Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

4-ΑΡΜΕΝΙΑ –Γκέραρτ, Κορ Βιράπ,Νοραβάνκ





Μετά το Γκαρνί, η μέρα δεν θα μπορούσε να τελειώσει χωρίς να επισκεφτούμε ένα τουλάχιστον ακόμα χριστιανικό μοναστήρι που βρίσκεται εκεί κοντά!
Το  μοναστήρι αυτό βρίσκεται στην είσοδο του φαραγγιού  του Αζάτ και περιβάλλεται από γκρεμούς.  Έτσι λοιπόν βρεθήκαμε στο λαξευμένο στους βράχους μοναστήρι του Γκέραρτ, που σημαίνει Λόγχη. Ονομάστηκε έτσι, γιατί σύμφωνα με την χριστιανική μυθολογία, στα κειμήλια του είναι και η λόγχη με την οποία τρυπήθηκε ο Χριστός όταν ήταν στον Σταυρό.


 Η λόγχη φυλάσσεται σήμερα στο Ετσμιατζίν. Μέχρι στιγμής βέβαια υπάρχουν και άλλες 3 λόγχες σε άλλα μοναστήρια στον κόσμο, ένας λογικός αριθμός πάντως σε σχέση με τα 17 «πετσάκια» που υπάρχουν από την περιτομή του Χριστού!
Αρχικά το μοναστήρι ιδρύθηκε τον 4ο αιώνα, καταστράφηκε τον 9ο από Άραβες και ξανακτίστηκε το 1215 και θεωρείται πλέον ως  το κορυφαίο δείγμα της μεσαιωνικής αρμενικής αρχιτεκτονικής
Από το 2000 μαζί με το φαράγγι του Αζάτ συγκαταλέγονται στα  Μνημεία της  Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO




Στο μοναστήρι αυτό που  συγκεντρώνει πλήθη κόσμου γίνονται συχνά γάμοι και βέβαια οι προσκεκλημένες κυρίες με μεγάλη προσοχή, αλλά απτόητες, φορώντας ψηλοτάκουνα παπούτσια  ανεβοκατεβαίνουν στον κακοτράχαλο δρόμο που οδηγεί σε αυτό!


Ακριβώς πριν από την είσοδο υπάρχουν  μερικά  ρηχά βαθουλώματα στο βράχο και αρκετά άτομα πιστεύουν πως  ρίχνοντας πετρούλες  σε αυτά, αν σταθούν, θα γίνουν οι επιθυμίες τους πραγματικότητα.


Το μοναστήρι περιστοιχίζεται από τις 3 πλευρές, που δεν υπάρχει βράχος, από τείχη, ώστε να προστατεύεται από εχθρικές επιθέσεις.


Δυτικά από τον κύριο ναό κολλημένο στον βράχο υπάρχει το  gavit ή zhamatun ένας χώρος  που χρησίμευε ως νάρθηκας (είσοδος στην εκκλησία), ή σκευοφυλάκιο ή  χώρος συγκεντρώσεων.





Πάνω από την πύλη είναι σκαλισμένο ένα λιοντάρι που επιτίθεται σε ένα βόδι, συμβολίζοντας έτσι την δύναμη του πρίγκιπα.
Στην πλευρά του βράχου υπάρχουν σκαλισμένα μέσα σε αυτόν παρεκκλήσια.


Σε όλη την περιοχή της μονής υπάρχουν στους βράχους σκαλισμένα ή πρόσθετα khachkar (γράφω σχετικά με αυτά στο  2- ΑΡΜΕΝΙΑ-Ερεβάν, Ετσμιατζίν
       



Φεύγοντας από εκεί πηγαίνουμε στο μοναστήρι Κορ Βιράπ αγαπημένη τοποθεσία των ζωγράφων λόγω του Αραράτ.
Στην φωτογραφία φαίνονται το μοναστήρι Κορ Βιράπ και οι δύο κορυφές του Αραράτ. Η ονομασία του μοναστηριού σημαίνει Βαθύ μπουντρούμι, από το μπουντρούμι βαθειά μέσα στην γη που είχε για 14 χρόνια φυλακισμένο τον Γρηγόριο τον Φωτιστή ο βασιλιάς Τιριδάτης ο ΙΙΙ.
Τον πέταξε στο μπουντρούμι για να πεθάνει,αλλά μια χήρα του πέταγε συχνά φρέσκο ψωμί.

Η τρύπα αυτή,που κατεβαίνεις με μια σκάλα, μου θύμισε τις εικόνες από τα λαγούμια των Βιετκόγκ στο Βιετνάμ και για τα οποία γράφω στο  VΙ-ΒΙΕΤΝΑΜ -ΣΑΪΓΚΟΝ ,ΚΟΥ ΤΣΙ, ΔΕΛΤΑ ΠΟΤΑΜΟΥ ΜΕΚΟΓΚ




Η εκκλησία του μοναστηριού κτίστηκε το 1662, επάνω στα ερείπια παλαιότερων εκκλησιών και ονομάζεται Αγία Astvatsatsin, που σημαίνει Αγία Μητέρα του Θεού και το όλο μοναστήρι περιβάλλεται  από τείχη.
Μια μικρή ανάπαυλα από μοναστήρια, έγινε στο χωριό Αρένι που είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε σε τοπικό οινοποιείο τα φημισμένα κρασιά του.





Ο επόμενος προορισμός μας ήταν το μοναστήρι του Νοραβάνκ, που σημαίνει νέο μοναστήρι, του 13ου αιώνα.
Το μοναστήρι αυτό είναι γνωστό για την διώροφη εκκλησία του, που ονομάζεται και εδώ Αγία Astvatsatsin ή Burtelashen προς τιμήν του Πρίγκιπα Μπέρτελ Ορμπέλιαν, που χρηματοδότησε την κατασκευή του. Ο  τάφος του και της οικογενείας του, βρίσκεται στο κάτω πάτωμα.
Ανεβαίνοντας στο επίπεδο του ναού διακρίνουμε λίγο πιο ψηλά και μια ακόμα εκκλησία την Surb Karapet (του Ιωάννη Βαπτιστή) κτισμένη το 1216-7.
Η Αγία Astvatsatsin κατασκευασμένη ως μνημείο για την μνήμη του κατασκευαστή της, είναι καλλιτεχνικά διακοσμημένη ακόμα και στο πίσω μέρος της, όπως φαίνεται και στην φωτογραφία.



Η διπλή στενή περίτεχνη σκάλα για τον επάνω όροφο οδηγεί σε μια πύλη, το υπέρθυρο της οποίας έχει τον Χριστό και τους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο.
Αντίστοιχα στην κάτω πύλη απεικονίζεται βρεφοκρατούσα Παναγία με τους αρχαγγέλους Γαβριήλ και Μιχαήλ. 



Η Surb Karapet στεγάζει το μαυσωλείο του πρίγκιπα Smbat Orbelian και στην μπροστινή της όψη το υπέρθυρο της πόρτας απεικονίζεται Βρεφοκρατούσα  Παναγία με δύο αγίους και διακοσμήσεις με λουλούδια.
Αντίστοιχα στα επάνω παράθυρα στο τύμπανο απεικονίζεται ο Θεός να ευλογεί με το δεξί του χέρι τον σταυρό, ενώ με το αριστερό κρατάει το κεφάλι του Ιωάννη Βαπτιστή με το Άγιο Πνεύμα επάνω από αυτό.   


ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ

ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου