Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

ΟΤΑΝ Ο ΑΥΝΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ!
Είδα χθες την αγγλική ταινία Hysteria με τους  Maggie Gyllenhaal, Rupert Everett και  Hugh Dancy που δεν έχει παιχτεί ακόμα στους κινηματογράφους .(αργότερα παίχτηκε)
Η ταινία, που είναι μια ρομαντική κωμωδία εποχής, έχει σαν βάση ένα υπαρκτό πρόσωπο τον ιατρό Joseph Mortimer Granville τον εφευρέτη του πρώτου ηλεκτρικού δονητή!
Στην ταινία ο ιατρός θεραπεύει με αυτόν την γυναικεία υστερία αλλά βέβαια στην πραγματικότητα ο Granville εφεύρε ένα δονητή ,τον ονομαζόμενο “Granville’s Hammer” για μασάζ των ανδρικών μυών που δούλευε με  μια μπαταρία βάρους 18 κιλών! 

 Από την εποχή του Ιπποκράτη θεωρήθηκε πως αιτία της υστερίας  ήταν η υστέρα, δηλαδή η μήτρα της γυναίκας η οποία πίστευαν πως είναι σαν ένα ζώο που όταν στερείται τα υγρά του μετακινείται μέσα στο σώμα και αποκλείει τις περιοχές που αναπνέουμε προκαλώντας ασφυξία και μαζί και όλα τα άλλα συμπτώματα της ασθένειας που ονομάστηκε υστερία, καθιστώντας  την γυναίκα ενοχλητική στους άλλους.
Τον 2ο αιώνα ο Γαληνός έγραψε πως η υστερία οφείλεται σε σεξουαλική στέρηση και πως η καλύτερη θεραπεία για τις παντρεμένες είναι το σεξ ενώ στις χήρες, τις ανύπανδρες, και τις θρησκευόμενες συνιστούσε πυελικό μασάζ.
Περιγράφει δε με καταπληκτική ενάργεια τα αποτελέσματα της θεραπείας:
 Μετά τα χρησιμοποιούμενα θεραπευτικά μέσα,  που αρχίζουν από το άγγιγμα των γεννητικών οργάνων που είναι αναγκαίο για  την θεραπεία,  ακολουθούν συσπάσεις που συνοδεύονται ταυτόχρονα από πόνο και ευχαρίστηση και την εκροή θολού και άφθονου σπέρματος.(Εννοούσε τις εκκρίσεις των βαρθολινίων αδένων) Από εκείνη την στιγμή  ήταν ελεύθερη από όλα τα κακά που αισθανόταν.
Η θεραπευτική αυτή αγωγή καθιερώθηκε και εφαρμοζόταν από τους γιατρούς σε όλη την Ευρώπη από τον 5ο αιώνα μέχρι τον 19ο αιώνα, θεωρούσαν δε την υστερία σαν την συχνότερη ασθένεια μετά τον πυρετό.
Επίσης  μια άλλη θεραπευτική αγωγή που χρησιμοποιήθηκε , από τα μέσα του 1700 στις ΗΠΑ και την Αγγλία ήταν το "υδραυλικό μασάζ" σε λουτρά, με εκτίναξη νερού υπό πίεση στα γεννητικά όργανα.
 Στην εποχή μας προκύπτει το εύλογο ερώτημα πως οι γιατροί και οι γυναίκες δεν αντιλαμβανόντουσαν πως οι μαλάξεις των γεννητικών οργάνων ήσαν καθαρός αυνανισμός που οδηγούσε σε οργασμό.
Αυτό οφείλεται στο ότι οι γιατροί της εποχής δεν μιλούσαν για την κλειτορίδα και  θεωρούσαν πως οι γυναίκες είτε δεν έχουν οργασμό είτε ότι αυτός μπορεί να προκληθεί μόνο με την κολπική διείσδυση.
Πάντως στα ιατρικά συγγράμματα του 1820 έως το 1900 η κλειτορίδα αναφέρεται ως πρωταρχικό σεξουαλικό όργανο ικανό για στήση.
Τον οργασμό πάντως στον οποίο έφταναν οι γυναίκες, πολλές μετά αρκετή ώρα μαλάξεων , γι΄ αυτό και στην ταινία ο πρωταγωνιστής παθαίνει κράμπα στο χέρι του  και το βάζει σε λεκάνη με παγάκια, τον θεωρούσαν σαν τον λυτρωτικό παροξυσμό της νόσου, που συνοδευόταν με κολπικά υγρά, αλλοίωση της αναπνοής και κοκκίνισμα του προσώπου.
Τα συμπτώματα αυτά τα θεωρούσαν παρόμοια με αυτά που έχει ο ασθενής όταν του πέφτει ο πυρετός.
Αντίστοιχα εκείνη την εποχή ο αυνανισμός και για τα δύο φύλα  εθεωρείτο  ότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρές  παθήσεις  και σε ακραίες περιπτώσεις έφταναν για να τον θεραπεύσουν και σε κλειτοριδεκτομή .( Β ΄Η κλειτοριδεκτομή στις Δυτικές χώρες ως θεραπεία του αυνανισμού )
Η μόνη υγιής και επιτρεπτή σεξουαλική δραστηριότητα για τις γυναίκες ήταν η σεξουαλική επαφή με τον νόμιμο σύζυγο με σκοπό την τεκνοποιία οπότε σύμφωνα με τις ανδροκεντρικές αντιλήψεις της εποχής η γυναίκα έφτανε σε οργασμό μόνο με την διείσδυση.
Δεν γνώριζαν βέβαια τότε ότι σύγχρονοι μελετητές όπως οι  Alfred  Kinsey και Shere Hite έχουν διαπιστώσει πως το 50% και ίσως μέχρι και το 70% των γυναικών, δεν φτάνουν τακτικά σε οργασμό μέσω της διείσδυσης.
Οι γυναίκες επίσης δεν γνώριζαν τίποτα σχετικά με τον αυνανισμό, οπότε η θεραπεία της υστερίας από γιατρούς δεν ενείχε κανένα στοιχείο σεξουαλικότητας.
Έτσι η εφεύρεση από τον  Granville του ηλεκτρικού δονητή απέκτησε ταχύτατη εξάπλωση γιατί μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο σπίτι και επίσης να φτάνει η  γυναίκα στον "παροξυσμό" πολύ ταχύτερα από τα ιατρικά χέρια.
Ταυτόχρονα απάλλασσε και τους γιατρούς από μια κουραστική και χρονοβόρα θεραπεία, που απαιτούσε και εξάσκηση   πετυχαίνοντας πολύ ταχύτερα αποτελέσματα.
 Μέσα σε 15 χρόνια από το τέλος της δεκαετίας του 1880 πάνω από 12 κατασκευαστές έφτιαξαν μοντέλα που λειτουργούσαν με μπαταρία ή με σύνδεση σε ηλεκτρική γραμμή.
Ο ηλεκτρικός δονητής είναι η 5η συσκευή που λειτούργησε με ηλεκτρισμό μετά την ραπτομηχανή, τον ανεμιστήρα, τον βραστήρα τσαγιού και την τοστιέρα.
Μόλις μετά 10 ετια μπήκαν στην ζωή μας η ηλεκτρική σκούπα και το ηλεκτρικό σίδερο. Μέχρι το 1920 οι ηλεκτρικοί δονητές γνώρισαν μεγάλη εξάπλωση γιατί ήσαν φτηνοί, γύρω στα 5 δολάρια, ενώ η επίσκεψη σε γιατρό ή η κατ΄ οίκον επίσκεψη όπως στην παρακάτω διαφήμιση ιατρού στοίχιζε κάθε φορά 2-3 δολάρια.

 Ήδη  το 1900 στην έκθεση του Παρισιού εκτίθεται ένα πλήθος δονητών για ιατρική χρήση από φτηνούς ,ηλεκτρικούς, ατμοκίνητους ,ποδοκίνητους μέχρι τον πανάκριβο και τεράστιο  ατμοκίνητο Τσατανούγκα αξίας  200 δολαρίων σε εποχή που με 300 δολάρια μπορούσες να αγοράσεις σπίτι!
 Αυτό το  μηχάνημα χρειαζόταν ένα ξεχωριστό δωμάτιο όπου υπήρχε το βασικό μηχάνημα που έπρεπε κάποιος να το τροφοδοτεί με κάρβουνο για την ατμομηχανή του και μέσα από μια τρύπα στον τοίχο μεταδιδόταν η κίνηση μέσα στο ιατρείο που υπήρχε το κρεβάτι για τον ασθενή.
Το μηχάνημα αυτό διέθετε και ξεχωριστό εξάρτημα για την θεραπεία και ανδρών από το ορθό όπως  φαίνεται και στο σχέδιο .

 Αντίστοιχα μηχανήματα πουλιόνταν μέχρι την 10ετια του 60 στην Ελλάδα για  θεραπεία του προστάτη και  μάλιστα διαφημίζονταν με την φωτογραφία των θεραπευθέντων ασθενών! 

 Οι δονητές εξαφανίστηκαν από την ιατρική πρακτική κατά το 1920 όταν  εμφανίστηκαν να χρησιμοποιούνται σε  πορνογραφικά φιλμ και προφανώς οι οικιακής χρήσης σιωπηλά θα είχαν αρχίσει να χρησιμοποιούνται για προσωπική αυτοϊκανοποίηση .
Η παρακάτω ατμοκίνητη συσκευή του 1891 μάλλον λόγω του προφανούς σκοπού για τον οποίο και κατασκευάστηκε δεν πήρε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στις ΗΠΑ.

Υπάρχει μάλιστα και ένα χαρακτηριστικό τραγούδι που αναφέρεται στην χρήση ατμοκίνητου δονητή για σεξουαλική ικανοποίηση.

The Big Red Wheel
A sailor once told me before he died
I know not if the bastard lied
About a maid with a cunt so wide
she swore she'd never be satisfied

So fashioned for her was a big red wheel
Attached to it a cock of steel
Two balls of brass all filled with cream
And the whole fucking issue was run by steam

Around and around went the big red wheel
In and out went the cock of steel
Until at last the maid she cried
Take it away I'm satisfied

Now here my story must lag a bit
There was no way of stopping it
The maid was torn from twat to tit
And the whole fucking issue went up in shit

Πάντως  νωρίτερα από την καθιέρωση των δονητών σαν θεραπευτικών μέσων  υπήρξαν φωνές από τον ιατρικό χώρο, όπως του γάλλου γιατρού Auguste Tripier, το 1883, που υπέθεσε πως το πυελικό μασάζ είναι σκέτος αυνανισμός.
Το 1890 ο  Leonard Rau ανέφερε ότι η  κλειτορίδα έχει πρωταρχική θέση στον οργασμό της γυναίκας ενώ άλλος καθηγητής της γυναικολογίας το 1900 την ονόμασε ηλεκτρική καμπάνα!
Σε δημοφιλές σεξουαλικό εγχειρίδιο του 1918  με τίτλο Παντρεμένη αγάπη γίνεται εκτεταμένη αναφορά στον ρόλο της κλειτορίδας στον οργασμό.
Πάντως πριν τον ηλεκτρικό δονητή ο αμερικανός ιατρός George Taylor είχε εφεύρει το 1869 ένα ατμοκίνητο, ονόματι Manipulator  που είχε μια δονούμενη σφαίρα στο μέσο από  ένα τραπέζι.


Το 1952 η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία διέγραψε τον όρο υστερία από τα ψυχιατρικά νοσήματα.
Στην τρέχουσα ταξινόμηση των ψυχιατρικών διαταραχών η υστερία ή αλλιώς υστερική νεύρωση έχει αντικατασταθεί από τον όρο 'διαταραχή μετατροπής' (ΔΜ)και ανήκει στην ευρύτερη ομάδα των σωματόμορφων διαταραχών.

Τα περισσότερα στοιχεία έχουν ληφθεί από το βιβλίο της RACHEL P. MAINES:
The Technology of Orgasm
"Hysteria," the Vibrator, and Women's Sexual Satisfaction
The Johns Hopkins University Press 2001


ΠΡΟΣΘΗΚΗ 
Το ενδιαφέρον είναι ότι εκείνα τα χρόνια μόλις είχαν αρχίσει να γίνονται γνωστοί οι κανόνες ασηψίας και αντισηψίας και οι μαλάξεις γινόντουσαν με γυμνά χέρια αλειμμένα με διάφορα αιθέρια έλαια.
Τα χειρουργικά γάντια άρχισαν να χρησιμοποιούνται εκείνη την εποχή, όχι για προφύλαξη των γιατρών ή των ασθενών από μολύνσεις, αλλά ως αποτέλεσμα ερωτικού πάθους όπως έχω περιγράψει στο ποστ μου   ΤΑ ΓΑΝΤΙΑ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ

19 σχόλια:

 1. Εξαιρετική ανάρτηση. Ομολογώ ότι δεν τα γνώριζα όλα αυτά!

  Την καλημέρα μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όταν είδα την ταινία σκέφτηκα πως πολλοί δεν γνωρίζουν το θέμα και ίσως θα πρέπει να δημοσιεύσω και ένα άλλο κείμενο που έχω γράψει παλιότερα σχετικά με τις αντιλήψεις που επικρατούσαν εκείνα τα χρόνια για τον αυνανισμό.

   Διαγραφή
 2. εκπληκτικά τα στοιχεία που παραθέτεις. Αναρωτιέμαι μήπως πρέπει να επαναξιολήσουμε τις σημερινές μας απόψεις για την υστερία και όχι μόνο στις γυναίκες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σαφώς και σήμερα λέγοντας "υστερία" και για τα δύο φύλα εννοούμε διαφορετικά πράγματα από ότι στα τέλη του 1800.

   Διαγραφή
 3. Εάν ο αυνανισμός αποτελούσε ιατρικη θεραπεία,οι πλειστοι των νεοελλήνων θα ήσαν υγιέστατοι:)))Αφού το ξερουμε,η μ....α ξεχειλιζει απ'τα μπατζάκια μας,ψέμματα;:)))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οι νεοέλληνες δεν έχουν πεισθεί ακόμα πως ο αυνανισμός δεν αποτελεί θεραπεία γι΄ αυτό και τον χρησιμοποιούν καθημερινά για προληπτικούς λόγους!
   Γι΄ αυτό άλλωστε και ποια είναι η πλέον προσφιλής προσφώνηση μεταξύ μας;

   Διαγραφή
 4. "Ο ηλεκτρικός δονητής είναι η 5η συσκευή που λειτούργησε με ηλεκτρισμό μετά την ραπτομηχανή, τον ανεμιστήρα, τον βραστήρα τσαγιού και την τοστιέρα".
  Το πολυμίξερ άργησε χρόνια...
  :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Τι σου είναι η μόρφωση στον άνθρωπο....;)
  Υπόχρεοι πάντα για την ιστορική ενημέρωση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Περισσότερο είναι η περιέργεια που έχω όταν κάποιο θέμα μου κινεί το ενδιαφέρον.
   Έτσι όταν είδα την ταινία έψαξα το θέμα και τελικά όσα βρήκα έγιναν το σημερινό ποστ.

   Διαγραφή
 6. Λαθος,αγαπητέ μου,και δη μέγιστον!Η κλητική προσφώνησις εις την οποίαν ανεφέρθητε,είναι αντιστοιχος της ετέρας προσφιλούς προσφωνησεως(Μεγάλε!),εννοιαι ταυτόσημοι εις την σκέψιν και τας πράξεις του νεοέλληνος,πλην όμως ο συνδυασμός των δυο επιθετων,δημιουργούντων ονοματκόν σύνολον(μεγάλος μαλάκας!:)),ανατρέπει την θεωρίαν μου περί ταυτοσημίας των δυιο λεξεων!:)))
  Αρα τελικώς και προς αποκατάστασιν της τάξεως,ομολογώ,εν τέλει έχετε δίκιο:))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Νομίζω πως την καλύτερη περιγραφή της σημερινής χρήσεως της λέξης την έχει κάνει ο Χάρυ Κλιν σε ένα παλιό του δίσκο που ενώ μιλάει στο ραδιόφωνο ένας καθηγητής από κάτω ακούγονται οι ηχολήπτες να προσφωνεί ο ένας τον άλλο μαλάκα οπότε στο τέλος αναγκάζεται και ο καθηγητής να αναφωνήσει αγανακτισμένος- Ποίος μαλάκας...

   Διαγραφή
 7. "Θυσία".. για την επιστήμη!

  "Μια μητέρα 8 παιδιών η Nadya Suleman, αποφάσισε για χάρη της επιστήμης να έρθει σε οργασμό ζωντανά μπροστά στα έκπληκτα μάτια χιλιάδων τηλεθεατών. Η Nadya, θέλησε να πείσει τον παρουσιαστή της εκπομπής ότι είναι πολυοργασμική και ότι για να νιώσει την υπέρτατη ηδονή, της αρκούν ελάχιστα δευτερόλεπτα."

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μακάρι να μπορούσαμε πάντα να καταλάβουμε πότε μια γυναίκα έχει φτάσει σε οργασμό και πότε υποκρίνεται..
   Και άμα θέλουν μπορούν να υποκριθούν πολύ καλά !

   Διαγραφή
 8. Αλλο ένα εμπεριστατωμένο άρθρο! Μας ανέβασε στα σύννεφα ή στα νεοελληνικά: masturbation goes cloud!!!

  Noμίζω ότι η μαλακία προλαβαίνει ακόμα και τον προστάτη! Γλυκιά και user friendly λοιπόν...

  Οι μαλάκες είναι το πρόβλημα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ποιός το λέει πως είναι πρόβλημα;
   Εδώ στο εξωτερικό γίνονται και μαραθώνιοι Μαλακίας!
   Σχετικά είχα γράψει, όταν το πρωτοδιάβασα, και ένα από τα πρώτα μου ποστ με τον ανάλογο προβληματισμό για την διεξαγωγή αντίστοιχου μαραθώνιου στην Ελλάδα με τίτλο ΙΤΕ ΠΑΙΔΕ ΕΛΛΗΝΩΝ!
   Και για του λόγου του αληθές, για όσους δεν πιστεύουν ότι γίνεται τέτοιος μαραθώνιος ,μπορεί κανείς να δει τον δις παγκόσμιο πρωταθλητή αυνανισμού να δίνει συνέντευξη για τα επιτεύγματα του εδώ.

   Διαγραφή
 9. Κακά τα ψέματα, η "ανακάλυψη" πως και οι γυναίκες μπορούν να φτάσουν σε οργασμό μας έβαλε εμάς τους άντρες σε μεγάλους μπελάδες να ψάχνουμε να βρούμε το σημείο G και άλλες ερωτογενείς ζώνες όταν οι παππούδες μας κάναν τη δουλειά τους χωρίς άγχος, αδιαφορώντας για το αν η γυναίκα έχει ή όχι οργασμό και βέβαια αδιαφορώντας για το αν έχει ή όχι διάθεση για σεξ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Βέβαια γι΄αυτό τον λόγο και οι γυναίκες είχαν πολύ συχνότερα από σήμερα "υστερία" και χρειάζονταν την παραπάνω θεραπεία!
   Αντίστοιχα δε και οι άνδρες κατέφευγαν στο επί πληρωμή σεξ όπου και είχαν την ψευδαίσθηση ότι ήσαν και μεγάλοι εραστές αφού η υποκρινόμενη επιτυχώς οργασμό επαγγελματίας τους έδειχνε ότι την είχαν ικανοποιήσει πλήρως.
   Θεωρώ λοιπόν ότι σήμερα είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα στα ζευγάρια που ξέρουν πια ότι για να έχεις ένα επιτυχές σεξ πρέπει να έχεις κατανοήσει ότι It takes two to tango.

   Διαγραφή
 10. American horror story brought me here http://www.tvids.me/watch23/American-Horror-Story/season-01-episode-08-Rubber-Man 22:58

  ΑπάντησηΔιαγραφή