Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

ΟΙ ΕΝΤΙΜΟΤΑΤΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ !





Βλέποντας την ευφυέστατη  σαββατιάτικη (31-1-2015) γελοιογραφία του Δημήτρη Χατζόπουλου η θυμηδία που μου προκάλεσε έμοιαζε περισσότερο με κλαυσίγελο, ένα συναίσθημα που είχα από τα χρόνια της βασικής μου εκπαίδευσης στο ναυτικό να αισθανθώ.
Τότε σε ένα ομαδικό καψόνι μας είχαν σηκώσει μια νύχτα που ψιλόβρεχε και μας έβαλαν να κάνουμε πους απς. Από την μία μου ερχότανε να γελάσω με την γελοιότητα της κατάστασης και από την άλλη να κλάψω για το κατάντημα όλων μας.



Έτσι και τώρα βλέποντας την γελοιογραφία με τα χαστούκια που ετοιμάζονται να μας δώσουν "οι εντιμότατοι φίλοι μας"  θυμήθηκα την καταπληκτική εκείνη ταινία του 1975 ,Amici miei  που σχεδίαζε να γυρίσει ο Pietro Germi αλλά λόγω του θανάτου του την γύρισε τελικά ο Mario Monicelli.
Από τις πιο χαρακτηριστικές σκηνές της ταινίας είναι και αυτή στον σταθμό που απετέλεσε και την έμπνευση στον Χατζόπουλο για την γελοιογραφία του.


Ολόκληρη η ταινία υπάρχει εδώ.

Λόγω της μεγάλης επιτυχίας της ταινίας ακολούθησαν και άλλες δύο συνέχειες.
Ψάχνοντας για το παραπάνω βιντεάκι, στο οποίο ένας από τους πρωταγωνιστές είναι ο αξέχαστος  και ιδιαίτερα αγαπητός μου ηθοποιός Ugo Tognazzi,  βρήκα ένα άλλο που από καιρό το έψαχνα αλλά δεν μπορούσα να θυμηθώ από ποια ταινία ήταν.
Τελικά είναι από την σπονδυλωτή ταινία των  Luigi Comencini, Mario Monicelli, Nanni Loy, Ettore Scola, Luigi Magni -Signore e signori, buonanotte του 1976.
Στο σύντομο αυτό, γιατί διαρκεί μόνο 3,54΄,αλλά  σπαρταριστό επεισόδιο από την ταινία, , ο  Tognazzi αποδεικνύει το μεγάλο ταλέντο του,χωρίς να βγάζει ούτε μία λέξη από το στόμα του, παίζοντας ένα στρατηγό που έχει πάει για χέσιμο πριν την παρέλαση!
Απολαύστε το, γιατί είναι ένα κινηματογραφικό διαμαντάκι!


 Ολόκληρη η ταινία με αγγλικούς υπότιτλους υπάρχει εδώ.

Δυστυχώς όλη αυτή η μοναδική εποχή του ιταλικού κινηματογράφου με τους εξαιρετικούς σκηνοθέτες και τους ανεπανάληπτους ηθοποιούς που έπαιζαν στις ταινίες αυτές, έχει περάσει ανεπιστρεπτί.
Όμως όπως όλα τα έργα τέχνης που δεν είναι εφήμερα παραμένουν στην μνήμη του κόσμου και γι΄ αυτό μια σημερινή γελοιογραφία βασίζεται σε μια ταινία 40 ετών και είναι απόλυτα κατανοητή από διαφορετικής ηλικίας κόσμο.
Ευτυχώς πάντως που υπάρχουν πλέον στο διαδίκτυο οι ταινίες αυτές για να μπορούν και οι νεότεροι να τις δουν και οι παλιότεροι να θυμηθούν τα νιάτα τους όταν  αρκετές  φορές είχαν στηθεί σε ουρά έξω από τους κινηματογράφους που τις έπαιζαν για τις δουν.

6 σχόλια:

  1. να εισαι καλα αθεοφοβε γελασα με την καρδια μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πραγματικα ευχομαι να ειστε καλα. Οχι μονο γελασαμε,μα ηρθαν μνημες...απο αλλα χρονια....απο μια αλλη ζωη ...του" τοτε"!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ο τονιατσι επαιξε και στο κορυφαιο μεγαλο φαγοποτι μονο που το τελος ηταν θλιβερο και ειναι ακομα πιο θλιβερο καθως κατι τυποι σαν τον παγκαλο δεν εχουν σκασει απο το φαγητο ακομα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. μεγαλο φαγοποτι κορυφαια ταινια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΠΟΥ ΘΑ ΤΓΗΝ ΒΡΟΥΜΕ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εάν ψάξεις στο ιντερνετ με το τίτλο της ταινίας μπορεί να την βρείς.

      Διαγραφή