Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

ΟΙ ΒΙΛΑΡΕΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΑΤΟΡΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ




Όσοι έζησαν τα χρόνια της χούντας αρχίζουν και φεύγουν από την ζωή, και έτσι  έχουν αρχίσει και εμφανίζονται διάφοροι ηλίθιοι που πιστεύουν οι χουντικοί είχαν δημιουργήσει ένα καθεστώς χρηστής διοίκησης και  σωστής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος, αγνοώντας  πως το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι.
Η δικτατορία μας είχε κάτσει στον σβέρκο πάνω από ένα χρόνο.
 Με την πρώτη έξοδο μου μετά τις 40 μέρες εκπαίδευσης στου ΠΑΛΑΣΚΑ (σχετικά έχω γράψει εδώ), με μαλλιά στον 1 ½ πόντο μετά την αποψίλωση της κεφαλής μου την πρώτη μέρα της κατάταξης, φορώντας τα πολιτικά μου ρούχα πήρα την μέλλουσα τότε και νυν σύζυγο και πήγαμε να  φάμε ένα γλυκό στην Σαγιονάρα ένα από τα πιο γνωστά ζαχαροπλαστεία της εποχής στο Ψυχικό, επί της Κηφισίας.
Πάρκαρα σε ένα πλαϊνό δρόμο και βγαίνοντας από το αυτοκίνητο μου κόπηκε η χολή, καθώς ξεφύτρωσαν από το πουθενά 4 μαντράχαλοι με αυτόματα στο χέρι στραμμένα κατά πάνω μου.
-Που πάτε μου είπαν επιτακτικά.
-Στην Σαγιονάρα είπα με δισταγμό.
Τα αυτόματα στράφηκαν προς  το έδαφος, κάποιος μου είπε καλή διασκέδαση και μείναμε και οι δύο μας  με την απορία τι ήτανε αυτοί και τι φύλαγαν.
Αργότερα έμαθα ότι σε μια βίλα στην οδό Αδριανού έμενε ο Παπαδόπουλος και όπως έγραφε η Βραδυνή της 1-12-1973"Η κατοικία της προτιμήσεώς του οπωσδήποτε βρισκόταν στο Ψυχικό, ακριβώς πίσω από το γνωστό κέντρο 'Σαγιονάρα' στην οδό Αδριανού. Εκεί τα μέτρα ασφαλείας ήσαν πρωτοφανή. Ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο είχεν αποκλεισθή. Πολλά σπίτια είχαν εκκενωθεί και είχαν ενοικιασθή σε άνδρες της προεδρικής ασφαλείας. (...)
Βέβαια με τον μισθό ενός αξιωματικού δεν νομίζω πως μπορούσε να νοικιάζει βίλα στο Ψυχικό αλλά όπως διαβάζω επίσης εδώ επί της οδού Αδριανού, κατοικούσε ο δικτάτορας Γ. Παπαδόπουλος σε βίλα που είχε παραχωρηθεί από γνωστή οικογένεια εφοπλιστών.


Προφανώς εκεί διέμενε με την Δέσποινα, με την οποία διατηρούσε παράνομο δεσμό επί μια 10ετια, μιας και στην ιδιόκτητη κατοικία του στην οδό Ιωνίας 43 στη Νέα Σμύρνη Αττικής, διέμενε η προηγούμενη σύζυγος του  Νίκη Βασιλειάδη με τα παιδιά τους, μετά τη διάρρηξη της εγγάμου σχέσεως μαζί του το 1962.
Από τον κουμπάρο μου,είχα γνωρίσει πριν την δικτατορία τον γιό του Χρήστο, συμμαθητή του στην Ευαγγελική της Νέας Σμύρνης και στο φροντιστήριο για το Πολυτεχνείο,ένα απλό και συμπαθητικό παιδί με κεντρώες μάλλον απόψεις, που υποψιάζομαι πως δεν θα διατηρούσε και πολύ καλές σχέσεις με τον πατέρα του από τότε που είχε εγκαταλείψει την μάνα του.
Ίσως και γι΄ αυτό έφυγε για την Αμερική, εγκαταστάθηκε εκεί στο Σικάγο και δεν δέχτηκε όταν του προτάθηκε το 2012 να γίνει υποψήφιος βουλευτής με την Χρυσή Αυγή.
Το γεγονός  είναι πως όλοι οι χουντικοί αξιωματικοί μόλις βρέθηκαν πραξικοπηματικά στην εξουσία δεν δίστασαν με την πρώτη ευκαιρία να επωφεληθούν από τις προσφορές που τους παρείχαν οι διάφοροι κεφαλαιοκράτες προφανώς παρέχοντας τους αντίστοιχα ανταλλάγματα.
Έτσι μετά την βίλα του Ψυχικού ο Παπαδόπουλος μετά της Δέσποινας βρέθηκε να φιλοξενείται σε βίλα  του Ωνάση στο Λαγονήσι, φυσικά δίχως ενοίκιο ή με κάποιο συμβολικό.



Η βίλα ήταν η αγαπημένη κατοικία του Αριστοτέλη Ωνάση, την οποία εξαιτίας της ερημικής τοποθεσίας και της μοναδικής θέας της επισκεπτόταν κάθε φορά που βρισκόταν στην Ελλάδα και ήθελε να πάρει σημαντικές αποφάσεις. Χτισμένη σε επίπεδα και με πολλά μικρά κτίσματα, στα πρότυπα του Σκορπιού, ήταν το «δώρο» του Αρίστου, λίγες ημέρες μετά τον γάμο του με την Τζάκι, στον Γιώργο και στη Δέσποινα Παπαδοπούλου, καθώς εκείνη την εποχή ο Ωνάσης διαπραγματευόταν με τον δικτάτορα τη δημιουργία διυλιστηρίου
 Ένα υπέροχο, αρχιτεκτονικά φτιαγμένο από πέτρα σπίτι κοντά στην θάλασσα. Ο δικτάτορας αμέσως τοποθέτησε συρματοπλέγματα περιμετρικά του οικοπέδου για την προστασία του και επίταξε το διπλανό οικόπεδο όπου εγκατέστησε την έμπιστη φρουρά του. Κατασκεύασε ένα λιμανάκι για να δένει το φουσκωτό του λιμενικού ώστε να υπάρχει εκτός από τον δρόμο μεταξύ των οικοπέδων και δεύτερος δρόμος διαφυγής - αν τον χρειαζόταν ποτέ. Ο δικτάτορας έζησε στο σπίτι του Ωνάση για κάποια χρόνια ώσπου τον συνέλαβε, νύχτα, ο σκληρός Ιωαννίδης. Η εξέλιξη της ιστορίας των δύο δικτατόρων είναι σε όλους μας γνωστή.
Πριν όμως να τον συλλάβει το πρωτοπαλίκαρο του, ο δικτάτορας ήθελε να συνδυάσει την ήπια ομορφιά του θαλασσινού τοπίου με την άγρια ομορφιά του ορεινού τοπίου. Προφανώς είχε ζηλέψει την  Φωλιά του Αετού (Kehlsteinhaus, στα γερμανικά) το ορεινό καταφύγιο  του Χίτλερ κοντά στην πόλη Berchtesgaden στις Βαυαρικές Άλπεις .




Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Βραδυνής», που δημοσιεύτηκε την 1η Δεκέμβρη 1973, το ορεινό καταφύγιο είχε δύο ορόφους, έκταση 400 τετραγωνικά μέτρα και ξοδεύτηκαν περίπου 100 εκατομμύρια δραχμές για την ανοικοδόμησή του, ποσό ρεκόρ για τα δεδομένα της εποχής.
Το κτίσμα βρίσκεται στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας όπου απαγορεύεται κάθε είδους οικοδομική δραστηριότητα. Ο δικτάτορας που ανέτρεψε τη δημοκρατία για να επαναφέρει τη χώρα στο σωστό δρόμο, φρόντισε να δώσει πρόσβαση στις μπουλντόζες και να πέσουν τα μπετά στην «αετοφωλιά» του. Μάλιστα το ρεπορτάζ της εποχής αναφέρει ότι η βίλα εξοπλίστηκε με έπιπλα γνωστού οίκου. Τα χρόνια της παντοδυναμίας του δικτάτορα, η τοποθεσία του εξοχικού στο βουνό παρέμεινε κρυφή και προστατευόταν από στρατιωτική φρουρά που κατοικούσε σε ξεχωριστό χώρο και διπλή περίφραξη. Για λόγους ασφαλείας υπήρχαν υπόγειες σήραγγες και σύστημα ραντάρ που μπορούσε να καταγράφει τα πάντα με εμβέλεια μέχρι και 300 μέτρα. Σε κοντινή απόσταση από την «αετοφωλιά» υπήρχε ελικοδρόμιο που δεν ήταν ορατό.
Τις επόμενες δεκαετίες, το κάποτε πολυτελές κτίριο λεηλατήθηκε και ήρθε αντιμέτωπο με τη φθορά του χρόνου. Η παρατημένη  «αετοφωλιά», ο στρατώνας και το ελικοδρόμιο στέκουν ανάμεσα στα υπολείμματα βλάστησης που  άφησε η καταστροφική πυρκαγιά του 2007. 
Η σημερινή εικόνα της βίλας και των εγκαταστάσεων φαίνονται καλά στο παρακάτω βίντεο από drones ενώ εδώ  μπορείτε να δείτε την εικόνα του εσωτερικού του.


Απ΄ότι φαίνεται όμως αυτή την βίλα δεν πρόλαβε να την χαρεί  γιατί όπως διαβάζουμε στο ίδιο ρεπορτάζ, που δημοσιεύτηκε 5 μέρες μετά την σύλληψη του από τον Ιωαννίδη: Οσο για την κατοικία της Πάρνηθος που βρίσκεται στο ύψωμα μιας πλαγιάς με πανοραμική θέα, μόλις έχει ολοκληρωθεί.
Μετά τον Νοέμβριο 1975, διαπιστώθηκε ότι ο Γ. Παπαδόπουλος είχε αγοράσει τρία ακίνητα: ένα πολυτελές διαμέρισμα 5 κυρίων δωματίων στη Νέα Σμύρνη, μία πολυτελή μονοκατοικία 5 κυρίων δωματίων, στην Αθήνα στην οδό Τζουμέρκων, με την οποία προικοδότησε τον γαμβρό του Β. Ζάπα, και ένα διαμέρισμα 5 κυρίων δωματίων, στην Αθήνα, το τελευταίο αντί 1.300.000 δρχ. Η Δέσποινα Παπαδοπούλου είχε αγοράσει επίσης ένα διαμέρισμα 6 κυρίων δωματίων επί της οδού Σορβόλου στην Αθήνα, αντί ποσού 1.700.000 δρχ  Για όλα τα παραπάνω που δόθηκαν προικώα των παιδιών τους, τίποτε μεμπτό δεν βρέθηκε και κανένα δεν δημεύτηκε.
Τα παραπάνω αποδεικνύουν πως ένα ζευγάρι  που έχει κάνει βίωμα το τρίπτυχο Πατρίς (μπάχαλο)-Θρησκεία ( παράνομη σχέση δύο παντρεμένων) τουλάχιστον στο Οικογένεια μπορεί με την σωστή οικονομική διαχείριση των μισθών τους να προικίσει πλουσιοπάροχα τα παιδιά του! 
Ο Παπαδόπουλος είχε φροντίσει βέβαια έγκαιρα με την επιβολή της δικτατορίας γι΄αυτό. Σχεδόν διπλασίασε  τον πρωθυπουργικό μισθό και από   23.600 τον ανέβασε στις 45.000 δρχ, προς μεγάλη χαρά του πρώτου χουντικού πρωθυπουργού, του Κωνσταντίνου Κόλλια. Ο ίδιος ο Γιώργος Παπαδόπουλος ανέλαβε πρωθυπουργικά καθήκοντα αργότερα, το Δεκέμβριο του 1967. (Πηγή: «Λαμόγια» ... στο χακί - Τα απίστευτα σκάνδαλα της χούντας | iefimerida.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ 23-4-2018


Εκτός από τις παραπάνω βίλες είχε κατασκευάσει και ξύλινο σαλέ στην κορυφή του Μπέλες, λίγα μόλις μέτρα από τη συνοριακή γραμμή με τη Βουλγαρία.
Το οίκημα κατασκευάστηκε το 1969, από μαστόρους του Νέου Πετριτσίου, προκειμένου να φιλοξενεί τον πρωταίτιο της χούντας των συνταγματαρχών, όταν αυτός επισκεπτόταν το βουνό, για το αγαπημένο του σπoρ, το κυνήγι αγριογούρουνου.
Περισσότερες φωτογραφίες εδώ.




ΠΑΛΙΟΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ ΤΗΣ 21-4-1067





9 σχόλια:

  1. "..Προφανώς είχε ζηλέψει την Φωλιά του Αετού (Kehlsteinhaus, στα γερμανικά) το ορεινό καταφύγιο του Χίτλερ κοντά στην πόλη Berchtesgaden στις Βαυαρικές Άλπεις".
    Γι'αυτό το "προφανώς", έχετε περισσότερα στοιχεία;
    Και ο Βαρουφάκης χαρακτηρίζει τους Απριλιανούς "νεοναζί". Θεωρώ τέτοιες απόψεις εξαιρετικά αυθαίρετες. Η ιδεολογία τους ήταν εγγύτερα σε νασερισμό και στα παρεμφερή αυτού. Καμία σχεση με Χίτλερ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το προφανώς αναφέρεται στην ομοιότητα της επιλογής ενός ορεινού καταφυγίου όπως ο Χίτλερ, αποκομμένου και απομονωμένου από τον υπόλοιπο κόσμο.

      Διαγραφή
  2. Διαφωτιστικό το άρθρο σας,αλλα φαίνεται προβοκατόρικο.Μηπως πρόκειται περι σάτιρας-καταγγελίας των Ελλήνων προθυπουργών και υπουργών;ΟΙ ΒΙΛΑΡΕΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΑΤΟΡΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ειναι αυτές που του παραχωρήθηκαν δωρεάν η επι ενοικίω απο εφοπλιστές;Ο αναγνωστης αμεσως κανει τη σύγκριση με τους σημερινούς πολιτικούς μας και δεν μπορεί παρα να γελάσει.
    Μετα το συνδύασα και με το ψευδώνυμο σας και είπα
    -ρε τον αθεόβοβο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μόνο που δεν γνωρίζω κανένα πριν ή μετά την δικτατορία πρωθυπουργό της χώρας που να έμεινε σε υπερπολυτελή βίλλα παραχωρημένη από εφοπλιστή, περικυκλωμένη από αυθαίρετες κατασκευές για την φρουρά του, ούτε κανένα που να κατασκεύασε με χρήματα του δημοσίου αυθαίρετη μυστική βίλλα σε δασική περιοχή με όλα τα συμπαρομαρτούντα κτίσματα για να τον φρουρούν και με ελικοδρόμιο για να μπορεί να διαφύγει από τους θαυμαστές του!

      Διαγραφή
  3. Δηλαδή σοβαρά ;Εγώ επιμένω οτι κάνετε πλάκα.
    Διαβάζω:”παραχωρημένη” !!!Πω πω .Κανένας άλλος δικτάτορας στον κόσμο δεν σκέφτηκε τέτοιου είδους κατάχρησης εξουσίας.
    Αμ το αλλο;
    περικυκλωμένη από αυθαίρετες κατασκευές για την φρουρά του
    Απαράδεκτο. ντροπή δεν έχει ξαναγίνει.
    Ο πεθερός μου πάντως στον ίδιο χρόνο είχε σηκώσει τρίπατο αυθαίρετο σε δασική έκταση και τώρα το νομιμοποιήσαμε μάλιστα .ρε μπας και πρέπει να γίνω δικτάτορας να σας δείξω πως γίνονται τα πράγματα;
    Υστερα είναι και το τραγικότερο όλων .
    “με χρήματα του δημοσίου αυθαίρετη μυστική βίλλα σε δασική περιοχή με όλα τα συμπαρομαρτούντα κτίσματα για να τον φρουρούν και με ελικοδρόμιο για να μπορεί να διαφύγει από τους θαυμαστές του! “
    Δηλαδή ο ηλίθιος αντί να βάλει κανένα Λιβανέζο επιχειρηματία Τζορτζ Χάλαγ άλλα Παπανδρέου να του αγοράσει ότι ήθελε, πήγε ο πανιβλαξ και έχτισε ένα δημόσιο κτίριο για να μένει ο ίδιος και στο μέλλον οι μελλοντικοί δικτάτορες και Πρόεδροι της Δημοκρατίας .Αλήθεια ποιος έχτισε το προεδρικό μας μέγαρο;
    Το ελικοδρόμιο όντως ήταν απαραίτητο γιατί εκεί που το έφτιαξε ο βλαμμένος πως θα μετακινούνταν ο αρχηγός του κράτους μέχρι την Αθήνα;Φανταζομαι οτι δε θα λέγατε τα ίδια για τα βασιλικά παλάτια στην Κέρκυρα.

    Εδω, πέρα απ τον Ανδρέα, ο Άκης έφαγε καμιά 100 μύρια και είναι έξω και τα πίνει στην υγεια μας .
    Γι αυτό λέω ,
    αντί να θεωρήσω το άρθρο προβοκατόρικο ,για να βγάλει τον Παπαδόπουλου παρθένα,προτιμώ να το εκλαμβάνω σαν πλάκα .
    Δεν νομίζετε;
    Η μπας και ήταν όντως παρθένα....;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι προφανές ότι σου αρέσουν «παρθένες» σαν τον Παπαδόπουλο και πιθανώς ακόμα καλύτερα αν η «παρθένα» είναι και «Αρσακιάδα» σαν τον Ιωαννίδη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μαλλον χαθήκαμε στην μετάφραση.Εγω σε κατηγορώ οτι με τα γραφόμενα σου βγάζεις εστω και άθελα σου τον Παπαδοπουλο παρθένα,και συ Αθεόφοβε με κατηγορείς οτι μ αρεσουν οι παρθένες;Πολυ γέλιο!!
    υγ φαντάσου πχ , απ ολα τα εγλήματα της αρσακιαδας να εκανες ενα αρθρο για το αυθαίρετο που ειχε χτισει για την φρουρά του ...
    οκ τέλος
    υγ2 σευχαριστω για τον χρόνο που αφιερωνεις καθημερινά για να απολαμβάνουμε το εξαιρετικό μπλογκ σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ολα μπουρδες πεθανε πτωχος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν ήταν στην εξουσία του παραχωρούσαν σπίτια και έφτιαχνε με λεφτά του κράτους το ορεινό καταφύγιο. Όπως γράφω όσα σπίτια είχε αποκτήσει δόθηκαν σαν προίκα οπότε όταν φυλακίστηκε δεν είχε πλέον κάτι στην ιδιοκτησία του.

      Διαγραφή