Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ




Ένα ενδιαφέρον άρθρο που υπογράφει ο  Μιχάλης Μητσός   δημοσίευσαν τα ΝΕΑ στις 15-2-2014 με τίτλο: Ας αφήσουμε τη Λατινική Αμερική ήσυχη (οι φωτογραφίες στο κείμενο είναι δική μου προσθήκη)


 «Μακάρι να είχαμε γίνει Αργεντινή, όπως είχατε πει. Η Αργεντινή πέρασε μια πολύ μεγάλη δυσκολία και δεν πρέπει τους λαούς να τους χαρακτηρίζουμε με ρατσιστικό τρόπο. Πέρασαν όμως μια πολύ μεγάλη δυσκολία και κατάφεραν με αξιοπρέπεια να σταθούν στα πόδια τους»

(Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, 7/9/2012)


Ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής ανακοίνωσε προχθές ένα νέο τρόπο υπολογισμού του πληθωρισμού. Με βάση τον τρόπο αυτό, υπολογίζεται ότι οι τιμές αυξήθηκαν τον Ιανουάριο στη χώρα κατά 3,7%. Αυτό σημαίνει ότι ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση φτάνει το 44% και είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερος από τις τιμές που ανακοίνωνε κάθε μήνα η Αργεντινή τα τελευταία επτά χρόνια.
Όπως επισημαίνουν οι πολιτικοί αναλυτές, ο υπουργός ουσιαστικά παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση υποβάθμιζε συστηματικά όλα αυτά τα χρόνια τον πληθωρισμό και κατά συνέπεια διόγκωνε την οικονομική ανάπτυξη. Με τον νέο δείκτη, ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη διαπραγματεύσεων με το ΔΝΤ και την επιστροφή της χώρας στην «ορθοδοξία».
Ήδη υποτιμήθηκε το πέσο κατά 20%, αυξήθηκαν τα επιτόκια, ιδιωτικοποιήθηκε εκ νέου το σιδηροδρομικό δίκτυο του Μπουένος Αϊρες και άρχισαν συνομιλίες με σκοπό την αποζημίωση της ισπανικής Repsol για την εθνικοποίηση των κεφαλαίων της, το 2012. Ο υπουργός Οικονομικών έλεγε μέχρι πρόσφατα ότι δεν θα πληρώσει ούτε σεντ, κατόπιν ωρίμου σκέψεως όμως η αποζημίωση υπολογίζεται σε 5 δισ. δολάρια...



«Η Βενεζουέλα αποτελεί ένα μοντέλο που πρέπει να ακολουθήσουμε ώστε να αφήσουμε πίσω το καπιταλιστικό μοντέλο που κυριαρχεί σήμερα στην Ευρώπη. Ο Ούγκο Τσάβες πέτυχε σημαντικά πράγματα για τη χώρα του με ειρηνικό τρόπο. Προχώρησε στην εθνικοποίηση των φυσικών παραγωγικών πόρων. Και το έκανε ενώ δεχόταν διαρκώς επιθέσεις από το μεγάλο κεφάλαιο»

(Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο λατινοαμερικάνικο κανάλι Telesur, 12/6/2012)


Την περασμένη εβδομάδα συνελήφθη ομάδα φοιτητών στη διάρκεια διαδηλώσεων κατά της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο, διαδόχου του Τσάβες. Η αντιπολίτευση κάλεσε λοιπόν τους φοιτητές να διαδηλώσουν προχθές στο Καράκας για να απαιτήσουν την απελευθέρωση των συναδέλφων τους. Σύμφωνα με την περιγραφή του ανταποκριτή της «Λιμπερασιόν», οι φοιτητές πετούσαν πέτρες και μολότοφ εναντίον των αστυνομικών στη λεωφόρο του Πανεπιστημίου, όταν εμφανίστηκαν ξαφνικά σε διπλανό δρόμο καμιά δεκαριά μοτοσικλετιστές ντυμένοι στα μαύρα. Η αστυνομία παραμέρισε για να τους αφήσει να περάσουν. Και εκείνοι άρχισαν να πυροβολούν τους φοιτητές. Έχασαν τη ζωή τους συνολικά τρία άτομα. Και το βράδυ ο Μαδούρο ανακοίνωσε ότι απέτρεψε ένα νέο πραξικόπημα.
Εντάξει, ας αφήσουμε τα αστεία, μάλλον το έχει καταλάβει και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ούτε η Αργεντινή ούτε η Βενεζουέλα μπορούν να μας δείξουν τον δρόμο.
Αν η Βραζιλία θέλει να μας δώσει φτηνά όπλα ας μην την απογοητεύσουμε, αλλά για συνταγές ανάπτυξης καλύτερα να αφήσουμε τη Λατινική Αμερική στην ησυχία της και να περιοριστούμε στην Ευρώπη (κι ας γκρινιάζουν οι αριστεριστές του κόμματος και ο Βαρουφάκης).
Δεν θα καταφέρουμε βέβαια να ρίξουμε αμέσως τον καπιταλισμό, αλλά μπορούμε πάντα να ονειρευόμαστε, ανώδυνο είναι, και κυρίως δωρεάν.


Θα έλεγε κανείς πως από το 2012 που έγιναν αυτές οι δηλώσεις, οι εξελίξεις των γεγονότων θα είχαν  προκαλέσει σκεπτικισμό στον ΣΥΡΙΖΑ για τις μέχρι τότε θέσεις του και τουλάχιστον θα ακολουθούσαν την σοφή ρήση των αρχαίων ημών προγόνων ”Κρείττον το σιγάν του λαλείν”
Όμως η ανακοίνωση του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ αντίθετα είναι λαλίστατη:

Τις τελευταίες ημέρες έχουμε γίνει μάρτυρες μιας προσπάθειας κλιμάκωσης της βίας από ακραίες ομάδες της αντιπολίτευσης στην Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας.
 Η 14χρονη Μπολιβαριανή επαναστατική διαδικασία πραγματοποιείται σε συνθήκες δημοκρατίας και ειρήνης, παρά την προσπάθεια βίαιης ανατροπής με πραξικόπημα το 2001.
Οι νοσταλγοί της οπισθοδρόμησης και της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης δεν έχουν καταθέσει τα «όπλα».
Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την ολόθερμη αλληλεγγύη του στους προοδευτικούς, δημοκρατικούς και σοσιαλιστικούς δρόμους, που διανύει η χώρα και ο λαός της σε συνθήκες δημοκρατίας και προόδου.
Ενώνουμε τη φωνή μας με αυτή των λαών της Λατινικής Αμερικής και όλου του κόσμου, ώστε να νικήσει η δημοκρατία, η ειρήνη και η πρόοδος.


Η "κλιμάκωση της βίας", που αναφέρει η ανακοίνωση, είχε σαν αποτέλεσμα 3 νεκρούς φοιτητές όπως ο  24χρονος Bazil D’ Acosta στην παραπανω φωτογραφία, που πυροβολήθηκε στο κεφάλι από τους παρακρατικούς του «προοδευτικού» προέδρου της χώρας, Νίκολας Μαδούρο.
Ξεχνάει επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ ότι ο πρώην οδηγός λεωφορείου και νυν πρόεδρος Μαδούρο, εκλέχτηκε με 50,76% των ψήφων όταν ο κυβερνήτης της πολιτείας Μιράντα και νεότερος αντίπαλος του , Ενρίκε Καπρίλες έλαβε ποσοστό 49.07% .


Μάλλον είναι λίγο μεγάλο το ποσοστό να χαρακτηρίζεις "νοσταλγούς της οπισθοδρόμησης και της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης"  τον μισό πληθυσμό της χώρας και τους αντιπολιτευόμενους διαδηλωτές και φοιτητές που διαμαρτύρονται για το υψηλό κόστος ζωής, την εγκληματικότητα, την ένδεια και την αυταρχικότητα της κυβέρνησης. 


Είμαι σίγουρος πως η αγωνίστρια Ζωή "Βοήθεια ,βοήθεια"  Κωνσταντοπούλου με την συναγωνίστρια της Ραχήλ Μακρή δεν θα χρειαστεί να σκαρφαλώσουν στα κάγκελα της ΕΡΤ, για να καταγγείλουν την στυγνή λογοκρισία του Μαδούρο στην Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας.
Επίσης είμαι απόλυτα σίγουρος πως ο ΣΥΡΙΖΑ συμπαραστάτης  όλων  των αγωνιζόμενων Ελλήνων που κλείνουν δικαιωματικά τους δρόμους καθημερινά,θα εκδώσει λάβρη καταγγελία κατά του Μαδούρο που σαν άλλος Δένδιας είπε:    
«Δεν θα επιτρέψω σε τέσσερις τρελούς να κλείνουν τους δρόμους και τις κεντρικές αρτηρίες» 


Τέλος εκτός από την Λατινική Αμερική, όπως θυμάστε ο αγωνιστής Τσίπρας είχε βρει και άλλο ένα πρότυπο διακυβέρνησης και είχε  εκθειάσει το ΟΧΙ της Κύπρου  δηλώνοντας  πως «Tο "όχι" των Κυπρίων θα κυνηγά για πάντα τον κ. Σαμαρά και τον κ. Στουρνάρα» γιατί δεν είχαν ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο.
Δυστυχώς πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις το  ΟΧΙ έγινε ΝΑΙ  και η αμετροέπεια του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το θέμα περιγράφεται με γλαφυρότητα για τους φιλομαθείς στο άρθρο :Οι 10+1 γκάφες του Τσίπρα στην υπόθεση της Κύπρου…
Πάντως για να είμαστε αντικειμενικοί την Βόρειο Κορέα δεν την έχει προτείνει ακόμα για πρότυπο!
Ίσως γιατί δεν την έχει μέχρι στιγμής επισκεφτεί!

 Λέτε να τον έχει αποτρέψει από αυτό το ταξίδι ο αγιασμός;



Οι επόμενες φωτογραφίες από τις επισκέψεις του στην Αργεντινή, Βενεζουέλα και Κύπρο






7 σχόλια:

  1. Δεν πρόλαβα να γράψω το ποστ και οι νεκροί από πυροβολισμούς έγιναν 5.
    http://www.tovima.gr/world/article/?aid=569406
    Εν τω μεταξύ όπως έγινε γνωστό ανάμεσα στα θύματα των διαδηλώσεων είναι και μία 21χρονη «βασίλισσα της ομορφιάς» η Χενέσις Καρμόνα η οποία πέθανε στο νοσοκομείο της πόλης Βαλένθια εξ αιτίας τραυμάτων που υπέστη στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Η Καρμόνα που είναι το πέμπτο θύμα της πολιτικής βίας στη Βενεζουέλα, ήταν φοιτήτρια Κοινωνικών Επιστημών καθώς και μοντέλο και τραυματίστηκε από σφαίρα στο κεφάλι κατά τις διαμαρτυρίες για τη σύλληψη του Λόπεζ. Είχε ψηφιστεί ως Μις Τουρισμός στην περιοχή Καραμπόμπο της Βενεζουέλας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτά που λέει δεν τον βλάπτουν τον Τσίπρα!
    Μη λησμονείτε το μεγάλο ποσοστό βλακών στην Ελληυνική Κοινωνία!
    Αντίστοιχα έλεγε και ο Α. Παπανδρέου.
    Όπως η συστηματική άρνηση της πλειοψηφίας της Ελληνικής κοινωνίας να αποδεχθεί την πραγματικότητα υπήρξε το μεγάλο όπλο του Α. Παπανδρέου έτσι θα υπάρξει και του Τσίπρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αντίρρηση μου είναι αφ΄ενός μεν πως ο μεν Ανδρέας είχε πίσω του ένα καθαρά προσωποπαγές κόμμα και όχι το αντίστοιχο συνονθύλευμα με τις αλληλοαντιμαχόμενες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ αφ΄ετέρου δε δεν θεωρώ τον Τσίπρα το ίδιο χαρισματικό λαοπλάνο σαν τον Ανδρέα που ήταν σαφώς ευφυέστερος και με σαφώς καλύτερη παιδεία από τον Τσίπρα άσχετα αν τελικά το κάτω κεφάλι του Ανδρέα υπερίσχυσε του επάνω!
      Τέλος ο Ανδρέας προσέφερε με δανεικά λεφτά τις "καλύτερες μέρες" ενώ ο Τσίπρας με την καταγγελία του μνημονίου δεν προσφέρει στους ψηφοφόρους παρά την ιδέα της πιθανής επιστροφής στις χαμένες "παρελθούσες μέρες" που πολλοί λίγοι το πιστεύουν ή στην επιστροφή στην δραχμή που πάλι πολλοί λίγοι την θέλουν.

      Διαγραφή
  3. Συμφωνώ σε όλες τις παρατηρήσεις.
    Δεδομένου δε ότι αφ΄ ενός δεν θα υπάρξουν άλλα "δανεικά και αγύριστα" και αφ΄ ετέρου, λόγω της πτώσεως των κομμουνιστικών καθεστώτων, δεν υπάρχει αντίθετος πόλος για να κάνει παιχνίδι η βασιλεία του Τσίπρα θα είναι επώδυνα βίαια και ιδιαιτέρως σύντομη.
    Για την επιστροφή στην δραχμή. Πολλοί οφειλέτες (είτε μικροοφειλέτες είτε μεγαλοοφειλέτες) πιστεύουν ότι με την επιστροφή στην δραχμή λόγω του ιλιγγιώδους πληθωρισμού που θα ακολουθήσει τα χρέη τους θα μειωθούν σημαντικά. Θα τους τα πληρώσουν δηλ. με τον πληθωρισμό όλοι οι μη οφειλέτες. Φαντάζομαι ότι και αν ακόμη φτάσουμε στο ενδεχόμενο αυτό για τα μέχρι τότε χρέη θα πρέπει να ισχύσει η ρήτρα €. Να εξοφλούν δηλ. τις παλαιές οφειλές του σε δραχμές μεν αλλά με συναλλαγματική αναγωγή στον χρόνο πληρωμής της αξίας ου €.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αθεόφοβε θα σου θυμίσω λίγα προ εξουσίας βεγγαλικά :

    ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο, του Ανδρέα.
    Πάταξη της διαφθοράς, των οικουμενικών.
    Οικονομική εξυγίανση, του Μητσοτάκη.
    Φως στο τούνελ, του Ανδρέα.
    Εκσυγρονισμός του Σημίτη.
    Επανίδρυση του κράτους (χωρίς τους πέντε νταβατζήδες), του Κωστάκη.
    Λεφτά υπάρχουν για τη Δανία του νότου, του Γιωργάκη,
    Τα κοστολογημένα Ζάπεια, του Αντωνάκη.

    Όλοι τους ξέραν ότι μετά την απομάκρυνση της κάλπης, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.




    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλοι τους προφανώς ήξεραν αυτό που είχε πει ο Γεώργιος Παπανδρέου ο πρεσβύτερος:
      Ποτέ δεν έπαθε κανείς τίποτα από το τάξιμο!

      Διαγραφή
  5. Δυστυχώς σήμερα οι νεκροί στην Βενεζουέλα έχουν φτάσει τους 10 από πυρά των μηχανοκίνητων colectivos που αποτελούν τις παραστρατιωτικές οργανώσεις του καθεστώτος.
    Όπως γράφει ο Π.Δημητρολόπουλος στα ΝΕΑ (24-2-2014):
    ο πληθωρισμός τρέχει με 56%,ενώ παρατηρούνται ελλείψεις σε ψωμί,αλεύρι, κρέας και άλλα βασικά αγαθα, ακόμα και χαρτί τουαλέτας.Το νόμισμα της χώρας έχεςι βυθιστεί και δεν έιναι πλέον ανταλλάξιμο. Η Βενεζουέλα μια πετρελαιοπαραγωγός χώρα, βρίσκεται στα όρια της χρεοκοπίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή