Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

ΤΟ ΓΥΜΝΟ ΚΑΙ Ο ΕΡΩΤΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ




Είναι πάντα ενδιαφέρον να μαθαίνει κανείς ποιοι ήσαν οι πρωτοπόροι στα διάφορα είδη της 7ης  τέχνης.
Με το γυναικείο καλλιτεχνικό γυμνό είχαν ήδη ασχοληθεί πριν την επίσημη μέρα γενεθλίων του κινηματογράφου στις  28 Δεκεμβρίου 1895, με την προβολή των αδελφών Λυμιέρ στο Παρίσι και φωτογράφοι, όπως γράφω στο ποστ ΤΟ ΖΩΟΠΡΑΞΙΣΚΟΠΙΟ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
Ο κινηματογράφος έδωσε την δυνατότητα η άψυχη φωτογραφία να αποκτήσει ζωή και έτσι οι ερωτικές φαντασιώσεις που μπορεί να προκαλέσει μια φωτογραφία με γυμνό να αποκτήσουν την διάσταση της πραγματικότητας.
Έτσι μπορεί σήμερα το φιλμάκι Victorian Lady in Her Boudoir,  του 1896, στο οποίο μια κυρία βγάζει τα ατελείωτα ρούχα που φοράει με αποτέλεσμα  το στριπτίζ αυτό να καταλήγει να δούμε τα πόδια της γυμνά, να προκαλεί την θυμηδία του σύγχρονου θεατή, όμως κατά το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (BFI), είναι η παλαιότερη γνωστή ερωτική ταινία που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο.


Αντίστοιχα τον ίδιο χρόνο γυρίστηκε το πρώτο γαλλικό φιλμάκι για ενήλικες "Le Coucher de la Mariée." διάρκειας 7 λεπτών από τα οποία υπάρχουν σήμερα μόνο 2΄ Σε αυτό πάλι βλέπουμε την ηθοποιό να κάνει και αυτή στριπτίζ τα ατελείωτα ρούχα της, ενώ ένας κύριος κρυφοκοιτάζει πίσω από ένα παραβάν.
 Το 1897 γυρίστηκε επίσης το φιλμ Après le bal στο οποίο μια κυρία με την βοήθεια της υπηρεσίας της κάνει μπάνιο.


Ο Άγγλος Claude Friese-Greene (1898-1943) είχε ασχοληθεί με το καλλιτεχνικό γυμνό και στο φίλμ του, του 1920, Nude Woman by Waterfall το μοντέλο του παίρνει διάφορες πόζες καθώς αυτός πειραματίζεται με την κάμερα και την χρήση καλλιτεχνικών εφέ.


Στα χρόνια του βωβού κινηματογράφου είχε αρχίσει να υπάρχουν σκηνές με γυμνό σε αρκετές ταινίες,ταινίες που αποτέλεσαν μάλιστα και μεγάλες επιτυχίες εκείνης της εποχής.
Στο επόμενο βίντεο υπάρχουν σκηνές με γυμνό από 10 μεγάλες ταινίες από το 1911 έως το 1934.
Από την 1η Ιουλίου  1934 μπήκε σε ενέργεια στις ΗΠΑ ο Κώδικας Παραγωγής Ταινιών (Motion Picture Production Code ή MPCC), δηλαδή έναν οδηγό αυτολογοκρισίας στον οποίο όλες τις μεγάλες εταιρείες παραγωγής του Χόλυγουντ αναγκαστικά τήρησαν  στη διάρκεια των τριών επόμενων δεκαετιών.
Με τον Κώδικα απαγορευόταν το γυμνό, η ρεαλιστική γλώσσα, η υπερβολή βία, οι σκηνές σεξ, οι διαφυλετικές ή ομοφυλοφιλικές σχέσεις κτλ.( Εδώ τα προβλήματα που αντιμετώπισαν μερικές από τις μεγάλες ταινίες του Χόλυγουντ)   .


Δύο λόγια για τις παραπάνω ταινίες
Hypocrites 1915  της   Lois Weber (1879–1939). Η ταινία ενώ εγκρίθηκε από  την λογοκρισία του British Board of Film, εξαιτίας των πολλών σκηνών με γυμνό, προκάλεσε ταραχές στην πόλη της Νέας Υόρκης, απαγορεύτηκε στο Οχάιο, και στη Βοστόνη  ο δήμαρχος απαίτησε το αρνητικό του  φιλμ να βαφτεί για να εμφανίζεται ντυμένη η γυναίκα! (Ολόκληρη η ταινία εδώ)

Dr.Mabuse 1922   του διάσημου Γερμανού σκηνοθέτη  Fritz Lang (ολόκληρη η ταινία εδώ)

Back to God’s Country 1919 του  David Hartford. Είναι από πρώτες ταινίες του Καναδά και η εμφανιζόμενη γυμνή Nell Shipman ήταν η σύζυγος του παραγωγού της ταινίας. (Ολόκληρη η ταινία εδώ)

The big Road 1934 Το 2004 στα Hong Kong Film Awards κρίθηκε  ως η 30η καλύτερη ταινία του Κινεζικού Κινηματογράφου. (Ολόκληρη η ταινία με αγγλικούς υπότιτλους εδώ)

Ecstasy 1933 Τσέχικη ταινία του  Gustav Machatý με την Hedy Lamarr. Η ταινία θεωρείται ως η πρώτη μη πορνογραφική ταινία με γυμνές σκηνές όπως επίσης και με σκηνές οργασμού και σεξουαλικής επαφής στις οποίες όμως εμφανίζονται μόνο τα πρόσωπα των πρωταγωνιστών. (Ολόκληρη η ταινία εδώ)

Intolerance (Μισαλοδοξία) 1916 του  Γκρίφιθ Το Ινστιτούτο Αμερικανικού Κινηματογράφου την κατέταξε στην 49η θέση στη λίστα με τις 100 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.( Ολόκληρη η ταινία εδώ)

LInferno 1911   Είναι  η πρώτη μεγάλου μήκους ιταλική ταινία. Το L'Inferno ήταν αναμφισβήτητα η πρώτη πραγματική υπερπαραγωγή στην ιστορία του κινηματογράφου. Θεωρείται επίσης από πολλούς μελετητές ότι αποτελεί την καλύτερη μέχρι σήμερα προσαρμογή στον κινηματογράφο έργου του Δάντη. (Ολόκληρη η ταινία εδώ)

The forbidden  Daughters 1927  Αμερικανική μικρής διάρκειας δραματική ταινία του Albert Arthur Allen στην οποία εμφανίζονται πολλές γυμνές γυναίκες. (Ολόκληρη η ταινία εδώ)

Wings  1927 γνωστή και ως Τα Φτερά της Δόξας σε σκηνοθεσία Γουίλιαμ Γουέλμαν με πρωταγωνιστές τους Κλάρα ΜπόουΡίτσαρντ Άρλεν και Τσαρλς ''Μπάντι'' Ρότζερς. Ο Γκάρι Κούπερ εμφανίζεται επίσης σε μικρό ρόλο και κατά την διάρκεια των γυρισμάτων σύναψε θυελλώδη ερωτική σχέση με την Κλάρα Μπόου.
Ήταν τεράστια η επιτυχία της και αποτελεί την πρώτη βωβή ταινία (μαζί με την ταινία Η Αυγή (Sunrise) της ίδιας χρονιάς) που βραβεύτηκε ποτέ με Όσκαρ καλύτερης ταινίας (το βραβείο που της απένειμαν ονομαζόταν Βραβείο Καλύτερης Παραγωγής)
Στην ταινία υπάρχει  φιλί στο στόμα μεταξύ των δυο φίλων, γυμνή σκηνή με το στήθος της Κλάρα Μπόου σε πρώτο πλάνο, καθώς και μια  σκηνή στην οποία γυμνοί άνδρες περνούν από σωματικό έλεγχο πριν καταταγούν στο στρατό. (Ολόκληρη η ταινία εδώ)

The Fireman of the Follies Bergere 1928.  Είναι σύντομο φιλμ για την προβολή των Folies Bergeres.

Τέλοςη η  πρώτη ελληνική ταινία με γυμνό ήταν το 1931 το Δάφνις και Χλόη ,τεράστια επιτυχία της εποχής σε σκηνοθεσία Ορέστη Λάσκου   Οι ηθοποιοί ήταν ερασιτέχνες και  πρωταγωνιστές, ήταν  η Ελληνοαμερικανίδα χορεύτρια Λούση (Λουκία) Ματλή και ο Απόλλων Μαρσύας (ψευδ. του μετέπειτα φωτογράφου Έντισον Βήχου),

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου