Τρίτη 11 Ιουνίου 2019

6-ΓΕΩΡΓΙΑ-Τιφλίδα




Περνώντας τα σύνορα από την Αρμενία στην Γεωργία και κατευθυνόμενοι στην πρωτεύουσα της Τιφλίδα, το τοπίο άρχισε να γίνεται πιο ωραίο μοιάζοντας σε μεγάλο βαθμό με το δικό μας.
Η Τιφλίδα είναι μια πολύ όμορφη, ευρωπαϊκού επιπέδου πρωτεύουσα.
Το πρώτο μέρος που επισκεπτόμαστε σε αυτήν είναι το Ιστορικό/Εθνικό Μουσείο στο οποίο σημαντική θέση κατέχουν τα χρυσά εκθέματα από τον θησαυρό της Κολχίδας που βρέθηκαν στις ανασκαφές του Βάνι, λατρευτικού κέντρου της.



Το αρχαίο βασίλειο της Κολχίδας είχε συνεχείς εμπορικές επαφές με τον ελληνικό κόσμο, όπως είναι εμφανές και από την αναγραφή των 9 μουσών στην παρακάτω θήκη ή στην εγγραφή στον πολύτιμο λίθο ΚΥΡΙΑ ΚΑΛΕ (όμορφη Κυρία) του 2-3 μΧ αιώνα.



Επίσης εκτίθενται νομίσματα με ελληνικά ονόματα,  όπως και νομίσματα με τον Μέγα Αλέξανδρο (στην πρώτη σειρά).




Εκτίθενται επίσης τμήματα από θρησκευτικές τοιχογραφίες, με το εικονιζόμενο κεφάλι να θυμίζει τα αντίστοιχο που βρέθηκε στην Ζεύγμα. (ΙV-ΖΕΥΓΜΑ –ΠΩΣ ΠΝΙΓΗΚΕ ΣΤΑ ΝΕΡΑ Η ΙΣΤΟΡΙΑ




Υπάρχουν πολλά άλλα ενδιαφέροντα και ποικίλα εκθέματα όπως πχ το λυχνάρι του 1ου πΧ αιώνα με τους έρωτες ή ενδυμασία για πανοπλίες ή τέλος, στην αίθουσα για την σοβιετική κατοχή, ένα διάτρητο από σφαίρες βαγόνι στο οποίο στις 30 Αυγούστου 1924 σε εξέγερση εναντίον των μπολσεβίκων σκοτώθηκαν οι εξεγερθέντες, από τσεκίστες (μυστική αστυνομία των Ρώσων)  





Στο ανθρωπολογικό τμήμα υπάρχουν ευρήματα από όλη την εξέλιξη του ανθρωπίνου είδους.

Η Τιφλίδα κατοικείται από την αρχαιότητα και λόγω της θέσης της μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, όπως και το γεγονός ότι βρισκόταν ενδιαμέσως εμπορικών και ενεργειακών οδών, δέχτηκε την επίδραση πολλών πολιτισμών γεγονός που αντανακλάται στην αρχιτεκτονική της, που συνίσταται από κτίσματα μεσαιωνικά, νεοκλασσικά, Beaux Arts, Αρτ Νουβώ, σταλινικής εποχής αλλά και μοντέρνα.



Στην πόλη δεσπόζει το πολύπαθο κάστρο Narikala του 4ου αιώνα. Από αυτό πέρασαν Άραβες, Γεωργιανοί, Τούρκοι και Πέρσες και τελικά το 1827 καταστράφηκε μεγάλο μέρος μετά από έκρηξη πυρομαχικών των Ρώσων. Στο πάρκο πηγαίνει τελεφερίκ που ξεκινά από το πάρκο Rike.




Σε μια βραχώδη υψηλή προεξοχή στον ποταμό Mtkvari προβάλει επίσης στην πόλη η εκκλησία της Παρθένου Μαρίας Metekhi ενώ μπροστά της βρίσκεται το άγαλμα του βασιλιά Vakhtang Gorgasali.







Η ποικιλία των διάφορων αρχιτεκτονικών ρευμάτων είναι χαρακτηριστική στα σπίτια που βλέπουμε στον βράχο πάνω από το ποτάμι αλλά και σε διάφορες άλλες περιοχές της πόλης.





Όμως στην πόλη υπάρχουν και τελείως μοντέρνες αρχιτεκτονικές κατασκευές, όπως η Γέφυρα της Ειρήνης, το Tbilisi Public Service Hall με τις στέγες σε σχήμα μανιταριού, το κτήριο του Υπουργείου Συγκοινωνιών χαρακτηριστικό δείγμα της Ρωσικής εποχής και η ημιτελής και  εγκαταλειμμένη  πλέον αίθουσα συναυλιών και μουσικού θεάτρου. 




Ένα ενδιαφέρον μέρος στο κέντρο της πόλης είναι περιοχή Abanotubani που βρίσκονται τα θειούχα λουτρά και περπατώντας πλάι στο ποταμάκι μετά από αυτά, αρχικά βλέπουμε δεξιά μας  το τζαμί Shia και στο τέλος της βόλτας ένα μικρό καταρράκτη.


Στην παλιά πόλη, που θυμίζει Πλάκα, συναντάμε τον καθεδρικό ναό της Σιών που πρωτοκατασκευάστηκε τον 6-7ο αιώνα, καταστράφηκε πολλές φορές έκτοτε και εμείς βλέπουμε σήμερα με μερικές αλλαγές αυτόν που κτίστηκε τον 17ο αιώνα. Στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας υπάρχει αυτό το βρυσομάνι με την επιγραφή Holy water αλλά φαίνεται πως δεν το είχαν αγιάσει πρόσφατα και έτσι όλες οι βρύσες ήσαν κλειστές!



Σε διάφορα μέρη της παλιάς πόλης βλέπει κανείς μπρούτζινα αγάλματα με πιο χαρακτηριστικά το αντίγραφο του tamada δηλαδή συμποσίαρχου του 7ου πΧ και του Berikaoba δηλ. μασκαρεμένων λαϊκών θεατρίνων σε παγανιστικές γιορτές γονιμότητας και αναγέννησης.   




Τέλος ένα ενδιαφέρον αξιοθέατο είναι ένας κεκλιμένος πύργος που κατασκεύαζε για 30χρόνια ένας γνωστός παίκτης μαριονέτων, με παλιά κομμάτια εγκαταλελειμμένων κτιρίων και για να μην πέσει τον έχει στηρίξει στο πλάι.Ο Πύργος ολοκληρώθηκε μόλις το 2011.


ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ

ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου