Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

ΣΤ΄ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ ΚΑΙ ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ ,ΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΗΝΑΪΚΗΣ.
Οι αριθμοί στις φωτογραφίες είναι συνέχεια από εδώ , από εδώ , από εδώ από εδώ και από εδώ
Κλικάρετε επάνω τους για να μεγαλώσουν.
.Εάν στην μία από τις δύο εύφορες παραθαλάσσιες περιοχές της Λιβύης, την Τριπολίτιδα, είχαμε 3πόλεις που απετέλεσαν την Τρίπολη (Οία, δηλαδή η σύγχρονη Τρίπολη, Σαμπράθα και Λέπτις Μάγκνα), στην άλλη, την Κυρηναϊκή είχαμε 5 και γι΄ αυτό την εποχή των Πτολεμαίων ονομαζόταν Πεντάπολη.
Οι 5 πόλεις ήσαν η Πτολεμαϊς, που ήταν το λιμάνι της Βάρκης , η Απολλωνία, το επίνειο της Κυρήνης, η Ταύχειρα και η Βερενίκη δηλαδή η σύγχρονη Βεγγάζη .
Η περιοχή αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μέρη του ελληνικού αποικισμού και άρχισε από το 631πΧ με την ίδρυση της Κυρήνης από Δωριείς από την Θήρα.
Αφού λοιπόν φτάσαμε στην Βεγγάζη, με το σφικτό πρόγραμμα που είχαμε την Βεγγάζη ουσιαστικά δεν την είδαμε, γιατί μετά ένα γερό πρωινό ξεκινήσαμε για την Πτολεμαϊδα σημερινή Tolmeita ή Tolmeitha παραφθορά του Tolemaide. Από την πόλη έχει ανασκαφεί μόνο το 1/10 της έκτασης της.


Η επίσκεψη ξεκινάει από την θριαμβευτική αψίδα του Μεγάλου Κωνσταντίνου στο σταυροδρόμι από όπου ξεκινάει ο πρώτος cardo (κύριος δρόμος βορρά-νότου) και ο decumanus ή οδός των Μνημείων (165,16)που είχε στοές στις πλευρές της και έφτανε μέχρι ένα σταυροδρόμι, το Τετράπυλο με τον δεύτερο cardo που συνήθως δεν υπάρχει σε άλλες πόλεις της εποχής. Στα μισά της οδού των Μνημείων βρίσκουμε τα ερείπια μιας δεξαμενής που έγινε μετά βυζαντινή εκκλησία(166).
Προς την μεριά της θάλασσας από το Τετράπυλο έφτανε κανείς στο λιμάνι.

Αντίθετα ανεβαίνοντας τον κύριο δρόμο από εκεί, μετά καμιά 300μέτρα φτάνουμε στην περίφημη Βίλλα των Κιόνων(167) που η αρχική της δομή καταστράφηκε με την εξέγερση των Ιουδαίων(115-118μΧ) και μετά έγινε παλάτι πλούσιου ντόπιου Ρωμαίου με πισίνα στο κέντρο και όλα τα σέα και μέα όπως frigidarium κτλ(168)


Λίγο πιο πάνω είναι η ελληνική αγορά η οποία στην συνέχεια έγινε Ρωμαϊκό φόρουμ.(169 )
Κάτω από αυτήν είναι η μεγαλύτερη στέρνα της Βόρειας Αφρικής χωρητικότητας 65000 λίτρων και το νερό ερχόταν από πηγή στα βουνά 25 χιλιόμετρα μακριά με αγωγό και μοιραζόταν στην πόλη(170) .
Στον τεράστιο αυτό λαβυρινθώδη χώρο, που έχει κατά διαστήματα τετράγωνες οπές εξαερισμού(τα μαύρα σημάδια στην 169), είχαν βρεί καταφύγιο και ζούσαν στον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο Λίβυοι και μπορεί να δει κανείς στους τοίχους αφ΄ενός μέν καπνιές από τις φωτιές που χρησιμοποιούσαν αλλά και την επέκταση που έκαναν προς τα επάνω οι Ρωμαίοι με τούβλα στην αρχική ελληνική δεξαμενή που ήταν από πέτρες (171).
Επιστρέφοντας προς την πύλη βλέπουμε το Ωδείο την εποχή των Ελλήνων 500 θέσεων, που έγινε θέατρο την εποχή των Ρωμαίων και μετά δεξαμενή νερού κατά τους βυζαντινούς χρόνους(172).Στο μικρό μουσείο της περιοχής υπάρχουν μερικά εξαιρετικά ψηφιδωτά όπως των 4 εποχών από την ομώνυμη βίλλα(173) , της Μέδουσας από την βίλλα των Κιόνων(174), της συνομιλίας με τα ζώα(175) αλλά και των ορνίθων(18) και του εξαιρετικού σαργού(176) που βλέποντας τον τόσο ζωντανό σου έρχεται να τον βάλεις στην σχάρα να τον ψήσεις!
Επίσης και μερικά ψηφιδωτά από εκκλησίες(17)


Ενδιαφέρον επίσης είναι το άγαλμα της Αφροδίτης με το κεφάλι της Δήμητρας(177), το ανάγλυφο από τον τάφο ενός μονομάχου(178) αλλά και μερικά εξαιρετικά κομμάτια από σαρκοφάγους(179).

Το άλλο λιμάνι της Πεντάπολης είναι ή Απολλωνία(180), σήμερα Σούσα, παραφθορά του βυζαντινού τοπωνύμιου Σώζουσα. Στην σημερινή κωμόπολη ζουν ελληνόφωνοι κρητικοί μουσουλμάνοι με ονόματα σε ακης, που κατ΄ άλλους εξορίστηκαν εκεί, κάπου 2000 άτομα, ως κακοποιά στοιχεία από την Τουρκική διοίκηση λίγο πριν την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, κατ΄ άλλους όμως έφυγαν μόνοι τους από τα Χανιά και το Ρέθυμνο εκείνη την εποχή από τον φόβο αντιποίνων.
Όπως φαίνεται και στον χάρτη ένα μεγάλο μέρος του λιμανιού βρίσκεται σήμερα κάτω από την θάλασσα από το τσουνάμι που έπληξε την περιοχή από τον σεισμό της Κρήτης της 21 Ιουλίου 365μΧ.
Έξω από το λιμάνι σε βάθος 5 μέτρων βρίσκεται ναυάγιο ελληνικού πλοίου ονόματι ΗΡΑΚΛΗΣ του Β΄αιώνα πΧ που παραμένει στην άμμο μέχρι να μπορέσουν να φτιάξουν τον κατάλληλο χώρο που να μπορεί να τοποθετηθεί χωρίς να φθαρεί.
Η πόλη ήταν περιτοιχισμένη, με πύργους στις 4 γωνίες του τετράπλευρου τείχους του Β΄πΧ αιώνα, για να προφυλάσσεται από επιδρομές των εχθρικών φυλών και των πειρατών.(181-Η είσοδος του αρχαιολογικού χώρου . Αρ. διακρίνεται μέρος του πύργου και στην συνέχεια το τείχος, δεξ. εντός του τείχους η δυτική βασιλική, στην θάλασσα τα υπολείμματα του λιμανιού )
Μέσα στην οχυρωμένη πόλη υπήρχε το μεγαλοπρεπές διοικητήριο ή οικία του περιστυλίου επί Ρωμαίων και μετά παλάτι του δούκα επί Βυζαντινών, με πάνω από 100 δωμάτια και ιδιωτική εκκλησία.(182 η βιβλιοθήκη του παλατιού με τις θήκες για τους παπύρους ) Εκτός από αυτήν και μια βασιλική εκτός των τειχών, η πόλη διαθέτει άλλες 3 βασιλικές του 5ου μΧ αιώνα που δεν είναι γνωστό που ήσαν αφιερωμένες. Λόγω των μεγαλοπρεπών εκκλησιών της την αποκαλούσαν πόλη των εκκλησιών.


Στην ανατολική εκκλησία (183,20) οι κολώνες είναι από Παριανό μάρμαρο και έχει κτιστεί επί βάσης ελληνιστικής ενώ η δυτική (21) και η κεντρική (184α) έχουν επενδυθεί με μάρμαρα της Προκονήσου(νησί της Προποντίδας) και της Καρύστου.
Κοντά στην κεντρική ήσαν και μεγάλες θέρμες της πόλης.(184)
Το ελληνικό θέατρο της πόλης 5000 θεατών του 1ου αιώνα μΧ, είναι έξω από τα τείχη της πόλης ,σκαλισμένο στους βράχους.(185)
Εδώ του άρεσε να κάθεται και ρεμβάζει ο Αντονυ Κουήν όταν στην Απολλωνία γύριζε το Λιοντάρι της Ερήμου.

ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ


ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ


5 σχόλια:

 1. Πρέπει αυτό να το θεώρησες ταξίδι ζωής, μια που έφτασες στην 6η ανάρτηση, πιο πολλές και από ΗΠΑ και Κίνα! Αλλά βλέποντας τον πλούτο και το πόσα είδατε και σε πόσα μέρη προλάβατε να πάτε, δικαιολογημένος! δεν ήξερα ότι έχει τόσα ενδιαφέροντα η Λιβύη! Πάντως από πρόγραμμα θα πρέπει να είχατε το Λιβυκό αντίστοιχο εκείνης της κωμωδίας από τα '60: "Αν είναι Τρίτη αυτό πρέπει να είναι το Βέλγιο!"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Και που είσαι ακόμα!
  Ετοιμάζω άλλες 2 αναρτήσεις για να συμπληρωθεί το ταξίδι!
  Ξέρεις πόσα πράγματα ανακαλύπτω τώρα διαβάζοντας σχετικά που εκεί με την ταχύτητα που τα βλέπεις δεν προλάβαινα να τα συνειδητοποιήσω ή να τα θυμηθώ μετά;
  Πάντως με έπιασες αδιάβαστο!
  Δεν την θυμάμαι καθόλου αυτή την ταινία!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. http://www.imdb.com/title/tt0064471
  dystihos idea den eho ti titlo eihe ellinika!
  kai sorry gia ta greeklish -no ellinika edo!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Σύμφωνα με το imdb στην Ελλάδα παίχτηκε με τον τίτλο Έρχονται οι Αμερικάνοι το 1969.
  Πάντως και έτσι δεν μου θυμίζει τίποτα ισως γιατί εκείνη την εποχή δεν ζούσα στην Αθήνα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Το πρώτο ήταν με την Σουζαν Πλεσεττε το '69, μετά μια TV movie remakeτο '84, και το National Lampoon's Eyropean Vacation με τον Τσέβι Τσέης ήταν μια παρωδία οικογενειακή. Το ορίτζιναλ ήταν βασικά ένα τσούρμο Αμερικανοί τουρίστες που "κάνανε" εννέα Ευρωπαϊκές χώρες σε 18 μέρες με πούλμαν από Λονδίνο στη Ρώμη. Το θυμήθηκα καθώς σας σκεφτόμουνα να τρέχετε σαν τον Μοντγκόμερυ σε όλη τη Βόρειο Αφρική :-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή