Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

ΚΑΙΡΙΕΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΒΛΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ




Παρά τον καταιγισμό ειδήσεων που έχουμε υποστεί τις τελευταίες  μέρες σχετικά με την πώληση των βλημάτων, οι περισσότεροι, όπως και εγώ, δεν έχουμε  μια σαφή εικόνα ποια είναι η αλήθεια και ποια είναι τα ψέματα. Για τον λόγο αυτό έκανα αυτή την σύντομη σύνοψη των σχετικών γεγονότων.
ΓΕΓΟΝΟΣ: Η Βουλή με τη σύμφωνη γνώμη της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε εγκρίνει διακρατική συμφωνία για πώληση 300.000 βλημάτων στην Σαουδική Αραβία .


ΓΕΓΟΝΟΣ : Η απόφαση αυτή είχε σαν αποτέλεσμα την  επιβεβαίωση της από μακρού χρόνου απώλειας του πολυδιαφημισμένου  «ηθικού πλεονεκτήματος » της αριστεράς  γιατί και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οι άλλοι, προ του πιθανού κέρδους  αδιαφόρησαν σε ποια κεφάλια θα πέσουν αυτά τα βλήματα.
ΠΡΟΣΘΗΚΗ 2-12-2017 Η κατάρρευση του «ηθικού πλεονεκτήματος» του ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανής λόγω της διπλοπροσωπίας του.

Στην Βουλή ο Τσίπρας υπερασπίστηκε με θέρμη την πώληση των βλημάτων και στην Ευρωβουλή υπερψηφίζει το εμπάργκο πώλησης όπλων στην Σαουδική Αραβία!
ΓΕΓΟΝΟΣ  Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν καταλήξει σε μία κοινή θέση (Common Position) βάσει της οποίας έχουν καθιερώσει οκτώ (8) κριτήρια που πρέπει να ελέγξει κάθε κράτος μέλος προτού εγκρίνει και εκδώσει Άδεια Εξαγωγής για στρατιωτικά υλικά προς Τρίτη χώρα.
Η συγκεκριμένη πώληση δεν πληροί τα έξι (6) από τα οκτώ (8) κριτήρια!

 ΓΕΓΟΝΟΣ  Σε αυτές τις αγοροπωλησίες οι μεσάζοντες βάσει νόμου του 2011 απαγορεύονται  αλλά στην συγκεκριμένη υπήρχε ο Παπαδόπουλος, όπως φαίνεται και στα σχετικά έγγραφα.  Για την ύπαρξη του δεν ενημερώθηκε η Βουλή.
ΓΕΓΟΝΟΣ  Σε κάθε αγοροπωλησία την αμοιβή του μεσίτη την πληρώνει κατά κανόνα ο πωλητής.

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ  ΜΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

ΜΑΪΟΣ  2016 Μετά από επίσκεψη του τότε αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Ιορδανία αυτός ενημερώνει για ενδιαφέρον Ιορδανών για αγορά 300,000 βλημάτων.  
20-7-2016 Επιστολή Βασίλη Παπαδόπουλου, ως εκπροσώπου της Ιορδανίας, με την οποία ζητεί να ενημερωθεί για τις διαδικασίες αποχαρακτηρισμού των 300.000 βλημάτων ώστε να προσκομίσει τα απαραίτητα έγγραφα. 
27-7-2016  μετά εισήγηση Καμμένου αλλάζει  το άρθρο 107 Ν. 3971/2011 για να διευκολυνθεί η εκποίηση του υλικού.
10-8-2016 Δελτίο Τύπου στην ιστοσελίδα της ΓΔΑΕΕ  ενημερώνει ότι
«κατόπιν αιτήματος της Ολυμπιακής Βιομηχανίας» ο Παπαδόπουλος ενημερώθηκε για τις προβλεπόμενες διαδικασίες εκποίησης Αμυντικού Υλικού και όπως αυτές διαμορφώθηκαν από την πρόσφατη νομοθεσία σύμφωνα με τον ν. 4407/16».
14-8-2016 Ο Παπαδόπουλος δεν εμφάνισε πληρεξούσιο από την Ιορδανία αλλά  στέλνει επιστολή στο γραφείο του υπουργού Άμυνας και γράφει: «Ο πελάτης μας, (όχι πλέον η Ιορδανία) Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, έχει σοβαρότατο ενδιαφέρον για άμεση αγορά» των συγκεκριμένων βλημάτων και περισσότερων «άλλων διαμετρημάτων» και ζητά να ορισθούν συγκεκριμένες ημερομηνίες προκειμένου να επισκεφθεί την Ελλάδα τετραμελής ομάδα ανώτατων αξιωματικών της Σαουδικής Αραβίας, με σκοπό «την καταγραφή και αξιολόγηση του αποθέματος προ της έκδοσης των απαραίτητων εγγράφων» για την άμεση αγορά και εξαγωγή του υλικού.


7-11-2016 Σε ερώτηση για κατάθεση εγγράφων από βουλευτές της ΝΔ στην Βουλή ο Καμμένος  κατέθεσε στη Βουλή τη διακρατική συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία και το πληρεξούσιο του Β. Παπαδόπουλου, με ημερομηνία Μαΐου 2016!
Δηλαδή ο Παπαδόπουλος εμφανίζεται να έλαβε εντολή εκπροσώπησης του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας για την αγορά των 300.000 βλημάτων περίπου ταυτόχρονα με την εισήγηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, η οποία όμως αφορούσε την... Ιορδανία!
Το πληρεξούσιο έχει εμφανή ελαττώματα που θέτουν εν αμφιβόλω τη γνησιότητά του. Επιπλέον, ερμηνεύεται ότι δεν δίνει δικαίωμα υπογραφής συμφωνίας στον Παπαδόπουλο, αλλά μόνο οριστικοποίησης (to finilize), διαχείρισης και πώλησης αποθεμάτων αμυντικού υλικού της ελληνικής κυβέρνησης.
ΠΡΟΣΘΗΚΗ 2-12-2017  Σχετικά με τα προβλήματα εγκυρότητας των εγγράφων που κατατέθηκαν, εδώ


2-2-2017 Απόφαση ΚΥΣΕΑ με υπογραφές Τσίπρα-Καμμένου  με την οποία δίδεται η δυνατότητα αξιοποίησης των 300.000 βλημάτων
17-3- 2017, Απόφαση ΚΥΣΕΑ  με υπογραφές Τσίπρα-Καμμένου  με την οποία εγκρίνεται η συνημμένη διακρατική συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία.
 Το σχέδιο διακρατικής συμφωνίας δεν υπεγράφη άμεσα γιατί ο Βασίλειος Παπαδόπουλος έθεσε ως προϋπόθεση την υπογραφή ανάλογης διακρατικής συμφωνίας για την προμήθεια αεροπορικών βομβών ΜΚ 82/83 για τις οποίες δεν υπήρχε προηγούμενη συνεννόηση.
Οι βόμβες ΜΚ 82/83 είναι περιζήτητες διότι θεωρούνται οι πιο φθηνές έξυπνες βόμβες, αλλά όπως για όλα τα όπλα και πυρομαχικά αμερικανικής κατασκευής, χρειάζεται άδεια από τις Αρχές των ΗΠΑ προκειμένου να εξαχθούν σε τρίτες χώρες, πράγμα που επισημάνθηκε στη συνάντηση της επίσημης αντιπροσωπείας των Σαουδαράβων στο Πεντάγωνο. 


13-7-2017 Υπογράφεται η διακρατική συμφωνία με εντολή Καμμένου.
Προηγουμένως  στις 3-1-2017 ο Παπαδόπουλος  ζητούσε να επιθεωρήσει τα προς πώληση πυρομαχικά τριμελής σαουδαραβική αντιπροσωπεία. Λίγες ημέρες αργότερα εμφανίστηκε η ξένη αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τον Βασίλη Παπαδόπουλο, τον αδελφό του Δημήτρη, και έναν Άραβα τον οποίο ο Παπαδόπουλος δήλωσε ως ταξίαρχο, στρατιωτικό ακόλουθο στο Παρίσι και στη Γενεύη, ονόματι Χαλίντ Σαέντ αλ Καχτάνι. Μόνο που ο πραγματικός στρατιωτικός ακόλουθος της Σαουδικής Αραβίας στο Παρίσι ήταν και παραμένει μέχρι σήμερα ο πρίγκιπας Τούρκι μπιν Χαλίντ μπιν Αμπντουλάχ αλ Σαούντ. 
24-8-2017  ο πρεσβευτής της Ελλάδας στο Ριάντ ενημερώνει πως στην Αθήνα θα αφιχθεί κλιμάκιο σαουδαράβων αξιωματούχων που είναι εξουσιοδοτημένοι για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, με κίνδυνο - όπως επισημαίνεται στο έγγραφο - να τιναχθεί αυτή στον αέρα, εάν δεν διευκολυνθούν τα εν λόγω στελέχη. Κατ' αυτόν τον τρόπο, η πρεσβεία «άδειασε» τον μεσάζοντα Παπαδόπουλο, ενώ τονίζεται επιπλέον πως οι Σαουδάραβες επιθυμούσαν διακρατική συμφωνία («G to G»), δίχως μεσάζοντες. Μολαταύτα, η επίσημη απάντηση της κυβερνητικής πλευράς ήταν ότι η συμφωνία έχει ήδη ολοκληρωθεί από «εξουσιοδοτημένο», κατά την ίδια, εκπρόσωπο της Σαουδικής Αραβίας: τον μεσάζοντα Παπαδόπουλο.
29-8-2017  Σε σύσκεψη στο πεντάγωνο η επίσημη σαουδαραβική αντιπροσωπεία ζήτησε να επιθεωρήσει τα βλήματα. Ο ταξίαρχος Παπαδάκης τους ενημέρωσε ότι δεν απαιτείται επιθεώρηση των βλημάτων «καθόσον δική τους ομάδα τα επιθεώρησε στην αρχή του έτους. Η ξένη αντιπροσωπεία δήλωσε άγνοια της σχετικής ομάδας επιθεώρησης.
 Επίσης ρώτησε, αφού είναι υπογεγραμμένη η Σύμβαση πάνω από δύο μήνες, γιατί δεν έχουν παραληφθεί ακόμη τα πυρομαχικά από το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας», όπως αναφέρεται στα πρακτικά.
Η απάντηση ήταν επειδή δεν έχει κατατεθεί η ανέκκλητη ενέγγυα πίστωση, όπως προβλέπει η διακρατική συμφωνία.

Το πρακτικό της συνεδρίασης που κατέθεσε στη Βουλή ο Ανδρέας Λοβέρδος  καταγράφεται η πρόθεση του επικεφαλής της ξένης πλευράς στρατηγού Μοχάμεντ αλ Ενιάζι να αγοράσει 100.000 βλήματα και όχι 300.000, όπως προέβλεπε η διακρατική συμφωνία, η επισήμανσή του ότι αγνοεί τη διακρατική συμφωνία αλλά και την εκπροσώπηση του κράτους του από τον Παπαδόπουλο, η επιθυμία του να πραγματοποιηθεί η αγορά με συμφωνία ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις (G to G) χωρίς διαμεσολαβητή και το αίτημά του να του δοθούν στοιχεία πιστοποιημένης μεταφορικής εταιρείας.
Αυτή η επίσημη αντιπροσωπεία ήρθε στην Ελλάδα έπειτα από τις ενέργειες του ταξίαρχου Παπαδάκη, αφ΄ ότου ανέλαβε τη Διεύθυνση Αμυντικών Προγραμμάτων και Κύριων Συμβάσεων  και του πρόξενου Κλουβάτου, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι το υπουργείο Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας δεν γνώριζε τίποτα από αυτά που γίνονταν στην Αθήνα. 

30-8-2017 Ο Καμμένος παρουσία της στρατιωτικής ηγεσίας το μόνο που ζητά να πληροφορηθεί είναι ποιος έδωσε το τηλέφωνο της πιστοποιημένης μεταφορικής εταιρείας στους Σαουδάραβες για τη μεταφορά των βλημάτων!
Στη διακρατική συμφωνία προβλέπεται πωλητής (υπουργείο Άμυνας), αγοραστής (ΒΣΑ) και υπεργολάβος «οποιοσδήποτε τρίτος φορέας (εγχώρια εταιρεία) με τον οποίο θα συνάψει σύμβαση ο αγοραστής για εκτέλεση του έργου μεταφοράς των πυρομαχικών. Ο τρόπος επιλογής του εγχώριου μεταφορέα αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του αγοραστή». Του αγοραστή, δηλαδή του Παπαδόπουλου, ως εκπροσώπου της Σαουδικής Αραβίας, ιδιότητα με την οποία υπέγραψε και τη διακρατική συμφωνία. 
Οπότε τίθεται εύλογα το ερώτημα. Αφού οι Σαουδάραβες ήθελαν 100.000 βλήματα, πού θα παρέδιδε τα υπόλοιπα 200.000 ο Παπαδόπουλος και μέσω ποιας μεταφορικής εταιρείας, αν όχι μιας πιστοποιημένης; 
Ο Θεοδωράκης στην Βουλή παρομοίασε την αγορά όπλων με την αγορά ναρκωτικών, η τιμή των οποίων στη μαύρη αγορά εκτοξεύεται. «Και τα 300.000 βλήματα που εμείς θα τα δίναμε για 66 εκατομμύρια, στη μαύρη αγορά κάποιος ή κάποιοι θα τα έπαιρναν 200 εκατομμύρια. Ετσι προκύπτουν οι μίζες και γι' αυτό χρειάζονται οι μεσάζοντες. Εκεί κερδίζουν οι λαθρέμποροι, οι μιζαδόροι και οι διεφθαρμένες εξουσίες»



ΓΕΓΟΝΟΣ  Ο Β.Παπαδόπουλος  έχει τελεσίδική καταδίκη για λαθρεμπόριο με πρόστιμο 342.000 ευρώ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ 3-12-2017  Ο Παπαδόπουλος ο οποίος έγινε δεκτός στο ΥΕΘΑ είχε αποχωρήσει από το ΔΣ της Ολυμπιακής Βιομηχανίας ΑΕ από τον Νοέμβριο 2016! Αυτή ήταν μια ζημιογόνος επιχείρηση στην Αξιούπολη, με τζίρο 6.000 ευρώ και συσσωρευμένες ζημίες 5,3 εκ ευρώ (σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της του 2013) και δεν ήταν εγγεγραμμένη στο Μητρώο Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού!  
ΓΕΓΟΝΟΣ Το ερώτημα στην Βουλή αν έχει γίνει η αγοροπωλησία των βλημάτων δεν απαντήθηκε.

ΔΙΑΨΕΥΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΙΚΩΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ

1-η Φώφη Γεννηματά διέψευσε ότι είχε συναλλαγές με τον Παπαδόπουλο το διάστημα που ήταν στο Υπουργείο ΕΑ και χαρακτήρισε τον Καμμένο ,Συκοφάντη, ψεύτη και λασπολόγο.
2-Σχετικά με τον Πατεράκη ο Γεωργιάδης  είπε: «.., προς ενημέρωσή σας, τον κ. Πατεράκη στον οποίο αναφερθήκατε, και τον αναφέρατε περίπου ως αρχηγό συμμορίας, μια φορά στη ζωή μου τον έχω δει κοινωνικά. Συνοδευόταν από εν ενεργεία υπουργό της κυβερνήσεώς σας, που δεν είναι τώρα εδώ και μάλιστα υπουργό της κυβερνήσεώς σας που έχει σχέση με τα ναυπηγεία. Εάν λοιπόν ο κ. Πατεράκης είναι επικεφαλής σπείρας, είναι άλλος ένας λόγος να ελεγχθεί η κυβέρνησή σας και γι΄ αυτό"
Ο δε Πατεράκης  διαψεύδει τον Καμμένο ότι τον απείλησε τηλεφωνικώς.
3-Σχετικά με τα λεχθέντα από τον Πρωθυπουργό  στην Βουλή υπάρχουν Εξι διαψεύσεις για τον κ. Τσίπρα

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
1-Έγινε(;) πώληση όπλων σε χώρα που δεν επιτρέπεται βάσει Οδηγίας της ΕΕ.
2- Υπήρξε μεσάζων παρά την ρητή απαγόρευση του νόμου.
3-Μετά την κάλυψη Καμμένου στην Βουλή από τον Τσίπρα καθίσταται και αυτός υπόλογος  σε μελλοντική διερεύνηση του θέματος από εξεταστική επιτροπή.

Αρκετά από τα στοιχεία που αναφέρθηκαν έχουν παρθεί από το άρθρο Τσουνάμι αποκαλύψεων καίει Καμμένο αλλά και από πολλά άλλα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών.

1 σχόλιο:

  1. Όπως σας έγραψα και σε προηγούμενο σχόλιο, τίποτε δεν αλλάζει στην γλυκειά πατρίδα μας. Κασόγκι-Παπαδόπουλος, ένα τσιγάρο δρόμος.. Όπως είπε και ο Γκράμσι: «Ο παλιός κόσµος πεθαίνει και ο καινούργιος πασχίζει να γεννηθεί. Ζούµε στην εποχή των τεράτων». Η νύχτα έρχεται αγαπητέ κύριε Αθεόφοβε. Πρέπει να κρατηθούμε όρθιοι μέχρι το πρωί..

    ΑπάντησηΔιαγραφή