωρίς αυτή υπάρχει ένας απλός, απλούστατος τρόπος για να ελέγχεται το κάθε λαμόγιο που λυμαίνεται, κυρίως το ΙΚΑ, στο οποίο εργάζεται.
Ένας διοικητικός υπάλληλος μπορεί να παραδίδει στον προϊστάμενο του κάθε υποκαταστήματος τον ημερήσιο ή έστω τον εβδομαδιαίο αριθμό συνταγών κάθε γιατρού.
Δεν μπορεί λοιπόν ό ένας γιατρός να γράφει σε καθημερινή βάση πχ 15 συνταγές και ο άλλος της ίδιας ειδικότητας 65!
Θέλει πολύ φιλοσοφία για να καταλάβει κανείς τι σημαίνει αυτό;
Θέλει και μηχανογράφηση για να ελέγξεις τα γύρω από το ΙΚΑ φαρμακεία για να δεις αν το πχ το 1 από τα 2-3 εκτελεί κατ΄ αποκλειστικότητα της συνταγές ενός γιατρού;
Ήταν τόσο δύσκολο τόσα χρόνια να γίνεται αυτός ο έλεγχος, με τις αντίστοιχες κυρώσεις, που σαφώς θα είχε αποτέλεσμα γιατί θα έσφιγγαν τουλάχιστον οι κώλοι αρκετών από αυτούς που ληστεύουν το δημόσιο χρήμα.
Βέβαια θα πρέπει και ο κόσμος να συνειδητοποιήσει, και αυτό είναι δουλειά της πολιτείας, ότι δεν σημαίνει πως ο καλός γιατρός είναι αυτός που του γράφει φάρμακα.
Πριν αρκετά χρόνια υπηρετούσε σε ένα υποκατάστημα συνοικίας της Αθήνας του ΙΚΑ ένας νεαρός ιατρός που είχε αναγάγει την συνταγογραφία σε επικερδές επάγγελμα.
Έγραφε καθημερινά 60-70 συνταγές και η κάθε μια είχε απαραίτητα 3 φάρμακα εκ των οποίων το ένα ήταν ένα ακριβό ενέσιμο Ελληνικό αντίγραφο της γενταμυκίνης.
Όταν το πήρε χαμπάρι ο διευθυντής του υποκαταστήματος τον φώναξε και του έτριξε τα δόντια.
Το γαϊδούρι απτόητο συνέχισε το τροπάριο του, οπότε παρά τις επανειλημμένες συστάσεις του διευθυντή αυτός τον ξαπέστειλε στο κεντρικότερο κατάστημα για να επιληφθούν με αυτή την υπόθεση.
Σε αυτό το σημείο όλοι θα φαντάζονται πως το λιγότερο που θα μπορούσε να υποστεί θα ήταν να τον διώξουν από το ΙΚΑ μιας και δεν ήταν καν μόνιμος αλλά με σύμβαση έργου.
Αμ δέ!
Επέστρεψε θριαμβευτής μετά την απαίτηση 3500 κατοίκων της περιοχής που υπέγραψαν πως ήθελαν πίσω τον καλό γιατρό που τους έγραφε φάρμακα!
Ας ελπίσουμε τώρα πια ,πως αφού φτάσαμε στον πάτο του βαρελιού, πως θα μπει τελικά κάποιος έλεγχος σε όλη αυτή η νοσηρή κατάσταση και θα σταματήσει όλη αυτή η δημόσια καταλήστευση από τα λαμόγια έτσι ώστε επιτέλους να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι το οποίο είναι και το περισσότερο.
Αν από την μια μεριά υπάρχουν αυτά τα παράσιτα στην ιατρική, από την άλλη υπάρχουν ευτυχώς και τα λουλούδια που φυτρώνουν χάρις σε αυτήν.
Και αυτά είναι τα πάνω από 15000 παιδιά που γεννιούνται στην χώρα μας κάθε χρόνο μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση ,δηλαδή το 3-4% των γεννήσεων.
Και είναι επίτευγμα των ελλήνων ιατρών ότι τα ποσοστά επιτυχίας των διαφόρων μεθόδων εξωσωματικής που χρησιμοποιούνται εδώ έχει φτάσει το 50% ,και έτσι η Ελλάδα έχει αρχίσει να γίνεται μια χώρα που έρχονται γυναίκες από το εξωτερικό για να εγκυμονήσουν.
Όλα αυτά βέβαια δεν θα είχαν γίνει πραγματικότητα αν δύο επιστήμονες δεν είχαν αφιερώσει την ζωή τους σε αυτό τον σκοπό.

Αυτοί ήσαν ο Ρόμπερτ Εντουαρντς που τιμήθηκε, επιτέλους μετά 32 χρόνια, με το βραβείο Νόμπελ, και ο Πάτρικ Στέπτοου που δυστυχώς δεν πρόλαβε γιατί έχει πεθάνει από το 1988, δέκα χρόνια μετά από την γέννηση της Λουίζ Μπράουν που είναι το πρώτο «μωρό του σωλήνα». Σήμερα υπάρχουν πλέον 4 εκατομμύρια μωρά στον κόσμο που έχουν γεννηθεί χάρις σε αυτούς.
Για όποιον δε του προκαλεί εντύπωση γιατί χρειάστηκαν τόσα πολλά χρόνια για να δοθεί το Νόμπελ σε κάποιον που έδωσε την χαρά της τεκνοποιίας σε τόσα εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο, θα καταλάβει τον λόγο αν διαβάσει τις μεσαιωνικές απόψεις του πανίσχυρου όμως, Βατικανού για την βράβευση.

Όποιος ενδιαφέρεται για το θέμα μπορεί να διαβάσει δύο σχετικά ποστ που έχω γράψει παλιότερα.
ΔΥΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΗΝ ΖΩΗ ΠΟΛΛΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ
ΤΟ ΣΠΕΡΜΑ ΑΞΙΖΕ ΜΟΝΟ 3 ΔΟΛΑΡΙΑ !


9 σχόλια:

  1. Ο συγχωρεμένος ο πατέρας μου, μου είχε μάθει την διαφορά μεταξύ επαγγέλματος και λειτουργήματος. Τον προσδιορισμό δεν πρέπει να τον κάνουμε κατ' απασχόληση, αλλά κατά άνθρωπο. Επάγγελμα κάνει και ο λωποδύτης. Υπάρχουν όμως και οι λειτουργοί. Σε όλα τα επαγγέλματα. Η ιατρική δεν νομίζω να έχει ιδιαίτερα διαφορετικά ποσοστά ούτε κλεφτών ούτε λειτουργών. Απλά, πιο πολύς έλεγχος ψρειάζεται.

    Το ποσοστό επιτυχίας 50% σε IVF με τι στατιστικές φόρμουλες βγαίνει; απ' ότι ξέρω και 20% θεωρείται συνήθως πολύ υψηλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εύγε φίλε Αθεόφοβε, εξαιρετικό το πόστ. Και πάνω που ετοίμαζα ποστάρα για τα ιατρικά λαμόγια των συνταγογραφήσεων (είχα μάλιστα συλλέξει και τα ίδια λίνκς).

    Συγκινητική η πληροφορία για την επάνοδο του ιατρού συνταγογράφου, πού γύρισε θριαμβευτής μετά την απαίτηση των 3500 κατοίκων της περιοχής του! Μια ακόμα απίθανη ιστορία του Φραπεδιστάν.

    Αν ο κ. Παπανδρέου δεν επιθυμεί να φύγει νύχτα, καλό θα ήταν να αρχίσει τις ωμές ανθρωποφαγίες και τελετουργικές εκτελέσεις των ιατρικών λαμογιών, αποκαλύπτοντας και τα ονόματα που περιέχουν οι διάφορες λίστες. Στους πολέμους, τους προδότες τους εκτελούν με συνοπτικές διαδικασίες.

    Οσο για την Καθολική Εκκλησία, δεν περίμενα τίποτα λιγότερο. Μέσω πεθεράς, είμαι σε απευθείας σύνδεση μαζί της. Η συμπαθέστατη κατα τα αλλα Καθολική πεθερά μου, εχει αρχίσει να εμφανίζει συμπτώματα θανατοπληξίας και έχει αυξήσει την παρακολούθηση του καλωδιακού τηλεοπτικού σταθμού της Εκκλησίας (κάτι σαν το δικό μας 902, αλλά για παπαδαριά). Το απόλυτο μαρτύριο...

    Για τους Ρόμπερτ Εντουαρντς και ο Πάτρικ Στέπτοου αξίζει ενα ειδικό τιμητικό πόστ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. thinks-
    Η ιατρική δεν νομίζω να έχει ιδιαίτερα διαφορετικά ποσοστά ούτε κλεφτών ούτε λειτουργών. Απλά, πιο πολύς έλεγχος χρειάζεται.

    Ακριβώς εκεί εντοπίζεται το θέμα.
    Σε όλο τον κόσμο υπάρχει έλεγχος των ιατρικών πράξεων και κυρώσεις όπου αυτές είναι παράνομες ή λάθος.
    Δυστυχώς στην Ελλάδα, για όλα τα επαγγέλματα,και αναπόφευκτα και στην ιατρική, έχει περάσει και έχει γίνει ευρύτερα αποδεκτό πως οποιοσδήποτε έλεγχος είναι κάτι το αντιδημοκρατικό ή ακόμα και φασιστικό με αποτέλεσμα όλοι να παραμένουν ανεξέλεγκτοι και να κάνουν ότι θέλουν !
    Αυτό έχει σαν συνέπεια οι λίγοι λεχρίτες να χαρακτηρίζουν το σύνολο αφού δεν διαχωρίζονται από τους καλούς και τους συνεπείς.

    Για το ποσοστό που ρωτάς δες εδώ
    και για την προσέλευση από το εξωτερικό εδώ.

    Locus Publicus-
    Όλοι οι σωστοί γιατροί επιθυμούν τον έλεγχο των ιατρικών τους πράξεων και την αποβολή από το σώμα όλης της ήρας
    Μόνο έτσι θα ξαναποκτηθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου που είναι αναγκαία τόσο σε αυτούς όσο και στους ασθενείς.
    Ελπίζω ό Παπανδρέου να έχει καταλάβει ότι αν δεν πέσουν τα κεφάλια όλων όσων εκμεταλλεύονται από την θέση που τους έχει δώσει η πολιτεία το κράτος, δηλαδή όλους μας, ο ξεζουμισμένος λαός τελικά θα πάρει το δικό του!
    Για τους Ρόμπερτ Εντουαρντς και Πάτρικ Στέπτοου,2 χρόνια πριν την Σουηδική Ακαδημία, έγραψα το ποστ που έχω στο λινκ στο τέλος της σημερινής ανάρτησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Έλεγχος" μπορεί να γίνεται όχι από κάποιο τσοπανόσκυλο ή κυνήγια μαγισσών, αλλά να είναι ένας αυτόματος έλεγχος ενσωματωμένος στις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται. Αυτό όμως προϋποθέτει διαφορετική από την υπάρχουσα δομή των διαδικασιών και καναλιών, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με "δικτατορική" επέμβαση, άρα άτοπο. Και καταλήγουμε, αντί για ένα κοπάδι πρόβατα που το φυλάνε δυό τσοπανόσκυλα, μια αγέλη τσοπανόσκυλα που προσπαθούν να την ελέγξουν δύο πρόβατα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι λύσεις που προτείνεις είναι και εύκολες και αυτονόητες όμως δεν νομίζω ότι θα υλοποιηθούν σύντομα, οι λόγοι είναι πολλοί και δυσάρεστοι.

    Όσον αφορά το υστερόγραφο σου: σίγουρα το Βατικανό παίζει αρνητικό ρόλο και στα βραβεία Νόμπελ αλλά είμαι της άποψης ότι πρώτα πρέπει να είμαστε εμείς άμεμπτοι πριν αρχίσουμε την κριτική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο επίλογος μου πηγαίνει στο γεγονός ότι, δυστυχώς, στην Ελλάδα η διαφθορά "χτυπάει" Νόμπελ :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αθεόφοβε,η απληστία αυτή των λειτουργών συμβαίνει επειδή απλά μπορούν και το κάνουν στην Ελλάδα;
    Είναι λόγω των μισθών τους;
    Είναι απλά καθήκια που πέρασαν τόσα χρόνια στα θρανία για να πάνε μετά να γίνουν λαμόγια;

    Τι φταίει και έχουμε τόσα πολλά κρούσματα;

    Μπράβο για το Νομπέλ στον Έντουαρτς.
    Και για το Βατικανό... με τόση βρωμιά που τους σκέπασε κι αυτούς, έχουν μούτρα και μιλάνε.

    Καλή καινούργια εβδομάδα
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. thinks-
    Δεν χρειάζεται τίποτα άλλο από αυτά που εφαρμόζονται για έλεγχο σε όλες τις πολιτισμένες χώρες του κόσμου.

    ΙωάννηςΚ-
    Κάποτε όμως και σε αυτή την χώρα θα πρέπει να κτυπήσουμε την διαφθορά και νομίζω ότι τώρα πια αυτή η άποψη αρχίζει να γίνεται αποδεκτή από ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας μας.

    Βάσσια-
    Οι άνθρωποι είναι πάντα πιο επιρρεπείς στο να μιμηθούν ένα κακό πρότυπο παρά ένα καλό.
    Κανείς δεν γεννιέται απατεώνας,γίνεται.
    Και η απληστία είναι σύμφυτη με το καπιταλιστικό σύστημα ιδίως όταν αυτό υπάρχει χωρίς να τηρούνται οι αναγκαίοι κανόνες ελέγχου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μου έφαγε ο Blogger ένα πολύ καλό και ευμέγεθες σχόλιο,που δεν προνόησα κιόλας να το σώσω.
    Ελπίζω κάποια στιγμή να βρω χρόνο να σοτ ξαναγραψω Αθεόφοβε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή