Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023

Η ΠΡΩΤΗ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ. Σχόλια και προτάσεις. Β΄μέρος.




 

Συνέχεια από εδώ.

Τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν στην αντιμετώπιση των  καταστροφικών  φετινών  πυρκαγιών του δάσους της Δαδιάς δεν ξέρω αν θα ήταν λιγότερα και η πυρόσβεση  θα ήταν καλύτερη, αν αυτή των δασών επέστρεφε στην Δασική Υπηρεσία, γιατί ειπώθηκε ότι η Πυροσβεστική ενδιαφέρεται πρωτίστως η φωτιά να μην καταστρέψει τα σπίτια.
Μια άλλη σημαντική απόφαση που νομίζω πως θα πρέπει να γίνει άμεσα, πριν να ξαναζήσουμε τις ίδιες πλημμύρες, είναι να διατηρήσουμε την λίμνη Κάρλα στις παλιές και αρχικές της διαστάσεις, όπως δηλαδή αποφάσισε από μόνη της τώρα η φύση, πλημμυρίζοντας τις αποξηραμένες εκτάσεις. 
Η σωστική λειτουργία του 112, τόσο στις πυρκαγιές όσο και στις πλημμύρες, φοβάμαι πως δεν θα μπορέσει να είναι το ίδιο αποτελεσματική αν κάποιο νέο φαινόμενο σαν τον Ντάνιελ ή και τον Ιανό εμφανιστεί σε πλήρως τσιμεντοποιημένη μεγάλη αστική περιοχή, όπως η Αθήνα ή η Θεσσαλονίκη.
Είναι άμεσης και επείγουσας προτεραιότητας τα  αντιπλημμυρικά έργα και ο καθαρισμός των δύο ποταμών της Αθήνας, του Κηφισού και του Ιλισού, που φυσιολογικά θα δεχτούν τον κύριο όγκο του νερού σε μια τέτοια περίπτωση, γιατί ήδη μελέτες που έχουν γίνει, προβλέπουν με μαθηματική ακρίβεια ότι ολόκληρες συνοικίες από τον Πειραιά μέχρι και το Φάληρο θα πλημυρίσουν. 
Μπορεί να καταλάβει κανείς το τεράστιο πρόβλημα που θα υπάρξει με τις καταστροφικές συνέπειες σε ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, εκατονταπλάσιες από τις  πλημύρες της Θεσσαλίας. 
Επίσης η αποκατάσταση των ζημιών από τις καταστροφές πρέπει να επιστρέψει στο κράτος, που μπορεί να την κάνει ταχύτερα με fast tract διαδικασίες, αντί για τις κατά τόπους αυτοδιοικήσεις που όπως φάνηκε απέτυχαν να την κάνουν μετά τις καταστροφές του Ιανού.
Και όπως γράφει ο Παύλος Τσίμας για τους λόγους της αποτυχίας τους : Μια Περιφέρεια που παραγγέλνει μελέτες προστασίας και δεν υλοποιεί ούτε μια από τις υποδείξεις τους. Και ένα σύστημα διοίκησης όπου η αντιπλημμυρική αρμοδιότητα είναι του Δασαρχείου πάνω από τα 200 μέτρα από το ποτάμι της Περιφέρειας, κάτω από το όριο αυτό, της αποκεντρωμένης διοίκησης, αν το ποτάμι διασχίζει πολλούς νομούς.
Από τις διάφορες και ποικίλες εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ αυτές που θεωρώ σημαντικότερες και αυτές που μπορεί να αλλάξουν μερικές από τις κακοδαιμονίες που μαστίζουν την χώρα μας, είναι οι παρακάτω:
-Ανήγγειλε 10.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ και αναδιοργάνωση του ΕΚΑΒ. Είναι πράγματι αναγκαία μέτρα, για να μπορέσει να λειτουργήσει το από χρόνια ετοιμοθάνατο ΕΣΥ, αν και άλλες φορές έχουμε ακούσει τέτοιες εξαγγελίες που δεν πραγματοποιήθηκαν. 
Είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό ότι η γήρανση του πληθυσμού έχει ανάγκη ένα πλήρως λειτουργικό ΕΣΥ. Οι μισοί των Ελλήνων, ηλικίας άνω των 50 ετών, πάσχουν από τουλάχιστον ένα χρόνιο νόσημα. Στα 60 και στα 70 ένα άτομο μπορεί να βαρύνεται από δύο και τρία χρόνια νοσήματα και είναι γεγονός ότι περίπου 1.200.000 Έλληνες πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, νόσο που απαιτεί τόσο ιατρική όσο και μερικές φορές νοσοκομειακή φροντίδα.
-Πιστεύω πως έχοντας κατανοήσει το μεγάλο πρόβλημα φοροδιαφυγής που υπάρχει, θα ολοκληρωθεί πράγματι η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές στις αρχές του 2024
-Έχοντας πλέον φτάσει ο κόμπος στο χτένι και επειδή στο Υπουργείο Δικαιοσύνης είναι ο αξιόπιστος Γιώργος Φλωρίδης, πιστεύω πως θα γίνει ουσιαστική προσπάθεια να βελτιωθεί το απαράδεκτο σήμερα σύστημα απονομής δικαιοσύνης, γιατί  στην ουσία αυτή δεν απονέμεται.
Έτσι η εξαγγελθείσα  καθιέρωση μιας και μόνης αναβολής στις δίκες θα σημάνει το τέλος της απαράδεκτης σήμερα κατάστασης με τις συνεχείς για χρόνια αναβολές στην εκδίκαση χιλιάδων υποθέσεων.
Επίσης το απαράδεκτο γεγονός να βλέπουμε καταδικασμένους σε φυλάκιση να κυκλοφορούν ελεύθεροι και να διαπράττουν συνεχώς νέα αδικήματα θα τελειώσει, αν εφαρμοστεί το μέτρο που εξήγγειλε, για φυλάκιση δίχως αναστολή από πρωτόδικα δικαστήρια για συγκεκριμένα αδικήματα όπως συμμορίες διαρρηκτών, εξ αμέλειας εμπρηστές και τραμπούκους σε ΑΕΙ – γήπεδα. 
-Η καταστροφή της Λιβύης από τον Ντάνιελ, αλλά και ο καταστροφικός σεισμός από το Μαρόκο, ήδη έχουν προκαλέσει ένα μεταναστευτικό τσουνάμι στην Λαμπεντούζα της Ιταλίας. Είναι βέβαιο ότι αυτό, σε ένα σημαντικό βαθμό θα προσπαθήσει μέσω Τουρκίας να έρθει και στην χώρα μας.
Γι΄αυτό και είμαι σίγουρος ότι η εξαγγελία του για επέκταση του φράκτη στον Έβρο είναι από αυτές που σίγουρα θα πραγματοποιηθούν.
Το ίδιο πιστεύω και για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων αλλά δεν είμαι τόσο σίγουρος για την αναγκαία μεν αλλά αντιμέτωπη με πολλές αντιδράσεις αξιολόγηση των καθηγητών.
Τέλος πιστεύω ότι ο Μητσοτάκης θα πρέπει να έχει συνειδητοποιήσει ότι 3η τετραετία είναι μάλλον αδύνατο να εκλεγεί, όπως έχει αποδείξει η σύγχρονη πολιτική μας ιστορία και έχω ήδη αναφέρει.
Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να εκπληρώσει τις μεταρρυθμιστικές εξαγγελίες του και αν θέλει να μείνει στην ιστορία, καθώς σήμερα έχει αλλάξει το κλίμα με την Τουρκία να προσπαθήσει να επιλύσει μέσω Χάγης τα γνωστά θέματα του Αιγαίου παραβλέποντας τις διάφορες πολεμοκάπηλες και εθνοκάπηλες  κραυγές την διάφορων υπερπατριωτών  αλλά και των ηλιθίων που πιστεύουν στις προφητείες του Παϊσιου ότι οι Ρώσοι θα μας δώσουν την Πόλη!
 
Το προηγούμενο:
Η ΠΡΩΤΗ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ. Σχόλια και προτάσεις. Α΄μέρος.
https://atheofobos2.blogspot.com/2023/09/blog-post_19.html
 
Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου