Δευτέρα 3 Ιουνίου 2019

ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΡΟΧΕΙΡΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΣ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ





Ένα σίγουρο και πανθομολογούμενο γεγονός, μετά τις χθεσινές εκλογές, είναι συντριπτική  επικράτηση της ΝΔ σε όλη την Ελλάδα.
Αυτό το αποτέλεσμα, σε ένα σημαντικό βαθμό, προϊδεάζει και τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών μετά από 5 εβδομάδες.
Είναι δεδομένο από το παρελθόν ότι όταν ένα κόμμα έχει αναπτύξει μια  δυναμική ανόδου, ένα σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων το επιλέγει έναντι των άλλων.
Η  αυτοκτονική τακτική της Γεννηματά να αναγκάσει σε αποχώρηση τον Βενιζέλο, βασίστηκε μάλλον στην  ελπίδα ότι έτσι θα μπορέσει να επαναπατρίσει πρώην ψηφοφόρους της που οδηγήθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ, την εποχή της έξαλλης αντιπολίτευσης των «αγανακτισμένων»  κατά των «Σαμαροβενιζέλων» που την πατρονάριζε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτό που δεν έλαβε υπ΄΄οψη της, ήταν ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό κεντρώων ψηφοφόρων, που σαφώς είναι αντίθετοι στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και διακαώς επιθυμούν να μην τον ξαναδούν στην εξουσία, είχαν τον προβληματισμό να ψηφίσουν ΝΔ για να αποκτήσει αυτοδυναμία ή να ψηφίσουν ΚΙΝΑΛ,  για να γίνει ισχυρότερο μιας και αυτό είναι το κόμμα που πιθανότερα θα συνεργαστεί η ΝΔ για να συγκυβερνήσουν, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας της.
Πιστεύω ότι όλοι αυτοί τώρα, με την αποπομπή του Βενιζέλου και μάλιστα με τον τρόπο που έγινε ένα μήνα πριν τις εκλογές,  θα οδηγηθούν σίγουρα στην ΝΔ θεωρώντας πλέον ότι το  ΚΙΝΑΛ έχει μετατραπεί από την πρόεδρο του σε ένα προσωποπαγές κόμμα, σαν το αλήστου μνήμης κόμμα του Καμμένου.
Αυτό που θα είναι σίγουρα το μεγάλο πρόβλημα, όπως ήδη άρχισε να διαφαίνεται, θα είναι η λειτουργία των δημοτικών συμβουλίων με τον τραγελαφικό νόμο της απλή αναλογικής,  που πέρασε ο Σκουρλέτης.
Πχ στην Θεσσαλονίκη ο εκλεγείς δήμαρχος θα διαθέτει 7 μόνο δημοτικούς συμβούλους, ενώ 9 άλλοι προέρχονται από 9 μικρούς συνδυασμούς σε ένα σύνολο 49 συμβούλων! Πως θα μπορέσει άραγε να περάσει οποιαδήποτε απόφαση του με πλειοψηφία, μέσα σε αυτό το αλαλούμ που θα έχει τόσες διαφορετικές απόψεις και θέσεις;
Ας ελπίσουμε πως εκεί, όπως και σε όλα τα δημοτικά συμβούλια που οι δήμαρχοι τους εκλέχτηκαν χθες, οπότε ο δήμαρχος δεν θα έχει πλειοψηφική ομάδα, να επικρατήσει μια πολιτισμένη ατμόσφαιρα σαν και αυτή που επικράτησε ευτυχώς την προεκλογική περίοδο μεταξύ των 4 υποψηφίων της Αθήνας.
Το πιθανότερο όμως που διαβλέπω είναι ότι η δημιουργία πλειοψηφίας θα γίνεται μετά από συζητήσιμους  συμβιβασμούς, που μπορεί να οδηγούν και σε παράνομα ρουσφέτια και ύποπτες αναθέσεις.
Είναι πολύ πιθανό η χθεσινή μειωμένη συμμετοχή στις εκλογές, 44,86%  έναντι 59,02% της προηγούμενης Κυριακής, να οφείλεται στο ότι είχαν/ή όχι εκλεγεί φίλοι και γνωστοί την προηγούμενη Κυριακή, οπότε δεν είχε για πολλούς ενδιαφέρον ποιος θα είναι ο Δήμαρχος, για να πάνε να ψηφίσουν. Σαφώς αντίθετο αποτέλεσμα θα υπήρχε αν οι ευρωεκλογές γινόντουσαν αντί την προηγούμενη Κυριακή, την χθεσινή.
Όλες οι περιφέρειες (12) πλην της Κρήτης, βάφτηκαν γαλάζιες γεγονός που μέχρι σήμερα δεν είχε ξαναγίνει.
Η γαλάζια επέλαση οδήγησε και στην απώλεια των 4 (Καισαριανή, Πετρούπολη, Χαϊδάρι και Ικαρία) εκ των 5 δήμων που είχαν δήμαρχο από το ΚΚΕ. Η θριαμβευτική εκλογή του 5ου δημάρχου του ΚΚΕ στην Πάτρα με πάνω από 70%, οφείλεται σαφώς στον ίδιο που έχει πετύχει να έχει διακομματική υποστήριξη από τους δημότες του λόγω του έργου που έχει παρουσιάσει.
Ενδιαφέρον τέλος είναι ότι στα Γιάννενα  εκλέχτηκε ο κ. Ελισάφ Μωυσής ο μόνος νομίζω εκ των δημάρχων που έχει  εβραϊκή καταγωγή.


1 σχόλιο:

  1. Μια διαφορετική άποψη για την αποπομπή Βενιζέλου από τον Σάκη Μουμτζή.
    Έχουμε γράψει στο Liberal πως ο σχεδιασμός κάποιων ολιγαρχών είναι η Νέα Δημοκρατία να μην επιτύχει την αυτοδυναμία. Με απλά λόγια δεν θέλουν τον Κ.Μητσοτάκη πρωθυπουργό, γιατί δεν διαπραγματεύεται προεκλογικά μαζί τους την στήριξη τους.
    Δεν τον ελέγχουν, και αυτό είναι έξω από την λογική τους, όπως αυτή κυριαρχεί στην πολιτική ζωή του τόπου εδώ και μερικές δεκαετίες, με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις πολιτικών που δεν υπέκυψαν στις αξιώσεις τους.
    Τι θα συμβεί λοιπόν αν η Νέα Δημοκρατία δεν κατακτήσει την αυτοδυναμία;
    Οι λύσεις είναι αυστηρά δύο. Είτε θα σχηματισθεί κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας-ΚΙΝΑΛ είτε θα πορευθούμε σε νέες εκλογές με απλή αναλογική.
    Για να υλοποιηθεί το δεύτερο σενάριο, θα πρέπει να μην πραγματοποιηθεί το πρώτο. Δηλαδή το ΚΙΝΑΛ να μην δεχθεί να συμπράξει με την Νέα Δημοκρατία.
    Με την σειρά του, για να συμβεί αυτό θα πρέπει η κ. Φ.Γεννηματά να ελέγχει πλήρως την κοινοβουλευτική της ομάδα. Επί του θέματος όμως είναι γνωστή η θέση του Β.Βενιζέλου. Δεν μπορεί η πατρίδα μας να αντέξει την περιπέτεια της απλής αναλογικής. Δεν μπορεί η Ελλάδα να μείνει ακυβέρνητη.
    Επειδή η φωνή του Β.Βενιζέλου έχει ισχυρή απήχηση εντός και εκτός της κοινοβουλευτικής ομάδος του ΚΙΝΑΛ, θα πρέπει να σιωπήσει. Κι έτσι ελήφθη η γνωστή απόφαση.
    Βέβαια, αν συμβεί το απευκταίο σενάριο της μη αυτοδυναμίας, σε δεινή θέση θα βρεθούν προβεβλημένα στελέχη του ΚΙΝΑΛ που έχουν ταυτόσημες απόψεις με αυτές του Β.Βενιζέλου. Τι θα πράξουν τότε; Μήπως αυτά τα στελέχη θα είναι ο επόμενος στόχος της ηγετικής ομάδος του ΚΙΝΑΛ;
    Ο αναγνώστης θα αναρωτηθεί, γιατί οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι ολιγάρχες επιθυμούν μια τρικομματική κυβέρνηση; Γιατί όταν υπάρχει αδύναμη κυβέρνηση που στηρίζεται σε ποικίλες, λεπτές ισορροπίες, αυτοί από το παρασκήνιο κυβερνούν την χώρα και κυρίως προωθούν τα συμφέροντα τους.
    Οι παλαιότεροι θα θυμούνται πως όλες οι σκανδαλώδεις συμβάσεις υπογράφηκαν επί οικουμενικής κυβερνήσεως την περίοδο Νοέμβριος 1989- Μάρτιος 1990.
    Τότε που οι «βαλίτσες» ταξίδευαν σε όλα τα κόμματα της τρικομματικής και όλοι ήταν ευχαριστημένοι. Και κυρίως οι ολιγάρχες.
    Σήμερα, υπάρχει και ένας πρόσθετος λόγος. Θα πρέπει να διασωθεί «ο μικρός για όλες τις δουλειές». Η ήττα του στις ευρωεκλογές ήταν συντριπτική και σήμανε συναγερμός στις έδρες των ολιγαρχών. Η αυτοδυναμία του Κυριάκου είναι προ των πυλών.
    Επειδή ελάχιστα πράγματα μπορούν να κάνουν για να την αποτρέψουν, ενεργοποίησαν το εφεδρικό σχέδιο της απλής αναλογικής. Θέλουν να περιορίσουν την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης μόνον στην περίπτωση της αυτοδυναμίας.
    Ειδάλλως, απλή αναλογική και σχηματισμός τρικομματικής κυβέρνησης, με πρωθυπουργό όχι τον Κ.Μητσοτάκη. Η απόφαση για την απομάκρυνση του Β.Βενιζέλου από το ΚΙΝΑΛ, κλείνει τον δρόμο σε οποιασδήποτε μορφής μετεκλογική συνεργασία αυτού του κόμματος με την Νέα Δημοκρατία, καθιστώντας έτσι την αυτοδυναμία της όρο για την εθνική μας επιβίωση.
    Ζούμε τον επιθανάτιο ρόγχο ενός συστήματος που κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψει το μοιραίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή