Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Ο ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΑΓΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ



 Το διαφημιστικό μου το έδωσαν καθώς κατέβαινα στο μετρό στο Σύνταγμα. Διαβάζοντας το, η πρώτη σκέψη που μου ήρθε στο μυαλό, είναι πως  υπάρχουν προφανώς πολλοί αφελείς που θα πιστεύουν όλα όσα θεραπεύει και προβλέπει ο  "Δάσκαλος" για να διαθέτει μάλιστα 3 τηλέφωνα για εξυπηρέτηση της πελατείας του.
Το ίδιο όμως δεν συμβαίνει με το πλήθος  που πιστεύει πως οι Μάγια έχουν προβλέψει το τέλος του κόσμου στις 21-12-12  ή εκείνους που πίστευαν το 1896 πως ο κομήτης του Χάλεϋ θα συγκρουόταν με την γη ;


Κατά τον ίδιο τρόπο σε όλη την υφήλιο  οι διάφορες θρησκείες δεν κρατούν δέσμιους εκατομμύρια ανθρώπους σε κάποιο θεό, γιατί δεν μπορούν να κάνουν τους λογικούς συλλογισμούς που έκανε ο Επίκουρος εδώ και 2300 χρόνια;
-Θέλει ο θεός να εμποδίσει το κακό αλλά δεν είναι ικανός; Τότε δεν είναι παντοδύναμος.
-Μπορεί αλλά δεν θέλει; Τότε δεν είναι πανάγαθος.
-Και θέλει και μπορεί; Τότε γιατί υπάρχει το κακό;
-Δεν θέλει ούτε μπορεί; Τότε γιατί τον αποκαλούμε θεό;
Και μπορεί μεν ο "Δάσκαλος" που προανέφερα μαζί με τις χαρτορίχτρες, τις καφετζούδες, τα μέντιουμ και όλο το πλήθος των απατεώνων  να απομυζά την χαμηλότερης παιδείας μάζα, αποκλείεται όμως  να μην έχετε συναντήσει ανθρώπους ευφυείς, μορφωμένους και  συγκροτημένους που καταφεύγουν στις λεγόμενες "εναλλακτικές θεραπείες" που πιστεύουν πως με αυτές θα  λύσουν  τα προβλήματα τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο ιδιοφυής Steven  Jobs ο ιδρυτής της Apple που ενώ διαγνώστηκε ότι είχε καρκίνο του παγκρέατος για 9 μήνες αρνήθηκε να χειρουργηθεί ακολουθώντας φυτοφαγία, κάνοντας βελονισμούς, πίνοντας βότανα και χυμούς και κάνοντας υποκλυσμούς.
Όλα όσα ανέφερα παραπάνω δεν είναι τίποτα άλλο παρά η υπερίσχυση  του θυμικού και του επιθυμητού στην κοινή λογική, αυτό που σε ένα από πρώτα ποστ που έγραψα πριν 6 χρόνια, ονόμαζα  Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΣΚΕΨΗΣ.
 Σε αυτό έγραφα πως:
Υπάρχουν γύρω μας πολλοί άνθρωποι οι οποίοι έχουν ένα μαγικό τρόπο σκέψης.
Τους διακρίνει δηλαδή ένας τρόπος σκέψης ο οποίος είναι εκτός λογικής αλλά καθορίζεται μόνο από τις επιθυμίες τους.
Πιστεύουν ότι τα πράγματα θα έρθουν όπως τα επιθυμούν με κάποιο μαγικό τρόπο, χωρίς όμως να προκύπτει αυτό από πουθενά και χωρίς οι πράξεις τους να συμβάλλουν σ’ αυτό.
Όταν τα πράγματα δεν τους έρθουν όπως τα περίμεναν αντί να αποδεχθούν ότι η δική τους ανοησία η ανικανότητα είναι υπαίτια για τη κακή έκβαση των πραγμάτων ,τους φταίνε πάντα κάποιοι άλλοι .
Και το ποστ μεν αυτό αναφερόταν κυρίως στα άτομα που σε όλη τους την ζωή δεν μπορούν να ισοσκελίσουν τα έσοδα τους με τα έξοδα τους και παρ΄ όλα αυτά με τον μαγικό τρόπο σκέψης που έχουν, πιστεύουν πως όλα τελικά θα φτιάξουν.
Όμως τα τελευταία χρόνια αφ ότου μας έκατσε το μνημόνιο ο μαγικός τρόπος σκέψης έχει επεκταθεί και στην πολιτική ζωή της χώρας και σε αρκετούς  το επιθυμητό έχει υποκαταστήσει το εφικτό.
Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των νεοελλήνων, ζορισμένο από την άθλια οικονομική κατάσταση της χώρας, πιστεύει πως θα μπορούσαμε να μην έχουμε υπογράψει το μνημόνιο και βεβαίως να έχουμε διατηρήσει τα εισοδήματα που είχαμε πριν από αυτό.
Τα λεφτά που θα χρειαζόμαστε  θα μας τα δάνειζαν οι Ρώσοι, οι Κινέζοι, ο Τσάβες ή κάποιοι άλλοι, που βέβαια δεν θα ήσαν τοκογλύφοι σαν αυτούς που μέχρι τώρα μας δάνειζαν αλλά θα το έκαναν για την ψυχή της μάνας τους  και γιατί μας αγαπάνε αφού εμείς είμαστε ξεχωριστός λαός!
Αλλά και μετά τη υπογραφή αρκετοί πιστεύουν πως υπάρχουν λύσεις για να βγούμε από την σημερινή μας κατάσταση.
Αρκεί να κάνουμε μονομερή  καταγγελία του μνημονίου ή στο πιο ήπιο επαναδιαπραγμάτευση του με όρους που θα θέτουμε εμείς και όχι οι δανειστές!
Και με την γνωστή αμετροέπεια που μας διακρίνει, όσοι δεν συμφωνούν με αυτές τις απόψεις και όσοι υπέγραψαν τα μνημόνια δεν είναι τίποτα άλλο από προδότες, πουλημένοι, Νενέκοι, ταγματασφαλίτες, Τσολάκογλοι ,Λογοθετόπουλοι κτλ και χρειάζονται κρέμασμα έξω από το μπουρδέλο την Βουλή, αφού πρώτα βέβαια καεί,  ή έστω στην ανάγκη στο  Γουδί.
Η καλύτερη περίπτωση βέβαια θα είναι να παρακαλάνε όσοι  υπέγραψαν τα μνημόνια να περάσουν από ειδικά δικαστήρια, παρά να βρουν το τέλος του πρέσβη των ΗΠΑ στη Λιβύη, όπως  δήλωσε ένας πολιτικός ογκόλιθος, που αν δεν είχε ηρωικά αδέλφια δεν θα τον ήξερε  ούτε ο περιπτεράς του.
Σε όλη αυτή την χορωδία πρωτοστατεί  κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, με την σοβαρή και καλλίφωνη κοινοβουλευτική του ομάδα και χάρις  σε αυτήν επιτυγχάνει να αυξάνει τα ποσοστά του ποντάροντας επιτυχώς στον μαγικό τρόπο σκέψης αρκετών Ελλήνων.
Όμως η προσγείωση πολλών στην σκληρή πραγματικότητα ήρθε όταν είδαν ότι μπορεί να μην είσαι προδότης, Τσολάκογλου ή ταγματασφαλίτης και παρ΄ όλα αυτά με δάκρυα στα μάτια να αναγκάζεσαι να αποδέχεσαι μνημόνιο για να σώσεις την χώρα σου.
Και μάλιστα για μόνο 17 δις ευρώ όταν η αναμενόμενη πρώτη δόση του δικού μας δανείου είναι ακριβώς διπλάσια  ! 
Και όπως  γράφει ο Γιώργος Καρελιάς:
Η κυβέρνηση της Κύπρου δεν παραδόθηκε εύκολα στην τρόικα. Το παλεύει μήνες. Αναζήτησε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης. Όμως, φευ, δεν τις βρήκε. Έτσι, κατέρρευσε ένας ακόμη μύθος πολύ προσφιλής στην Ελλάδα. Ότι, δήθεν, άλλες φιλικές χώρες ήταν έτοιμες να μας δανείσουν, αλλά κάποιοι «προδότες» πολιτικοί το αρνήθηκαν σκόπιμα και αλυσοδέθηκαν από την τρόικα.
Η Κύπρος ζητούσε- και θα πάρει από την τρόικα- 17 δισεκατομμύρια ευρώ. Για την ίδια είναι μεγάλο ποσό, αλλά μάλλον πολύ μικρό για τα δεδομένα της Ελλάδας. Ούτε η Ρωσία ούτε η Κίνα άνοιξαν το πουγγί τους στη μικρή Κύπρο. Πόσο αφελής πρέπει να είναι κάποιος για να πιστεύει ότι θα το έκαναν για την Ελλάδα, που έχει ανάγκη από  εκατοντάδες δισεκατομμύρια;
Και οι μεν αφελείς δικαιολογούνται. Επικίνδυνοι είναι όσοι γνωρίζουν την πραγματικότητα, αλλά  συνεχίζουν, για μικροκομματικές σκοπιμότητες, να καλλιεργούν διάφορους μύθους. Ότι, δήθεν, υπήρχαν εναλλακτικές πηγές δανειοδότησης.
(δική μου η υπογράμμιση)
Από ότι φαίνεται, μετά την αναπόφευκτη καταφυγή της Κύπρου σε μνημόνιο αρχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ να εγκαταλείπει τις πομφόλυγες περί μονομερούς καταγγελίας του μνημονίου και τις ανεδαφικές  θέσεις περί αναδιαπραγμάτευσης του χρέους, όπως ακριβώς έκανε και ο Σαμαράς όταν έπαψε να είναι αντιπολίτευση, και τώρα πια ο Τσίπρας μιλάει για κούρεμα των  χρεών όλων των νοτιοευρωπαϊκών χωρών όπως είχε γίνει το 1953 όταν κουρεύτηκε το  60% του χρέους της Γερμανίας!
Όπως καταλαβαίνει κανείς ο μαγικός τρόπος σκέψης είναι πανίσχυρος και ακατάβλητος!
Πάντως μακάρι να μπορούσαμε να επιτύχουμε ένα τέτοιο κούρεμα ανώδυνα και καλά όπως αυτό που παρουσίασε η φιλανδική τηλεόραση προσφέροντας ένα γνήσιο και απολαυστικό οφθαλμόλουτρο στους θεατές της!


7 σχόλια:

  1. AΕΚ, μαγεία, γαμώ την Παναγία.

    ΕυχαρισΘώ.

    Τι πα να πει άσχετο σχόλιο; Μαγεία είπαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μου φαίνεται πως το σχόλιο εξήλθε de profundis μετά την θέαση του οφθαλμόλουτρου!

      Διαγραφή
  2. Ακόμη, δυστυχώς, δεν έχουμε αντιληφθεί σε τι γκρεμό έχουμε πέσει ούτε και τον λόγο που πέσαμε. Και πολλοί, έξω από τον χορό (βλ. ΣΥΡΙΖΑ κλπ), προτείνουν ως θεραπεία την συμπεριφορά εκείνη που ακριβώς μας έριξε στον γκρεμό..Προφανώς εμπνέονται από το λεγόμενο ο βρεγμένος την βροχή δεν την φοβάται..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς αυτός είναι ο μαγικός τρόπος του σκέπτεσθαι.
      Το ότι έχουμε πέσει στον γκρεμό είναι μια πραγματικότητα.
      Αλλά, όπως έχει πει και o αμερικανός συγγραφέας Philip Dick, η πραγματικότητα είναι κάτι που αν σταματήσεις να το πιστεύεις, δεν εξαφανίζεται!
      Για να αντιμετωπίσεις όμως την πραγματικότητα δυστυχώς πρέπει να δανειστείς και πάλι δυστυχώς, δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε την σοφή συμβουλή που λέει να δανειζόμαστε μόνο από απαισιόδοξους.
      Αυτοί δεν περιμένουν ποτέ πως θα τα πάρουν πίσω!

      Διαγραφή
  3. πάντως, αν καταστραφεί ο κόσμος θα γλυτώσουμε από το χρέος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως λέει και ο Καβάφης,αν καταστραφεί ο κόσμος αυτό θα είναι μια κάποια λύσις. !

      Διαγραφή
  4. Επειδή, όπως πιστεύω, σε κάθε ασύνετο οφειλέτη αντιστοιχεί και ένας ασύνετος δανειστής (πχ οι ασύνετες Ελληνικές τράπεζες και το ασύνετο Ελληνικό Δημόσιο) ας μην χάνουμε τις ελπίδες μας..
    Κοροϊδα για να μας δανείσουν πάντοτε θα υπάρχουν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή