Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΟΛΥΕΞΟΔΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΚΥΝΗΓΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ




Δυο μήνες πριν την χούντα των συνταγματαρχών ο Κωνσταντίνος, μη έχοντας στοιχειώδη συνείδηση σε ποια κατάσταση βρισκόταν η χώρα του, οργάνωσε ένα μεγάλο 5μερο κυνήγι στον Έβρο έχοντας καλέσει 22 βασιλείς, πρίγκιπες, λόρδους και άλλους γαλαζοαίματους με σημαντικότερους τον βασιλικό σύζυγο Φίλιππο και τον βασιλιά του Βελγίου Μπωντουέν.
Σχετικά μπορεί να διαβάσει κανείς στην ειδησεογραφία της εποχής.


Η δεύτερη μέρα του κυνηγιού φαίνεται πως δεν πήγε πολύ καλά λόγω του κρύου στην περιοχή οπότε την τρίτη μέρα χρειάστηκε να χρησιμοποιηθούν και ελικόπτερα! 



Τελικά φαίνεται ότι το κυνήγι που αποκόμισαν από αυτή την κυνηγητική  εκστρατεία οι γαλαζοαίματοι αργόσχολοι της Ευρώπης ήταν άφθονο και δεν αποκλείεται ο Φίλιππος επιστρέφοντας να πήρε μερικές πάπιες από αυτές που σκότωσε για να τις πάει στην γυναίκα του και για να της αποδείξει έτσι πόσο χρήσιμος και αποτελεσματικός είναι στην προσφορά εκλεκτών εδεσμάτων στην οικογένεια του!
Την ίδια μέρα η εφημερίδα ενημέρωνε τους αναγνώστες της για το μέρος που έγινε το βασιλικό κυνήγι.



Μετά το τέλος του βασιλικού πανηγυριού ο Θρασύβουλος Σταύρου δημοσίευσε ένα σατυρικό κείμενο, όλο σε έμμετρο λόγο, στην ΑΥΓΗ της 19-2-1967.
 Ο Γεράσιμος Σταύρου (Πειραιάς, 1920 – Αθήνα, 1976) ήταν θεατρικός συγγραφέας, κριτικός και δημοσιογράφος (πραγμ. επών. Σταυρολέμης). Από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με το γράψιμο ως δημοσιογράφος, χρονογράφος, ευθυμογράφος και κριτικός θεάτρου. Κινήθηκε πάντα στο χώρο της αριστεράς και στα έντυπά της.


Το κείμενο του με τίτλο Στο Γκιαούρ Αντα-Το ντουφέκι βροντά...Μπαμ!Ηκούσθη στον αέρα και οι πάπιες πήγαν πέρα το εμπνεύστηκε από το παιδικό ποιηματάκι που λέει:

Νύχτα ο λαγός εβγήκε
λαχανόκηπον ευρήκε.
Μπαίνει μέσα και αρχίζει,
την κοιλιά του να γεμίζει.
Δυστυχία του παρέκει
κυνηγός με το τουφέκι,
τον πτωχόν παραμονεύει,
πλησιάζει και σκοπεύει.
Μπάμ ηκούσθη στον αέρα
και τα βόλια πήγαν πέρα.

Τρέχει ο λαγός ακόμα
με ένα λάχανο στο στόμα,
Και εδιδάχθη να προσέχει
Που εμβαίνει και που τρέχει!

Παραθέτω το κείμενο του ολόκληρο για να το απολαύσετε!


Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου