Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ΚΑΙ ΝΔ.




Αυτόν τον μήνα συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τις τελευταίες εκλογές ,οπότε αξίζει τον κόπο να κάνουμε μια σύγκριση το τι πέτυχε αυτή η κυβέρνηση στον πρώτο χρόνο που βρέθηκε στην εξουσία σε σύγκριση με τον αντίστοιχο χρόνο της προηγούμενης.
Και οι δύο κυβερνήσεις μόλις ανέλαβαν την διακυβέρνηση της χώρας βρέθηκαν μπροστά σε μεγάλα προβλήματα που απαιτούσαν άμεση και αποφασιστική λύση.



Η σημερινή κυβέρνηση βρέθηκε ταχύτατα αντιμέτωπη με την επίθεση της Τουρκίας στον Έβρο μέσω των μεταναστών που προωθούσε εκεί.
Την αντιμετώπισε επιτυχώς αναγκάζοντας και τον ΣΥΡΙΖΑ να συμφωνήσει με τα μέτρα που έλαβε, παρά το γεγονός ότι στους κόλπους του υπάρχουν πολλά άτομα, όπως η νεολαία του, που διαδήλωναν υπέρ των ανοικτών συνόρων.
Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα που βρέθηκε αντιμέτωπη ήταν ο κορονοϊός.


Παρά τις τότε αντιδράσεις, απαγόρευσε τα καρναβάλια, έκλεισε τα σύνορα και απαγόρευσε τον συνήθη εορτασμό του Πάσχα, αναθέτοντας στους επιστήμονες να προτείνουν τις αναγκαίες αλλά και αντιδημοφιλείς λύσεις. Έτσι οι επιστήμονες με επικεφαλής τον Τσιόδρα, η πολιτική Προστασία με τον Χαρδαλιά και η κυβερνητική ενίσχυση των ΜΕΘ, πέτυχαν η χώρα μας να βρίσκεται διεθνώς στις χώρες με λίγα κρούσματα και λίγους θανάτους γεγονός του αναγνωρίστηκε από όλους σε όλο τον κόσμο.


Χάρις σε αυτή την επιτυχία μπορούμε τώρα να ξανανοίξουμε τα σύνορα μας και να ελπίζουμε πως ένα σημαντικό μέρος από το αναπόφευκτα χαμηλό διεθνές τουριστικό ρεύμα θα προτιμήσει την χώρα μας.
Όταν ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία δημιούργησε την ελπίδα, ακόμα και σε άτομα όπως εγώ που δεν τον ψήφισα, πως με την δυναμική του νεοανερχόμενου κόμματος θα μπορέσει να εκπληρώσει έστω και μερικά από όσα προεκλογικά είχε εξαγγείλει. Το σχετικά ποστ που έγραψα τότε περικλείουν αυτή την ελπίδα.


Σε λίγο όμως χρόνο φάνηκε καθαρά σύντομα πως οι ελπίδες μου ήσαν φρούδες.
Όσο περνούσαν οι πρώτοι μήνες η ανικανότητα στην διακυβέρνηση και οι «αυταπάτες» όπως τις ονόμασε αργότερα ο Τσίπρας ήταν προφανείς σε όσους ήθελαν να τις δουν χωρίς κομματικές παρωπίδες.


Όταν ο κόμπος έφτασε στο χτένι και η χρεωκοπία της χώρας ήταν προ των πυλών ο Τσίπρας κατέφυγε στο δημοψήφισμα.
Αυτό για το οποίο, ο στενός φίλος του Παππάς, είχε πει: όμορφη νύκτα για μια πιο όμορφη μέρα!


Μέσα σε  6 σχεδόν μήνες είχαν καταφέρει  να αποδιοργανώσουν την χώρα και την οικονομία της, κάνοντας δήθεν ότι διαπραγματεύονται μια καλύτερη συμφωνία, με ένα υπουργό που το μόνο που πέτυχε ήταν να στρέψει όλους τους εταίρους μας εναντίον μας με τις συνεχείς, αλλεπάλληλες, αλληλοσυγκρουόμενες και αντιφατικές δηλώσεις του και την αλαζονεία του, αποξενώνοντας τελικά την χώρα από όλους τους συμμάχους της.
Έγραφα σχετικά τότε πριν και μετά το δημοψήφισμα:


Μετά την κωλοτούμπα που αναγκάστηκε να κάνει ο Τσίπρας, στην αρχή πίστεψα πως είχε καταλάβει, έστω και την τελευταία στιγμή, τα σφάλματα που είχαν γίνει και πως θα ήταν διατεθειμένος να τα διορθώσει.
Δυστυχώς διαψεύστηκα οικτρά.



Όπως γράφει στο aboutpeople o Πέτρος Ιωαννίδης: ο ΣΥΡΙΖΑ είχε να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση που κληρονόμησε αλλά είχε και εκείνη που δημιούργησε τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης του.
Μέσα σε ένα 9μηνο κατάφερε να κερδίσει σε 3 κάλπες, (01/15, δημοψήφισμα, 09/15) με την οικονομία να κυριαρχεί στην ατζέντα. Εξάντλησε όμως γρήγορα τις ευκαιρίες που του έδωσαν οι πολίτες.
Έτσι ήδη 12 μήνες μετά την εκλογική του νίκη τον Ιανουάριο 2016, η ΝΔ προηγείτο στην πρόθεση ψήφου με 3,7% και το 75% των πολιτών είχε αρνητική άποψη για την διακυβέρνηση του Τσίπρα.
Αντίθετα η ΝΔ στους 12 πρώτους μήνες διακυβέρνησης εμφανίζει την πρόθεση ψήφου γι΄αυτήν να ανέρχεται στο 41% ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ μόνο 22% και ο Μητσοτάκης να θεωρείται κατάλληλος για πρωθυπουργός από το 55,8% ενώ ο Τσίπρας μόνο από το 26,1% (GPO για τα ΝΕΑ)
Τα νούμερα αυτά μιλούν από μόνα τους.

1 σχόλιο: