Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023

Β-ΑΝΟΗΣΙΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΤΙΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ -ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ α΄μέρος




Τέλος μια άλλη  ψευδοεπιστήμη που δυστυχώς έχει μεγάλη εξάπλωση σήμερα σε όλο τον κόσμο είναι η Ομοιοπαθητική.
Όπως γράφω στο Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΞΕΛΙΣΣΟΤΑΝ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΗ β μέρος... η ομοιοπαθητική επινοήθηκε από τον Samuel Hahneman, με βάση το αξίωμα πως «τα όμοια θεραπεύονται με τα όμοια» (similia similibus curantur) δοξασία  που υπήρχε βέβαια από τον Ιπποκράτη.
Έτσι στον Μεσαίωνα όταν ο Μαύρος  Θάνατος, όπως αποκαλούσαν την πανώλη, εξόντωσε 75-100 εκατομμύρια ανθρώπους, θεώρησαν ότι η νόσος προέρχεται από θανατηφόρους ατμούς οπότε βάσει της ανωτέρω αρχής η θεραπεία μπορεί να επιτευχθεί με «θεραπευτική βρωμιά»
Μερικοί προέτρεπαν να έχουν κατσίκια μέσα στο σπίτι. Άλλοι συνιστούσαν να φυλάνε πορδές σε κλειστά βάζα και όταν εμφανιζόταν κρούσμα της νόσου στην γειτονιά να ανοίγουν το βάζο και να εισπνέουν το περιεχόμενο!
Στην εποχή μας βασίζεται ακόμη  στις θεωρίες από τα τέλη του 1700 ότι:
 -μια ουσία που προκαλεί συμπτώματα σε ένα υγιές άτομο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αραιωμένη μορφή για τη θεραπεία συμπτωμάτων και ασθενειών, μια αρχή που είναι γνωστή ως «τα όμοια θεραπεύουν τα όμοια» και
Όσο πιο αραιωμένη είναι η ουσία, τόσο πιο ισχυρή γίνεται, θεωρία η οποία είναι γνωστή ως «νόμος των απειροελάχιστων ή δυναμοποίηση».
Το FDA ο οργανισμός που ελέγχει την κυκλοφορία των φαρμάκων στις ΗΠΑ δηλώνει ότι:
Δεν υπάρχουν προϊόντα εγκεκριμένα από το FDA με την ένδειξη ομοιοπαθητικά. Αυτό σημαίνει ότι κάθε προϊόν που χαρακτηρίζεται ως ομοιοπαθητικό διατίθεται στην αγορά στις Η.Π.Α. χωρίς αξιολόγηση FDA για ασφάλεια ή αποτελεσματικότητα.
Στις ΗΠΑ οι Ομοιοπαθητικοί Φαρμακοποιοί (The American Association of Homeopathic Pharmacists -AAHP) για να φυλάξουν τον κώλο τους δηλώνουν σαφώς:
«Θυμηθείτε, αν και η ομοιοπαθητική έχει αποδειχθεί ότι αντιμετωπίζει συμπτώματα μολυσματικών και επιδημικών ασθενειών(δικό μου το !), ο ομοσπονδιακός νόμος απαγορεύει την πώληση προϊόντων για αυτά τα συμπτώματα ως προϊόντα OTC ( αυτά που μπορεί να αγοραστούν χωρίς συνταγή.) Συνεπώς, η AAHP καθιστά σαφή τη θέση της ότι οι ιστότοποι και οι έμποροι που πωλούν ομοιοπαθητικά φάρμακα ως προϊόντα OTC για επιδημίες και μολυσματικές ασθένειες ενδέχεται να παραβιάζουν την ομοσπονδιακή νομοθεσία».
Η μονάδα μέτρησης της αραίωσης στην ομοιοπαθητική είναι το C και το Χ (ή D μερικές φορές). Το C που αναγράφεται  συχνότερα στα ομοιοπαθητικά σκευάσματα, σημαίνει φορές αραίωσης σε 100πλάσιο διάλυμα (νερό). Έτσι, 1C σημαίνει ότι πήρα ένα γραμμάριο ουσίας  και το αραίωσα σε 100 γραμμάρια νερού. 2C σημαίνει ότι πήρα το αποτέλεσμα της παραπάνω διαδικασίας, το χτύπησα σε ένα σέικερ δέκα φορές και μετά πήρα 1 γραμμάριο από αυτό και το ξαναέριξα σε 100 γραμμάρια νερού.
Το διάλυμα που χρησιμοποιούν οι ομοιοπαθητικοί συχνά για τη γρίπη (Oscillococcinum), έχει υποστεί “δυναμοποίηση” 200C. Αυτό σημαίνει αναλογία δραστικής ουσίας προς νερό, 10-400 !
Ακριβώς λοιπόν γιατί το σκέτο νερό είναι αβλαβές ο αείμνηστος  James Randi αποδεικνύει ότι καταπίνοντας όλη την συσκευασία ομοιοπαθητικού φαρμάκου δεν παθαίνεις τίποτα!


Επίσης 300 εθελοντές σε πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, του Καναδά  και των ΗΠΑ οργάνωσαν μέσω της Merseyside Skeptics Society να πάρουν ο καθένας από 80  χαπάκια ομοιοθεραπευτικών φαρμάκων την ίδια ώρα, μιας Κυριακής το 2010. Κανένας βέβαια δεν έπαθε τίποτα. Ο σκοπός ήταν αποδείξουν ότι τα χαπάκια ήταν σκέτη ζάχαρη και να πιέσουν και την σειρά φαρμακείων στην Αγγλία Boots να τα αποσύρουν από τον πάγκο τους.


Η Κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοίνωσε την απόφασή της  με την οποία ενέκρινε την «Έκθεση του Εθνικού Συμβουλίου Υγείας και Ιατρικής Ερεύνης της 11ης Μαρ­τίου» του NHMRC: The National Health and Medical Research Council statement (Media Release March 11.2014), δ’ όλων των M.M.E. με την εξής δήλωση:
«Δεν υπάρχουν αξιόπιστες αποδείξεις ότι η ομοιοπαθητική μπορεί να έχει αποτελεσματικές  θε­ραπείες σε προβλήματα της υγείας».
Η πρωτεύουσα σύσταση της Κυβέρνησης προς τους Αυστραλούς είναι ότι «δεν θα πρέπει να βασίζονται στην ομοιοπαθητική ως υποκατάστατο αποδεδειγμένων και επικυρωμένων θεραπευτικών μεθόδων»!
Το 2016 στην Αγγλία ο καθηγητής Paul Glasziou, κορυφαίος ακαδημαϊκός στην τεκμηριωμένη ιατρική στο Πανεπιστήμιο Bond, ήταν ο πρόεδρος μιας ομάδας εργασίας από το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας που είχε επιφορτιστεί να εξετάσει τα στοιχεία 176 εργασιών ομοιοπαθητικής για να διαπιστώσει εάν η θεραπεία είναι έγκυρη.
Συνολικά 57 συστηματικές ανασκοπήσεις, που περιείχαν τις 176 μεμονωμένες μελέτες, επικεντρώθηκαν σε 68 διαφορετικές παθήσεις υγείας - και διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η ομοιοπαθητική  ήταν πιο αποτελεσματική σε καμία σε σύγκριση με το placebo .
 ο Δρ Κεν Χάρβεϊ, Αυστραλός ειδικός σε θέματα πολιτικής φαρμάκων, επισήμανε στην εφημερίδα Guardian ότι η χρήση ομοιοπαθητικής μειώθηκε στη Βρετανία μετά το 2010, όταν δημοσιεύτηκε έκθεση της Βουλής των Κοινοτήτων που έδειχνε ότι η ομοιοπαθητική είναι αναποτελεσματική.
Ο Χάρβεϊ δήλωσε ότι η αυστραλιανή Υπηρεσία Προδιαγραφών Ποιότητας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα πρέπει να πάψει να αναγνωρίζει πτυχία στην ομοιοπαθητική και οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να πάψουν να καλύπτουν τέτοιες παροχές.
«
Δεν έχω πρόβλημα με ιδιωτικά κολέγια που θέλουν να προσφέρουν μαθήματα κρυσταλλομαντείας, ιριδολογίας και ομοιοπαθητικής, και αν ο κόσμος είναι αρκετά τρελός για να τα πληρώνει, είναι δική του απόφαση».


Όλα τα παραπάνω δεν προβλημάτισαν το Υπουργείο Υγείας και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, που μη θέλοντας να έρθουν σε ρήξη με το ισχυρό λόμπι των ομοιοπαθητικών έθεσαν, χωρίς να ντρέπονται, υπό την αιγίδα τους το τελευταίο Συνέδριο τους στην Αθήνα!
Αλλά θα μου πείτε μήπως ντράπηκε ο νυν πρωθυπουργός πριν μερικά χρόνια να παραστεί και να μιλήσει στην παρουσίαση μαζί με τον πρώην  πρόεδρο του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, βιβλίου του γκουρού της Ομοιοπαθητικής στην Ελλάδα;


Όπως γράφω στο ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ Η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ; ο γκουρού έχει σχέση με την επιστήμη όση ο φάντης με το ρετσινόλαδο (και χωρίς ομοιοπαθητική αραίωση!) γιατί ο άνθρωπος υπομηχανικός ήταν στην Νότια Αφρική.
Όμως, όπως γράφει ο ίδιος στην βιογραφία του, εκεί ήρθε σε επαφή με την ομοιοπαθητική στην οποία αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά με αποτέλεσμα να φτάσει στις Ινδίες όπου φοίτησε σε διάφορες σχολές ομοιοπαθητικής «ρουφώντας» κυριολεκτικά την γνώση. 
Όμως, όπως γράφει ο ίδιος στην βιογραφία του, εκεί ήρθε σε επαφή με την ομοιοπαθητική στην οποία αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά με αποτέλεσμα να φτάσει στις Ινδίες όπου φοίτησε σε διάφορες σχολές ομοιοπαθητικής «ρουφώντας» κυριολεκτικά την γνώση. 
Έχει δε φτιάξει και Ακαδημία Ομοιοπαθητικής στην Αλόννησο και εκπαιδεύει εκεί και γιατρούς!
Και όπως γράφω επίσης στο ίδιο ποστ:
 Ως εκ τούτο λοιπόν το άλλο παγκοσμίου φήμης τμήμα Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου του Αιγαίου στην Σύρομε καθηγητές φυσικούς, μηχανικούς ,ζωγράφους ,ναυπηγούς όλους προφανώς ειδικούς στην ομοιοπαθητική ξεκίνησε με τον γκουρού μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών (Μάστερ), με τίτλο "Ολιστικά Εναλλακτικά Θεραπευτικά Σχήματα - Κλασική Ομοιοπαθητική"(Πάλι μόνο στην Ελλάδα μπορούμε να έχουμε τέτοια αποκλειστικότητα !)
Τι σημασία έχει αν 
Τι σημασία έχει αν 62 καθηγητές και ερευνητές Πανεπιστήμιων διάφορων θετικών επιστημών, που δεν έχουν σπουδάσει στην Ινδία, θεωρούν αυτό το μάστερ ντροπή για το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου.
Για το θέμα έχω γράψει στο παρελθόν ένα ποστ με τίτλο :
ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΣΤΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ;
Η πρωτοτυπία δε είναι ότι χορηγούν μεταπτυχιακό σε κ
άτι που κανένα Πανεπιστήμιο της χώρας δεν χορηγεί πτυχίο!
Προφανώς επειδή δεν άντεξαν στις κοροϊδίες που θα άκουσαν ή και θα διάβασαν όπως το Ψάχνω μεταπτυχιακό στη Βοσκή Αόρατων Μονόκερων (ομοιοπαθητική) βλέπω ότι το μεταπτυχιακό πρόγραμμα δυστυχώς σταμάτησε. 


Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση.

 ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

Α- ΑΝΟΗΣΙΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΤΙΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ

 ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ

Γ-ΑΝΟΗΣΙΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΤΙΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ -ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ -β΄μέρος.

Δ-ΑΝΟΗΣΙΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΤΙΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ – οζονοθεραπεία, νανοβιοτικό γιλέκο, κηραλοιφές, ιριδολογία, κρυσταλλοθεραπεία.

Ε-ΑΝΟΗΣΙΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΤΙΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ – κινεζική ιατρική ,βελονισμός, μοξοθεραπεία, ωτοθεραπεία

ΣΤ-ΑΝΟΗΣΙΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΤΙΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ Χειροπρακτική, ουροθεραπεία, ρεφλεξολογία.

1 σχόλιο:

  1. Μια εξαιρετική ενημέρωση για την ομοιοπαθητική κοροϊδία του κοινού.
    https://www.youtube.com/watch?v=yayNc6ttHqA

    ΑπάντησηΔιαγραφή