Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023

Ε-ΑΝΟΗΣΙΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΤΙΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ – κινεζική ιατρική ,βελονισμός, μοξοθεραπεία, ωτοθεραπεία




Όταν ο Μάο, από τα μέσα της δεκαετίας του 60, ξεκίνησε στην Κίνα, για μια δεκαετία, την καταστροφική Πολιτιστική Επανάσταση, σταμάτησε τις προσπάθειες που είχαν κάνει μέχρι τότε Κινέζοι πολιτιστικοί και πολιτικοί εκσυγχρονιστές για να εξαλείψουν τις παραδοσιακές ιατρικές πρακτικές ως καθυστερημένες και αντιεπιστημονικές.
Οι παραδοσιακοί επαγγελματίες τότε επέλεξαν στοιχεία της φιλοσοφίας και της πρακτικής και τα οργάνωσαν σε αυτό που ονόμασαν "κινεζική ιατρική
Ο Μάο επειδή ήταν φτηνή και δημοφιλής την προώθησε.
Όταν μετά την 10ετία του 70 αποκαταστάθηκαν οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα ήταν αναπόφευκτο όλοι αυτοί που έλκονται από το εξωτικό, χωρίς βέβαια να εξετάζουν και αν είναι αποτελεσματικό, να αρχίσουν να ασχολούνται με την κινέζικη ιατρική που βασίζεται στην βοτανοθεραπεία, τον  βελονισμό, τις βεντούζες, το μασάζ με πέτρα gua sha, τις μαλάξεις tui na, την χειροπρακτική die-da , την θεραπεία qigong  (περιλαμβάνει διαλογισμό, έλεγχο της αναπνοής και ασκήσεις κίνησης!) και τις διαιτητικές θεραπείες.



Έτσι ξεκίνησε η μόδα του βελονισμού και πάνω από 20.000 άτομα, με  διαφόρου αξίας διπλώματα, εξασκούσαν κινεζική ιατρική στις ΗΠΑ.
Η ιατρός Harriet Hall που ασχολείται με τις ψευδοεπιστήμες συνοψίζει τις διάφορες μελέτες που αναφέρονται στον βελονισμό ως εξής:
Μελέτες για τον βελονισμό έχουν αποδείξει ότι δεν έχει σημασία πού βάζετε τις βελόνες. Ή εάν χρησιμοποιείτε βελόνες ή απλώς προσποιείτε ότι χρησιμοποιείτε βελόνες (εφόσον το υποκείμενο πιστεύει ότι τις χρησιμοποιήσατε). Πολλοί ερευνητές βελονισμού κάνουν αυτό που αποκαλώ επιστήμη της Νεράιδας των Δοντιών (Tooth Fairy) : μετρούν πόσα χρήματα έχουν απομείνει κάτω από το μαξιλάρι χωρίς να μπαίνουν στον κόπο να ρωτήσουν αν η Νεράιδα των Δοντιών είναι αληθινή.

(Σύμφωνα με τον μύθο, όταν τα παιδιά χάνουν ένα από τα νεογιλά τους δόντια, πρέπει να το τοποθετούν κάτω από το μαξιλάρι τους ή στο κομοδίνο τους. Η Νεράιδα των Δοντιών (Tooth Fairy)  θα τα επισκεφτεί ενώ κοιμούνται, αντικαθιστώντας το χαμένο δόντι με ένα μικρό δώρο.)
Το Εθνικό Συμβούλιο κατά της Απάτης στην Υγεία στις ΗΠΑ κατέληξε:
Ο βελονισμός είναι μια μη αποδεδειγμένη μέθοδος θεραπείας.
Η θεωρία και η πρακτική του βασίζονται σε πρωτόγονες και φανταστικές έννοιες της υγείας και της ασθένειας που δεν έχουν καμία σχέση με την παρούσα επιστημονική γνώση
Έρευνες τα τελευταία 20 χρόνια δεν έχουν αποδείξει ότι ο βελονισμός είναι αποτελεσματικός ενάντια σε οποιαδήποτε ασθένεια.
Τα αντιληπτά αποτελέσματα του βελονισμού πιθανότατα οφείλονται σε συνδυασμό προσδοκιών, υποβολής, αντίδραση στον ερεθισμό, επηρεασμό  και άλλων ψυχολογικών μηχανισμών.
Η χρήση του βελονισμού θα πρέπει να περιορίζεται σε κατάλληλα ερευνητικά περιβάλλοντα,
Οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν θα πρέπει να υποχρεούνται από το νόμο να καλύπτουν τη θεραπεία βελονισμού,
Η αδειοδότηση λαϊκών βελονιστών θα πρέπει να καταργηθεί σταδιακά.
Οι καταναλωτές που επιθυμούν να δοκιμάσουν τον βελονισμό θα πρέπει να συζητήσουν την κατάστασή τους με έναν έμπειρο γιατρό που δεν έχει εμπορικό ενδιαφέρον.


Ο παραδοσιακός βελονισμός, όπως εφαρμόζεται τώρα, περιλαμβάνει την εισαγωγή βελονών από ανοξείδωτο χάλυβα σε διάφορες περιοχές του σώματος. Μπορεί να εφαρμοστεί ρεύμα χαμηλής συχνότητας στις βελόνες για μεγαλύτερη διέγερση. Άλλες διαδικασίες που χρησιμοποιούνται χωριστά ή μαζί με τον βελονισμό αποδεικνύουν την ευρηματικότητα αυτών που τον εφαρμόζουν αλλά και την ανεκτικότητα των αφελών που τους πιστεύουν!


Έτσι στην  moxibustion  ή μοξοθεραπεία γίνεται καύση του βοτάνου Artemisia argyi σε συγκεκριμένες περιοχές και βελονιστικά σημεία του σώματος. Πιστεύουν έτσι ότι βελτιώνεται η κυκλοφορία του Αίματος και του Qi. ​
Άλλοι κάνουν  έγχυση αποστειρωμένου νερού, προκαΐνης, μορφίνης, βιταμινών ή ομοιοπαθητικών διαλυμάτων μέσω των εισαγόμενων βελονών, ή παρακέντηση με λέιζερ.
Ο βελονισμός εφαρμόζεται σε «σημεία βελονισμού», τα οποία λέγεται ότι βρίσκονται σε όλο το σώμα. Αρχικά υπήρχαν 365 τέτοια σημεία, που αντιστοιχούν στις ημέρες του έτους, αλλά ο αριθμός που προσδιορίστηκε από τους βελονιστές  τα τελευταία  χρόνια αυξήθηκε σταδιακά σε περίπου 2.000 ! 


Όπως η ομοιοπαθητική ο βελονισμός θεραπεύει σχεδόν τα πάντα!
Πόνους από αυχεναλγία, οσφυαλγία αλλά και από τραυματισμούς, ημικρανίες, γαστρεντερικά προβλήματα (δυσπεψία, έλκη, δυσκοιλιότητα, διάρροια), καρδιαγγειακές παθήσεις (υψηλή και χαμηλή αρτηριακή πίεση), προβλήματα του ουρογεννητικού συστήματος (διαταραχή εμμήνου ρύσεως, ψυχρότητα, ανικανότητα), παθήσεις μυών και νεύρων (παράλυση, κώφωση) και προβλήματα συμπεριφοράς (υπερφαγία, εξάρτηση από τα ναρκωτικά, κάπνισμα)!
Το 1990, τρεις Ολλανδοί επιδημιολόγοι ανέλυσαν 51 ελεγχόμενες μελέτες βελονισμού για χρόνιο πόνο και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «η ποιότητα ακόμη και των καλύτερων μελετών αποδείχθηκε μέτρια. . . . Η αποτελεσματικότητα του βελονισμού στη θεραπεία του χρόνιου πόνου παραμένει αμφίβολη».
Επίσης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αναφορές ότι ο βελονισμός θεραπεύει τον εθισμό στο τσιγάρο, την ηρωίνη και το αλκοόλ δεν υποστηρίζονται από ορθή κλινική έρευνα.
Αν και όταν ο βελονισμός εξασκείται από καλά εκπαιδευμένους επαγγελματίες οι κίνδυνοι από αυτόν είναι μικροί, αλλά  μια έρευνα σε 1.135 Νορβηγούς γιατρούς αποκάλυψε 66 περιπτώσεις μόλυνσης, 25 περιπτώσεις διάτρησης του πνεύμονα, 31 περιπτώσεις αυξημένου πόνου και 80 άλλες περιπτώσεις με επιπλοκές.
Πέραν της μελέτης αυτής, γενικότερα εκτός από τις παραπάνω επιπλοκές σε βελονισμούς έχουν υπάρξει λιποθυμίες, αιμάτωμα από τρυπημένο αιμοφόρο αγγείο, σπασμοί, και τοπική φλεγμονή και ηπατίτιδα Β από μη αποστειρωμένες βελόνες.
Τέλος υπάρχει επίσης κίνδυνος ένας βελονιστής ο οποίος δεν έχει ιατρικές γνώσεις να μην μπορέσει να διαγνώσει μια επικίνδυνη για την υγεία του ασθενούς κατάσταση.


Αν τέλος νομίζετε  ότι το αυτί σας το έχετε για να ακούτε, δεν ξέρετε ότι αυτό είναι το κέντρο στο οποίο αναφέρονται όλα τα μέρη του σώματος μας!
Έτσι αναπτύχτηκε  η ωτοθεραπεία  γιατί όπως πιστεύουν καταστάσεις που επηρεάζουν τη σωματική, ψυχική ή συναισθηματική υγεία του ασθενούς  αντιμετωπίζονται αποκλειστικά με διέγερση της επιφάνειας του αυτιού!
 
Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση.
 
 
ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ

Α- ΑΝΟΗΣΙΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΤΙΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ

Β-ΑΝΟΗΣΙΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΤΙΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ -ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ α΄μέρος

Γ-ΑΝΟΗΣΙΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΤΙΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ -ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ -β΄μέρος.

Δ-ΑΝΟΗΣΙΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΤΙΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ – οζονοθεραπεία, νανοβιοτικό γιλέκο, κηραλοιφές, ιριδολογία, κρυσταλλοθεραπεία.

 ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ

ΣΤ-ΑΝΟΗΣΙΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΤΙΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ Χειροπρακτική, ουροθεραπεία, ρεφλεξολογία.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου