Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023

Γ-ΑΝΟΗΣΙΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΤΙΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ -ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ -β΄μέρος.



 


Γιατί όμως μια ψευδοεπιστήμη, όπως η Ομοιοπαθητική έχει καταφέρει να έχει τόσο ευρεία διάδοση διεθνώς;
Οι λόγοι είναι δύο, ο πρώτος γιατί αποφέρει τεράστια έσοδα σε αυτούς που την εξασκούν και ο δεύτερος γιατί έχουν καταφέρει να πείσουν διάφορα γνωστά διεθνώς πρόσωπα που αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για πολλούς. 
Ο Edzard Ernst  ήταν ο πρώτος που έγινε καθηγητής πανεπιστημίου στον κόσμο με ειδικότητα στις συμπληρωματικές/εναλλακτικές θεραπείας (CAM) και σε άρθρο του με τον Simon Singh, υπολόγισαν ότι η Βρετανία ξόδευε 500 εκατομμύρια £ κάθε χρόνο σε μη αποδεδειγμένες ή σε εναλλακτικές θεραπείες που δεν έχουν αποτέλεσμα.
Ο  Ernst  είπε ότι τα 18 χρόνια που ερευνούσε την αποτελεσματικότητα εκατοντάδων διαφορετικών τύπων εναλλακτικής ιατρικής -- από τον βελονισμό, τις θεραπείες με φυτά, την ομοιοπαθητική και τη χειροπρακτική θεραπεία, διαπίστωσε ότι «οι πωλητές λαδιών φιδιών και η ψευδοεπιστήμη είναι πανταχού παρόντες  και επικίνδυνοι».
Η αντίθεση του στην Ομοιοπαθητική  τον οδήγησε σε  σύγκρουση με τον τότε Πρίγκηπα Κάρολο, φανατικό υποστηρικτή και χρηματοδότη της ομοιοπαθητικής στην Αγγλία, γεγονός που οδήγησε στην απομάκρυνσή του δια της πρόωρης συνταξιοδότησης από το ερευνητικό του πόστο στο πανεπιστήμιο του Έξετερ.
Όπως  δε είπε στον Guardian: «Δεν υπάρχουν επίσημα κριτήρια για έναν πωλητή λαδιού φιδιού, αλλά αν υπήρχαν, νομίζω ότι ο Κάρολος θα τα πληρούσε!».


Η δε μητέρα του Ελισάβετ πατρονάριζε το Βασιλικό Ομοιοπαθητικό Νοσοκομείο του Λονδίνου και όταν ταξίδευε κουβαλούσε μαζί της πάντα μια δερμάτινη τσάντα με 60 μπουκαλάκια ομοιοπαθητικών φαρμάκων!
Η ιατρική σήμερα σημειώνει τεράστια άλματα τόσο στην διάγνωση όσο και στην πλήρη θεραπεία πολλών νοσημάτων και το σύνολο των ιατρικών γνώσεων διπλασιάζεται κάθε 6 χρόνια.
 Είναι τραγικό λοιπόν ευφυείς και μορφωμένοι άνθρωποι σήμερα να καταφεύγουν σε αντιεπιστημονικές, αναποτελεσματικές και πολλές φορές επικίνδυνες εναλλακτικές «θεραπείες»  


Έχω αναφέρει και στο παρελθόν την περίπτωση του Steve Jobs, του ιδιοφυούς ιδρυτή της Apple, που καθυστέρησε 9 μήνες να χειρουργήσει  ένα σπάνιο τύπο  καρκίνου του παγκρέατος. από τον οποίο θα μπορούσε  να έχει επιζήσει. Το διάστημα αυτό  αντίθετα κατέφυγε σε εναλλακτικές θεραπείες με φυτική διατροφή, βελονισμό, βότανα, δίαιτες, χυμούς, καθαρτικούς υποκλυσμούς μέχρι και σε μέντιουμ!  
Το τραγικό δε είναι ότι διάφοροι  με διάφορους σπουδαιοφανείς τίτλους βρίσκουν πρόσβαση σε διάφορα ΜΜΕ και σε αφελείς δημοσιογράφους , σαν τον αυτοαποκαλούμενο Ομοιοπαθητικό-Φυσικοπαθητικό καθηγητή της αρχαίας Ελληνικής Ιατρικής(!)  στο κολέγιο Paris Graduate School,  που προκάλεσε την εύλογη αγανάκτηση της Προέδρου της ΕΙΝΑΠ κ. Παγώνη όταν τον άκουσε να λέει:
«Στον εναλλακτικό χώρο δεν επικροτούμε την πρακτική των εμβολίων. Έχουμε τους δικούς μας τρόπους προστασίας και θεραπείας. Είναι οι φυσικοί τρόποι θεραπείας. Ασκώ την φυσικοπαθητική, την ομοιοπαθητική και την αρχαία Ελληνική ιατρική. Έχουμε μέσα που χρησιμοποιούμε εδώ και χρόνια και προληπτικά και θεραπευτικά. Υπάρχει τεράστια κοινότητα εναλλακτικών, που κουράρουμε ασθενείς με τις μεθόδους μας, με ασφάλεια, χωρίς παρενέργειες. Χρησιμοποιούμε φυσικά μέσα. Κουράρουμε και ασθενείς COVID».
Μπορεί λοιπόν πρακτικά το νεράκι της Ομοιοπαθητικής να είναι απόλυτα αβλαβές αλλά οι θεραπευτές της δεν είναι μόνο κατά των εμβολίων αλλά «θεραπεύουν» με αυτό ακόμη και ασθενείς με COVID!
Με την διάδοση του διαδικτύου έχει προστεθεί ίσως και ένας 3ος λόγος που παρασύρει πολλούς να καταφεύγουν στην Ομοιοπαθητική.
Είναι η τεράστια προβολή στο διαδίκτυο των ομοιοπαθητικών που με γλαφυρά κείμενα καταφέρνουν να πείσουν όλους όσους ψάχνουν σε αυτό να βρουν πως μπορούν να θεραπεύσουν το πρόβλημα που έχουν.
Απλά γκουγκλάρετε την λέξη Ομοιοπαθητική και θα δείτε να σας βγαίνουν χιλιάδες άρθρα σχετικά.
Οι ομοιοπαθητικοί ισχυρίζονται ότι θεραπεύουν όλες τις παθήσεις, σωματικές και ψυχικές με την ίδια βεβαιότητα που έχει αυτός που πουλάει καρπούζια ότι είναι όλα καλά και που το διαλαλεί φωνάζοντας «όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω»
Έχω δει βέβαια από γιατρούς που λένε ότι θεραπεύουν με ομοιοπαθητική να χορηγούν σε ασθενείς τους φάρμακα που θα έδιναν και οι κλασσικοί γιατροί.
Ο πατέρας μου έλεγε μια ιστορία με κάποιον που έκαναν ουρές για να τους βάλει διάγνωση με ένα μεγάλο μηχάνημα στο οποίο άναβαν πολλά και διαφόρου χρώματος λαμπάκια.
Κάποτε τον συνέλαβαν για αντιποίηση ιατρικού επαγγέλματος αλλά όταν τον ανέκριναν αυτός έβγαλε και τους έδειξε το πτυχίο που είχε ιατρικής!
Όταν λοιπόν τον ρώτησαν γιατί κάνει όλα αυτά με το μηχάνημα απάντησε αποστομωτικά:
-Όταν έκανα ιατρική μόνο με την άσπρη μπλούζα μου  δεν πάταγε κανείς!
Ενδιαφέρον έχει τέλος ότι η εκκλησία αντιτίθεται στην Ομοιοπαθητική, όχι βέβαια γιατί είναι αναποτελεσματική, αλλά γιατί υπάρχει ο κίνδυνος η Ομοιοπαθητική να δράση ως γέφυρα η οποία θα οδηγήση ανυπόπτους χριστιανούς εις τας ανατολικάς θρησκείας και τον αποκρυφισμόν, διότι εκεί θεμελιώνονται αι εναλλακτικαί θεραπείαι!
 Βασική δηλαδή αιτία είναι ότι όλα αυτά μπορούν να μειώσουν το κοινό που καταφεύγει να προσκυνάει, αφήνοντας βέβαια και τον οβολόν του στο παγκάρι, των περιφερομένων ανά την επικράτεια θαυματουργών εικόνων, ευωδιαζόντων λειψάνων, ζωνών της Παναγίας αλλά και των παντουφλών ή του κάστανου του Παϊσιου! 
Στο ποστ μου ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ Η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ; εξηγώ πλήρως τι σχέση έχουν.
Την απάντηση την δίνουν όλοι αυτοί που δεν πείθονται με τίποτα από όσα και να γράψεις και είναι έτοιμοι να μου ανταπαντήσουν πως αυτοί δεν ξέρουν τίποτα και πως αυτοί θεραπεύτηκαν με την ομοιοπαθητική.
Και θα έχουν δίκιο ότι θεραπεύτηκαν γιατί πράγματι θεραπεύτηκαν με καθαρό νεράκι !
Είναι γνωστό ότι πολλά νοσήματα περνούν μια οξεία φάση και μετά υποχωρούν από μόνα τους όπως είναι γνωστό και το φαινόμενο placebo, αλλά επίσης και η πίστη στην αποτελεσματικότητα μιας θεραπείας είναι αποτελεσματικό φάρμακο.
Είναι ακριβώς οι ίδιες περιπτώσεις που θεραπεύτηκαν επειδή πέρασαν από κάτω από την Παναγία της Τήνου.
Η διαφορά είναι ότι οι ομοιοπαθητικοί λένε ότι θεραπεύουν με το νεράκι τους ενώ οι παπάδες ότι έγινε θαύμα.
 
Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση.


ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ

Δ-ΑΝΟΗΣΙΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΤΙΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ – οζονοθεραπεία, νανοβιοτικό γιλέκο, κηραλοιφές, ιριδολογία, κρυσταλλοθεραπεία.

Ε-ΑΝΟΗΣΙΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΤΙΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ – κινεζική ιατρική ,βελονισμός, μοξοθεραπεία, ωτοθεραπεία

ΣΤ-ΑΝΟΗΣΙΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΤΙΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ Χειροπρακτική, ουροθεραπεία, ρεφλεξολογία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου