Η Louise Joy Brown το πρώτο παιδί που γεννήθηκε με εξωσωματική στα γεννέθλια των 25 της ετών. Πίσω της 5000 παιδιά που γεννήθηκαν με τον ίδιο τρόπο.
Διαβάζοντας το προηγούμενο ποστ σχετικά με το πρώτο παιδί από εξωσωματική γονιμοποίηση , πιθανόν να γεννήθηκε σε μερικούς η απορία πως το πρώτο παιδί από τεχνητή γονιμοποίηση γεννήθηκε στην Αγγλία και μάλιστα χάρις στις προσπάθειες ενός γιατρού που δούλευε σε ένα επαρχιακό νοσοκομείο που δεν ήταν καν Πανεπιστημιακό και ενός ερευνητού που ήταν μίλια μακριά του. Επίσης γιατί οι Αμερικανοί κατάφεραν το πρώτο δικό τους να γεννηθεί μετά από 3 ολόκληρα χρόνια από την Λουίζ Μπράουν ενώ διέθεταν επιστήμονες που δούλευαν σε σχετικές έρευνες.
Δυστυχώς η επιστημονική έρευνα εκτός από τις οικονομικές δυσκολίες που μπορεί να συναντήσει, έχει πολλές φορές δυσκολίες που σχετίζονται με προσωπικές αντιζηλίες ή αντιπάθειες αλλά ακόμη και από θρησκευτικές προκαταλήψεις.
Όμως ευτυχώς πάντα υπάρχουν μερικοί επιστήμονες που με επιμονή και υπομονή καταφέρνουν παρά τις δυσκολίες που συναντούν να επιτύχουν τον σκοπό τους .
Οι Στέπτοου και Εντουαρτς είναι δύο από αυτούς που πέτυχαν τον σκοπό τους παρά την έλλειψη χρηματοδότησης, τα μίλια που τους χώριζαν, την οικογενειακή αντίδραση που είχαν και την αμφισβήτηση που συναντούσαν από την επιστημονική και κυρίως πανεπιστημιακή κοινότητα.
Αντίστοιχα οι Χάουαρντ και Τζωρτζάνα Τζόουνς ήσαν τυχεροί γιατί όταν τους πήρε το όριο ηλικίας και έφυγαν από εκεί που είχαν δουλέψει όλη τους ζωή το φημισμένο Johns Hopkins, μια καινούργια και άσημη Ιατρική σχολή είχε την εξυπνάδα και την προνοητικότητα να χρησιμοποιήσει την πείρα τους.
Υπάρχουν όμως άλλοι που πιθανώς να είχαν πετύχει τα ίδια πράγματα και αρκετά νωρίτερα αλλά τους σταμάτησαν.
Μια τέτοια ιστορία είναι του Landrum Shettles (1909-2003) του Νοσοκομείου Columbia-Presbyterian της Νέας Υόρκης.
To Νοσοκομείο αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν ένα νοσοκομείο που αντιπροσωπεύει πλήρως την λογική των WASP (White Anglo-Saxon Protestant) Αμερικανών. Την όλη πολιτική της Διεύθυνσης του Νοσοκομείου χαρακτηρίζει ή παρακάτω φράση που είπε ένας που γνώριζε τα πράγματα από μέσα:"Not every new idea is a good idea. We can afford to get there second, as long as we get there. But let's let other people try the bad ideas out first."
Διευθυντής του Γυναικολογικού Τμήματος και του Landrum Shettles που δούλευε σε αυτό ήταν ο Raymond Vande Wiele ένας αυταρχικός Βέλγος γιατρός
της καλής κοινωνίας με εξωνοσοκομιακά ενδιαφέροντα όπως το μπαλλέτο το τένις,τα βιβλία και το καλό κρασί με πελάτισσες την Faye Dunaway και την Sophia Loren.
Από την άλλη μεριά ο Shettles ήταν το ακριβώς αντίθετο ,ένας μονόχνοτος με 7 παιδιά που την πέρναγε όλη μέρα στο Νοσοκομείο προσπαθώντας να πετύχει την πρώτη εξωσωματική γονιμοποίηση.
Είχε επιτύχει να γίνει γνωστός και αγαπητός από τα περιοδικά γιατί ήταν από τους πρώτους που είχαν δημοσιεύσει φωτογραφία του
ωαρίου.Το 1960 είχε δημοσιεύσει τον φωτογραφικό του Ατλάντα Ovum Humanum με πάνω από 1000 φωτογραφίες. Επίσης το 1970 είχε δημοσιεύσει με εμπορική επιτυχία τα βιβλία From Conception to Birth: The Drama of Life's Beginning, και Your Baby's Sex: Now You Can Choose που είχε πουλήσει πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα.,
Οι σχέσεις μεταξύ των δύο γιατρών ήσαν κακές, γιατί ο Vande Wiele είχε βαρεθεί να βγάζει ανακοινώσεις που να τονίζουν ότι οι ανακοινώσεις του Shettles απηχούν τις προσωπικές του απόψεις και όχι του Νοσοκομείου, αλλά από την άλλη μεριά του ήταν και δύσκολο να απολύσει τον Shettles με γυναίκα και 7 παιδιά παρά τις εισηγήσεις που του είχαν γίνει από διαφόρους παράγοντες του νοσοκομείου.
Ο Shettles τον Σεπτέμβριο του 1973 αγνοώντας τον Vande Wiele και προσκολλημένος στην ιδέα του να προχωρήσει στην πρώτη τεχνητή γονιμοποίηση είχε έρθει σε συνεννόηση με την Doris Del-Zio και τον άνδρα της John από τους οποίους και είχε πάρει ωάριο και σπερματοζωάριο και ετοιμαζόταν να προχωρήσει στην γονιμοποίηση μέχρι που το έμαθε ο Vande Wiele. Αυτός έγινε έξαλλος σκεπτόμενος τα πιθανά προβλήματα που θα είχε το Νοσοκομείο από την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στην Doris Del-Zio ,σταμάτησε την διαδικασία έκανε ένα γερό κατσάδιασμα στον Shettles με αποτέλεσμα μετά ένα μήνα αυτός να παραιτηθεί.
Του είπε ότι αυτό που πήγε να κάνει αντίκειται στους ομοσπονδιακούς κανονισμούς οπότε υπήρχε κίνδυνος να τους κοπούν οι επιχορηγήσεις, ότι δεν χρησιμοποιεί αποστειρωμένα εργαλεία,ότι το παιδί μπορεί να έχει ανωμαλίες κτλ.
Αυτό ήταν μια διαδεδομένη τότε αντίληψη γιατί είχαν την φοβία ότι αυτά τα παιδιά θα είναι παιδιά του Φρανκεστάιν ,δηλαδή Frankenbabies !!
Ο Shettles πήγε στο Βέρμοντ και ανέλαβε την διεύθυνση μιας κλινικής άλλά και σε αυτό το μέρος οι έρευνες που εθεωρούντο ανορθόδοξες ,του δημιούργησαν πάλι προβλήματα με την διεύθυνση του νοσοκομείου.
Οι Del-Zio είχαν παιδιά ο καθένας από προηγούμενους γάμους ,αλλά η επιθυμία τους να αποκτήσουν και μαζί ένα παιδί ήταν έντονη και είχε γίνει ακόμη εντονότερη μετά και από 3 χωρίς αποτέλεσμα εγχειρήσεις που είχε υποβληθεί η Doris .
Το ζεύγος όμως δεν απέκτησε ποτέ παιδί και ο Shettles ποτέ δεν πέτυχε εξωσωματική γονιμοποίηση.
Μετά την γέννηση του πρώτου παιδιού στην Αγγλία το 1978 και του πρώτου στην Αμερική το 1981οι οπισθοδρομικές νοοτροπίες άρχισαν να αλλάζουν και το ωραίο είναι ότι στην διεύθυνση της πρώτης Κλινικής για εξωσωματική γονιμοποίηση στην Νέα Υόρκη βρέθηκε ο Raymond Vande Wiele !
Η ιστορία όμως έχει συνέχεια.
Το 1974 οι Del-Zio μήνυσαν τον Vande Wiele το Columbia University και το Columbia-Presbyterian Hospital για ψυχική οδύνη ζητώντας αποζημίωση 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η Doris δεν είχε διάθεση να ξεκινήσει μια τέτοια ιστορία αλλά όπως είπε σκέφτηκε την κόρη της από τον πρώτο της γάμο και ότι θα μπορούσε πιθανόν να βρεθεί στη θέση της και αυτή στο μέλλον. Η μήνυση της έδωσε, όπως είπε, ένα νέο σκοπό στη ζωή της έτσι ώστε αυτή ή διαδικασία να είναι δυνατή σε όσες γυναίκες μπορεί να την χρειαστούν στο μέλλον στις ΗΠΑ.
Η δίκη ξεκίνησε στις 25-7 -1978 επτά μόλις μέρες πριν να γεννηθεί η Louise Joy Brown στην Αγγλία με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης να έχει εξαφτεί στο έπακρο.
Η New York Daily News κυκλοφόρησε με τον τίτλο : TEST-TUBE MA'S SPIRIT WAS DESTROYED ALONG WITH THE EMBRYO.
Μετά από 24 μέρες δικαστικό αγώνα το δικαστήριο αποφάσισε ότι ο Vande Wiele το Columbia University και το Columbia-Presbyterian Hospital επέδειξαν «εντελώς απαράδεκτη συμπεριφορά για πολιτισμένη κοινότητα » και επιδίκασαν 50000 δολάρια για την Doris για «σκόπιμη πρόκληση συναισθηματικής κατάπτωσης» και μόνο 3 δολάρια για τον John .Φαίνεται ότι τόσο αξιολογήθηκε το σπέρμα του!
Πάντως η Doris αισθάνθηκε δικαιωμένη με την απόφαση ενώ ο John δήλωσε ότι αισθάνθηκε σαν ο Δαβίδ να χτύπησε τον Γολιάθ.
Όταν η Doris μετά από χρόνια βλέπει γυναίκες με παιδιά από εξωσωματική λέει ότι αισθάνεται μεγάλη χαρά γιατί έστω και για ένα πολύ μικρό μέρος τις έχει βοηθήσει και αυτή.
ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ
Καταπληκτική ιστορία την οποία διαβάζω πρώτη φορά. Τελικά μερικοί πρωτοπόροι χρειάζονται σε όλα τα επίπεδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για τον τίτλο του ποστ σου πρέπει να ομολογήσεις ότι έχουν ανέβει οι τιμές τελευταία...
Καλά νασαι αθεόφοβε να μας γνωρίζεις όμορφα πράγματα που μόνο η ζωή διδάσκει.
Τελικά ειστε γυναικολογος μου φαινεται...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταπληκτικη ιστορια,που αντιστοιχες της εχουν παιχτεί πολλες φορές στην Ιατρικη,αλλά και στην Επιστήμη γενικοτερα...Ποιος ξεχνα τον Γαλιλαιο?
Παντα θα υπαρχουν οι πρωτοπόροι,τα ανήσυχα πνεύματα που ρισκάρουν,γοητευονται και αναλωνονται στην αναζητηση του Καινουριου,και οι εχοντες την αυθεντία,που βλέπουν μονο εκείνα που εχουν να χασουν ή τις δυσκολίες...
Ή ισως τελικα να υπάρχουν εκείνοι που στην αναζητηση της Αληθειας πορευονται με βαση τις αρχές της επιστημονικης Σκεψης χωρίς να παρεμβάλλουν ή να σκεφτονται τον εαυτό τους και εκείνοι που ειναι τοσο απορροφημένοι απ το "μεγαλειο" τους που οτιδηποτε ξεφευγει απ το δικο τους γνωσιακο πεδίο,απλα δεν υφίσταται ως αξιο προσοχης.
Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες, λίγο-πολύ άγνωστες στον πολύ κόσμο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ
doctor
Υπέροχο κείμενο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι τακτικές και στρατηγικές της αισθητικής προσέγγισης, της ανακάλυψης και κατάκτησης του ωαρίου. Σκεφτείτε το αντίστοιχο για το πληθωρισμό,τη κρίση, και την υπεραξία σπέρματος (π.χ. βλαστοκυτταρικές πανάκειες). Το ανθρώπινο γένος διαιωνίσθη μόνο 2 εκατ. έτη όταν τα ψάρια με τα αυγουλάκια τους σε φιλικό υδάτινο περιβάλλον έκθετα συνήθως, 400 εκατ. έτη.
vasikos metoxos-
ΑπάντησηΔιαγραφήΉταν μια ιστορία που από την αρχή με γοήτευσε γιατί πάντα τα φώτα πέφτουν σε αυτόν που πέτυχε ή ήρθε πρώτος ενώ μπορεί και ένα πλήθος άλλοι για διάφορους απρόβλεπτους λόγους να πλησίασαν στην επιτυχία άλλά να μην την γεύτηκαν.
squarelogic-
Παντα θα υπαρχουν οι πρωτοπόροι,τα ανήσυχα πνεύματα που ρισκάρουν,γοητευονται και αναλωνονται στην αναζητηση του Καινουριου,και οι εχοντες την αυθεντία,που βλέπουν μονο εκείνα που εχουν να χασουν ή τις δυσκολίες...
Με αποτέλεσμα οι πρώτοι να μένουν στην ιστορία και οι άλλοι να τους καλύπτεί η λήθη.
doctor-
:))
dionysos-
Το έγραψα γιατί πράγματα που θεωρούνται αυτονοήτα για τον σημερινό άνθρωπο,όπως η εξωσωματική,είναι υπόθεση μόλις μιας γενιάς.
Εξαιρετικό μπλογκ!!!Μπράβο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜμμμ.... βλέποντας τη Λουίζ αναρωτιέσαι αν άξιζε τον κόπο η όλη φασαρία.
ΑπάντησηΔιαγραφή(μπλακ χιούμορ βραδινής βαριάς διάθεσης, θα μού περάσει- ελπίζω Σ;α)