Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022

1-ΜΙΚΡΟ ΑΠΑΝΘΙΣΜΑ ΑΠΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ, ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ




Πολλές φορές διαβάζουμε κάπου κάτι ενδιαφέρον ή έξυπνο και μετά από καιρό που θέλουμε να το ξαναδούμε ή να το χρησιμοποιήσουμε σε κάτι που γράφουμε ,σπάμε το κεφάλι μας που το είχαμε δεί.
Για τον λόγο αυτό εδώ και καιρό έχω αρχίσει και τα μαζεύω σε ένα φάκελο και σήμερα αποφάσισα  να δημοσιεύσω μερικά από τα πιο πρόσφατα από αυτά.
 
Ο Ρέμπραντ ήταν τόσο φιλοχρήματος ώστε όταν ήταν αρκετά μεγάλης ηλικίας και δεν έβλεπε καλά οι βοηθοί του διασκέδαζαν ζωγραφίζοντας στο δάπεδο νομίσματα και βλέποντας τον να σκύβει να τα μαζέψει!
 
Ρωτήθηκε ο Εμάνουελ Μακρόν αν θα σκεφτόταν να προαγάγει μετά θάνατον, τιμητικά , τον λοχαγό Ντρέιφους σε στρατηγό και απάντησε αρνητικά, όχι γιατί δεν θα το ήθελε ή γιατί θεωρεί πως δεν θα του άξιζε, αλλά γιατί έτσι θα μπορούσε, λέει, να ανοίξει ο δρόμος ώστε να του ζητήσουν, αύριο μεθαύριο, να υποβιβάσει «στρατηγούς που συμμετείχαν στον αποικισμό ή στον τάδε ή δείνα πόλεμο»
 
«Όταν κάθεσαι με ένα ωραίο κορίτσι για δύο ώρες νομίζεις ότι είναι μόνο ένα λεπτό, αλλά όταν κάθεσαι σε μια καυτή σόμπα για ένα λεπτό νομίζεις ότι είναι δύο ώρες. Αυτή είναι η σχετικότητα ».
Αυτή η ομολογουμένως ζωντανή εξήγηση της πιο διάσημης θεωρίας του Αϊνστάιν δεν είναι κάτι που είπε ο ίδιος, αλλά προέρχεται από ένα ανέκδοτο που φέρεται να κυκλοφορούσε γύρω του το 1929, όταν εμφανίστηκε σε άρθρο των New York Times για αυτόν. Ο δημοσιογράφος έβαλε την ανέκδοτη δήλωση σε εισαγωγικά και τέλος! Ένα διάσημο (και πιθανότατα ψεύτικο) απόφθεγμα γεννήθηκε.
 
Ένας μεγάλος Άγγλος πολιτικός του 19ου αιώνα, ο λόρδος Πάλμερστον, είχε συνοψίσει ένα απαρέγκλιτο δόγμα μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων και λέγοντας: «Δεν έχουμε αιώνιους συμμάχους, ούτε έχουμε αέναους εχθρούς. Μόνο τα συμφέροντά μας είναι αιώνια κι αέναα και αυτά τα συμφέροντα είναι καθήκον μας να ακολουθούμε» (1/9/1848).
 
Τον Ιούλιο του 1941, μετά την επίθεση του Χίτλερ κατά της Σοβιετικής Ένωσης , ο Τζόρτζ  Όργουελ έγραψε: Δυστυχώς στο πλευρό μας θα πολεμάει πλέον ένας απεχθής δολοφόνος.
 
Ρουμελιώτης vegeterian είναι η ντροπή της φυλής.
Πως το έλεγε ο Χαρρυ Κλύνν: Όταν εσείς ανακαλύπτατε το αρνί εμείς είχαμε ήδη χοληστερίνη!
 
Η Ζα Ζα Γκαμπόρ (1917-2016) σεξοβόμβα του Χόλυγουντ, γνωστή κυρίως για τους 9(!), γάμους της, έλεγε: « I’m the perfect housekeeper. Every time I leave a man, I keep his house”
 
H Μέι Γουέστ, ντίβα και σεξοβόμβα της δεκαετίας του 1930, γνωστή και για τις «μαγκιές» που ξεστόμιζε, έλεγε: «Δύο πράγματα μπορεί να κάνει κανείς όταν βρέχει, και εγώ δεν παίζω χαρτιά»
 
«Είμαι κολασμένος. / Δίνω κώλο ασμένως» Ντίνος Χριστιανόπουλος
 
Ο Ουμπέρτο Έκο το 2015 έκανε λόγο για «επίθεση ηλιθίων» αναφερόμενος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:
«Έδωσαν δικαίωμα λόγο σε λόχους ηλιθίων οι οποίοι προηγουμένως δεν μιλούσαν παρά σε μπαρ, μετά από ένα ποτήρι κρασί. Τότε δεν έκαναν κακό στους υπόλοιπους. Εκεί κάποιος τους έκοβε την κουβέντα ενώ τώρα έχουν το ίδιο δικαίωμα να μιλούν όσο και ένα βραβείο Νόμπελ».
 
Το βιβλικό ερωτικό «Άσμα Ασμάτων», αποδίδεται στον βασιλιά Σολομώντα, ο οποίος, λέγεται πως, ενώ είχε… 700 συζύγους και 300 παλλακίδες (σύνολο 1.000), ξέμεινε μ’ ένα κοριτσόπουλο, με το οποίο έζησε μια αγροτική μεν, βασιλική δε, ζωή – εξ ου και η βουκολική ατμόσφαιρα του άσματος.
 
Στα συμπόσια αφήνουν συνήθως στο τέλος όλα τα ευχάριστα, όπως τα γλυκίσματα, το γλυκό κρασί, τα φρούτα και τις προπόσεις. Στο συμπόσιο της ζωής γίνεται το αντίθετο. Η θεία πρόνοια παραθέτει ημίν ως επιδόρπιον παν ό,τι δύσπεπτον και αηδές, τας ρυτίδας, την ποδάγραν, την πλήξιν και την εγκατάλειψιν.
Εμμανουήλ Ροΐδης
 
Ο θεσσαλονικιός λογοτέχνης Νίκος-Γαβριήλ Πεντζίκης, το 1970, επισκέφτηκε τη Σοβιετική Ένωση. Στη συντροφιά του είχαν εντυπωσιαστεί από τα γιγάντια αγάλματα του Λένιν, εκείνος όμως τα προσπερνούσε με θυμηδία. 
«Μα δεν σε εντυπωσιάζουν;», τον ρώτησε κάποιος. 
Και ο δηκτικός Πεντζίκης απάντησε: «Τι να με εντυπωσιάσει... Φτιάχνουν γιγάντιους παλιούς, επειδή δεν έχουν να προτείνουν κανέναν σημερινό».
 
Οι Έλληνες το μόνο που χρειάζονται είναι ένα δισάκι που έχει μπροστά τον Χριστό πίσω τους διαόλους και στην μέση το χρυσάφι.  Καραϊσκάκης.

«Οι κομμουνιστές μοιάζουν με τους κροκοδείλους. Όταν ανοίγουν το στόμα τους δεν ξέρεις αν είναι για να χαμογελάσουν ή για να σε κατασπαράξουν». 
Γουίνστον Τσόρτσιλ

Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου