Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019

8-ΓΕΩΡΓΙΑ Γκόρι-Το Μουσείο του Στάλιν και το παράνομο τυπογραφείο του.




Μετά από όλη αυτή την περιφορά μας σε μοναστήρια η επόμενη πόλη που μας περιμένει είναι το Γκόρι η γενέθλια πόλη μιας άλλης θεότητας, για πολλά εκατομμύρια ανθρώπων στον κόσμο, του Στάλιν!
Εδώ υπάρχει ένα μεγαλόπρεπο μουσείο για τον Στάλιν που κατασκευάστηκε αρχικά το 1951 ως μουσείο της ιστορίας του σοσιαλισμού, αλλά τελικά το 1957 αφιερώθηκε στον Στάλιν. Έκλεισε το 1989 με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και την ανεξαρτησία της Γεωργίας, αλλά τελικά ξανάνοιξε και αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό.




Μπροστά στο μουσείο υπάρχει το μαρμάρινο άγαλμα του, το οποίο δεν είναι αυτό από χαλκό  που το 2010 αφαιρέθηκε από την κεντρική πλατεία του Γκόρι το 2010.Βλέποντας το κεφάλι του Στάλιν επάνω στο λάστιχο του αυτοκινήτου, μου ήρθε στο μυαλό η φράση Sic transit gloria mundi! ("έτσι περνά η δόξα του κόσμου")





 Στις 6 αίθουσες του μουσείου υπάρχουν φωτογραφίες του, όπως αυτές σε νεαρή ηλικία, με πιο ενδιαφέρουσα όμως αυτή σε ώριμη ηλικία που την έχει πάρει αμερικανός φωτορεπόρτερ και δεν είναι ρετουσαρισμένη, όπως οι σοβιετικές, ώστε να μην φαίνεται πως ήταν βλογιοκομμένος.
Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πλήθος από φωτογραφίες και έντυπα για όλα τα χρόνια της ζωής του, έχει παραληφθεί πλήρως κάθε αναφορά στην συμμαχία του με τον Χίτλερ.


Ξεχωριστή προβολή έχει στο μουσείο η νεκρική μάσκα που έχει ληφθεί αμέσως μετά τον θάνατο του.
Ενδιαφέρον τέλος έχει το πρόπλασμα που μας δείχνει το επαναστατικό τυπογραφείο κάτω από ένα σπίτι που έμπαιναν σε αυτό από το πηγάδι!
Ο Στάλιν 21 ετών είχε αποβληθεί από την θεολογική σχολή της Τιφλίδας που φοιτούσε. Το 1901 είχε προσχωρήσει στο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και το 1902 τον συνέλαβαν και στάλθηκε εξορία 18 μήνες στην Σιβηρία.
Στο 2ο συνέδριο του κόμματος στην Αγγλία το 1903 αυτοί διασπάστηκαν και η φράξια του Λένιν ονομάστηκαν Μπολσεβίκοι, στους οποίους και προσχώρησε ο Στάλιν, ο οποίος το 1904 δραπέτευσε από την Σιβηρία και άρχισε να διοργανώνει διαδηλώσεις και απεργίες στην Τιφλίδα βοηθώντας και στο παράνομο τυπογραφείο.







Ήδη από το 1903 οι Μπολσεβίκοι είχαν στήσει το παράνομο τυπογραφείο της εικόνας στα περίχωρα της Τιφλίδας, έχοντας αγοράσει μια τυπογραφική μηχανή από το Μπακού την οποία και έστησαν στο υπόγειο ενός σπιτιού σε 15 μέτρα βάθος, εκτυπώνοντας φυλλάδια στα Ρωσικά, Γεωργιανά και Αρμένικα.
Η είσοδος στο τυπογραφείο γινόταν από ένα πηγάδι και από μια δίοδο που υπήρχε στο πλαϊνό του τοίχωμα. Στην  βεράντα του σπιτιού κάθονταν 2 κυρίες που ζούσαν σε αυτό και έπλεκαν. Όταν έβλεπαν κάποιο να πλησιάζει κτύπαγαν μια φορά ένα κουμπί συνδεδεμένο με κουδούνι στο τυπογραφείο. Δεύτερο κτύπημα σήμαινε λάθος συναγερμός, τρίτο σήμαινε κρυφτείτε!
Το τυπογραφείο ανακαλύφθηκε τυχαία το 1906, όταν η αστυνομία υποπτεύτηκε τα πολλά σούρτα φέρτα σε αυτό το  σπίτι .
Το τυπογραφείο, με όλο τον εξοπλισμό και το τυπωμένο υλικό του, καταστράφηκε και αφέθηκε να σαπίζει για 31 χρόνια μέχρις ότου ο Στάλιν έγινε ηγέτης της ΕΣΣΔ και αποφάσισε να του δώσει μια δεύτερη ζωή μετατρέποντας το πρώην παράνομο τυπογραφείο σε μουσείο. Με την αποκατάσταση της τυπογραφικής μηχανής  και την προσθήκη μιας μεταλλικής σπειροειδούς  σκάλας για την είσοδο στο υπόγειο, το τυπογραφείο του Στάλιν έγινε δημοφιλής προορισμός για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν για την προϊστορία της επανάστασης του 1917.
Σήμερα το σπίτι αυτό βρίσκεται δίπλα από τα γραφεία του ΚΚ Γεωργίας.





Τις πληροφορίες και τις φωτογραφίες από το πραγματικό σπίτι τις πήρα από εδώ.
Το κρεβάτι στην φωτογραφία είναι αυτό που κοιμόταν ο Στάλιν. Την φωτογραφία με το σχεδιάγραμμα την έχω μεγεθύνει για να διαβάζονται ευκρινώς οι αποστάσεις στα διάφορα μέρη.





Έξω από το μουσείο βρίσκεται προστατευμένο από κτισμένο στέγαστρο το πατρικό του σπίτι, στο υπόγειο του οποίου δούλευε σαν τσαγκάρης ο πατέρας του.  Αυτό μεταφέρθηκε εκεί αυτούσιο από άλλη περιοχή.





Λίγο πιο πέρα  υπάρχει το θωρακισμένο βαγόνι του τρένου με το οποίο ο Στάλιν ταξίδεψε στην περίφημη Διάσκεψη Κορυφής της Τεχεράνης (28 Νοεμβρίου – 1 Δεκεμβρίου 1943). Το βαγόνι μεταφέρθηκε στο Γκόρι το 1979 από το Ροστόφ, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννηση του Στάλιν. Το βαγόνι διέθετε όλα τα κομφόρ για ένα άνετο ταξίδι. 


ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου