Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023

Η ΠΡΩΤΗ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ. Σχόλια και προτάσεις. Α΄μέρος.




Στην πρώτη τετραετία της διακυβέρνησης από τον Μητσοτάκη, παρά τις επί μέρους αντιρρήσεις που υπήρξαν, η κυβερνητική αντιμετώπιση της πανδημίας καταγράφηκε στους περισσότερους ως αποτελεσματική και σε ένα βαθμό η εικόνα αυτή ενισχύθηκε και από την αντιπολίτευση που, στην προσπάθεια της να αντιμετωπίσει την κυβέρνηση, πολιτεύτηκε αλλοπρόσαλλα από τις άκαιρες και άσκοπες διαδηλώσεις σε εποχή αποφυγής δημόσιων συναθροίσεων μέχρι τον, από μερικά μέλη της, εναγκαλισμό αντιεμβολιαστικών απόψεων.
Ταυτόχρονα η σαφής βελτίωση του οικονομικού κλίματος βοήθησε τον Μητσοτάκη να αποκτήσει σαφή υπεροχή έναντι του Τσίπρα, ενώ ταυτόχρονα το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων  των τηλεφώνων, μέχρι του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, δεν είχε όπως αποδείχτηκε ιδιαίτερη επίδραση στον κόσμο, καθώς οι περισσότεροι είναι βέβαιοι από χρόνια ότι παρακολουθήσεις πάντα γίνονται και θα γίνονται. Το ίδιο έγινε και μετά την αρχική αγανάκτηση που υπήρξε μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών καθώς οι ευθύνες ήταν όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά διαχρονικές.
Η εκ των πραγμάτων αναποτελεσματική υιοθέτηση από τον ΣΥΡΙΖΑ της απλής αναλογικής, οδήγησε σε δεύτερες εκλογές με αποτέλεσμα τον καταποντισμό του και την σαφή επικράτηση του Μητσοτάκη με 41%
Ταυτόχρονα έφερε στην Βουλή, εκτός της Κωνσταντοπούλου και άλλα δύο ακροδεξιά κομματικά μορφώματα που κινούνται  στον χώρο των γενικότερα ψεκασμένων μέχρι των ναζιστών.
Ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης όμως δεν προκάλεσε κανένα ενθουσιασμό , γιατί αντί ο Μητσοτάκης να χρησιμοποιήσει νέα και ικανά πρόσωπα, στην απαράδεκτα πολυπληθή κυβέρνηση του, επέλεξε να μετακινήσει  τους ήδη υπουργούς του από το ένα υπουργείο στο άλλο, το περίφημο πλέον rotation  .
Είχα ξαναγράψει στο παρελθόν ότι  το ποιο ικανό πρόσωπο να βάλεις σε μια θέση θέλει, ένα, ανάλογα και με την θέση, σημαντικό διάστημα να προσαρμοστεί σε αυτήν για να μπορέσει να αποδώσει, καθώς μόνο τότε μπορεί να αξιολογήσει τις ικανότητες αλλά και τις σκοπιμότητες που έχουν οι διάφοροι μόνιμοι υπάλληλοι που τον περιβάλλουν.
Ήδη με δύο ποστ μου,(ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΜΗΝΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.και ΤΟ ΑΥΤΟΓΚΟΛ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ) έχω επισημάνει τα πρώτα λάθη της κυβέρνησης.
Ο Μητσοτάκης πρέπει να αντιληφθεί ότι η δεύτερη τετραετία μιας κυβέρνησης είναι το σύνηθες όριο που ένα κόμμα μπορεί να παραμείνει στην εξουσία και δεν ήταν ποτέ ανέφελη για κανένα πρωθυπουργό στην χώρα μας, όπως έχει έμπρακτα αποδείξει η σύγχρονη ιστορία μας.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μετά το αξεπέραστο 54% του 1974 δοκιμάστηκε ιδιαίτερα από το 1977 και μετά. Το ίδιο και ο Ανδρέας Παπανδρέου μετά το 48% του 1981 συνάντησε έντονα προβλήματα στην 4ετια 1985-89. Η εκσυγχρονιστική ορμή του Κώστα Σημίτη εξατμίστηκε στην δεύτερη τετραετία του.
Για να μην αναφέρω τον Ακάματο Κώστα Καραμανλή που στην ουσία παρέδωσε την εξουσία μετά την δεύτερη εκλογή του για να μην σκάσει στα χέρια του η οικονομική κρίση.
Κανένας όμως από τους προαναφερθέντες δεν είχε μέσα στους πρώτους μήνες της δεύτερης εκλογής τους την κακοτυχία να αντιμετωπίσει μια τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά και μια μοναδικής έντασης βροχόπτωση, με αποτέλεσμα καταστροφικές πλημμύρες στην καρδία μιας ιδιαίτερα παραγωγικής περιοχής της χώρας μας, που την έκοψε στα δύο οδικώς και σιδηροδρομικώς .
Οι δύο αυτές θεομηνίες ,που εκ των πραγμάτων καταρράκωσαν το κύρος και την αξιοπιστία της κυβέρνησης, φανερώνοντας τις διαχειριστικές αδυναμίες και τα ελλείμματα της Πολιτικής Προστασίας, στην αρχή μάλιστα της δεύτερης θητείας της ,ελπίζω να αποτελέσουν το έναυσμα να αντιληφθεί ο Μητσοτάκης ότι, αν δεν θέλει να μείνει στην ιστορία απαξιωμένος όπως ο Καραμανλής ο Μικρός, θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα πρωθυπουργών της χώρας, όπως ο Χαρίλαος Τρικούπης, ο Ελευθέριος Βενιζέλος ή ο Κωνσταντίνος Καραμανλής που απέκτησαν την υστεροφημία τους , χάρις στην αποφασιστικότητα τους, χωρίς να προσμετρούν το πρόσκαιρο πολιτικό κόστος, γιατί ήρθαν σε ρήξη με κατεστημένες χρόνιες παθογένειες στην Ελλάδα.
Θα πρέπει αρχικά, αντί για rotation, το οποίο υποστήριξε και στην ομιλία του στην Θεσσαλονίκη, να απαλλαγεί από πολλά ανίκανα κομματικά βαρίδια της κυβέρνησης του και στην θέση τους να τοποθετήσει ικανά άτομα που ευτυχώς υπάρχουν στην χώρα μας ανεξάρτητα από το που ανήκαν πολιτικά.
Ήδη όπου το έκανε στο παρελθόν τα πρόσωπα αυτά δικαίωσαν την επιλογή του.
Η επιτυχής αντιμετώπιση των συνεχώς και σίγουρα αυξανόμενων έντονων φαινομένων λόγω της κλιματικής αλλαγής απαιτεί και την διάθεση πολύ σημαντικών οικονομικών πόρων που για να διατεθούν θα πρέπει πρώτα να αποκτηθούν.
Αυτό σημαίνει την αντιδημοφιλή μεν, αλλά αναγκαστική πλέον πάταξη της φοροδιαφυγής που σήμερα με την ψηφιοποίηση μπορεί να γίνει σε σημαντικό βαθμό εφικτή.
Δεν μπορεί οι τέσσερις στους δέκα φορολογούμενους να εμφανίζονται ότι  ζουν με 416 ευρώ τον μήνα. Ούτε επίσης δύο στους τρεις ελεύθερους επαγγελματίες να εμφανίζονται ότι ζουν με εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ και αντίστοιχα έξι στα δέκα νοικοκυριά να μην  ξεπερνούν το όριο των 10.000 ευρώ.
Ελπίζω πως ο Μητσοτάκης έχει αντιληφθεί το πρόβλημα και πως πιστεύει ειλικρινά αυτό που είπε στην Θεσσαλονίκη για την φοροδιαφυγή πως είναι :μια κατάρα διπλή : είναι αντικοινωνική, είναι αντιεπιχειρηματική. Οι λέξεις «φιλελευθερισμός» και «φοροδιαφυγή» είναι πάντα λέξεις αντίθετες.
Και όπως επισημαίνει  ο Αντώνης Καρακούσης: Θα έλεγε κανείς ότι αναδεικνυόμενος ο κλιματικός παράγοντας διαμορφώνει συνολικά μια πιο απαιτητική αλυσίδα για τους ασκούντες την οικονομική πολιτική. Και όλα αυτά σε περιβάλλον πληθωριστικών πιέσεων και υψηλών επιτοκίων. Ήδη οι εγκυρότεροι των διεθνών επενδυτών προσπερνούν τα τρέχοντα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας και ρωτούν επιτακτικά για τις υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις και τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της χώρας. Ιδιαιτέρως ενδιαφέρονται για την πιθανή πίεση που μπορεί να μεταφέρει η κλιματική κρίση στον τουρισμό, σε συνδυασμό με την επερχόμενη δημογραφική κρίση, τη γήρανση του πληθυσμού και την εμφανή έλλειψη τεχνικά καταρτισμένου νεανικού εργατικού δυναμικού που υπονομεύει σε μεσοπρόθεσμη βάση την πρόοδο της οικονομίας και της χώρας.
(Συνεχίζεται)
 
Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση
 
 
 

Η ΠΡΩΤΗ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ. Σχόλια και προτάσεις. Β΄μέρος.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου