Δευτέρα 18 Ιουνίου 2007

ΕΝΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΥ ΜΠΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ



Εάν υπάρχει ένας άνθρωπος που χρησιμοποίησε ένα πρωτόγνωρο μέχρι τότε χιούμορ στον Ελληνικό κινηματογράφο πιστεύω ότι είναι ο Θανάσης Βέγγος.
Θυμηθείτε την ατάκα του στον πράκτορα 000 που διδάσκει τους μαθητές τους λέγοντας:

Τι σφάλμα έκανε ο συνάδελφος Τζέιμς;
Η την σουρεαλιστική αρχή στο ο Θανάσης ,η Ιουλιέττα και τα λουκάνικα που όταν ο χασάπαρος πατέρας της κόβει στα δύο μια μοσχαροκεφαλή και ακούγεται η φωνή του Βέγγου να λέει:

Μάναααα γιατί με γέννησες!
Η την εξίσου καταπληκτική σκηνή που ενώ τρέχει επάνω σε βέσπα ρωτάει εναγωνίως όποιον προσπερνάει :
Μήπως ξέρεις από βέσπα ;
Ο τύπος δε του πάντοτε σε τρεχάλα αγωνιζόμενου, όλα να τα φτάσει και όλους να τους βολέψει, Νεοέλληνα αγαπήθηκε από πολύ κόσμο γιατί πάρα πολλοί αναγνώριζαν σε αυτόν τον εαυτό τους.
Θα μου πείτε τώρα πως σου ήρθε να γράψεις για τον Βέγγο που δεν είναι αυτήν την στιγμή στο προσκήνιο.
Σε μία πρόσφατη κουβέντα που είχα με κάτι φίλους τους έλεγα για τις δύο φορές που τον συνάντησα από κοντά και πόσο η επαφή μαζί του σου επιβεβαιώνει ότι αυτό που βλέπεις στην οθόνη είναι ο ίδιος ο εαυτός του.
Την πρώτη φορά καθόταν δίπλα μου σε κάποιο αεροδρόμιο, είχε και συνάχι, πιάσαμε κουβέντα και η αμεσότητα της επαφής μαζί του ήταν σαν να τον ήξερες χρόνια.
Το ίδιο μου έλεγαν και οι φίλοι που πήγαιναν σε ένα νοσοκομείο και βρέθηκαν μαζί του στο ίδιο ταξί. Τους έλεγε στην διαδρομή αστεία μέχρι την στιγμή που τους ρώτησε που πηγαίνουν και του είπαν ότι πηγαίνουν στο νοσοκομείο στον άρρωστο αδελφό τους.

Αμέσως τους ζήτησε συγνώμη στεναχωρημένος για τα αστεία που έλεγε ενώ αυτοί είχαν τον πόνο τους .
Αλλά η δεύτερη φορά που τον συνάντησα μου έχει μείνει χαραγμένη στην μνήμη γιατί εκεί είδα πως ένας καλλιτέχνης μπορεί να έχει κατακτήσει την καρδιά των απλών ανθρώπων.
Πηγαίνοντας να πάρω το αυτοκίνητο από ένα πάρκινγκ των Αμπελοκήπων ο Βέγγος βρισκόταν και αυτός μπροστά μου και ρώταγε τον νεαρό της εισόδου τι χρωστάει.
Και εκεί άκουσα την μεγαλύτερη και καλύτερη αναγνώριση που μπορεί να έχει ένας ηθοποιός στην ζωή του .

Η απάντηση ήταν:
Από σένα θα πάρω λεφτά ;
Αυτό το παιδί ,που δεν είχε γεννηθεί όταν ο Βέγγος γύριζε τις ταινίες του, με αυτές τις 5 λέξεις έγινε ο εκφραστής όλου αυτού του κόσμου που τον έχει βάλει στη καρδιά του και τον θεωρεί δικό του.
Δεν πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει καλύτερη κριτική για ένα ηθοποιό.
Και ο Βέγγος την αξίζει.
Τον ευχαρίστησε ,του άφησε 10 Ευρώ και έφυγε σεμνός και βιαστικός όπως πάντα.

12 σχόλια:

  1. O Veggos einai apo tus anthropus pu, sth dikh mu thn antilipsh, katarriptun ekeino to analgito to "oudis anantikatastatos". Zoh na xei o anthropos alla, leme tora, poios tha mporuse na ton antikatastisei?

    Kalhmera :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μιλάμε για ένα λαϊκό ηθοποιό (αυτός ακι ο Φωτόπουλος) που πάντα εξέφραζε τις ανάγκες του λαού, τον προβληματισμό του και τις δυσκολίες του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει Έλληνας που να μην συμφωνεί με όσα γράφεις για το Βέγγο.Αγαπήθηκε όσο λίγοι καλλιτέχνες και σίγουρα το αξίζει. Όσο για το περιστατικό στο τέλος με τα χρήματα, δείχνει για μία ακόμα φορά ότι οι πραγματικά σπουδαίοι άνθρωποι σεμνοί. Αυτά να τα βλέπουνε κάποιοι πιτσιρικάδες ή πιτσιρίκες,που άμα τη εμφανίσει τους στο γυαλί (για λίγα δευτερόλεπτα... ως κομπάρσοι)αποκτούν τουπέ και νομίζουν ότι πιάσαν τον παπά απ'αρχί..α!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. τον θυμάμαι πάντα σε μια φοβερή στιγμή, το 1995 με την Ειρήνη του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Μιχαηλίδη, σε μια κατάμεστη Επίδαυρο: στο τέλος της παράστασης όλος ο κόσμος όρθιος να χειροκροτάει και να φωνάζει "Βέγγος, Βέγγος".
    Θα θυμάμαι πάντα την συγκίνησή του εκείνο το βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ειναι πραγματικα συγκινητικος και βαθια ανθρωπινος ο Βεγγος,επειδη καταφερε να μην ξεχασει ποτε απο που ξεκινησε...συνεχισε ετσι να εκφραζει τον παντα ταλαιπωρουμενο φιλοτιμο Ελληνα.

    Την καλωσυνη του τη βλεπεις στα ματακια του!θυμαμαι τη σταναχωρια που ειχα παρει οταν ειχε εκεινο το ατυχημα με το τραινο.Ελπιζω να τον θυμηθηκες απλως απ τη σεμνοτητα του κι οχι γιατι εχει κανενα μειζον προβλημα υγειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. mhxeirotera-
    Πράγματι δεν μπορώ να φανταστώ ποιός μπορεί να τον αντικαταστήσει.

    δείμος-
    Και ο Ξανθόπουλος εξέφραζε τους πόθους ενός μέρους του λαϊκώτερου κόσμου αλλά ο Βέγγος κατάφερε να είναι αγαπητός από όλες τις κοινωνικές τάξεις.

    σεμέλη-
    Και όχι μόνο αυτό,από ότι ξέρω δεν δεχόταν να τον αντικαταστήσει κανείς σε σκηνές που ήταν μερικές φορές και λίγο επικίνδυνες.

    zelig-
    Επιβεβαιώνει αυτό ακριβώς που γράφω στον Δείμο.

    squarelogic-
    Τον θυμήθηκα από την κουβέντα που αναφέρω και όχι γιατί ξέρω να έχει τίποτα ο άνθρωπος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό που εντυπωσιάζει στον Βέγγο είναι το ήθος του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μη κάνεις ανίερες συγκρίσεις. Ο ένας ήταν λαϊκός ηθοποιός και ο άλλος το έπαιζε λαϊκή ψυχή. Η διαφορά είναι στο ρήμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλέ μου άνθρωπε!

    Απαράδεκτον δια πράκτορες να του ζητήσεις χρήματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. alitovios-
    Ήθος και συνέπεια που κράτησε σε όλη του την ζωή.

    δείμος-
    Έχεις δίκιο στην παρατήρηση σου.

    yellow kid-
    Ακόμη και όταν δεν έισαι πράκτορ αλλά εισπράκτορ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο Βέγγος είναι ο μοναδικός καλλιτέχνης εν ζωή (ίσως υπάρχει κι άλλος ένας) που αν τον συναντούσα θα του φιλούσα το χέρι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή