Οι Ρώσοι δεν μπορούν να ανοίξουν τους δέκτες τους και να δουν γκρεμισμένα σπίτια στην Ουκρανία, πτώματα στους δρόμους και τρένα γεμάτα πρόσφυγες,
Ξέρουν όμως πως γίνεται πόλεμος, έστω και μόνο λόγω των οικονομικών κυρώσεων που τους έχουν επιβληθεί. Κάποιοι ελάχιστοι βγαίνουν στους δρόμους ή υπογράφουν κείμενα κατά της εισβολής. Οι περισσότεροι όμως συναινούν δια της σιωπής τους. Και αυτό δεν τους καθιστά λιγότερο ενόχους.
Η πιο αποκαλυπτική απάντηση ήταν αυτή που έδωσε μια Ρωσίδα όταν ρωτήθηκε σε μια δημοσκόπηση αν συμφωνεί με την «ειδική επιχείρηση» του Πούτιν στην Ουκρανία. «Ναι», είπε, αναγνωρίζω όμως ότι αν έβλεπα άλλα κανάλια, το BBC ας πούμε, θα είχα πιθανότατα άλλη γνώμη. Αλλά δεν τα βλέπω.» Η γυναίκα αυτή γνωρίζει ότι υπάρχει εναλλακτική πληροφόρηση, που μάλλον είναι η ορθή, αλλά δεν την θέλει, γιατί φοβάται ότι θα καταρρίψει όλη την εικόνα που έχει σχηματίσει για τον κόσμο.
Ταυτόχρονα σε άτομα που διακατέχονται από ακροδεξιά άλλα και ακροαριστερή θεώρηση των πραγμάτων τους είναι ιδιαίτερα προσφιλής και αγαπητή η εικόνα ενός ισχυρού και αυταρχικού ηγέτη είτε αυτός είναι ο Χίτλερ είτε ο Στάλιν.
Έτσι εξηγείται πως υπήρξε στην Αθήνα, παρά τον καταιγισμό των αποτρόπαιων εικόνων που μας έρχονται καθημερινά από την Ουκρανία από την απαράδεκτη εισβολή του Πούτιν σε αυτή την χώρα, στο κέντρο της πόλης πορεία αυτοκινήτων και μηχανών υπέρ της Ρωσίας!
Ίσως τα όσα γράφει ο Μητσός στην συνέχεια του άρθρου του, να εξηγούν μερικά πράγματα σχετικά με το πως αντιμετωπίζουν πολλοί την εισβολή στην Ουκρανία.
Υπάρχουν δύο εκδοχές. Σύμφωνα με την πρώτη, οι Ρώσοι δεν ξέρουν τι συμβαίνει. Στο κάτω-κάτω δεν τους ρωτάνε αν συμφωνούν με έναν πόλεμο που ισοπεδώνει μια χώρα και μακελεύει χιλιάδες ανθρώπους (προκαλώντας μοιραία τον θάνατο και πολλών συμπατριωτών τους), αλλά αν εγκρίνουν μια επιχείρηση απαλλαγής του γείτονά τους από τους Ναζί – και ποιος δεν θα ενέκρινε κάτι τέτοιο; Ακόμη κι αν ξέρουν, όμως, φοβούνται να εκδηλωθούν. Σε πολλές δημοσκοπήσεις, για παράδειγμα, κάποιοι λένε «απαγορεύεται από τον νόμο να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση» ή «θα συμφωνήσω μαζί σας ότι πρόκειται για ειδική επιχείρηση, αλλιώς θα πάω φυλακή».
Οι έρευνες δεν δείχνουν αυτό που σκέπτονται οι άνθρωποι, αλλά αυτό που είναι διατεθειμένοι να πουν, επισημαίνει στο περιοδικό New Yorker ο Ντένις Βολκόφ, διευθυντής του Levada Center, του πρώτου ανεξάρτητου ινστιτούτου δημοσκοπήσεων και ερευνών της χώρας. Σε μια πρόσφατη έρευνα όπου επρόκειτο να συμμετάσχουν 31.000 άνθρωποι, οι 29.400 έκλεισαν τη συζήτηση μόλις έμαθαν το θέμα. Και αυτή η στάση δεν παρατηρείται μόνο τώρα με τον πόλεμο, χρονολογείται από τη σοβιετική εποχή.
Υπάρχει όμως και μια άλλη εκδοχή: ότι οι περισσότεροι ρώσοι πολίτες απλώς αδιαφορούν. Η δεν θέλουν να έρθουν αντιμέτωποι με την αλήθεια, όπως η κυρία που αρνείται να δει BBC. «Ο κόσμος έχει συνηθίσει να μη χώνει τη μύτη του στην πολιτική, όχι μόνο επειδή είναι επικίνδυνο, αλλά επειδή είναι βλακώδες – μόνο ένας ανόητος θα έκανε κάτι τέτοιο», λέει στον New Yorker ο κοινωνιολόγος και φιλόσοφος Γκρεγκ Γιούντιν⁎⁎. «Οι άνθρωποι προσπαθούν να προστατεύσουν τον κόσμο τους, αυτόν τον προσωπικό χώρο που δημιούργησαν με κόπους και δυσκολίες, και τώρα είναι αποφασισμένοι να τον υπερασπιστούν. Τους έχουν πει άλλωστε πολλές φορές ότι οποιαδήποτε μορφή συλλογικής δράσης μπορεί να κάνει όλα όσα έχουν χτίσει να γκρεμιστούν».
Αν ισχύει αυτή η δεύτερη εκδοχή, τότε οι Ρώσοι φέρουν συλλογική πολιτική ευθύνη για τον εγκληματικό πόλεμο του προέδρου τους, καθώς τα τελευταία 22 χρόνια τον έχουν αφήσει να εδραιώσει μια απόλυτη εξουσία. Μπορεί να μην τους αρέσει που εκατομμύρια Ουκρανοί φεύγουν από τα σπίτια τους, στο κάτω-κάτω η επίσημη προπαγάνδα τούς έλεγε πάντα ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι αδέλφια τους. Μπορεί να σφίγγεται η καρδιά τους που βλέπουν την Ουκρανία να ισοπεδώνεται, στο κάτω-κάτω άκουγαν πάντα ότι αυτή η χώρα δεν είναι ανεξάρτητη, ότι είναι μέρος της δικής τους χώρας. Όμως η αδιαφορία τους, η απάθειά τους, η ανοχή τους, είναι τα στοιχεία εκείνα που επέτρεψαν αυτές τις ακρότητες.
Η φωτογραφία στην αρχή από γκράφιτι στην Σόφια της Βουλγαρίας.
Ο Πούτιν κρατάει τον εαυτό του νεκρό.
Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου