Σχετικά με αυτή την ιστορία, άσχετα αν ο 16ρονος ή και ο άλλος Ρομά στον Πειραιά είχαν πριν τους πυροβολήσουν παραβατική συμπεριφορά, είναι απαράδεκτο να σκοτώνονται παιδιά σε μια καταδίωξη από αστυνομικούς με μοτοσυκλέτες. Η Δράση Αστυνομικών για τα δικαιώματα του Ανθρώπου επεξηγούν ότι οι οδηγίες που έχουν από τα αστυνομικά εγχειρίδια τονίζουν πως δεν επιτρέπεται να πυροβολούν όταν βρίσκονται εν κινήσει.
Πριν 10 χρόνια είχα ξανά ασχοληθεί με τους Ρομά και είχα γράψει ένα σχετικό ποστ, γιατί τότε υπήρξε μια έντονη διαμαρτυρία κατοίκων του Χαλανδρίου για την προσπάθεια του κράτους να φτιάξει στα εκεί σχολεία,τάξεις για παιδιά Ρομά με συνοπτικές διαδικασίες, για να μην χάσει τις προθεσμίες έχοντας ως συνήθως καθυστερήσει , στα πλαίσια προφανώς συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.
Τελικά είχα διαπιστώσει πως η διαμαρτυρία των κατοίκων ήταν γιατί το κράτος είχε προσπαθήσει να εντάξει σε αυτές τις τάξεις τα παιδιά των Ρομά χωρίς να ισχύουν οι προϋποθέσεις εγγραφής που ισχύουν για όλα τα υπόλοιπα παιδιά (εμβόλια, δημοτολόγιο, μόνιμη κατοικία, προηγούμενη φοίτηση σε τάξεις προσχολικής αγωγής ή προσαρμογής).
Παρά τα 10 χρόνια που πέρασαν από τότε, όπως διαβάζω το πρόβλημα της διάλυσης του οικισμού του Νομισματοκοπείου με στέγαση τους αλλού παραμένει σε σημαντικό βαθμό στάσιμο, αν και ο Δήμος έχει καταφέρει να μεταστεγάσει το 1/3 του οικισμού (110 ανθρώπους) σε σπίτια στο Χαλάνδρι και σε γειτονικούς δήμους και να εκκενώσει τον καταυλισμό στο Πάτημα μεταστεγάζοντας 46 άτομα.
Το πρόβλημα της παραβατικότητας και εγκληματικότητας στους οικισμούς των Ρομά είναι υπαρκτό και βασικά προέρχεται από τις άθλιες συνθήκες που ζουν πολλοί, σε συνδυασμό με την χαμηλή παιδεία που έχουν, καθώς τα περισσότερα παιδιά εγκαταλείπουν γρήγορα το σχολείο ή και δεν πάνε καθόλου ενώ σύμφωνα με τον νόμο η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική για τα παιδιά 4-15 ετών.
Σύμφωνα με το Π.Δ. 79/2017 μάλιστα προβλέπεται η επέμβαση του εισαγγελέα για τις περιπτώσεις που συστηματικά και αδικαιολόγητα ο μαθητής δεν φοιτά. Ξέρετε έστω και μια περίπτωση που να έγινε αυτό;
Οι δύο αυτοί παράγοντες αποτελούν τους βασικότερους λόγους για την υπαρκτή παραβατικότητα των Ρομά και βέβαια δεν αποτελεί γνώρισμα της φυλής τους όπως λένε οι ρατσιστές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ΄Έλληνες μετανάστες είχαν τα σκήπτρα της εγκληματικότητας στη Νέα Υόρκη του 1929 από όλες τις άλλες εθνοτικές ομάδες, και αυτό βέβαια λόγω της φτώχειας και του χαμηλού μορφωτικού τους επιπέδου.
Πριν να μιλήσουμε για την παραβατικότητα είναι αναγκαίο να δούμε μερικά στοιχεία σχετικά με τους Ρομά.
Οι Ρομά στην Ελλάδα υπολογίζονται σε 175 χιλιάδες άτομα και αποτελούν το 1,13% του πληθυσμού. Απογραφικά δεδομένα ειδικά για τους Ρομά δεν υπάρχουν, καθώς είναι Έλληνες πολίτες και δεν καταγράφονται με βάση την πολιτισμική τους ταυτότητα. Η πρώτη απόπειρα χαρτογράφησής τους γίνεται το 1999 από τη Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομίας και Στέγασης (ΔΕΠΟΣ Α.Ε.)
Οι 462 περιοχές διαβίωσης τους στην χώρα παρουσιάζουν χαμηλή διαθεσιμότητα βασικών υποδομών διαβίωσης. Συγκεκριμένα διαθέτει πόσιμο νερό μόλις το 84% των περιοχών, δίκτυο ύδρευσης το 76%, δίκτυο ηλεκτροδότησης το 67%, δίκτυο αποχέτευσης το 54%, ασφαλτοστρωμένο οδικό δίκτυο το 63%, κάδους απορριμμάτων/συχνή αποκομιδή το 85%.
Μόνο 23.700 Ρομά ζουν διάσπαρτα στην χώρα και εκτός οικισμών και καταυλισμών και είναι προφανώς η πιο ενσωματωμένη κατηγορία.
Μόλις το 7,92% του καταγεγραμμένου πληθυσμού Ρομά αντιστοιχεί σε ηλικιωμένους άνω των 65 ετών, προφανώς λόγω του χαμηλού ΜΟ ζωής τους . Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 34% του πληθυσμού αποτελούν παιδιά ηλικίας 0-15 ετών, το 34% γυναίκες άνω των 16 ετών, το 32% άνδρες άνω των 16 ετών. Σχεδόν το 58% του συνόλου, δηλαδή, είναι άτομα ικανά για εργασία, ηλικίας 16-64 ετών.
Κατά μέσο όρο η οικογένεια Ρομά αποτελείται από 4,2 μέλη.
Το ποσοστά φοίτησης παιδιών είναι χαμηλά, αγγίζοντας στην προσχολική εκπαίδευση το 9% και στην υποχρεωτική εκπαίδευση (νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο) μόλις το 66%. Αναλφάβητοι θεωρούνται όσοι δεν έχουν τελειώσει το Δημοτικό και σε αυτούς ανήκει το 77,9% των Ρομά ενώ στον γενικό πληθυσμό το ποσοστό αυτό είναι μόνο 9%.
Όπως λέει χαρακτηριστικά ο Ευθύμης Δημητρίου πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά από τα 500 παιδιά αθίγγανων που θα πάνε κάθε χρόνο στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ζεφυρίου, μόλις τα 30-40 θα συνεχίσουν στο Γυμνάσιο και δύο με τρία στο Λύκειο.
Η πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου ανέρχεται στο 54,1% και οφείλεται και σε ένα βαθμό στους γάμους που γίνονται σε μικρή ηλικία, με αποτέλεσμα την ανάγκη να εργαστούν για να συντηρήσουν την οικογένεια τους. Χαρακτηριστικά ο 16χρονος που πυροβολήθηκε από τον αστυνομικό και πέθανε ήταν παντρεμένος και είχε και παιδί 1 ½ έτους.
Οι γάμοι κοριτσιών 12 ετών με αντίστοιχης ηλικίας αγόρια, βασίζεται και στο ότι ο μέσος όρος ζωής των γκετοποιημένων Ρομά είναι γύρω στα 55 χρόνια, όταν του γενικού πληθυσμού της χώρας είναι 78 χρόνια, οπότε πρέπει να προλάβουν να κάνουν πολλά παιδιά για να διατηρηθεί η φυλή, μιας και έχουν και παιδική θνησιμότητα 8-10% μεγαλύτερη από τον υπόλοιπο πληθυσμό.
Η ανεργία ανέρχεται δυστυχώς στο υψηλό ποσοστό του 64% με αποτέλεσμα η άτυπη εργασία να είναι 54%
Κυρίως ασχολούνται με την συλλογή και εμπορία ανακυκλώσιμων υλικών το 30,2% και ως πλανόδιοι έμποροι το 25,6%, ή σε λαϊκές αγορές το 13,4%, ενώ παρόμοιο ποσοστό 13% βρίσκει δουλειά σε εποχιακές αγροτικές εργασίες.
Ελπίζω πως από τα παραπάνω στοιχεία έχει σχηματίσει κανείς μια γενική εικόνα για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ρομά όπως επίσης και τα εξ ίσου μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και όσοι κατοικούν κοντά στους οικισμούς τους.
Μου έλεγε πρόσφατα άνθρωπος, που το πατρικό του σπίτι και στο οποίο είχε γεννηθεί, ήταν δίπλα σε οικισμό Ρομά στην Δυτική Αττική, πως μη αντέχοντας πια τις συνεχείς κλοπές , την συνεχή φασαρία από τα γλέντια και τα αυτοκίνητα που πέρναγαν τρέχοντας επικίνδυνα έξω στον δρόμο αναγκάστηκε να το πουλήσει και να μετακομίσει στην Ηλιούπολη.
Τα παιδιά του του είπαν ύστερα από λίγο κάτι ανεπανάληπτο: Ήρθαμε στον Παράδεισο!
Στο ποστ που είχα γράψει υπάρχει το σχόλιο αγανακτισμένου γείτονα του οικισμού στο Χαλάνδρι που περιγράφει την υπαρκτή κατάσταση που ζει:
Θα δεχόσασταν να μένετε εδώ που μένουμε εμείς και να μην μπορείτε να αναπαυθείτε ούτε τα μισά τουλάχιστον βράδια του χρόνου και να σας βρίσκει η αυγή ξάγρυπνους, από τα ολονύκτια ξέφρενα γλέντια τους, που τραντάζουν τα πορτοπαράθυρα των σπιτιών μας; Θα δεχόσασταν να υπάρχουν μέρες που δεν μπορείτε να αναπνεύσετε από την καύση των συλλεγομένων και μη αξιοποιήσιμων υλικών; Θα δεχόσασταν να μένετε δίπλα σε μια υγειονομική βόμβα; Είναι η υγιεινή και η ασφάλεια των πολιτών προϋποθέσεις που εντάσσονται στα πολιτικά σας οράματα;
Γνωρίζετε πως οι τσιγγάνοι του Νομισματοκοπείου δεν πληρώνουν καμιά υποχρέωσή τους αλλά απολαμβάνουν από το Δημότη του Χαλανδρίου και την παροχή νερού, από μετρητή της ΕΥΔΑΠ που τοποθετήθηκε για ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά και την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος διά της διαπιστωμένης ρευματοκλοπής από το δημοτικό φωτισμό, πρακτική που ως γνωστό επιδίδονται οι τσιγγάνοι; Αυτές και οι δύο δαπάνες προς τις ΔΕΚΟ, βαρύνουν το Δήμο Χαλανδρίου και συγκεκριμένα αφορούν στα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν οι νόμιμοι κάτοικοί του.
Το β΄μέρος.
Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση.
Στον Ασπρόπυργο, υπάρχει ένα ξεχωριστό πρόβλημα που μάλλον έχει συνάφεια: η διακίνηση ναρκωτικών, που έχει δημιουργήσει άβατες ζώνες στο Θριάσειο. Προσωπικά, έχω μεγάλη αγάπη γι' αυτούς τους συμπολίτες μας ― καθώς και κοινωνικούς ή/και κλινικούς δεσμούς. Η χρήση όπλου ήταν εγκληματική μεν, αλλά το σκηνικό που αντιμετωπίζει η (ανεπαρκής) αστυνομία είναι εντελώς δυστοπικό, πλέον. Όπως και νάχει, ευχαριστώ πολύ για το άρθρο σας.
ΑπάντησηΔιαγραφή