Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022

ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ ΜΕ ΟΡΓΑΝΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ 1865!




Μεγάλο σφάλμα κάνουν όσοι πιστεύουν ότι τα γυμναστήρια με όργανα γυμναστικής υπάρχουν ουσιαστικά από τα μέσα του περασμένο αιώνα.
Ο κύριος στην φωτογραφία είναι ο ορθοπεδικός ιατρός  Jonas Gustaf Vilhelm Zander, γεννημένος στην Στοκχόλμη το 1825. Ο Zander κατάλαβε πως οι ασκήσεις κλασσικής γυμναστικής δεν μπορούν να ενδυναμώσουν ορισμένους μυς του σώματος όπως απαιτείται σε μερικούς ανθρώπους.
Έτσι την 10ετια του 1850 άρχισε να κατασκευάζει μηχανήματα με στόχο να βελτιώσει την κίνηση σε άτομα με τραυματισμούς ή σωματικές αναπηρίες.
Τα μηχανήματα επέτρεπαν στους ανθρώπους να ελέγχουν τα επίπεδα αντίστασης, ενώ ταυτόχρονα  επέτρεπε σε άτομα με περιορισμένη κινητικότητα να ασκούνται σχεδόν αβίαστα. Κάθε μηχάνημα στόχευε στην εκγύμναση μιας συγκεκριμένης μυϊκής ομάδας. Μερικά από αυτά μιμήθηκαν τεχνικές μασάζ.
Ο Δρ Zander, μετά από μερικά επιτυχημένα πειράματα, κατάφερε να ανοίξει το πρώτο του ινστιτούτο ευεξίας στη Στοκχόλμη το 1865. Παρόμοια με τα σύγχρονά μας γυμναστήρια, αυτό το ινστιτούτο ήταν εφοδιασμένο με 27 από τα μηχανήματα του και, επειδή υποστηριζόταν από το κράτος, ήταν προσβάσιμο σε όσους δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν για μια τέτοια θεραπεία.
Το 1876, οι μηχανές του Zander κέρδισαν ένα χρυσό μετάλλιο στην Έκθεση Centennial στη Φιλαδέλφεια και, ταυτόχρονα, προσέλκυσαν μια νέα και πολύ πλούσια πελατεία.
Τις επόμενες δύο δεκαετίες, τα μηχανήματα του εξαπλώθηκαν σε μια σειρά από αποκλειστικά ιδιωτικά ιδρύματα και ιαματικά λουτρά στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και σε άλλες χώρες: μέχρι το 1906, που παρόμοια ινστιτούτα ιδρύθηκαν σε 146 διαφορετικές χώρες. Έγιναν επίσης εξαγωγές σε πελάτες στη Ρωσία, τη Γερμανία και την Αργεντινή, πιθανώς χάρη σε έναν κατάλογο που διανεμόταν  από την εταιρεία εξοπλισμού γυμναστικής με έδρα τη Στοκχόλμη (Göranssons mekaniska verkstad) από όπου προέρχεται και η συλλογή εικόνων. Οι αθλούμενοι δεν φορούν φόρμες γυμναστικής και δεν εμφανίζουν στα πρόσωπα τους εικόνα προσπάθειας μιας και η μηχανή έκανε όλη την δουλειά.
Η επιτυχία του Zander τον οδήγησε να αρχίσει να δίνει διαλέξεις για την ενισχυτική γυμναστική στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης το 1880. Το 1896 έγινε μέλος της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών. Ο θάνατός του το 1920, στον απόηχο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και στην περίοδο που οδήγησε στη Μεγάλη Ύφεση, είχε σαν αποτέλεσμα οι μηχανές του να ξεχαστούν.
Σήμερα αυτές τις μηχανές  μπορεί να τις δει κανείς στο Σουηδικό Εθνικό Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας στη Στοκχόλμη και στο Rijksmuseum Boerhaave στο Leiden, στην Ολλανδία.

-Ένα είδος προσομοιωτή ποδηλάτου με σανίδες αντί για πεντάλ, που ανεβοκατεβαίνουν  πάνω-κάτω σε περιορισμένη γωνία.

-Αυτή η συσκευή με την οποία κάμπτονται οι βραχίονες, γυμνάζει τους βραχίονες, τους ώμους και την πλάτη. 

-Με την συσκευή αυτή πίστευε πως μπορούσε να διορθώσει ανωμαλίες στους μύες, τα οστά και τις αρθρώσεις


-Συσκευή για να αυξηθεί η  κινητικότητα των αρθρώσεων των ώμων.


-Συσκευή που βοηθά στην έκταση του στήθους για να αυξηθεί έτσι η κυκλοφορία του αίματος στους πνεύμονες.


-Συσκευή για κυκλικό μασάζ στο κάτω μέρος της κοιλιάς.


-Συσκευή με την οποία μπορεί να μετρηθούν οι διαφορές στην διατομή του σώματος του αθλούμενου.

-Συσκευή που δονείται όπως όταν ιππεύει κανείς σε άλογο.

-Βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος σε κρύα και κουρασμένα πόδια.

 Περισσότερες εικόνες μπορεί κανείς να δει εδώ

 

Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου