Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022

ΤΟ ΧΑΠΙ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΞΕΠΕΡΝΙΕΤΑΙ Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΜΒΛΩΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ




Σε δημοσκόπηση των «Washington Post»/ABC στα τέλη Απριλίου, το 54% των Αμερικανών τασσόταν υπέρ της απόφασης του 1973 Roe v. Wade, από το όνομα της σχετικής υπόθεσης, με την οποία οι γυναίκες κέρδισαν, σε ομοσπονδιακό επίπεδο, το δικαίωμα στην άμβλωση. Μόνο  το 28% ήταν κατά. 
Πρόσφατα είχα ασχοληθεί εκτενώς με το θέμα στο ποστ μου ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΒΛΩΣΕΙΣ
Μια "θλιβερή μέρα για το δικαστήριο και τη χώρα" χαρακτήρισε τη μέρα που δημοσιεύτηκε η απόφαση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σε έκτακτο διάγγελμά του προς τους Αμερικανούς πολίτες.
Όπως ανέφερε μάλιστα, πρόκειται για απόφαση που πηγαίνει τη χώρα 150 χρόνια πίσω, ενώ υποστήριξε ότι πρόκειται για το αποτέλεσμα "εξτρεμιστικής ιδεολογίας".
Ήδη στις 8 Ιουλίου ο Μπάιντεν, ζήτησε από την κυβέρνησή του να εξετάσει εάν έχει την εξουσία να κηρύξει έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας που σχετίζεται με τις αμβλώσεις, υπέγραψε δε εκτελεστικό διάταγμα για την διευκόλυνση της πρόσβασης σε υπηρεσίες τερματισμού της εγκυμοσύνης που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την προστασία των κινητών κλινικών αμβλώσεων στα σύνορα  των πολιτειών που τις απαγορεύουν και την εγγύηση πρόσβασης σε αντισύλληψη και χάπια για την άμβλωση και την οργάνωση ενός  δίκτυο εθελοντών δικηγόρων.
Για τον λόγο αυτό είπα σήμερα να γράψω δύο λόγια για αυτά τα χάπια για την άμβλωση που λέει ο Μπάιντεν.


Αντιγράφω από εδώ  για την  εναλλακτική λύση του «χαπιού» που κοστίζει 508 δολάρια.
Τι μπορούν να κάνουν οι Αμερικανίδες που βλέπουν να καταργείται ένα θεμελιώδες δικαίωμά τους; Προκειμένου να μην αναγκαστούν να καταφύγουν σε διαδικασίες παράνομης άμβλωσης με σοβαρούς κινδύνους για τη ζωή τους, οι γυναίκες σε 26 τουλάχιστον Πολιτείες, οι οποίες αναμένεται να απαγορεύσουν πλήρως τις αμβλώσεις, μπορούν να παρακάμψουν την απαγόρευση. Θα πρέπει να καταφέρουν να προμηθευτούν ανωνύμως και μέσω Διαδικτύου το «χάπι της άμβλωσης» (διαφορετικό από το «χάπι της επόμενης μέρας» που λειτουργεί ως αντισυλληπτικό) το οποίο προκαλεί διακοπή της κύησης. Το χάπι περιλαμβάνει τις ουσίες μιφεπριστόνη και μισοπροστόλη και μπορεί να ληφθεί μέχρι και τη 10η εβδομάδα της κύησης. Θεωρείται ασφαλές και δεν προκαλεί επιπλοκές. Αυτού του τύπου η «κατ’ οίκον» διακοπή της εγκυμοσύνης προτιμάται τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ. Το 2017 την επέλεξε το 37% των γυναικών, ενώ το 2020 το 54% (στοιχεία του ινστιτούτου Guttmacher, οργάνωσης για το δικαίωμα στην άμβλωση, η οποία από το 1968 εκπονεί έρευνες για τα δικαιώματα των γυναικών στην υγεία και τη μητρότητα). Η μέση τιμή του χαπιού της άμβλωσης ανέρχεται σε 508 δολάρια. Το πρόβλημα είναι ότι οι συντηρητικές Πολιτείες αναζητούν τρόπους για να το απαγορεύσουν .


Επίσης από εδώ αντιγράφω το πως προκαλεί έκτρωση αυτό το χάπι και ποια είναι η αποτελεσματικότητα του με ένα αρκετά εκλαϊκευτικό κείμενο:
 Το «χάπι πτώσης» είναι το κοινό όνομα για τη χρήση δύο διαφορετικών φαρμάκων για τον τερματισμό της εγκυμοσύνης: μιφεπριστόνη και μισοπροστόλη. Αρχικά, λαμβάνεται η μιφεπριστόνη. Η εγκυμοσύνη χρειάζεται μια ορμόνη που ονομάζεται προγεστερόνη για να αναπτυχθεί κανονικά. Η μιφεπριστόνη εμποδίζει την προγεστερόνη του σώματος, σταματώντας την ανάπτυξη της εγκυμοσύνης.
Στη συνέχεια, λαμβάνεται το δεύτερο φάρμακο, misoprostol, είτε αμέσως είτε 48 ώρες αργότερα. Αυτό το φάρμακο προκαλεί κράμπες και έντονη αιμορραγία για να «αδειάσει» η μήτρα. Η όλη διαδικασία σαν αίσθηση θα μπορούσε να μοιάζει με μία έντονη περίοδο ενώ προσιδιάζει σε πρόωρη αποβολή. Σε περίπτωση που δεν εκδηλωθεί αιμορραγία εντός του 24ωρου γίνεται άμεσα επικοινωνία με τον προσωπικό γιατρό.
Αποτελεσματικότητα
Το χάπι άμβλωσης είναι πολύ αποτελεσματικό. Η επιτυχία εξαρτάται σχεδόν άμεσα με το στάδιο της εγκυμοσύνης στο οποίο βρίσκεται μια γυναίκα. Στις γυναίκες που είναι στους 2 μήνες ή λιγότερο έχει 96% επιτυχία κατά βάση. Στους 2 μήνες και μία εβδομάδα έχει 95% και στις 2μιση μήνες περίπου 92%.
Η λήψη γίνεται έως 10 εβδομάδες μετά την τελευταία εκδήλωση περιόδου. Διαφορετικά μπορεί να γίνει ενδομητρίωση σε περίπτωση που έχει παρέλθει το απαραίτητο και αναγκαίο χρονικό διάστημα.
 
Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση 

1 σχόλιο: