Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023

5-ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΠΊΣΤΗ




Ο μοναδικός  Γούντι  Αλλεν έχει πει μερικά σπαρταριστά αποφθέγματα για την θρησκευτική πίστη:
 Ο καθολικισμός στο μυαλό μου ήταν "πεθαίνεις τώρα, πληρώνεις αργότερα" («Χάνα και οι Αδελφές της», 1986).
 
Δεν είναι τα εδάφια της βίβλου, που δεν καταλαβαίνω, που με προβληματίζουν. Είναι τα κομμάτια που καταλαβαίνω.
 
Λοιπόν, εγώ πιστεύω πως υπάρχει κάποιος εκεί έξω που μας προσέχει. 
Δυστυχώς, είναι η κυβέρνηση. 
 
Το ίδιο και ο Αμερικανός συγγραφέας, ποιητής και δημοσιογράφος Ambrose Bierce (1842-1914) μας δίνει τη  ερμηνεία μερικών εννοιών που σχετίζονται με την θρησκευτική πίστη: 
 
Ασέβεια: Η δική σου αγένεια προς τη δική μου θεότητα. 
 
Ευσέβεια: Το πνευματικό ύφος του ανθρώπου προς το θεό και του σκύλου προς τον άνθρωπο. 

Ευλάβεια: Σεβασμός προς τον παντοδύναμο, βασισμένη πάνω στην υποτιθέμενη ομοιότητά του με τον άνθρωπο. Το γουρούνι μαθαίνει με κηρύγματα και επιστολές / πως ο θεός έχει μουσούδα και κυλιέται στις βρωμιές. 

Ευαγγελιστής :Εκείνος που φέρνει καλές ειδήσεις, συγκεκριμένα (με τη θρησκευτική έννοια) τη διαβεβαίωση της δικής μας σωτηρίας και της αιώνιας καταδίκης του γείτονα. 

Προσευχή: αίτημα αναστολής των νόμων της φύσης για λογαριασμό ενός κατ’ιδίαν ομολογία ανάξιου αιτούντα. 

Λύτρωση :Απαλλαγή των αμαρτωλών από την ποινή της αμαρτίας τους, διά της φόνευσης της θεότητας εις βάρος της οποίας αμάρτησαν. Το δόγμα της λύτρωσης είναι θεμελιώδες μυστήριο της ιερής θρησκείας μας, και όποιος το πιστεύει δεν θα πεθάνει, παρά θα του δοθεί η αιωνιότητα για να προσπαθήσει να το κατανοήσει. 

Άγιος -ία: Ένας πεθαμένος αμαρτωλός, αναθεωρημένος και διορθωμένος. 
 
Πίστη: Το να αποδέχεσαι άνευ αποδείξεων τα λεγόμενα κάποιου που μιλά άνευ γνώσεων για πράγματα άνευ προηγουμένου. 
 
Χριστιανός-ή Κάποιος που πιστεύει πως η καινή διαθήκη είναι ένα θεϊκά εμπνευσμένο βιβλίο, εξαιρετικά κατάλληλο για τις πνευματικές ανάγκες του πλησίον του. Κάποιος που ακολουθεί τις διδαχές του Χριστού ενόσω αυτές δεν έρχονται σε αντίθεση με μία αμαρτωλή ζωή.
 
Κληρικός:. Ένας άνδρας που αναλαμβάνει τη διαχείριση των πνευματικών μας υποθέσεων ως μέσο βελτίωσης των δικών του εγκόσμιων υποθέσεων. 
 
Ειδωλολάτρης:. μία βαθιά νυχτωμένη ύπαρξη που έχει την αφροσύνη να λατρεύει κάτι που μπορεί να δει και ν’αγγίξει. 
 
Άπιστος -η:. στη Νέα Υόρκη, εκείνος που δεν πιστεύει στη χριστιανική θρησκεία· στην Κωνσταντινούπολη, εκείνος που πιστεύει. 
 
Ο βραβευμένος με Pulitzer Prize δημοσιογράφος των  New York Times Dave  Barry (1947-) 
Το πρόβλημα, όταν γράφεις για θρησκευτικά θέματα, είναι ότι διατρέχεις τον κίνδυνο να προσβάλεις κάποιους ευσεβείς θρησκευόμενους ανθρώπους, που μετά σε κυνηγάνε με χασαπομάχαιρα.
 
Οι άνθρωποι που θέλουν να σου μιλήσουν για τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, σχεδόν ποτέ δεν ενδιαφέρονται να ακούσουν τις δικές σου.
 
O Αμερικανός αστρονόμος Carl Sagan(1934-1996):
 Δεν μπορείς να πείσεις έναν πιστό για τίποτε. Επειδή η πίστη του δεν βασίζεται σε αποδείξεις, αλλά σε μια βαθιά ριζωμένη ανάγκη για να πιστέψει.
 
Ο Αμερικανός Albert Pike (1809 –1891) συγγραφέας, ποιητής, ρήτορας, εκδότης, δικηγόρος, νομικός και Συνομοσπονδιακός στρατηγός είχε πει:
Η Πίστη αρχίζει όταν η Λογική βυθίζεται εξουθενωμένη.
 
Ο Γάλλος μαθηματικός, φυσικός, συγγραφέας και φιλόσοφος Blaise Pascal (1623-1662)
Οι άνθρωποι ποτέ δεν διαπράττουν τόσο πλήρως και με τόση χαρά το κακό όπως για τις θρησκευτικές απόψεις τους. 

Ο  Αγγλοαμερικανός συγγραφέας και αρθρογράφος Christopher Hitchens (1949-2011) έγινε ευρύτερα γνωστός ως δημοσιογράφος σε διάφορα αμερικανικά και βρετανικά έντυπα πολιτικού περιεχομένου. Το βιβλίο του Ο Θεός δεν είναι μεγάλος πραγματεύεται την ανυπαρξία του Θεού.
Ό,τι δηλώνεται χωρίς στοιχεία μπορεί και να απορριφθεί χωρίς στοιχεία. 

Ο Thomas Paine (1736-1809)  ήταν Άγγλος πολιτικός ακτιβιστής, φιλόσοφος, πολιτικός θεωρητικός και υποστηρικτής της Αμερικανικής Επανάστασης.
Καμιά ψευτιά δεν είναι τόσο καταστροφική όσο εκείνη που γίνεται αντικείμενο πίστης. 

Ο Arthur Evelyn St. John Waugh (1903-1966) ήταν Άγγλος συγγραφέας μυθιστορημάτων, βιογραφιών και ταξιδιωτικών βιβλίων και πολυγραφότατος δημοσιογράφος και κριτικός βιβλίων.
Περίεργο πράγμα… κάθε πίστη υπόσχεται έναν παράδεισο ο οποίος θα είναι εντελώς μη-κατοικήσιμος για οποιονδήποτε με πολιτισμένο γούστο. 

Η Αμερικανίδα φεμινίστρια, δημοσιογράφος, και κοινωνική και πολιτική ακτιβίστρια, Gloria Steinem (1934-)
Είναι μία απίστευτη απάτη, αν το σκεφτείς, το να πιστεύεις κάτι τώρα με αντάλλαγμα τη ζωή μετά το θάνατο. Ακόμα και οι εταιρείες, με όλα τα συστήματα ανταμοιβών, δεν προσπαθούν να το κάνουν μεταθανάτιο. 

Ο Mark Twain (1835-1910)
Καλό είναι να διαβάζουμε την πρόγνωση του καιρού πριν προσευχηθούμε για βροχή. 

Ο Friedrich Nietzsche  (1844-1900):
Πίστη είναι το να μη θέλεις να γνωρίζεις την αλήθεια. 

Ο George Bernard Shaw (1856-1950)
Το ότι ένας θρήσκος είναι πιο ευτυχισμένος από έναν σκεπτικιστή δεν λέει τίποτα παραπάνω από το ότι ένας μεθυσμένος είναι πιο ευτυχισμένος από έναν νηφάλιο. 

Ο Matthew Cobb (1957-) είναι Βρετανός ζωολόγος και καθηγητής ζωολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.
Υποστηρίζετε ότι η επιστήμη μπορεί να φέρει ‘πρόοδο στη θεολογική σκέψη’. Στην πραγματικότητα, η μόνη συνεισφορά που μπορεί να κάνει η επιστήμη στις ιδέες της θρησκείας είναι η αθεΐα.
 
Ο Bertrand Russel (1872-1970)
Ο Άνθρωπος είναι ένα εύπιστο ον, και έχει ανάγκη να πιστεύει σε κάτι· ελλείψει καλών λόγων για πίστη, θα αρκεσθεί σε κακούς. 

Ο Ρουμάνος σκηνοθέτης  Cristian Mungiu (1968-)
Αν πάω σε ένα ιατρείο και πίσω από τον γιατρό δω μια βιτρίνα γεμάτη εικονίσματα αυτόματα θα γίνω καχύποπτος. Αν πίστευα πως θα με θεραπεύσει ο Θεός, θα πήγαινα στην εκκλησία ....
 
Αγνώστων
Πίστη είναι η πνευματική οκνηρία προς έρευνα για την αλήθεια.
 Καλύτερα να έχω ένα μυαλό ανοιχτό από θαύμα, παρά κλειστό από πίστη.
 
Αλλά το κορυφαίο είναι του Καρδιναλίου Roberto Bellarmino (1542 – 1621) ο οποίος έλαβε μέρος στις διαδικασίες εναντίον του Giordano Bruno και του Γαλιλαίου και ο οποίος αγιοποιήθηκε το 1930
Το να ισχυρίζεται κανείς ότι η γη περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο είναι τόσο εσφαλμένο όσο το να υποστηρίζει ότι ο Ιησούς δεν γεννήθηκε από παρθένο.

Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση.

ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ

2 σχόλια: