Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

ΠΑΙΔΟΦΙΛΟΙ ΚΑΘΟΛΙΚΟΙ ΙΕΡΕΙΣ





H συγκλονιστική ταινία Spotlight, η οποία δεν έχει ακόμα προβληθεί στην Ελλάδα, είναι υποψήφια για 5 Όσκαρ. 
Σκηνοθέτης της είναι ο  Tom McCarthy και παίζουν ο Mark Ruffalo, ο Michael KeatonRachel McAdams και ο Liev Schreiber
Η ταινία έχει για θέμα  την πραγματική ιστορία για τους παιδόφιλους καθολικούς ιερείς στην Βοστόνη των ΗΠΑ που αποκάλυψε η τοπική εφημερίδα Boston Globe.
Spotlight ονομαζόταν η δημοσιογραφική ομάδα που με 600 άρθρα της στην εφημερίδα, αποκάλυψε όλες τις διαστάσεις και το εύρος αυτής της βρωμερής ιστορίας που για χρόνια κάλυπτε η εκκλησιαστική ιεραρχία των καθολικών. Το 2003 η ομάδα τιμήθηκε με το Pulitzer Prize for Public Service.
Στην ταινία αναφέρεται ότι 249 ιερείς και μοναχοί κατηγορήθηκαν δημοσίως για σεξουαλική κακοποίηση μόνο μέσα στους κόλπους της αρχιεπισκοπής της Βοστόνης,  ενώ τα θύματα στην περιοχή υπολογίζονται περισσότερα  από 1000 !
Η τακτική της εκκλησίας  στις καταγγελίες που γινόντουσαν εναντίον ιερέων, ήταν να συγκαλύπτουν το γεγονός και  με κάποια χρηματική ανταμοιβή η οικογένεια του θύματος να αποσύρει την καταγγελία, ενώ ο ιερέας έπαιρνε μετάθεση σε άλλη ενορία για να συνεχίσει απερίσπαστος το θεάρεστο έργο του!
Μετά από την αποκάλυψη και το σκάνδαλο που έγινε το 2002 ο καρδινάλιος της Βοστόνης παραιτήθηκε και έφυγε από την Αμερική, αλλά βέβαια επειδή ένα τέτοιο μπουμπούκι  δεν πρέπει να το αφήσεις να μαραθεί, τον επανατοποθέτησαν στην Santa Maria Maggiore της Ρώμης μια από τις πιο εξέχουσες ρωμαιοκαθολικές εκκλησίες στον κόσμο.


Στο τέλος της ταινίας παρατίθενται ονομαστικά 105 πόλεις των ΗΠΑ στις οποίες έχουν καταγγελθεί περιπτώσεις παιδοφιλίας από ιερείς, όπως επίσης και άλλες 101 πόλεις από όλο τον κόσμο με αντίστοιχα περιστατικά.
Στην ταινία ακούγεται ηθοποιός σε τηλεφωνική συνομιλία ως  Richard Sipe που αναφέρει ότι το ποσοστό των παιδόφιλων μεταξύ των καθολικών ιερέων είναι 6% , ποσοστό που επαληθεύτηκε τελικά και από την ομάδα  Spotlight. Αργότερα ο  Sipe, μετά από περαιτέρω έρευνα ,ανέβασε αυτό το ποσοστό στο 9% !



Ο Richard Sipe είναι ένας τέως Βενεδικτίνος μοναχός και ιερέας ο οποίος μετά από 18 χρόνια αποσχηματίστηκε και παντρεύτηκε με μια ψυχίατρο η οποία ήταν και αυτή προηγουμένως  μοναχή. Το ζευγάρι έχει αποκτήσει ένα παιδί.
Ο Sipe είναι κοινωνιολόγος που έχει εξειδικευτεί ως  mental health counselor  (MHC), δηλαδή σε ψυχοθεραπευτικές μεθόδους που σχετίζονται με την ψυχική υγεία Καθολικών ιερέων.
Έχει συγγράψει 6 βιβλία για τον καθολικισμό και τις σεξουαλικές κακοποιήσεις που προέρχονται από την απαίτηση της Καθολικής εκκλησίας για αγαμία των λειτουργών της.
Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης και των θεραπειών του, διηύθυνε μια 25ετή εθνογραφική μελέτη  που δημοσιεύθηκε το 1990 για την σεξουαλική συμπεριφορά των δήθεν celibates (αυτών δηλαδή που απέχουν από τις σεξουαλικές σχέσεις) , στην οποία διαπίστωσε ότι  περισσότεροι  από το   50%  είχαν εμπλακεί σε σεξουαλικές σχέσεις!
Παρά τις προσπάθειες του Καθολικού κατεστημένου να τον δυσφημίσουν, ο Sipe αποδείχτηκε αξιόπιστος μάρτυρας σε πάνω από 57 δίκες που σχετίζονταν με σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από ιερείς.
Τον Μάιο 2009 ο Sipe μελέτησε τους διαθέσιμους φακέλους από το 1950-2002 από 102 καθολικούς  ιερείς  του Burlington στο Vermont για τους οποίους υπήρχαν τεκμηριωμένες εναντίον τους καταγγελίες.
Οι 23 σχετίζονταν σεξουαλικά με παιδιά κάτω των 13 ετών, οι 19 με αγόρια και οι 4 με κορίτσια. Το μικρότερο κορίτσι ήταν 3 ετών και το μικρότερο αγόρι 5 ετών.
15 σχετίζονταν με παντρεμένες γυναίκες και 19 με ενήλικες άνδρες.
Ο Sipe  πιστεύει πως 49 ιερείς από αυτούς θα μπορούσαν να θεωρηθούν ομοφυλόφιλοι.
Πάντως σε άλλη όχι μεγάλης έκτασης δική του έρευνα,  αλλά και σε μερικές άλλων ερευνητών δεν έχουν  διαπιστώσει ότι οι ομοφυλόφιλοι κακοποιούν συχνότερα παιδιά από τους ετεροφυλόφιλους. 


Στο βίντεο εμφανίζεται ο Phil Saviano που είναι και ο ιδρυτής το 1989.του SNAP  (Survivors Network of those Abused by Priests
 Η SNAP έχει 12.000 μέλη  σε 56 χώρες και έχει και κλάδους για SNAP Bαπτιστές,  SNAP Ορθόδοξους  και  SNAP Πρασβυτεριανούς.
Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε στις ΗΠΑ από αυτές τις αποκαλύψεις
έγινε μια μελέτη για το Συνέδριο των Καθολικών Επισκόπων των ΗΠΑ με τίτλο:
THE NATURE AND SCOPE OF SEXUAL ABUSE OF MINORS BY CATHOLIC PRIESTS AND DEACONS IN THE UNITED STATES 195O-2OO2
A RESEARCH STUDY CONDUCTED BY THE JOHN JAY COLLEGE OF CRIMINAL JUSTICE THE CITY UNIVERSITY OF NEW YORK • FEBRUARY 2OO4



Σε αυτήν μελετήθηκαν 4.392 περιπτώσεις με καταγγελίες για κακοποίηση από ιερείς.
Η μεγαλύτερη ομάδα κακοποιημένων θυμάτων (50,9%), ήσαν παιδιά 11-14 ετών, ενώ το 27,3% ήσαν 15-17% , το 16% ήσαν 8-10 ετών και περίπου 6% κάτω των 7 ετών.
Αγόρια ήταν το 81% των θυμάτων και 19% ήσαν κορίτσια.
Οι κακοποιήσεις ταξινομήθηκαν σε 20 κατηγορίες.
Η συχνότερη, το 52,6%, ήταν άγγιγμα πάνω από τα ρούχα και το 44,9% άγγιγμα κάτω από τα ρούχα.
26% των περιπτώσεων αφορούσαν στοματικό σεξ, 25,7% γδύσιμο του θύματος και το 22,4% διείσδυση ή απόπειρα διείσδυσης του πέους.  
Καταγγελίες στην αστυνομία έγιναν για 1021 ιερείς και σε 384 περιπτώσεις οδήγησαν σε ποινική δίωξη.
Από αυτούς 252 καταδικάστηκαν και τουλάχιστον 100 φυλακίστηκαν.
Τελικά δηλαδή από το σύνολο όσων είχαν καταγγελθεί  μόνο το 6% καταδικάστηκε και μόνο το 2% κατάληξε στην φυλακή.
Η μελέτη αυτή διαπιστώνει  ότι το πρόβλημα είναι εκτεταμένο και αφορά το 95% των επισκοπών και σχεδόν το 60%  των θρησκευτικών κοινοτήτων.
Τελικά η μελέτη καταλήγει σε σχεδόν αντίστοιχα  ποσοστά με αυτά του  Sipe. Ανάλογα με την περιοχή το ποσοστό των παιδόφιλων ιερέων ανέρχεται σε 3 -6%.



Το 2014  ο πάπας χαρακτηρίζοντας την παιδοφιλία των ιερέων ως "Λέπρα που μολύνει την Καθολική εκκλησία" ανέφερε ότι αυτή είναι 2% και στο  ποσοστό αυτό περιλαμβάνονται  και επίσκοποι και καρδινάλιοι.
Ο εκπρόσωπος του Βατικανού φρόντισε αμέσως μετά να διευκρινίσει ότι ο πάπας δεν μίλησε για καρδιναλίους!
Αυτά τα θλιβερά και τραγικά συμβαίνουν στην Καθολική εκκλησία η οποία τουλάχιστον από ότι φαίνεται κάνει κάποιες προσπάθειες να τα ελέγξει γιατί εκτός των άλλων αυτές οι ιστορίες της έχουν στοιχίσει και δισεκατομμύρια  δολάρια σε αποζημιώσεις.
Αντίστοιχες ιστορίες βεβαίως υπάρχουν και στην Ορθόδοξη εκκλησία μόνο που αυτή φροντίζει με κάθε τρόπο να τις κρύψει όπως ακριβώς η γάτα τα σκατά της.
Έχουν όμως αρκετές βγει στην δημοσιότητα και μάλλον σύντομα θα ασχοληθώ και με αυτές.


1 σχόλιο:

  1. Για την ορθόδοξη Εκκλησία υπάρχει αυτή η πολύ έγκυρη και πληροφορημένη ιστοσελίδα
    www.pokrov.org
    L.

    ΑπάντησηΔιαγραφή