Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2007

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΒΑΣΗ Η ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ;



Ηδη από το πρώτο ποστ που δημοσίευσα δήλωσα ότι δεν πιστεύω στην αστρολογία η οποία δεν έχει καμία επιστημονική βάση, και απλώς οι ασχολούμενοι με αυτήν πουλάνε ελπίδες σε όσους θέλουν να προβλέψουν το μέλλον τους.
Στις γιορτές όμως ήρθε ένας παλιός μου φίλος από την Αμερική ο οποίος πριν από χρόνια πήγε για το μεταπτυχιακό του εκεί και τελικά εγκαταστάθηκε μόνιμα, γιατί του δόθηκε η δυνατότητα για έρευνες που εδώ θα ήσαν αδιανόητες.
Δουλεύει σε ένα όχι μεγάλο πανεπιστήμιο του Κεντάκυ το Κάπερπουλ που βρίσκεται σε μια μικρή πόλη το Σίτμπουλ.Το Πανεπιστήμιο αυτό έχει όμως ένα μεγάλο πλεονέκτημα σε σχέση με τα μεγάλα. Βάσει κληροδοτημάτων που διαθέτει μπορεί να χρηματοδοτεί έρευνες που σε άλλα πανεπιστήμια είναι αδύνατο να εγκριθούν και να χρηματοδοτηθούν.
Έτσι ο φίλος μου συμμετέχει σε μία έρευνα για το αν οι προβλέψεις της αστρολογίας έχουν κάποια βάση η αποτελούν όπως θεωρείται απάτη.
Για τον λόγο αυτό κάλεσαν από την Ινδία τον καθηγητή Macharishi Mastur o οποίος σε συνεργασία με τον καθηγητή του πανεπιστημίου Douglas Elliot Bation ,τον φίλο μου και 3 βοηθούς ξεκίνησαν την εξής προοπτική τυχαιοποιημένη ( randomised prospective) μελέτη.
Σε 2500 άτομα που πιστεύουν στην αστρολογία και σε 2500 που δεν πιστεύουν, πήραν συνεντεύξεις για το τι πιστεύουν ότι θα γίνει σε διάφορους τομείς της ζωής τους στο μέλλον τους.
Την ημέρα της συνεντεύξεως πήραν και τα ωροσκόπια από 10 από τους γνωστότερους αστρολόγους της Αμερικής και συνδύασαν τις ελπίδες τους με τις προβλέψεις.
Επανέλαβαν τις συνεντεύξεις μετά 3 και 6 μήνες για να δουν την πιθανή επαλήθευση των προβλέψεων.
Στα προκαταρκτικά αποτελέσματα διαπίστωσαν με έκπληξη ότι περίπου στο 45% οι προβλέψεις είχαν επαληθευτεί και το ενδιαφέρον είναι ότι το ποσοστό είναι μεγαλύτερο στην ομάδα εκείνων που δεν πιστεύουν στην αστρολογία!
Βέβαια όλα αυτά είναι από μία συζήτηση, και οπωσδήποτε πρέπει να περιμένουμε την δημοσίευση της μελέτης ώστε να δούμε την μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε και τα επί μέρους στοιχεία της.
Ήδη όμως με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, τα Πανεπιστήμιο τους ενέκρινε νέα μελέτη σχετικά με τους ζωδιακούς κύκλους και την αλληλεπίδραση των άστρων.
Λέτε να δούμε ότι η αστρολογία έχει κάποια επιστημονική βάση ;

31 σχόλια:

  1. Mipos omos yparxei enas allos kinos paragontas se autous pu pistevoun sthn astrologia; Mipos einai atoma pio dektika stin allagh ke os ek tutu pio "epireph" se allages sth zoh tus. Pantos o Popper, thn astrologia (vash tu kritiriu tu "falsifiability") thn eixe katataksei stis psevdoepistimes kathoti oi "provlepseis" ths einai toso asafis pu den mporun na katarifthun. Opos ksereis otan kati den mporei, en dinami, na katarifthei, den einai epistimh alla dogma. Cheers!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βρε αθεόφοβε (ωραία ακούγεται αυτό, έτσι;) -- είναι επιστημονική μελέτη τώρα αυτή;

    "Τι πιστεύουν ότι θα γίνει", "ελπίδες", κ.τ.λ. -- αυτά είναι συστατικά κλασικής συνταγής για αλμπάνηδες, και δεν έχει καμία σχέση με την επιστήμη.

    Και μόνο το γεγονός ότι όλες οι αστρολογικές προβλέψεις (δε μιλάω για τα "ζώδια", μιλάω για τους, υποτίθεται "σοβαρούς", αστρολογικούς χάρτες) είναι τόσο γεμάτοι γενικεύσεις που θα μπορούσαν να ταιριάζουν (και ταιριάζουν) σε οποιονδήποτε άνθρωπο, θα έπρεπε να μας αρκεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το ωροσκόπιο τών ερευνητών το προέβλεπε ότι θα βρουν χρηματοδότη γιά την μελέτη τους; :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Aχ καλέ δεν ξέρω....Εγώ πάντως πιστεύω ότι δεν μπορεί να προβλέψουν το μέλλον....τα άστρα...!Τώρα βέβαια, άλλα λέει εδώ...αλλά τι να πω....μου είναι δύσκολο να αλλάξω άποψη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ρε έπαθες κάτι; Αρχίζεις να χαλάς; (πειράγματα). Είναι εντυπωσιακή η γλώσσα των αστρολογικών προβλέψεων. Κάποτε έκανα μία μίνι-έρευνα για όσα λένε και παρατήρησα ότι η γλώσσα τους είναι τέτοια που προκαλεί ένα είδος αυθυποβολής. Μιλώντας γενικά -και αναφερόμενα σε όλυος και σε κάθε είδους κατάσταση- αισθάνεται ο αναγνώστης ότι πράγματι ομιλούν για τη δική του περίσταση. Σταυροδρόμια οικονομικά, δυσκολίες ερωτικές κλπ είναι τα κύρια ζητήματα. Σε ζητήματα πιο συγκεκριμένα απαντάται ότι δεν μπορούν τα άστρα να προβλέψουν ειξειδικευμένα στοιχεία. Φυσικά και η κοσμική ακτινοβολία είναι κάτι που μεταβάλλεται. Αφού η Γη και ο Γαλαξίας και ο ΄Ηλιος περιφέρονται στο σύμπαν -είναι το ερώτημα- πώς γίνεται και οι αστρολογικοί χάρτες είναι ίδιοι με αυτούς της Βαβυλώνας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητέ αθεόφοβε, μπράβο για το θεματάκι. Οι αστρολόγοι πουλάνε ελπίδα συνήθως και ναι υπάρχουν και θέματα αυθυποβολής.

    Θα έλεγε κανείς πως εγώ η αποθέωση της λογικής, δεν θα πίστευα σε ζώδια. (Ξέρεις πώς πήραν τα ονόματά τους οι πλανήτες φαντάζομαι).

    Όμως η αγαπημένη μου αστρολόγος Σούζαν, στην Αμερική, λέει πολλά σοφά πραγματάκια για μένα. Η πλάκα είναι ότι πάντα τα διαβάζω μετά που εχουν γίνει!

    Αν διαβάσεις το ωροσκοπιό σου, μια φορά τον μήνα τα βγάζει, μπορεί να δεις τι να περιμένεις σε διάφορους βασικούς τομείς της ζωής σου. Σε γενικές γραμμές. Η πλάκα είναι ότι συνήθως άλλο καταλαβαίνεις ότι θα γίνει και άλλο γίνεται!

    Ένα από τα πολλά που μου έχουν συμβεί είναι ένα βράδυ του Ιουλίου που βαριόμουν αφάνταστα να βγω για να πάω σε μια μαζική συνάντηση. Μπήκα μέσα και έλεγε πως εκείνο το βράδυ θα συνέβαινε κάτι που θα άλλαζε όλη μου την ζωή. Σηκώθηκα και πήγα λοιπόν, μην πιστεύοντας βέβαια τίποτα. Εκείνο το βράδυ έκανα αρκετούς φίλους και αποφάσισα να πάω και στις επόμενες συναντήσεις του κλαμπ, παρόλο που πριν ούτε να το ακούσω δεν ήθελα. Να σου πω τώρα ότι ένα μήνα μέσω των συναντήσεων, γνώρισα τον άνθρωπο με τον οποίο είμαι 5 χρόνια μαζί και έχουμε στήσει και το δικό μας μαγαζάκι;

    Άρα λοιπόν το ζώδιο το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να σου δείξει τα tendencies. Αν κάτσεις κλεισμένος σε ένα δωμάτιο, τίποτα δεν πρόκειται να σου συμβεί, και σίγουρα τα ζώδια θα είναι εντελώς λάθος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Την ααστρολογία δεν την υποστηρίζω καθόλου, πιστέυω οτι είναι άλλη μια τσαρλατανιά. Το οτι μερικά απο αυτά που λένε βγαίνουν είναι τελείως σχετικό. Ε δεν μπορεί τόσα εκατομμύρια πλυθισμός σε κάποιον θα τύχει να βγει αυτό που λένε τα άστρα για κείνον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εγώ την άποψη μου την έχω ξαναπεί σε ένα παλιό μου post (5/5/06)και είναι αυτή:
    Εντελώς απλοποιημενα: θεωρώ ότι δεν μπορεί η σελήνη π.χ. να επηρεάζει τις συμπεριφορές των άλλων έμβυων όντων της γης και εμάς τους ανθρώπους να μας αφήνει στην απέξω. Δεν μπορεί βάσει φυσικής να προκαλεί ώθηση ένα αυτοκίνητο που περνά δίπλα μας και οι πλανήτες αναμεταξύ τους να μην δημιουργούν τέτοιες δυνάμεις. Απλά εμείς οι άνθρωποι δεν λειτουργούμε όπως τα ζώα μόνο με το ένστικτο αλλά και με τον νου, με αποτέλεσμα να μπορούμε (ή να νομίζουμε πως μπορούμε) να προσπερνάμε αυτές τις δυνάμεις.

    Αυτή η εξευτελισμένη μορφή αστρολογίας που κυριαρχεί σήμερα δεν είναι φυσικά για να την παρακολουθεί κανείς. Ομως κάποιες έρευνες, που δυστυχώς είναι καταδικασμένες να έμπεριέχουν το υποκειμενικό στοιχείο μέσα τους μιας και αναφέρονται σε ανθρώπους με νου (ακούς cyrus?), μπορεί τα αποτελέσματα τους να είναι χρήσιμα για τον άνθρωπο.

    Ρίξε μια ματιά και σε αυτό το site
    http://uranialab.net-home.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Mipos omos yparxei enas allos kinos paragontas se autous pu pistevoun sthn astrologia; Mipos einai atoma pio dektika stin allagh ke os ek tutu pio "epireph" se allages sth zoh tus.

    mhxeirotera δεν σε προβλημάτισε ότι οι προβλέψεις επαληθεύτηκαν περισσότερο σε αυτούς που δεν πίστευαν στην αστρολογία στη συγκεκριμένη έρευνα;

    Κάποτε έκανα μία μίνι-έρευνα για όσα λένε και παρατήρησα ότι η γλώσσα τους είναι τέτοια που προκαλεί ένα είδος αυθυποβολής.
    deimos tou politi η γλώσσα των αστρολογικών προβλέψεων, ειδικά στην Ελλάδα είναι πρωτόγονη... διότι δεν έχουν φροντίσει να την εκσυγχρονίσουν αφενός και αφετέρου διότι αυτά που διαβάζεις στα περιοδικά είναι προβλέψεις που βγαίνουν για ένα μέσο όρο ηλικίας 30 ετών και για το "μέσο όρο" του κάθε ζωδίου. Επομένως είναι πράγματι γενικεύσεις που δεν σε αφορούν προσωπικά. Αν όμως πας σε ένα καλό επαγγελματία αστρολόγο ή και ερασιτέχνη που να μην πληρώσεις κιόλας θα διαπιστώσεις ότι "οι γενικεύσεις" γίνονται αρκετά προσωπικές

    Επιστημονικά είναι γνωστό ότι η αστρολογία δεν έχει καμία βασιμότητα (λόγω μετατόπισης των ισημεριών, του οφιούχου που είναι ένα πρόσθετο ζώδιο που παραλείπεται στους χάρτες, απλανών που δεν είναι πλανήτες κλπ, κλπ.) και φυσικά αυτό δεν το αμφισβητώ. Ομως λειτουργεί η στατιστική και είναι κάπως όπως στα μαθηματικά όπου ξεκινάς από ένα αξίωμα που το δέχεσαι ως δεδομένο και με βάση αυτό επιχειρείς να αποδείξεις κάποιους περαιτέρω συλλογισμούς. Στην αστρολογία έχουν κάνει τη «σύμβαση –αξίωμα» ότι υπάρχουν 12 ζώδια, 10 πλανήτες και καταστρώνουν ένα χάρτη κι από εκεί και μετά παρατηρούν ότι στατιστικά επαληθεύονται πάρα πολλά πράγματα. Π.χ. η αφροδίτη αστρολογικά στον 7ο οίκο (ο χάρτης χωρίζεται σε 12 τομείς-οίκους) ενός ωροσκοπίου έχει γίνει αποδεκτή η «σύμβαση – αξίωμα» ότι σημαίνει γάμο σε πολύ νεαρή ηλικία. Αν το ψάξεις στατιστικά θα δεις αυτό πράγματι να συμβαίνει είτε κάποιος πιστεύει στην αστρολογία είτε όχι. Πολύ περισσότερο μάλιστα συμβαίνει όταν δεν πιστεύει στην αστρολογία. Το γιατί δεν είναι του παρόντος…

    Atheofobos μου επιτρέπεις να δημοσιεύσω αυτό το αρθράκι σου σε ένα blog που ξεκινάω τώρα (http://mediumceli.wordpress.com/) και να βάλω link στη σελίδα σου; Στόχος μου είναι να απομυθοποιήσω την αστρολογία και να την δει ο κόσμος στις σωστές της διαστάσεις. Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρω, αλλά θα προσπαθήσω. Και μην ξεχνάτε όλοι σας ότι όλες οι επιστήμες ξεκίνησαν από την αναγκαιότητα του ανθρώπου να προβλέπει ώστε να προνοεί και να προγραμματίζει τη ζωή του. Αυτό το ρόλο είχε η αστρολογία όταν ξεκίνησε και μετέπειτα εξελίχθηκε σε αστρονομία, όπως αντίστοιχα η Αλχημεία εξελίχθηκε σε χημεία. Θα μου πείτε η Αλχημεία όμως δεν συνεχίζει να υπάρχει σήμερα, επομένως γιατί να υπάρχει η αστρολογία εφόσον έχουμε την επιστήμη της αστρονομίας και επιπλέον της αστροφυσικής; Αυτό νομίζω ξεκινάει από την ανάγκη του ανθρώπου να θέλει να ελέγχει τα πράγματα. Αν πάει σε ένα αστρολόγο με αυτή τη λογική τότε καλύτερα να μην πάει, αλλά να κοιτάξει να χαλαρώσει και να αφήσει και τίποτα στην τύχη στη ζωή του. Αν όμως ξεκινάει να πάει βλέποντας την αστρολογία σαν ένα ακόμα εργαλείο για την αυτογνωσία του και τον προγραμματισμό –αλλά όχι έλεγχο- της ζωής του τότε αξίζει τον κόπο. Αυτά από μένα και συγχωρέστε με για το μακρινάρι, αλλά με κεντρίσατε και με κάθε ειλικρίνεια σας λέω ότι ήθελα να «διαφημίσω» και το blog μου, αν και είναι ακόμα στα σπάργανα και σκοπεύω να το πηγαίνω πολύ αργά διότι δεν έχω πολύ ελεύθερο χρόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. coolplatanos-
    Καλώς ήρθες στο μπλόγκ μου.
    Δεν έχω πρόβλημα να δημοσιεύσει κανείς κανένα πόστ μου φτάνει να αναφέρει την πηγή.
    Το συγκεκριμένο όμως ποστ δεν μπορείς να το δημοσιεύσεις μέχρι να δημοσιεύσω μεθαύριο το νέο μου ποστ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Παγιατάκη ούμπερ άλλες...

    αν κι εγώ είμαι φαν των ζωδίων του πρόβατου και της Θείας Λώρας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μα οι αστρολογικές προβλέψεις είναι ένα ατελείωτο "ήξεις - αφίξεις" πασπαλισμένο με θέσεις των πλανητών.
    (Αθάνατη ΕΛ-λάδα πάλι δίδαξες πολιτισμό).

    Τώρα πως στον Ήφαιστο έβγαζαν ωροσκοπία π, χ. πριν το 1930 που πρωτοπαρατηρήθηκε ο Πλούτωνας είναι απορίας άξιον. Μην πάμε σε Ουρανό και Ποσειδώνα που ανακαλύφθηκαν μετά το 1781 και 1846 αντίστοιχα. Πώς βγάζανε ωροσκόπια πριν το 1781 χωρίς 3 πλανήτες στις προβλέψεις;

    Άλλωστε προβλέψεις του στυλ " Εάν δεν ταξιδέψετε με αερόστατο δεν υπάρχει περίπτωση να πάθετε αεροστατικό(sic) ατύχημα, ένεκα ότι ο Κρόνος βρίσκεται στον Οφιούχο" (Καρφί ε;) μπορούν να είναι επαληθεύσιμες για τον οποιοδήποτε.

    Ένας καλός χειριστής του λόγου και μάστορας των νεφελωδών δηλώσεων μπορεί να έχει καλά ποσοστά επιτυχίας πάνω από 40%.

    Η αστρολογία είναι καλή μόνο για να ρίξεις καμία γκόμενα που πιστεύει σε τέτοια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @coolpatanos, δεν κατανοώ πώς μπορεί μία αστρολογία με νόμους 5.000 ετών να αποδίδει αποτελέσματα όταν έχουν αλλάξει οι σημερινοί. Η ενέργεια ξεκινά από αλλού και καταλήγει αλλού (μαθηματική συνέχεια, σχετικότητα), και άρα δε συναντά ποτέ το αντικείμενο-άνθρωπο. Άσε που πέραν του Οφιούχου υπάρχει και άλλος πλανήτης μετά τον Ουρανό και τον Πλούτωνα (ο Χ) που δεν φαίνεται με τηλεσκόπιο ακόμη, αλλά είναι γνωστός από μαθηματικούς υπολογισμούς.

    @αθεόφοβε, εννοείται ότι σε πείραζα το πρωί. Ελπίζω να μη πάρεις καμιά μαγκούρα και μ' αρχίσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ο μόνος λόγος που δεν κοροϊδεύων την αστρολογία είναι ότι δεν πιστεύω πως μπορείς να απορρίπτεις κάτι που δεν μπορείς να αποδείξεις πως είναι λάθος.
    Επειδή, όμως, πιστεύω πως δεν μπορείς να υιοθετείς και να ασπάζεσαι κάτι που δεν μπορείς να αποδείξεις πως είναι σωστό, δε λαμβάνω υπόψη μου τις αστρολογικές προβλέψεις και δεν τις λογαριάζω ως προς κάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Εμένα ό,τι & να μου πείτε περί αστρομ@λ@κία$ δεν πρόκειται να με πείσετε!!! Οκ, μπορώ να δεχθώ πως μπορεί να υπάρξουν συμπτώσεις αλλά μέχρι εκεί! Για μένα είναι μόνο συμπτώσεις & τίποτε παραπάνω! Μα βρε παιδιά, αν ήξεραν όλοι αυτοί οι κομπογιαννίτες που αρέσκονται να αποκαλούνται & επιστήμονες(!) να προβλέπουν τα επερχόμενα, τη δική τους κατάντια δε θα την προέβλεπαν; Κανένα λαχείο δε θα κέρδιζαν;! Ξέρετε εσείς κανέναν από αυτούς που να είναι πετυχημένος στην προσωπική του ζωή;! Ιδού & ένα συμβάν που έζησα κάποτε & από τότε το θυμάμαι μόνο για να το λέω & να γελάω με την παρέα μου:
    Πριν μερικά χρόνια είχε έρθει στο νησί μας για μια εβδομάδα ένας πασίγνωστος & "καταξιωμένος" στην Ελλάδα αλλά & στο εξωτερικό έλληνας αστρολόγος... (ο οποίος σημειωτέον έχει κάνει & περιουσία από τα κορόϊδα!). Φίλη μου λοιπόν τρελή & παλαβή με τα άστρα & τα ζώδια, τρέχει & σκοτώνεται να κλείσει rendez-vous! Πληρώνει δε & όσο-όσο (η ηλίθια) για να της κάνουν τη χάρη (!) γιατί το καρνέ του κυρίου ήταν λέει πλήρες 2 μήνες πριν...
    Τέλος πάντων, πάει η καλή σου περιχαρής (με πίεζε μάλιστα κι εμένα την "άπιστη" να πάω μαζί της, αλλά δεν υπέκυψα) & μεταξύ άλλων (τίποτα εκ των οποίων δεν πραγματοποιήθηκε) της λέει ο τύπος πως στις "τάδε" του επόμενου μήνα, σε μεγάλο κοσμικό γεγονός, θα συναντούσε τον άντρα της ζωής της & θα περνούσε την πιό ερωτική βραδυά της ζωής της...! Περιμένει λοιπόν & η καημένη μέσα στην αγωνία την "τάδε" του μήνα που θα άλλαζε τη ζωή της (έκανε μάλιστα & αυστηρή δίαιτα, για να τη γνωρίσει ο "άντρας της ζωής της" στυλάκι!), αλλά το μόνο που της συνέβη τελικά ήταν να μπει στο νοσοκομείο (αυτό ήταν το "μεγάλο κοσμικό γεγονός") από υπερβολική εξάντληση του οργανισμού από τη δίαιτα!!! Και όχι, ο άντρας της ζωής της δεν ήταν κανένας γιατρός ή νοσοκόμος (ακόμα τον ψάχνει, αυτή τη φορά ευτυχώς όχι στους αστρολόγους & στα μέντιουμ)!
    ........... Συμπέρασμα; Οκ, ξέρω, πως η φίλη μου ήταν αφελής μέχρι βλακείας, αλλά & ο διεθνούς φήμης επιστήμων-αστρολόγος ήταν τσαρλατάνος! Σαν όλους τους υπόλοιπους της συνομωταξίας θα πώ εγώ!
    Φιλάκια & συγνώμη για το κείμενο-μακρυνάρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @coolplanatos: dikeo exeis mu diefige auth h poly symantikh leptomeria. Xthes htan h proth mera sth malesia meta to makrino taksidi ke ta antanaklastika mu eixan to mavro tus to xali. Epi tis usias den exo allaksei gnomh. Tha hthela na do th dimosieush omos gia na vgalo akrh (e.g. pia h fysh ton provlepseon ke poso sinkekrimenes htan). Na eise kala!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αθεόφοβε, καλώς σας βρήκα! Ηδη σου είπα πως θα βάλω την πηγή και μάλιστα ρητά και θα βάλω και link προς τη σελίδα σου για να δει κάποιος το πρωτότυπο άρθρο διότι εγώ θα πάρω στοιχεία από αυτό και θα κάνω τα δικά μου σχόλια δεν θα το βάλω ατόφιο. Δεν βιάζομαι να το βάλω, διότι δεν ξέρω αν είδες, έχω κι άλλες σελίδες και αρκετή δουλίτσα… Θα με ενδιέφερε αν ο φίλος σου ξέρει κάποιο σχετικό site όπου να ανακοινώνεται υλικό από αυτή την έρευνα.
    pølsemannen: Πώς βγάζανε ωροσκόπια πριν το 1781 χωρίς 3 πλανήτες στις προβλέψεις;
    Με τον ίδιο τρόπο που ζούσανε έως τότε πιστεύοντας στο γεωκεντρικό σύστημα κι όχι στο ηλιοκεντρικό…, άσχετα αν στην Ελλάδα ο Αρίσταρχος το είχε ανακαλύψει πολύ πριν τον Κοπέρνικο και στο Μεσαίωνα το αγνοούσαν...
    «δείμος του πολίτη»: Σε παραπέμπω σε κείμενο μου σχετικά με τις επιστήμες και πως εδραιώθηκαν με αντικείμενο τους Χιούμ και Λοκ (σκεπτικισμός, εμπειρισμός) στη σελίδα http://dimosiaglossa.blogspot.com/ που θα ανεβάσω επειδή με κέντρισες… Εκεί θα πάρεις μία γεύση για το πώς ξεκίνησαν οι επιστήμες και πόσο σχετική είναι η γνώση μας για όλα… Οσο για το ότι «η ενέργεια δε συναντά το αντικείμενο άνθρωπο» σε ρωτώ: Αν η ενέργεια συναντά το αντικείμενο γη και προκαλεί αλλαγές θα επηρεάσει τον άνθρωπο; Υπόψη ότι όλοι οι πλανήτες δεν έχουν ερμηνεία σε προσωπικό επίπεδο.
    Επιπλέον για να καταλάβεις πως μπορεί κάποια πράγματα να ισχύουν μέσα σε ένα κλειστό σύστημα γνώσης παρά το ότι έχουν αλλάξει δεδομένα και πως δεν γίνεται «να μεταφραστούν» για ένα άλλο σύστημα γνώσης ίσως πρέπει να μελετήσεις τον Kuhn που έχει ασχοληθεί με τον τρόπο που λειτουργούν τα επιστημονικά Paradigm όπως αποκαλεί τις, κατά κάποιο τρόπο, «υποθέσεις εργασίας» με τις οποίες ασχολείται κάθε φορά μία επιστημονική κοινότητα. Η αστρολογία σε αυτό το πλαίσιο είναι ένα διαφορετικό «επιστημονικό» Paradigm που επιβιώνει παράλληλα με το επίσημο και δεν τηρεί τις προδιαγραφές που αυτό θέτει. Υπό αυτή την έννοια δεν είναι επιστήμη για τα σημερινά δεδομένα. Όμως αν τα πω όλα εδώ τι θα πω βρε παιδιά στο νέο μου blog; Χώρια που τρώω και το χώρο του αθεόφοβου…
    ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ: Μα βρε παιδιά, αν ήξεραν όλοι αυτοί οι κομπογιαννίτες που αρέσκονται να αποκαλούνται & επιστήμονες (!) να προβλέπουν τα επερχόμενα, τη δική τους κατάντια δε θα την προέβλεπαν; Κανένα λαχείο δε θα κέρδιζαν;!
    Μόνοι σου είπες ότι ο τύπος «έχει κάνει περιουσία από τα κορόϊδα». Του χρειάζεται κι άλλο λαχείο; Οσο η φίλη σου και εσύ θα περιμένετε η αστρολογία να σας προβλέψει πότε και πώς θα κερδίσετε λαχείο και πότε και πώς θα γνωρίσετε τον άντρα της ζωής σας αυτό θα πουλάνε οι αστρολόγοι… Και το ίδιο ισχύει για όλους τους τομείς της ζωής. Οι περισσότεροι π.χ. πιστεύουν ότι οι γιατροί γνωρίζουν τα πάντα και δεν κατανοούν ότι η ανθρώπινη γνώση είναι πεπερασμένη και διαρκώς αλλάζει και ότι παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες για μία θεραπεία. Ετσι αν τύχει και πάνε καλά θεωρούν το γιατρό θεό, αν κάτι πάει στραβά τον λένε τσαρλατάνο.
    Παιδάκια, σόρι για το παιδάκια αλλά μάλλον είμαι γηραιότερη όλων σας, έχετε υπόψη πως για τίποτα δεν μπορείς να έχεις σωστή εικόνα αν 1ον δεν γνωρίζεις πολύ καλά τον εαυτό σου και 2ον δεν γνωρίζεις τον τρόπο εξέλιξης της ανθρώπινης γνώσης.
    Αν έχεις δυσκολία να βρεις ένα σύντροφο ζωής και πας σε αστρολόγο καλά θα είναι 1ον να ψάξεις πάρα πολύ σε ποιον θα πας και να εξετάσεις πρώτα και κύρια τι περιμένεις εσύ από αυτόν, γιατί ο καθένας μας ό,τι ζητάει παίρνει…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Δεν φταίει η αστρολογία που οι άνθρωποι θέλουν να μάθουν ευτελή πράγματα για την ζωή τους.
    Η ζήτηση δημιουργεί προσφορά για αυτό και όλοι αυτοί οι διάσημοι-τσαρλατάνοι αστρολόγοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Jason, η ευθύνη της απόδειξης βαραίνει αποκλειστικά αυτόν που κάνει τον "θετικό" ισχυρισμό -- εν προκειμένω, ότι η αστρολογία "λειτουργεί".

    Μπορεί κανείς να αποδείξει ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή μια πράσινη τσαγιέρα σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο;

    Όχι.

    Επομένως, η ευθύνη της απόδειξης βαραίνει εμένα, που κάνω τον "θετικό" ισχυρισμό -- ότι υπάρχει, δηλαδή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Να διαβάσεις οπωσδήποτε, το "Γινετε σοφοί γίνετε Μάγοι" του Χάρπακ. Προφανώς και η αστρολογία και τα ζωδια είναι τρίχες, αλλά τρίχες από το δικο μου το κεφάλι, όχι απο καραφλούς!
    Σύ είπας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Να διαβάσεις οπωσδήποτε, το "Γινετε σοφοί γίνετε Μάγοι" του Χάρπακ. Προφανώς και η αστρολογία και τα ζωδια είναι τρίχες, αλλά τρίχες από το δικο μου το κεφάλι, όχι απο καραφλούς!
    Σύ είπας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Παραπομπη στην σελίδα του συγκεκριμένου Πανεπιστημίου και στην έρευνά του υπάρχει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. σημασία έχει αν οι αστρολογικές προβλέψεις είναι αληθείς κι έγκυρες ή μήπως κατά πόσο ο κάθε ένας από εμάς επηρρεάζεται από αυτές; Αν εμένα όλα αυτά δε μου λένε τίποτα και συνεχίζω την ζωή μου βασιζόμενη στις δικές μου δυνάμεις ή αν βασίζω όλες μου τις ελπίδες για το μέλλον στον προσωπικό μου αστρολόγο;

    Πάντως, η αλήθεια να λέγεται, τεκμηριωμένη και αντικειμενικότατη, η αστρολογία υπήρξε η αιτία της εξέλιξης της αστρονομίας. Οι αρχαίοι αστρονόμοι μελετούσαν τις θέσεις των πλανητών και των άστρων και διατύπωσαν εξαιρετικές μελέτες γιατί με βάση αυτές τις μελέτες πίστευαν πως θα προέβλεπαν το μέλλον !! (η φιλολογική παρέμβαση της ημέρας)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Για να καταλάβω εννοείς ότι η αστρολογία είναι μία υλιστική θεωρία, η οποία απέχοντας από ιδεαλιστικές πατάτες εκφράζει την εκτίμηση ότι η ύλη μας επηρεάζει όπως ο ήλιος τη φωτοσύνθεση κλπ; Αυτό πρεσβεύεις; Ή ότι η μοίρα μας καθορίζεται από μία ύλη; Στην τελευταία περίπτωση, όσο κι αν ακούγεται υλιστική, θα παραπέμψω σε κάτι δεκάδες κοινωνιολόγους και φιλοσόφους που εκτιμούν ότι η μοίρα μας είναι μία ιδέα -χαμένη κάπου στο φόβο του αγνώστου και τη μοναχικότητα του ατομικισμού. Αλλά για΄τι τότε οι αστρονόμοι αντιδρούν στην αστρολογία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Επειδή η έρευνα είναι φανταστική πρέπει να διαβάσετε το επόμενο ποστ που εξηγούνται όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Δηλαδή ήταν τεστ για να δεις πόσοι θα τσιμπήσουν; Εξυπνο, αν "έπιασα" σωστά... Ετσι αύριο θα ξανάρθω... Πάντως έκανα μία έρευνα στο google να δω το όνομα του αμερικανού και... ινδού καθηγητή και δεν βρήκα τίποτα κι αυτό με υποψίασε... Για να δούμε τι έκπληξη μας επιφυλάσσεις λοιπόν... Αναμένουμε στο ακουστικό μας. Εμένα πάντως καλό μου έκανες. "Διαφήμισα" τις σελίδες μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Πάντως ευχαριστώ τη Deppy για το http://uranialab.net-home.gr/. Το βρήμα ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Το θέμα είναι βρε "αθεόφοβε" ότι σύστησα το αρθράκι σου και σε άλλο blog. Αλλά αθεόφοβος είσαι θάπρεπε να το περιμένω!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Σας συνιστώ να δείτε το http://uranialab.net-home.gr/ γιατί έχει πολύ πλάκα.
    Αυτός με ξεπέρασε!
    Με την διαφορά από ότι φαίνεται ότι οι έρευνες του δεν έγιναν με ένα στοιχειωδώς έγκυρο ιατρικό λεξικό και υπάρχουν αριστουργηματικές μεταφράσεις ιατρικών όρων!
    Δυστυχώς δεν μας περιγράφει και σε πιο δόντι αντιστοιχεί κάθε ζώδιο !
    Και με πονάει ο κυνόδους, ποίο ζώδιο να φταίει άραγε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Coolplatanos καλή μου, είναι άξιο θαυμασμού πάντως, το πόσο καλά είσαι σε θέση να καταλαβαίνεις αυτά που διαβάζεις...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ηλιαχτίδα στο γραπτό λόγο όπου απουσιάζει η εξωλεκτική επικοινωνία εκφράσεων σώματος και προσώπου δεν είναι εύκολο να κατανοηθεί το ύφος των λεγομένων. Υποθέτω πως σε ενόχλησε η πρόταση: "Οσο η φίλη σου και εσύ θα περιμένετε η αστρολογία να σας προβλέψει πότε και πώς θα κερδίσετε λαχείο και πότε και πώς θα γνωρίσετε τον άντρα της ζωής σας αυτό θα πουλάνε οι αστρολόγοι…" Ωστόσο όταν θέτεις το ερώτημα "κανένα λαχείο δεν θα κέρδιζαν;" μου δίνεις το δικαίωμα να σκεφτώ πως η αστρολογία θα είχε για σένα εγκυρότητα αν προέβλεπε ποιος αριθμός θα κληρωθεί στο λαχείο και πότε θα βρούμε τον άντρα της ζωής μας (με αφορμή την αναφορά στη φίλη σου). Αυτά τα δύο αναφέρεις ως αποδεικτικά της μη εγκυρότητας της αστρολογίας. Κατάλαβα λάθος; Αν ναι, συγγνώμη και πιθανόν μιλάμε αρκετά "διαφορετική γλώσσα" στον τρόπο σκέψης. Στην επιχειρηματολογία σου πάντως νομίζω βασίστηκα για να βγάλω τα συμπεράσματα. Μπορεί να μην πήγες εσύ σε αστρολόγο, αλλά με όσα υποστήριξες μου δίνεις το δικαίωμα να σκεφτώ ότι θα πήγαινες σε αστρολόγο αν είχες αποδείξεις ότι κάποιος μπορεί να προβλέψει τους αριθμούς του λαχείου ή να σου πει πότε θα γνωρίσεις τον κατάλληλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Καλή μου Coolplatanos, σε συγχωρώ! Άν & από τα υπόλοιπα λεγόμενά μου θα μπορούσες ασφαλέστερα να συμπεράνεις την ειρωνεία μου (όταν αναφερόμουν στον αριθμό του λαχείου) παρά αυτά που βιάστηκες να πεις! Εν πάσει περιπτώσει, εγώ ξέρω πολύ καλά πόσο σταθερή & ξεκάθαρη είμαι στις απόψεις μου, οπότε δεν με απασχολεί πλέον το θέμα! Τα φιλιά μου!

    YΣ: Αθεόφοβε φίλε μου, με συγχωρείς για την κατάχρηση του χώρου σου, είναι που δε συνηθίζω να αφήνω παρεξηγήσεις να αιωρούνται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή