Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020

Ο ΕΒΡΟΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ




Εκεί που ο Μητσοτάκης τα είχε κάνει σκατά στο μεταναστευτικό με την κατάργηση από την μία του σχετικού υπουργείου και την επανίδρυση του, τα πισωγυρίσματα με τα κλειστά κέντρα μεταναστών, με τα όσα απαράδεκτα έγιναν με την αποστολή και απόσυρση των ΜΑΤ από τα νησιά, ο Ερντογκάν ξεκίνησε την ιστορία με τους μετανάστες που έστειλε στα σύνορα.
Όπως γράφει ο Δημήτρης Ευθυμάκης στο Protagon:
Αν το δούμε ψυχρά, ο Κυριάκος θα έπρεπε να στείλει ένα μπουκέτο λουλούδια στον Ερντογάν. Πάνω που κατά κοινή παραδοχή η ελληνική κυβέρνηση τα είχε κάνει σαλάτα στο Μεταναστευτικό, ο Τούρκος έστειλε τις ορδές των Αφγανών και των Μαροκινών στις Καστανιές, μεταμορφώνοντας αστραπιαία τον Μητσοτάκη από αμήχανο αρχηγό ενός ανήμπορου Μηταράκη σε αρχιστράτηγο ενός –απόλυτα ηθικού για το ελληνικό δημόσιο αίσθημα– εθνικού αμυντικού πολέμου….
Οσο για το εσωτερικό (μικρο)πολιτικό μέτωπο, ο χαμένος της ιστορίας είναι ο Τσίπρας. Εκεί που στο Μεταναστευτικό ήταν σχεδόν καβάλα στ’ άλογο (μετά την κατάργηση-επανίδρυση του υπουργείου και την απόβαση των ΜΑΤ στα νησιά) ήρθε ο Ερντογάν και τον γκρέμισε απ’ τη σέλα. Οταν η χώρα μπαίνει σε πόλεμο, μία μόνο σέλα υπάρχει στην επικράτεια, αυτή του αρχιστρατήγου, η οποία ex officio καταλαμβάνεται από τον Πρωθυπουργό. Δεν περισσεύουν προβολείς για κανέναν άλλον, πόσο μάλλον όταν αυτός ο άλλος διατείνεται ότι ο Ερντογάν κάνει πόλεμο στην Ευρώπη μέσω ημών επειδή εκμεταλλεύεται λάθη και παραλείψεις του Μητσοτάκη –τι σαχλαμάρα, Θεέ μου.
Αναπόφευκτα μπροστά σε αυτή την κατάσταση και προς τιμή του, ο Τσίπρας δεν μπορούσε να κάνει καμιά διαφορετική δήλωση (3-3-2020)  από αυτή:
Δεν υπάρχει αμφιβολία. Από τη στιγμή που υπάρχει αυτή η μαζική απόπειρα εισροής στη χώρα, κάθε κυβέρνηση θα έκανε αυτό που έκανε και η σημερινή - εγώ θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής.



Όμως ταυτόχρονα θα πρέπει να προσγειώσει στην πραγματικότητα την νεολαία του κόμματος του, που ζώντας φαίνεται σε κάποιον άλλο πλανήτη έβγαλαν ανακοίνωση (2-3-2020) στην οποία ζητούν στην ουσία να ανοίξουν τα σύνορα και καταγγέλλουν  «ρατσιστικές» συμπεριφορές, «ακροδεξιούς κατήφορους» και επιθέσεις από την αστυνομία στον Έβρο και καλεί τους αλληλέγγυους να στηρίξουν τους μετανάστες με τους όποιους όπως τονίζει σε ανακοίνωση «θα ζήσουμε μαζί».
Βέβαια ο Τσίπρας προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα λέγοντας : «Οι νέοι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να διεκδικούν και να ονειρεύονται ακόμη και την ουτοπία, αλλιώς θα ήταν γερασμένοι από τα 20 τους χρόνια» ,για διαφωνήσει με τον αρχηγό του ο Πάνος Λάμπρου, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος που έσπευσε να του απαντήσει «Η ανθρωπιά δεν είναι ουτοπία. Η αλληλεγγύη, η μόνη ρεαλιστική απάντηση...» ένθερμος οπαδός του να ανοίξουμε τα σύνορα!


Βέβαια όταν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα και εκλέγονται και στον Έβρο, όπως η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά, που συμμετείχε και σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τότε δεν παραλείπουν  να αναφερθούν και να συμπαρασταθούν σε όλους όσους επιχειρούν αυτή τη στιγμή με αποτελεσματικότητα στην πρώτη γραμμή, σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.
Η Γκαρά, που διαμένει στην Ορεστιάδα, δεν τόλμησε τώρα πια να αναφερθεί στους αγώνες της να πέσει ο φράκτης, που όσοι θυμούνται ήταν βασική πολιτική θέση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως  διαβάζουμε στην ΑΥΓΗ της  30-10-2015 στην ανακοίνωση από το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ: 
Στηρίζουμε την κινητοποίηση που οργανώνει το Συντονιστικό Ενάντια στον Φράχτη του Έβρου, το Σάββατο 31 Οκτωβρίου. Αλληλεγγύη ενάντια στους φράχτες, τον ρατσισμό και τον αποκλεισμό. 


… Η κυβέρνηση, ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της οποίας είναι  η πολιτική της για το προσφυγικό-μεταναστευτικό,  οφείλει να δημιουργήσει ασφαλείς και νόμιμες διόδους, στον Έβρο και σε άλλα σημεία, στο πλαίσιο μιας πολιτικής που σέβεται τις διεθνείς συνθήκες, που  προτάσσει την αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό έναντι του μίσους και του φόβου.



Η δε νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ υπερθεμάτιζε τότε λέγοντας:
να ξηλωθεί τώρα ο φράχτης στον Έβρο» και καλούσε  την Κυβέρνηση «να υιοθετήσει άμεσα τις προτάσεις των διεθνών οργανισμών και να προχωρήσει στην δημιουργία ασφαλών και νόμιμων διόδων για τους πρόσφυγες στον Έβρο και σε άλλα σημεία».
Περιχαρείς δε καλωσόριζαν πρόσφυγες και μετανάστες σε κάθε ευκαιρία.




Ακόμα και όταν φέτος, που το πρόβλημα είχε γίνει ήδη ασφυκτικό και είχε γίνει η σκέψη για πλωτά φράγματα, που με αμφίβολη αποτελεσματικότητα θα απέτρεπαν την λαθραία είσοδο στην χώρα, οι τομεάρχες της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Ψυχογιός, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός και Εθνικής Άμυνας, Θοδωρής Δρίτσας, σε κοινή δήλωση τους (21-1-2020) καταδίκαζαν την ιδέα δηλώνοντας :
«Η Κυβέρνηση περνά σε φάση υλοποίησης του αποτρόπαιου σχεδίου της για ενεργή αποτροπή. Ο διαγωνισμός για την αγορά πλωτού φράγματος για να «ανασχεθεί», δήθεν, η είσοδος των προσφύγων στη χώρα από τη θάλασσα, είναι μια πράξη ντροπής που προσβάλει τον ανθρωπισμό και το αίσθημα αλληλεγγύης του λαού μας και παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες.
Πρόκειται για μια πολιτική-κόλαφο για τα ανθρώπινα δικαιώματα που έχει ήδη καταδικαστεί από ανθρωπιστικές οργανώσεις, φορείς, πολιτικά κόμματα, ευρωβουλευτές, ακόμα και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή -σύμφωνα με δημοσιεύματα.
Την ίδια αντίθεση είχε ο ΣΥΡΙΖΑ για τα κλειστά κέντρα κράτησης  και ο  Αλ.Χαρίτσης έλεγε στην ΑΥΓΗ στις 23-1-2020: Τα κλειστά κέντρα κράτησης παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και δεν αποτελούν λύση.
Βέβαια ως κυβέρνηση ήθελαν κλειστά κέντρα κράτησης αλλά ως αντιπολίτευση όχι!


Τα ίδια έλεγαν και για την Αμυγδαλέζα, ως αντιπολίτευση τότε, την οποία σαν κυβέρνηση χωρίς κανένα πρόβλημα την χρησιμοποίησαν!
Όσο για την ανοησία  ότι  παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο μπορεί να διαβάσει κανείς στο προ 8 ετών ποστ μου ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΛΕΙΣΤΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ πόσα αντίστοιχα κέντρα υπήρχαν από τότε στις Ευρωπαϊκές χώρες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου