Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

ΤΙ "ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ" ΟΤΑΝ ΗΡΘΕ Η JAYNE MANSFIELD.





Δεν ξέρω αν κανείς από σας έχει συμβάλλει στην πραγματοποίηση κάποιας διεθνούς κινηματογραφικής ταινίας αλλά ο Αθεόφοβος έχει!
Στα γυμνασιακά μου χρόνια μαζί με άλλους δύο φίλους συμμετείχαμε ως κομπάρσοι στο γύρισμα της χολυγουντιανής ταινίας ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ.
Η ταινία έχει ως θέμα τους Ολυμπιακούς αγώνες του 1896 στην Αθήνα και την επιτυχία του Λούη στον Μαραθώνιο. Βέβαια στην κομεντί αυτή υπάρχει και η σχετική ερωτική ιστορία με τα ανάλογα μπλεξίματα των πρωταγωνιστών.


Πρωταγωνιστούν η Jayne Mansfield και ο Trax Colton στο ρόλο του Σπύρου Λούη. Από πλευράς Ελλήνων ηθοποιών, η Ξένια Καλογεροπούλου, ο Νίκος Μινάρδος, ο Τίτος Βανδής, ο Πάρις Αλεξάντερ, η Μάριον Σίβα κ.α.
Μια χαρακτηριστική σκηνή με την Jayne Mansfield τον Trax Colton και την Ξένια Καλογεροπούλου υπάρχει εδώ.
Η ταινία προβλήθηκε το 1962 και ήταν μια εμπορική αποτυχία παρά την συμμετοχή μου σε αυτή που της προσέδιδε και ένα ποιοτικό στοιχείο!.
Το πιο αξιόλογο  από αυτήν είναι η υπέροχη μουσική που είχε γράψει ο Μάνος Χατζηδάκις και της οποίας ολόκληρο το soundtrack είναι αυτό


Το τραγούδι των τίτλων το έχουν τραγουδήσει έκτοτε πολλοί Έλληνες τραγουδιστές.
Η Jayne Mansfield ήταν από τα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα της 10ετις του 1950 παρά το ότι δεν είχε παίξει σε αξιόλογες ταινίες.
Η πιο αξιόλογη ταινίας της ήταν το The girl cant' help it (1956) και αυτό όχι για τον ρόλο της σε αυτήν, όσο γιατί η ταινία αυτή θεωρείται πλέον cult γιατί είναι η πρώτη έγχρωμη σε σινεμασκόπ ροκ ταινία. Σε αυτή εμφανίζονται αστέρια της τότε ροκ σκηνής που για την εποχή αποτελούσαν επαναστατική πρωτοπορία.
Μεταξύ άλλων ο Little Richard, o Fats Domino(που ευτυχώς τον έσωσαν το 2005 με ελικόπτερο στην Νέα Ορλεάνη κατά τον τυφώνα Κατρίνα), ο Eddie Cochran  και ο αδικοχαμένος στα 22 του Gene Vincent.


H Mansfield, η Monroe and η Jane Russell  στην λαϊκή κουλτούρα εκείνα τα χρόνια  αντιπροσώπευαν τα "κακά" κορίτσια σε αντίθεση με την  Doris Day, την Debbie Reynolds, και την Natalie Wood που αντιπροσώπευαν τα ¨καλά".
Στην St. James Encyclopedia of Popular Culture (1999), αναφέρεται ότι  παρά το γεγονός ότι πολύς κόσμος δεν είχε δει τις ταινίες της η  Jayne Mansfield παραμένει αρκετό καιρό μετά τον θάνατο της από τις πιο αναγνωρίσιμες διασημότητες της 10ετιας του 50.
Έχει υπολογιστεί ότι  μεταξύ 1956 και 1957, υπήρχαν περίπου 122.000 γραμμές κειμένου  και 2.500 φωτογραφίες που εμφανίστηκαν σε εφημερίδες σχετικές με αυτήν.
Εκτός από την προσωπική της ζωή, που ήταν φόρα παρτίδα, πολύ κουβέντα γινόταν και για το μεγάλο στήθος της.
Σύμφωνα με το Playboy, είχε ύψος 1,68μ και οι διαστάσεις της  ήταν 102-53-91 cm, αν και μετά τα 5 παιδιά της, που τα είχε θηλάσει, στις εφημερίδες  του 1967 υπολόγιζαν ότι το 102 είχε γίνει 117!
Με βάση την φροϋδική έννοια του φετιχισμού, ο Βρετανός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας και κοινωνικο-πολιτιστικός σχολιαστής J. G. Ballard σχολίασε ότι τα στήθη της  Mae West, της Mansfield και της Monroe ξεπροβάλλουν στον ορίζοντα της λαϊκής συνείδησης!.


Είναι κλασσική πλέον η φωτογραφία του πως τα παρατηρεί, ίσως με ζήλια,  η Σοφία Λόρεν. Βέβαια η Λώρεν είπε στα 80 της για αυτή την φωτογραφία: Πού είναι τα μάτια μου; Κοιτάζω επίμονα τις θηλές της γιατί φοβάμαι πως ετοιμάζονται να ξεχυθούν στο πιάτο μου. Στο πρόσωπό μου μπορείς να δεις τον φόβο. Φοβάμαι πολύ πως τα πάντα στο φόρεμά της θα εκραγούν και θα γεμίσουν ολόκληρο το τραπέζι!»,
Το 1963 στην ταινία  Promises! Promises! εμφανίστηκε γυμνή και έτσι ήταν η πρώτη από τις επώνυμες Αμερικανίδες ηθοποιούς που το τόλμησε.



Έτσι λοιπόν η άφιξη της στην Αθήνα, λόγω της φήμης που την συνόδευε, προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον. Αντίστοιχα και αυτή λάτρης της δημοσιότητας, κυκλοφόρησε σε όλη την Αθήνα  και εκτός από την πρόσκληση που δέχτηκε από τον Ωνάση, συναντήθηκε με τον Γιάννη Μαρή στα γραφεία του περιοδικού "Πρώτο" και εμφανίστηκε ακόμα και  σε παράσταση του Ομίλου φίλων της Αστυνομίας Αθηνών!




 Όπως καταλαβαίνει λοιπόν κανείς δεν χρειαζόταν και πολύ μεγάλη διαφήμιση για γεμίσει το Παναθηναϊκό Στάδιο από ένα τεράστιο πλήθος που ήσαν λάτρεις του καλού και τζάμπα θεάματος όταν διάβασαν την παρακάτω διαφήμιση στην εφημερίδα.



Έτσι λοιπόν ο Αθεόφοβος μαζί με άλλους δύο συμμαθητές του  έγιναν κομπάρσοι για το γύρισμα της ταινίας φορώντας χάρτινα καπέλα που τα μοίραζαν στην είσοδο του σταδίου.
Από το γύρισμα δεν θυμάμαι τίποτα όπως επίσης δεν θυμάμαι και τον  τραυματισμό που έγινε όπως γράφτηκε στις εφημερίδες.


Ίσως δε δεν θα θυμόμουν τίποτα σχετικό  από όλη αυτή την ιστορία ,αν φεύγοντας από το στάδιο δεν βγάζαμε περιχαρείς τις παρακάτω φωτογραφίες με τα καπέλα που είχαμε φορέσει στο στάδιο.



Η Jayne Mansfield κατά την παραμονή της στην Αθήνα δεν άφησε όπως είπα να πάει χαμένη καμία ευκαιρία για προβολή  της. 
Η επίσκεψή της στην Ακρόπολη και η φωτογράφηση της εκεί ήταν σαφώς από αυτές που βοηθούσαν στην προβολή της αλλά και αυτές που πάντα συγκινούν και το ελληνικό κοινό.




Έτσι εκτός βέβαια από τις επισκέψεις της σε καταστήματα που προφανώς με την διαφήμιση που τους έκανε δεν θα πλήρωσε τίποτα, φρόντισε να κάνει και  lifestyle φωτογραφίσεις με τον άνδρα της.
Μόνο που σε αυτήν ο μποντυμπιλντεράς άνδρας την σηκώνει με άνεση στα χέρια του αντί να αναγκάζεται αυτή να κρεμιέται από τον λαιμό του σαν μερικές άλλες!




Τέλος ακόμα και μετά την αναχώρηση της, λόγω του ντόρου που είχε προκαλέσει η παρουσία της εδώ, ο Παπαστράτος την χρησιμοποίησε σε διαφήμιση των τσιγάρων του!



Ο θάνατος της επίσης απέκτησε μεγάλη δημοσιότητα .
Πέθανε το 1967 σε ηλικία 34 ετών, όταν όπως φημολογείται αποκεφαλίστηκε, σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Το αμάξι που οδηγούσε  καρφώθηκε κάτω από την καρότσα ενός φορτηγού με αποτέλεσμα να σκοτωθούν όσοι κάθονταν στο μπροστινό κάθισμα.
Έκτοτε έγιναν υποχρεωτικές στα φορτηγά οι λεγόμενες "μπάρες  Mansfield" οι οποίες  πρέπει να έχουν απόσταση από το έδαφος μέχρι 56εκ.



Όπως όλη η ζωή της αποτελούσε ένα θέαμα έτσι και το αυτοκίνητο με το οποίο σκοτώθηκε έχει γίνει έκθεμα, το οποίο εμφανίζεται μάλιστα στην  εξαιρετική ταινία Jayne Mansfield's Car (2012) που έχει σκηνοθετήσει και παίζει ο  Billy Bob Thornton μαζί με τον  Robert Duvall,τον  John Hurt και τον Kevin Bacon.
Η ταινία δεν έχει παιχτεί στην Ελλάδα.

8 σχόλια:

  1. αθεοφοβε προτρεχεις το1986 που κολλαει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμ το διόρθωσες, αλλά το διόρθωσες στραβά! 1896 είναι :)

      Διαγραφή
    2. Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού!
      Και στην διόρθωση δεν μπορείς να ισχυριστείς ότι πρόκειται για lapsus calami!

      Διαγραφή
  2. Δεν πιστεύω να'σου εσύ που πέταξες τον δίσκο και τραυματίστηκε
    τότε η πανέμορφη Τζέην??
    Πάντως θεική ομορφιά τύφλα να'χει η Μέριλην!
    και τόσο αποτρόπαιος θάνατος τι άτυχη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάπου κάποτε διάβασα ότι είχε διασκεδάσει κάποιο βράδυ στον ΚΗΠΟ ΤΟΥ ΑΛΛΑχ γνωστό τότε μαγαζί στο Αιγάλεω στην Θηβών ! Ξέρεις κάτι ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή