Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023

Δ-ΑΝΟΗΣΙΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΤΙΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ – οζονοθεραπεία, νανοβιοτικό γιλέκο, κηραλοιφές, ιριδολογία, κρυσταλλοθεραπεία.



 

Εκτός όμως της Ομοιοπαθητικής, καθημερινά προστίθενται και νέες θαυματουργές «θεραπείες» με αποκλειστικό σκοπό να γίνει οικονομική αφαίμαξη των αφελών και εύπιστων που καταφεύγουν σε αυτές.
Ορισμένες από αυτές γνωρίζουν μια μεγάλη και έντονη δημοσιότητα, όπως πχ το νερό του Καματερού, η πικραγγουριά η φραπελιά ή το δηλητήριο του μπλε σκορπιού της Κούβας, η οποία όμως πολύ γρήγορα καταπαύει. Υπάρχει ένα τραγικό αλλά και απαράδεκτο γεγονός με όλες αυτές τις ανοησίες και αυτό είναι ότι επειδή αποτελούν θέμα που εντυπωσιάζει τον κόσμο, οι εφημερίδες και τα ΜΜΕ γράφουν και μιλούν για αυτά συνεχώς, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα και διάφορους απίθανους που τα προβάλλουν αντί, όπως θα έπρεπε να ενημερώνουν ότι όλοι αυτοί απλά κοροϊδεύουν και εξαπατούν τον κόσμο, που δεν έχει τις γνώσεις και την εκπαίδευση να διακρίνει την απάτη.
Ποιο ανθεκτικές στον χρόνο είναι όσες διαφημίζονται η προβάλλονται συνεχώς από την τηλεόραση. Θυμηθείτε την οζονοθεραπεία, που δεν έχει καμιά θεραπευτική αξία, όπως γράφω στο  ΤΟ ΟΖΟΝ ΤΟΥ ΦΙΚΙΩΡΗ
Το ίδιο το νανοβιοτικό γιλέκο, που διαφήμιζε ο Τριανταφυλλόπουλος ότι άμα το φοράς σου περνάνε οι πόνοι αλλά για το οποίο και η κατασκευάστρια εταιρεία του προειδοποιεί ότι  το FIR-TEX δεν έχει σχεδιαστεί και δεν παρουσιάζεται σε καμία περίπτωση ως ιατρική θεραπεία. Επειδή δεν είναι!
Βέβαια όλα αυτά δεν εμπόδισαν τον τότε βουλευτή του ΛΑΟΣ Κυριάκο Βελόπουλο να θαυμάσει, όπως μπορείτε να δείτε  στο ποστ μου ΤΟ ΓΙΛΕΚΟ ΤΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ., το πόσο θαυματουργό είναι!


Επίσης  τον Βελόπουλο δεν τον πτοούν ούτε τα 10 πρόστιμα, συνολικού ύψους 200.000 ευρώ, που έχει επιβάλλει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόραση το 2021  σε βάρος των τηλεοπτικών σταθμών, που φιλοξένησαν τις εκπομπές του με τις   «θαυματουργές» κηραλοιφές του. 
Στο στόχαστρο του ΕΣΡ μπήκαν τα προϊόντα, «ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΝ», «ΒΑΔΙΣΤΙΚΟΝ»,«ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΟΝ,«ΕΝΤΕΡΙΚΟΝ»,  ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΝ» και «ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΝ», ύστερα από σχετικές καταγγελίες.
Όπως επισημαίνει στις αποφάσεις της η Ολομέλεια του ΕΣΡ, σε έγγραφο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), που αφορά τα επίμαχα προϊόντα:  ”Το προϊόν «ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΝ», «ΒΑΔΙΣΤΙΚΟΝ» και «ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΟΝ», τα οποία σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έχετε στείλει είναι κηραλοιφές και διαφημίζονται για θεραπευτικές ενδείξεις κατατάσσονται στα φάρμακα και απαιτείται άδεια κυκλοφορίας. Για τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ”.
Η κηραλοιφή «ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΝ» όμως, εκτός του ότι απαλλάσσει από τους μύκητες, όπως σημείωνε ο Κυριάκος Βελόπουλος, είχε παρουσιαστεί από τον ίδιο και ως αποτελεσματική λύση έναντι του κορονοϊού κατά την πρώτη φάση της πανδημίας. «Ειδικά οι ευπαθείς ομάδες με τον κορονοϊό βρήκαν τη λύση με την αλοιφή ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΝ και τελειώνει το άγχος τους. Ούτε κορονοϊούς, ούτε ιούς της γρίπης, τίποτα από όλα αυτά. Πεντακαθαρίζεσαι και κυκλοφορείτε…», είχε αναφέρει στην εκπομπή του.



Μια παλιά, από τον 19ο αιώνα ψευδοεπιστήμη, είναι επίσης και η ιριδολογία. Αυτή  στηρίζεται στην υπόθεση ότι κάθε όργανο στο ανθρώπινο σώμα αντιστοιχεί σε ένα μέρος της ίριδος και ότι σημάδια ή χρωματικές μεταβολές που υπάρχουν στην αντίστοιχη ζώνη, μας πληροφορούν για το είδος της γενετικής ευαισθησίας.
 Καλά ελεγμένη  επιστημονική αξιολόγηση της ιριδολογίας έχει δείξει εντελώς αρνητικά αποτελέσματα, με όλα τα αυστηρά διπλά τυφλά τεστ να αποτυγχάνουν να βρουν καμία στατιστική σημασία για τους ισχυρισμούς της.
Το 2015 το Υπουργείο Υγείας της Αυστραλιανής Κυβέρνησης δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας ανασκόπησης εναλλακτικών θεραπειών που προσπαθούσαν να καθορίσουν εάν κάποιες ήταν κατάλληλες για κάλυψη από ασφάλιση υγείας. Η ιριδολογία ήταν μία από τις 17 θεραπείες που αξιολογήθηκαν για τις οποίες δεν βρέθηκαν σαφείς ενδείξεις αποτελεσματικότητας.
Μια γερμανική μελέτη από το 1957 στην οποία τραβήχτηκαν  περισσότερες από 4.000 φωτογραφίες ίριδας σε πάνω από 1.000 άτομα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ιριδολογία δεν ήταν χρήσιμη ως διαγνωστικό εργαλείο.
Στον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες, η ιριδολογία δεν έχει άδεια εξάσκησης ούτε ελέγχεται από κυβερνητικές υπηρεσίες.
Η επικινδυνότητα που  μπορεί να έχει αυτή η ψευδοεπιστήμη είναι να βασιστεί κάποιος σε λανθασμένη διάγνωση νοσήματος ή σε αρνητική διάγνωση υπαρκτού νοσήματος.


Μια άλλη ανοησία που έχει βρει ευρεία διάδοση είναι η κρυσταλλοθεραπεία η οποία με  χρήση κρυστάλλων και ημιπολύτιμων λίθων, όπως χαλαζία, αχάτη, αμέθυστου ή οπάλιου, υποτίθεται ότι  αφυπνίζει το ανθρώπινο σύστημα στην υγιή κραδασμική του συχνότητα, καθώς επικεντρώνεται στα ενεργειακά κέντρα του ανθρώπινου σώματος (!) και έτσι βοηθά στη θεραπεία. Οι επαγγελματίες της κρυσταλλικής θεραπείας πιστεύουν ότι μπορούν να ενισχύσουν τη χαμηλή ενέργεια, να αποτρέψουν την κακή ενέργεια, να απελευθερώσουν μπλοκαρισμένη ενέργεια και να μεταμορφώσουν την αύρα ενός σώματος.
Δεν υπάρχει καμία επιστημονική βάση για τις έννοιες των τσάκρα, του «μπλοκαρίσματος», των ενεργειακών δικτύων που απαιτούν γείωση ή άλλων παρόμοιων όρων. Είναι ευρέως κατανοητό ότι δεν είναι τίποτα περισσότερο από όροι που χρησιμοποιούνται από τους υποστηρικτές για να προσδώσουν αξιοπιστία στις πρακτικές τους.
Όμως παγκοσμίως, οι λιανικές πωλήσεις κρυστάλλων εκτιμήθηκε ότι ανήλθαν σε περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ ετησίως το 2019. Ο φόρος βλακείας έχει και αυτός το κόστος του!
 
Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση.
 
ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ
Α- ΑΝΟΗΣΙΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΤΙΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου