Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ



Παρά το ότι δεν έβαλα χαρακτηριστικές φωτογραφίες από την Λιβύη, οφείλω να συγχαρώ τους Γιάννης Τ., Locus Publicus, και thinks,που αμέσως βρήκαν την χώρα στο quiz του προηγούμενου μου ποστ.
Γράφοντας τις λεζάντες για τις φωτογραφίες διαπίστωσα στο τέλος ότι κατέληξα το κείμενο τους να είναι ένα ολόκληρο ποστ, οπότε πριν να τις ξαναβάλω με τις επεξηγήσεις, θα δώσω επιπρόσθετα με δύο λέξεις μερικές πληροφορίες για να γίνει κατανοητό, από όσους δεν γνωρίζουν σχετικά, το λόγο γιατί στις φωτογραφίες εμφανίζονται στοιχεία από διαφορετικούς πολιτισμούς.
Στην μακραίωνα ιστορία αυτού του τόπου υπάρχουν τα ίχνη από ποικίλους πολιτισμούς , ξεκινώντας από την εποχή του Νεολιθικού πολιτισμού με τις βραχογραφίες από την περιοχή ΑΚΑΚΟS.( Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και το μόνο από αυτά που δεν επισπευτήκαμε γιατί είναι κοντά στα νότια σύνορα της χώρας).
Οι πρώτοι που δημιούργησαν πόλεις στην Λιβύη ήσαν οι Φοίνικες που ξεκίνησαν από την σημερινή περιοχή του Λιβάνου (1000-201 πΧ)
Στο Νότο οι Garamantes είχαν αναπτύξει τον δικό τους πολιτισμό (900 πΧ-500 μΧ)
Οι Έλληνες από την Σαντορίνη μετά από χρησμό που πήραν από το μαντείο των Δελφών έφτασαν στην Λιβύη και δημιούργησαν την Πεντάπολη της Κυρηναϊκής, Κυρίνη, Ταύχειρα(Τόκρα), Πτολεμαϊς ,Ευσπερίδες(Βερενίκη) και Απολλωνία.
Στην συνέχεια το 323πΧ οι στρατιές του Μεγάλου Αλεξάνδρου μπήκαν θριαμβευτικά στην Κυρηναϊκή.
Οι Ρωμαίοι ήσαν οι επόμενοι κατακτητές (46π Χ -431 μΧ) και ακολούθησαν οι Βάνδαλοι και το 533 μΧ οι Βυζαντινοί κυρίως στα παραθαλάσσια μέρη.
Ακολούθησαν οι Άραβες και τελικά οι Οθωμανοί με αποτέλεσμα να μην γλυτώσουν και εκεί από ένα Καραμανλή!
Το 1711 ο Αχμετ Καραμανλή δημιούργησε μια δυναστεία που κράτησε 124 χρόνια!
Βέβαια δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι αποικιοκράτες, μετά την διάλυση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και έτσι το 1911 την κατέλαβαν οι Ιταλοί που κατάφεραν μέχρι το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου να έχει πεθάνει το 1/4 του πληθυσμού της Λιβύης εξ αιτίας της κατοχής τους.
Το 1947 η Ιταλία ,που από το 1939 είχε προσαρτήσει την Λιβύη στο εθνικό της έδαφος, παραιτήθηκε κάθε δικαιώματος επί της Λιβύης , όπως 3 μέρες νωρίτερα είχε κάνει και με τα Δωδεκάνησα, που τα είχε υφαρπάξει από τους Τούρκους.
Από τις 24-12-1951 η Λιβύη επιτέλους έγινε ανεξάρτητο κράτος με κληρονομικό βασιλιά τον Ίντρις.
Αυτός αντί να ανταποδώσει την κατάληψη της χώρας του από τους Θηραίους και να πάει να καταλάβει την Σαντορίνη, πήγαινε συχνά για λουτροθεραπεία στα Καμένα Βούρλα.
Εκεί λοιπόν βρισκόταν όταν το 1969 τον ανέτρεψε ο Καντάφι και έτσι έκτοτε η Λιβύη γέμισε με γιγαντοαφίσες του σε διάφορες πόζες, στολές και συχνά με διαφορετικά μαύρα γυαλιά ηλίου.
1-Τρίπολη-Η παλιά καθολική εκκλησία
2- Τρίπολη -Ο πύργος του Οθωμανικού ρολογιού του 19ου αιώνα.
3- Τρίπολη -Η τεχνητή λίμνη που είναι βόρεια από το Κόκκινο Κάστρο που στεγάζει το Εθνικό Μουσείο.

4-5 Τρίπολη- Η Πράσινη πλατεία μπροστά από το Κόκκινο Κάστρο που χρησιμοποιείται σαν παρκινγκ.
6- Τρίπολη -Εθνικό Μουσείο. Με γοήτευσε η γυάλινη ματιά της!
7-Leptis Magna- Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς (UNESCO)
8-Leptis Magna-Αμφιθέατρο του 56μΧ, για 16000 θεατές.
9-Σαμπράθα-Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς (UNESCO) To Θέατρο 3ος αιών,3000 θεατών.
Καταστράφηκε από σεισμό το 365 και αναστηλώθηκε από ιταλούς αρχαιολόγους το 1920.
10-Σαμπράθα-Solarium, ήταν μέρος των Ρωμαϊκών λουτρών που έκαναν ηλιοθεραπεία.
Στα περισσότερα λουτρά δεν υπήρχε, αλλά υπήρχαν απαραίτητα το tepidarium που ήταν χλιαρό δωμάτιο και ζεσταινόταν από κάτω από το πάτωμα, το caldarium που ήταν πολύ ζεστό και με ατμούς και το frigidarium, μια πισίνα με κρύο νερό όπου και κατέληγαν.
Δηλαδή ένα πλήρες σημερινό spa!
11-Μουσείο Σαμπράθα- Μωσαϊκό που απεικονίζει τον Ωκεανό ή τον Ποσειδώνα και ήταν στα Λουτρά του Ωκεανού.
12- Μουσείο Σαμπράθα -Πιθανώς Αφροδίτη.
13-Μουσείο Σαμπράθα- Μεγάλο μωσαϊκό από τον τοίχο της Βασιλικής του Ιουστινιανού.
14-Γκανταμές. Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς (UNESCO)
Ολόκληρη υπόσκαφη πόλη.
15-Σιταποθήκη Qasr al haj- Εδώ οι νομάδες φύλαγαν κάθε οικογένεια το σιτάρι, το λάδι και τα άλλα τρόφιμα τους και το κυκλικό αυτό οχυρό έκλεινε την νύκτα και φυλασσόταν.
16-Πτολεμαϊς- Ιδρύθηκε τον 4ο αιώνα πΧ ( Πτολεμαϊδα τον καιρό του Πτολεμαίου ΙΙΙ, , Tolmeta μετά το 100 πΧ μετά την κατάκτηση της πόλης από τους Ρωμαίους και σήμερα Tolmeitha) -Ελληνική επιγραφή.
17-Πτολεμαϊς-Ψηφιδωτό από βυζαντινή εκκλησία.
18- Πτολεμαϊς-Το "Ψηφιδωτό των ορνίθων" με τον λαύρο κόκορα!
19-Όλβια ή Θεοδωριάς, σήμερα Qasr Libya.Ψηφιδωτό σε εκκλησία του 529-40 μΧ από την εποχή του Ιουστινιανού Ι (527-65)
20-Απολλωνία-Στο βάθος αριστερά φαίνεται η Ακρόπολις, πίσω από αυτήν είναι, αλλά δεν φαίνεται, το θέατρο της πόλης και αν μεγεθύνει κανείς την φωτογραφία μπορεί να δει τα ερείπια της Ανατολικής Βασιλικής του 5ου αιώνα η οποία έχει κτιστεί επί βάσης ελληνιστικής. Μπροστά μας και δεξιά η σύγχρονη πόλη.
21-Απολλωνία- Η δυτική Βασιλική .Αυτή και η τρίτη Βασιλική η Κεντρική έχουν επενδυθεί με μάρμαρα της Προκοννήσου και της ευβοϊκής Καρύστου, πολυτέλεια που θυμίζει την ακμή της εκκλησίας κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα Ιουστινιανού.
\ Ονομάζονται έτσι οι εκκλησίες γιατί δεν είναι γνωστές οι ονομασίες τους.
22-Κυρήνη- Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς (UNESCO)Η είσοδος , με μορφή πρόπυλου στο Πτολεμαιείον που έγινε με δαπάνη του Πτολεμαίου Η΄ τον δεύτερο αιώνα πΧ.
23-Κυρήνη-Το Ωδείο, μικρό και καλυμμένο στην Ελληνική περίοδο, για μουσική και ομιλίες.Στην Ρωμαϊκή εποχή μεγάλωσε και έγινε θέατρο.
24-Κυρήνη-Η επιγραφή Επ΄αγαθώ από το δωμάτιο για φιλοξενία των ξένων στο σπίτι του Ιάσωνα του Μεγάλου.
25-Μουσείο Κυρήνης. Το περίφημο άγαλμα της Αναδυομένης Αφροδίτης του 100 πΧ είναι ένα από τα 50 αντίγραφα του αγάλματος του Πραξιτέλη.
Βρέθηκε τυχαίως στα Ρωμαϊκά λουτρά της Κυρήνης ,το βούτηξαν οι Ιταλοί και μέχρι το 2008 βρισκόταν στο Museo delle Terme στα Λουτρά του Διοκλητιανού στην Ιταλία.
Τελικά ιταλικό δικαστήριο διέταξε την επιστροφή του στην Λιβύη.
26-Μουσείο Κυρήνης-Το άγαλμα των 3 χαρίτων. Αν προσέξει κανείς θα δει ότι τα κεφάλια τους είναι κολλημένα στο σώμα.
Μια νύκτα που έλειπε ο φύλακας, μπήκαν κλέφτες έκοψαν και πήραν τα κεφάλια, γιατί δεν μπορούσαν να κλέψουν λόγω βάρους όλο το άγαλμα.
Αργότερα βρέθηκαν και αποκαταστάθηκαν στην θέση τους.
27-Κυρήνη- Ο ναός του Διός του 5ου αιώνος πΧ.
Ο ναός είναι λίγο μεγαλύτερος από τον Παρθενώνα, γεγονός που μας δείχνει την σημασία αλλά και την ευμάρεια της πόλης εκείνη την εποχή.
Καταστράφηκε στην εξέγερση των Εβραίων το 115 μΧ, ανακατασκευάστηκε 5 χρόνια μετά από τους Ρωμαίους κατά διαταγήν του Αδριανού και το 365 μΧ ξανακαταστράφηκε από σεισμό.

14 σχόλια:

  1. ...και αν θυμάμαι καλά, εκτός από όλους όσους ανέφερες, η Κυρηναϊκή και ιδιαίτερα το Τομπρούκ δέχτηκε και στρατιές οδηγούμενες από τους Πήτερ Φίντς, Ριτσαρντ Μπέρτον και Ροκ Χάντσον σε τρείς διαφορετικές επιθέσεις, δύο σε τεκνικολόρ και μια μαυρόασπρη!

    Πάντα ωραία ταξίδια να κάνετε! Αν και έχω πάει Αλεξάνδρεια και Κάιρο, πολύ θα ήθελα να πάω και δυτικότερα μέχρι το Rick's Café Americain στην Καζαμπλάνκα! Πως ήταν το φαγητό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. H αγροτική αποικία Αντίπυργος, από κρητικούς έποικους, που σήμερα λέγεται Τομπρούκ δέχτηκε και άλλες επιθέσεις!
    Ξέχασες εκείνο τον κρεμανταλά τον George Peppard όπως και τον Peter Finch (The Rats of Tobruk) όπως και τους Hardy Krüger, και Lino Ventura (Taxi for Tobruk)
    Δυστυχώς εκεί δεν πήγαμε, και έτσι η πόλη δεν θα μπορεί να αναφέρει και εμένα στους επιφανείς επισκέπτες της!
    Από φαγητό στην Γκανταμές φάγαμε ένα παραδοσιακό που επάνω σε μια πίτα έχει κους-κους, που εμένα δεν μου αρέσει, και κρέας από ζυγούρι.Δεν μπορώ να πώ πως το βρήκα ωραίο. Πολύ ωραίες ήσαν οι σούπες από φάβα και ρεβύθια. Επίσης ένα άσπρο μαλακό τυρί πεντανόστιμο.
    Έχοντας επισκεφτεί όλες της χώρες που βρέχονται από την Μεσόγειο,εκτός Ισραήλ και Αλγερίας, δεν μπορώ να πώ ότι η Καζαμπλάνκα είναι από τα μέρη που θα ξαναπήγαινα.
    Θα ξαναπήγαινα όμως για 3 φορά στην Αίγυπτο, όπως ξανά στην Συρία και την Ιορδανία και ας μην είναι στην Μεσόγειο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ααα.... δεν έπεσα μακριά!

    Πανέμορφες εικόνες πραγματικά.
    Και τόσα στοιχεία που δεν γνώριζα. Τελικά για να "παρακολουθούμε" τον Καντάφι, χάσαμε τόσα άλλα, καλύτερα.

    Τελικά οι χώρες της Β. Αφρικής έχουν χαρακτήρα!
    Φίλοι που έχουν επισκεφθεί, εκτός της Αιγύπτου, το Μαρόκο, την Τυνησία, έχουν γυρίσει με τις καλύτερες των εντυπώσεων.

    Μπράβο Αθεόφοβε ξανά!
    Καλημέρα
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ωραίο αφιέρωμα. Εξαιρετικές και χαρακτηριστικές οι φωτογραφίες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλέ τον Πήτερ Φιντς τον είπα πρώτο πρώτο από τους Αρουραίους της Ερήμου! Ο Πεππάρντ ήταν στην ίδια επίθεση με τον Χάντσον που ανέφερα, και για τους Κρούγκερ-Βεντούρα δεν ήξερα!

    Ότι έφαγα στην Αίγυπτο και στο Ισραήλ ήταν υπέροχο, αλλά δεν μ' αρέσουν φαγήτά που έχω φάει σε σπίτια Νιγηριανών και από την Γκάνα στο Λονδίνο, ιδίως αροειδή που φαίνεται σαν να είναι μόνο κόκκαλα!

    Και, πράγματι, ο καιρός που θα άξιζε να πάω από την Καζαμπλάνκα στο Μαρακές με μια κιθάρα πέρασε... αν και τώρα θα μπορούσε να γίνει το ταξείδι με την βοήθεια mp3 -πάντως έχω ακούσει ότι κάποιος έστησε ένα μαγαζί αλά Μπόγκαρτ στην Καζαμπλάνκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έχασα λοιπόν που υπέθεσα ότι πρόκειται για τη Συρία. Δεν πειράζει. Ξέρω να χάνω! Χα χα χα!
    Ενδιαφέρον φαίνεται το ταξίδι σου Αθεόφοβε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Βάσσια-
    Η Τυνησία έχει και αυτή πολλούς αρχαιολογικούς χώρους άλλωστε εκεί είναι και η Μικρή Λέπτις,το Μαρόκο έχει πιο πολύ εξωτικό χρώμα.

    Δείμος-
    Μιας και βρίσκεσαι στην φάση να γράφεις για τις αρχές του χριστιανισμού θα γράψω για τα πολυ ενδιαφέροντα ψηφιδωτά της εκκλησίας της Όλβιας.

    thinks-
    Όπως θα έλεγε και ο Ανδρέας Παπανδρέου για τον Φιντς mea culpa!

    Meropi-
    Αυτά που είδαμε στο ταξίδι ήσαν πολύ καλύτερα από αυτά που είχα φανταστεί.
    Τα μνημεία που βλέπεις στην Συρία είναι αρκετά όμοια ώστε η υπόθεση σου δεν ήταν πολύ μακρυά.
    Βέβαια η Συρία είναι μια εξαιρετική χώρα για να πάει κανείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εξαιρετικό πόστ. Ομολογώ πως Λιβύη μου προξένησε πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον απ' ό,τι φανταζόμουν. Αν θές, κάνε μια αναφορά στο καθεστώς Καντάφι. Φαίνεται πως η προσωπολατρεία καλλιεργείται έντονα. Είναι η παρουσία του έντονη αλά Κούβα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Locus Publicus-
    Θα γράψω δυο λόγια στο επόμενο ποστ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. παρόλο που ο καντάφης με ενοχλεί αφόρητα, ομολογώ πως γιά μιά ακόμα φορά,με έκανες να προσθέσω προορισμό στο μπλοκάκι.
    (η λιβύη, ή η συρία καλύτερα;)
    δ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πωπω....εκτός από τα επεισόδια που έχω χάσει, έχασα και το σχόλιό μου για την εξαιρετική ταξιδιωτική ανάρτηση.
    Και σε άλλα ταξίδια με υγεία,
    KAΛΗ ΧΡΟΝΙΑ με ΥΓΕΙΑ, ΓΑΛΗΝΗ και ΧΑΡΑ έστω και μέσα απο τα μικρά που άλλοτε μας φάνταζαν αδιάφορα!!!

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. demetrat-
    Η προσωπική μου εκτίμηση αν έχει να κάνει κανείς ένα ταξίδι στην ζωή του αυτό πρέπει να είναι στην Αίγυπτο.
    Μετά είναι η Ιορδανία, η Συρία, τα παράλια της Τουρκίας με την Καππαδοκία και βέβαια από την Ευρώπη η Ιταλία.

    ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ-
    Ευχαριστώ για τις ευχές αλλά δεν βλέπω να επικρατεί και πολύ γαλήνη τον νέο χρόνο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φοβερή ξενάγηση!

    Θα 'θελα να ήξερα ποιος ήταν ο τελευταίος της "δυναστείας Καραμανλή"!
    Ο Αλ Μπουχέ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Θυμίζει άραγε περισσότερο Αφρική, Ευρώπη, τι απ'όλα;
    Πολύ καλή ξενάγηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή