ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΟΥΝ
.
Επειδή μου τέθηκε ήδη το ερώτημα για ποια είναι η γενικότερη κατάσταση σε αυτές τις χώρες θα σας παραθέσω απλά μερικά συγκριτικά στοιχεία από την στατιστική του ΟΗΕ σχετικά με την θέση τους στην διεθνή ανάπτυξη.
Σε 177 χώρες που υπάρχουν στοιχεία με πρώτη στην κατάταξη την Ισλανδία και τελευταία την Σιέρρα Λεόνε, η Ελλάδα είναι 24,η Κύπρος 28, το Βιετνάμ είναι 105,το Λάος 130 και ή Καμπότζη 131.
Ο μέσος όρος ζωής με πρώτη την Ιαπωνία στα 82,3 χρόνια και την Ζάμπια τελευταία με 40,5, είναι στην Κύπρο 79 χρόνια (19η),στην Ελλάδα 78,9 χρόνια(22η) ,στο Βιετνάμ 73,7,στο Λάος 63,2 και στην Καμπότζη 58.
Τέλος το κατά κεφαλήν εισόδημα με πρώτο το Λουξεμβούργο με 60.228 δολάρια και τελευταίο το Μαλάουι με 667, είναι στην Ελλάδα 23.381,στην Κύπρο 22.699,στο Βιετνάμ 3.071,στην Καμπότζη 2.727 και στο Λάος 2.039. Η πορεία του ταξιδιού από Μπαγκόγκ σε Βιενσάν και επιστροφή για Αθήνα μέσω Μπαγκογκ από Πνομ Πενχ
Πριν να σας δώσω τις εντυπώσεις μου από την πρώτη χώρα που επισκεφτήκαμε, δηλαδή το Λάος μπορείτε να δείτε την πορεία του ταξιδιού στον χάρτη, όπως και πως συνορεύουν οι 3 αυτές χώρες μεταξύ τους.
Φτάνοντας στην Μπαγκόγκ η επόμενη πτήση ήταν για την
Βιενσιάν (Vientiane) την πρωτεύουσα του Λάος που ζεί το 10% περίπου του πληθυσμού της χώρας που ανέρχεται περίπου στα 6.000.000 κατοίκους.
.......................Παλιό παραδοσιακό σπίτι στην Βιενσιάν.
Το Λάος είναι από τις χώρες που δεν έχουν πρόσβαση σε θάλασσα και έχει και την ατυχία να περιστοιχίζεται από 5 άλλα κράτη που του είχαν κάνει την ζωή δύσκολη στο παρελθόν .Δεν του έφταναν δε οι γείτονες ήρθαν και οι αποικιοκράτες Γάλλοι το 1893 και τελικά μόλις το 1954 οι χώρες της Ινδοκίνας τους ξεφορτώθηκαν και απέκτησαν την ανεξαρτησία τους με την Διεθνή Διάσκεψη στην Γενεύη .
Όμως με τον πόλεμο του Βιετνάμ παρά το ότι ήσαν ουδέτεροι, οι Βιετκόγκ είχαν αναπτύξει ένα μονοπάτι μέσω του Λάος που το ονόμασαν
Χο Τσι Μινχ, από το όνομα του ηγέτη τους, για να ανεφοδιάζουν τους αντάρτες του Νότιου Βιετνάμ.
Για να καταστρέψουν αυτό το μονοπάτι οι Αμερικανοί έριξαν στο Λάος περισσότερες βόμβες από όσες έριξαν παγκοσμίως στον ΙΙ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Υπολογίζεται ότι έριξαν 2.000.000 τόνους βομβών δηλαδή περίπου ½ τόνο για κάθε κάτοικο! Όλες αυτές στα μουλωχτά γι΄ αυτό και ονομάστηκε
«ο κρυφός πόλεμος» γιατί δεν γραφόταν σχεδόν τίποτα στο διεθνή τύπο.
Τελικά το 1975 μετά την αποχώρηση των Αμερικανών από το Βιετνάμ με μία γιγαντιαία λαϊκή εκδήλωση το Παθετ Λάο, που υποστηριζόταν από τους κομουνιστές, καταλαμβάνει την εξουσία. Τα πρώτα χρόνια ακολουθήθηκε μια σκληρή κομουνιστική πολιτική με κολεκτιβοποίηση και «επανεκπαίδευση» των αντιφρονούντων που απέτυχε πλήρως και οδήγησε πάνω από 400000 άτομα να διαφύγουν στην Ταϊλάνδη.
Φεύγοντας το 1989 η παλιά φρουρά των κομουνιστών ακολούθησε ένα είδος περεστρόικας με άνοιγμα της χώρας στην ελεύθερη οικονομία, την ιδιοκτησία, επιστροφή των φυγάδων και ανάπτυξη του τουρισμού με αποτέλεσμα την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και οικονομική πρόοδο της χώρας.
Το 90% του λαού έχουν για θρησκεία τον Τεραβάντα Βουδισμό(η παραδοσιακή μορφή του Βουδισμού).
Κάθε άνδρας πρέπει να περάσει ως μοναχός 3 μήνες κατά την περίοδο των βροχών σε ένα Wat (βουδιστικό ναό).Βέβαια σήμερα μένουν μόνο 1 έως 2 εβδομάδες.
Κάθε πρωί νωρίς οι μοναχοί περνάνε σε πορεία από την πόλη και οι γυναίκες τους δίνουν τροφές .Έτσι πιστεύουν ότι θα αναγεννηθούν λιγότερες φορές.
Αυτό αποτελεί και τουριστική ατραξιόν αλλά στις 5 ½ το πρωί προτίμησα να μείνω στο κρεβάτι μου. Για την κ.Αθεόφοβου δεν το συζητάω. Ούτε με γερανό δεν την σηκώνεις τέτοια ώρα.
Τα αξιοθέατα της πόλης είναι η Αψίδα του Θριάμβου(Patuxai) ,οι ναοί Βατ Σι Σάκετ(Wat Si Saket) , Βατ Πρα Κέο(Haw Pha Kaew) και το Τατ Λουάγκ(That Luang) η χρυσοποίκιλτη στούπα. Στούπα είναι ένα βουδιστικό μνημείο συνήθως με ιερά λείψανα και αποτελεί αρχιτεκτονικό σύμβολο του θανάτου του Βούδα.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, H Αψίδα του Θριάμβου(Patuxai)
Η
Αψίδα του Θριάμβου ή
Patuxai τελείωσε το 1969 και ονομάζεται και «
όρθιος αεροδιάδρομος» ,γιατί φτιάχτηκε με λεφτά που είχαν δώσει οι Αμερικανοί για αεροδρόμιο αλλά αυτοί έφτιαξαν μνημείο για τους πεσόντες !
Το Βατ Σι Σάκετ(Wat Si Saket) Τάφοι επιφανών ματσωμένων
Το Βατ Σι Σάκετ(Wat Si Saket) Στον τοίχο μέσα στις εγκοπές υπάρχουν οι μινιατούρες του Βούδα.
Το Βατ Σι Σάκετ(Wat Si Saket) Μόλις είδε αυτό το άγαλμα η σύζυγος είπε κακεντρεχώς –Σου μοιάζει!
Λόγω του ευγενικού και λεπτού μου χαρακτήρα δεν έκανα κανένα σχόλιο για την αγωνιώδη προσπάθεια που καταβάλω πολλάκις για να της κλείσω το φερμουάρ της φούστας της.
.
.
Το
Βατ Σι Σάκετ(Wat Si Saket) κτίστηκε το 1818 και είναι και ο παλαιότερος ναός της πόλης που δεν έχει καταστραφεί από την εισβολή των Σιαμέζων το 1828 γιατί είχε φτιαχτεί από ένα δικό τους. Έχει 2000 (κατά τον ξεναγό 10000) μινιατούρες του Βούδα και είναι σήμερα κάτι σαν βουδιστική επισκοπή.
................................. Βατ Πρα Κέο(Haw Pha Kaew)
Απέναντι το
Βατ Πρα Κέο(Haw Pha Kaew) κτίστηκε το 1565 σαν ναός του βασιλιά αλλά το 1779 η πόλη λεηλατήθηκε από τους Σιαμέζους και ο σμαραγδένιος Βούδας που είχε είναι σήμερα στην Μπαγκόκ. Αναστηλώθηκε το 1937-40.
......................................Τατ Λουάγκ(That Luang)
Το πιο σημαντικό μνημείο της χώρας είναι το Τατ Λουάγκ(That Luang) που αποτελεί και το σύμβολο του έθνους, κάτι αντίστοιχο με την δική μας Ακρόπολη .
Στην εσωτερική στούπα είναι λείψανα του Βούδα και δεν επιτρέπεται η είσοδος .
Άρχισε να κατασκευάζεται το 1566 αλλά και αυτό καταστράφηκε από εισβολές από το Σιάμ, την Μπούρμα και την Κίνα τον 18 ο και 19 ο αιώνα. Το αναστήλωσαν οι Γάλλοι το 1935.
VIENTIANE -Αγορά -Ρύζι να χορτάσει το μάτι και το στομάχι!
VIENTIANE -Τα φρούτα μπροστά στο παιδάκι είναι νοστιμότατα !
VIENTIANE Χαρακτηριστικό σπίτι σε χωριό στα περίχωρα
VIENTIANE Από το εσωτερικό του σπιτιού δυό υπέροχες φατσούλες.
..
.
Με μία σύντομη πτήση στην συνέχεια θα βρεθούμε στην Λουάνγκ Πραμπάγκ(Luang Prabang) την παλιά πρωτεύουσα που ήταν από τον 16ο αιώνα η έδρα της μοναρχίας που την ξεφορτώθηκαν το 1975 .
Η πόλη έχει μπει στην λίστα της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO γιατί έχει πολλούς καλοδιατηρημένους ναούς και είναι ιδιαίτερα γραφική.
Λουάνγκ Πραμπάγκ(Luang Prabang) Η Στούπα που την λένε από το σχήμα της καρπούζι !
..................................................Wat Xieng Thong
Wat Xieng Thong -Η πίσω όψη του με το δέντρο της ζωής.
Ο σημαντικότερος είναι ο
Wat Xieng Thong κτισμένος το 1560 πλήρως ανακαινισμένος που ήταν και ο ναός του μονάρχη μέχρι το 1975.Σε ένα άλλο κτίσμα εκεί υπάρχει μέσα και η βασιλική νεκρική άμαξα .Μετά την απαλλαγή από την βασιλεία οι κομμουνιστές μίκρυναν την είσοδο του γιατί πλέον δεν θα ξανάβγαινε αυτή η άμαξα!
.............................................. Η νεκρική άμαξα.
Ο ναός αυτός είναι δίπλα στον ποταμό Μεκόγκ όποτε πήραμε ένα μακρόστενο πλοιάριο και αφού οι περισσότεροι ξύλιασαν από το κρύο και αναγκάστηκαν να βάλουν τα σωσίβια για να ζεσταθούν στο δίωρο περίπου ταξίδι ,πήγαμε στα σπήλαια
Πακ Ου (Pak Ou) τα οποία είναι γεμάτα από Βούδες παντός μεγέθους και θυμίζουν τα δικά μας που έχουν εκκλησίες μέσα.
................................................ Πακ Ου (Pak Ou)
Ο Μεκόγκ και τα πλοιάρια από το σπήλαιο.
Η κ Αθεόφοβου ευτυχώς που είχε κάνει υποτροπή ενός κρυολογήματος με 39ο πυρετό και έμεινε στο ξενοδοχείο. Αν είχε έρθει μαζί σίγουρα θα είχε αποκτήσει μια ξεγυρισμένη πνευμονία. Την αποχαιρέτησα με σπαραγμόν καρδίας λέγοντας της να πάρει καμιά ασπιρίνη για να της πέσει. Που να φανταστώ ότι στο κινητό φαρμακείο που κουβαλάει πάντα μαζί της δεν θα είχε ασπιρίνες! Απεγνωσμένα τηλεφωνήματα στην ρεσεψιόν για μια ασπιρίνη από την ίδια αλλά και από την κόρη μας από την Αθήνα δεν κατάφεραν παρά την χρήση Ελληνοαγγλικογαλλικών να κάνουν κατανοητό τι ζητάει αυτή η τρελλοευρωπαία.
Η θέα της Λουάνγκ Πραμπάγκ από τον λόφο Που Σι (Phu Si)
Το απόγευμα ανεβήκαμε στο λόφο Που Σι (Phu Si) που μοιάζει με τον Λυκαβηττό, γιατί και αυτός έχει ένα ναό στην κορυφή, από όπου βλέπεις την πόλη και τον Μεκόγκ πιάτο στα πόδια σου. Η άνοδος απέδειξε ότι ο Αθεόφοβος δεν έχει ανάγκη από τεστ κοπώσεως.
Wat Mai Suwannaphumaham Ο γλωσσοδέτης αυτός είναι στο πλάι του ανακτόρου και ήταν κάποτε η κατοικία του πατριάρχη του βουδισμού στο Λάος.(Ακόμα και εδώ εξουσία και θρησκεία ήσαν αγκαλιά!)
Wat Saen ,
ναός με σαφή επιρροή από την Ταϊλάνδη
Το επόμενο πρωί μετά από μια επίσκεψη στο Εθνικό μουσείο που είναι το πρώην ανάκτορο έγινε μια μικρή εκδρομή στους καταρράκτες Kuang Si,30 χιλιόμετρα περίπου μακριά από την πόλη, που βρίσκονται σε ένα πανέμορφο εθνικό πάρκο με μία φύση που μου έφερε στην μνήμη την μαγευτική εικόνα από τις πηγές του Αχέροντα.
Η κ.Αθεόφοβου παρέμεινε στο πούλμαν αλλά όταν επιστρέψαμε διαπίστωσα ότι έχει πλέον αρχίσει να αναρρώνει γιατί μόλις με είδε μου είπε μονολεκτικά την καθοριστική φράση :πεινάω!
........................................ Καταρράκτες Kuang Si
Εδώ μας τελείωσε το Λάος γιατί με το αεροπλάνο το απόγευμα βρεθήκαμε πλέον στο Ανόι.
ΠΡΟΣΘΗΚΗ 5-7-12
Μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες δημοσίευσε το ΒΗΜΑ -Ταξίδια εδώ
ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ
ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ
Αν κρίνω από τα στατιστικά της πείνας της αρχής της ανάρτησης και τους εκατοντάδες Βούδες της συνέχειας, επιβεβαιώνεται το ότι όσο περισσότερο εξαθλιώνεται ένας λαός, τόσο περισσότερο βυθίζεται και στη θεοκρατία. (Και η Ελλάδα δε συνιστά εξαίρεση.) Φαίνεται πως όσο παχαίνουν τα αγάλματα του Βούδα, τόσο αδυνατίζουν οι άνθρωποι. Πάντως πολύ χαριτωμένα τα εμβόλιμα περί της κας Αθεόφοβου και των περιπετειών σας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑς αρχίσω από τα ευχάριστα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχο ποστ Αθεόφοβε με εξίσου καταπληκτικές φωτογραφίες.
Ταξίδι από τα λίγα φίλε μου.
:-)
Τα δυσάρεστα, δεν τα λένε μόνο οι αριθμοί αλλά τα είδες, τα βλέπουν, όσοι επισκέπτονται αυτές τις χώρες.
Εύχομαι στο μέλλον οι συνθήκες ζωής τους να καλυτερεύσουν.
Αθεόφοβε πολύ όμορφο πόστ και φωτογραφίες. Ειλικρινά σε ζηλεύω! Γενικά απ' ότι καταλαβαίνω, η κοινωνία τους έχει μια μεγάλη συνοχή, θρησκευτικότητα, απλότητα και την ευγένεια που συναντά κανείς στους Ασιάτες. Και να φανταστεί κανείς, πως ενώ οι άθρωποι αυτοί απλά επιθυμούσαν την ανεξαρτησία τους, κάποια άλλα "φωτεινά" μυαλά στη Δύση, χτίζανε δόγματα πάνω στις ζωές τους, με φοβερές συνέπειες. Και το σημαντικότερο, παρόλες τις καταστροφές που υπέστησαν, δεν τρέφουν μίσος κατά των Δυτικών. Φανταστείτε τους Ευρωπαίους στη θέση τους!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραίο πόστ. Αναμένω συνέχεια.
Έλεγα να πάω προς Γουατεμάλα,Ονδούρα, Τσιάπας, αλλά μούβαλες το δίλημμα τώρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήδ
"Διαγώνια" τό διάβασα, αλλά μού άρεσε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚυρίως ο τρόπος γραφής σου.
Δεν δοκιμάζεις να βγάλεις τίποτε ταξειδιωτικές εντυπώσεις;;;
Μην μείνουμε στην Μάγια...
gerasimos-
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως εδώ οι Βούδες είναι από το παρελθόν. Σήμερα ΄δεν είδα αρκετούς να προσεύχονται στους ναούς.
vassia-
Αν υπολογίσει πόσα λίγα χρόνια έχουν ζήσει χωρίς πόλεμο θα έλεγα ότι έχουν πετύχει πολλά γιατί έχουν πολλούς νέους ανθρώπους.
Στο Βιετνάμ το 50% του πληθυσμού έιναι κάτω των 20 ετών.
locuspublicus-
Έχουν αποδεχτεί τα καλά του δυτικού τρόπου ζωής χωρίς να χάσουν την εθνική τους ταυτότητα.
demetrat-
Θα σου έλεγα πρίν να αποφασίσεις να διαβάσεις τα ποστ που έχω γράψει για το Μεξικό και την Γουατεμάλα.
-ΜΕΞΙΚΟ- ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΖΩΗΣ http://atheofobos.blogspot.com/2007/04/blog-post_25.html 25-4-2007
-ΜΕΞΙΚΟ-ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ Β΄** http://atheofobos.blogspot.com/2007/04/blog-post_27.html 27-4
-ΜΕΞΙΚΟ-ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ Γ΄** http://atheofobos.blogspot.com/2007/04/blog-post_30.html 30-4
-MEΞΙΚΟ-ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ Δ΄** http://atheofobos.blogspot.com/2007/05/blog-post.html 3-5
φακός-
Οι ταξιδιωτικές εντυπώσεις άπαιτούν να μείνεις ένα διάστημα στο τόπο.
Έδώ σε 20 μέρες αλλάξαμε 14 ξενοδοχεία και είχαμε και 6 εσωτερικές πτήσεις.
Αυτά είναι μια ματιά ένος τουρίστα που μετά το ταξίδι ταξινομεί τις φωτογραφίες του και διαβάζει για τα μερη που είδε εκ των υστέρων.
στο Μεξικό, έχω πάει σε φιλους και εμεινα 22 μέρες, μεξικο σίτυ και τα γυρω απ αυτο.Λίγο απο σιερρα μαντρε περιοχή ουιτσόλες, ιξτλάν ,γκουανταλαχαρα ,μεχρι σαν κριστομπαλ ντε λας κασας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα θελω να δω τα υπόλοιπα.
Και οπωσδήποτε θα μελετησω τα περπατημένα σας.
Πολύ φροντισμένη δουλειά,με κείμενα και φωτογραφίες που σε μεταφέρουν στα σημεία που περιγράφεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εγώ ακόμα που ποτέ δεν σκέφτηκα να ταξιδέψω προς τα κει, με αναγκάζεις να το ξανασκεφτώ
Καλησπερα, πολύ όμορφες φωτογραφίες, φανταστικη εμπειρια ..... ζωής!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌμορφο ταξίδι και πολύ όμορφη η απόδοσή τους σε μας τους κακομοίρηδες που περιμένουμε να έρθει η 25η Μαρτίου για να πεταχτούμε ως την Χαλκίδα. Αθεόφοβε, έ αθεόφοβε
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Δύση λίγα γνωρίζει από την ασιατική κουλτούρα. Δεν μιλάω για τους αμερικάνους, αυτοί θεωρούν πως κουλτούρα είναι δυο κομμάτια γλυκό ψωμί που περικλείουν ένα χημικό μπιφτέκι. Μιλάω για την ευρώπη. Νομίζουμε δυστυχώς πως ο κόσμος ζει όπως στην Ιταλία την Ελλάδα, την Αγγλία. Αγνοούμε πως είμαστε μια ελάχιστη νησίδα στην υφήλιο, όπου το υπόλοιπο κομμάτι έχει μια εντελώς διαφορετική κουλτούρα από την δική μας
Δυο ωρες βαρκάδα στο κρυο αναγκαστηκε να παει ο Αθεόφοβος για να αποακρυνθει λιγάκι απ την συζυγο,αλλά που να ηξερε οτι μια ασπιρίνη θα του δημιουργούσε τοσους πονοκεφάλους!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟύτε θελω να σκεφτομαι την μουρμούρα που θα τον περίμενε στην επιστροφη "που με εγκατελειψες,αρρωστη γυναίκα...κλπ"!!!
Ταξιδια ζωης αυτα Αθεοφοβε,και μπραβο και στους δυο σας που ειστε αρκετα περιπετειώδεις για να τα επιδιώκετε σε μια φάση ζωης που η εκδρομή των περισσοτερων ειναι μεχρι την 'Λυκόβρυση" της Πλατείας!
demetrat-
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο πιο σημαντικό για μένα μέρος του Μεξικού είναι χερσόνησος του Γιουκατάν που έχει και τα περισσότερα μνημεία.
syneas-
Και που να δεις την Καμπότζη!
roadartist-
Όλα όσα βλέπεις σου αναπληρώνουν την κούραση από τις μετακινήσεις του ταξιδιού.
αλλος-
Όσο ταξιδεύεις τόσο ανοίγει το μυαλό σου και τόσο και αποδέχεσαι καλύτερα την διαφορετικότητα του άλλου.
squarelogic-
Μπά,δεν με ήθελε στα πόδια της γιατί όταν είναι άρρωστη με πυρετό έφαρμόζει την μέθοδο κουκούλωμα στο κρεββάτι και ύπνος.
Γιαυτό θελω να κανω το υπολοιπο μουντο μάγια, γιουκατάν ,τσιτσέν ιτσα, γουατεμάλα, και ολίγον Μπελίς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά τώρα μου άναψες φωτιές με την ινδοκίνα.
Υπέροχο οδοιπορικό, μπράβο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόνο μην δείξεις στον Αλογοσκούφη τον μ.ο. ζωής των ελλήνων γιατί με την Πετραλιά θα πάνε την σύνταξη στα ...75!
Doc
Αθεόφοβε, σωστή η παρατήρηση σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤηρουμένων των αναλογιών, είναι στην καλύτερη κατάσταση.
Και το ότι είναι ηλικιακά νέοι, είναι ένα συν.
Καλό σου βράδυ.
:-)
Υπέροχος ενημερωτικός οδηγός, κανονικός τουριστικός οδηγός ήταν. Με έχεις τρελάνει με τα ταξίδια σου μιλάμε. Κοντεύω να σκάσω από τη ζήλια μου (πόσο σου έφυγε για αυτό το ταξίδι; -το Μεξικό δε θέλω να το θυμάμαι).
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρήσιμα (και όμορφα) όσα γράφεις- από Ασία έχω, φευ, μαύρα μεσάνυχτα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρέπει να ομολογήσω, ωστόσο, ότι αυτός ο τίτλος, στιγμιαία, με τρόμαξε λιγάκι: ο αθεόφοβος πάει στο ΛΑΟΣ;- δεν θάμαστε καλά ;-)
demetrat-
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκτός από το Μπελίς που δεν έχω πάει τα άλλα μέρη που λες είναι από αυτά που αξίζει να δεί κανείς.
doctor-
Τι να κάνουμε που είμαστε αρκετά κορακοζώητοι!
δείμος-
Το ταξίδι κοστίζει 3600 το άτομο με ημιδιατροφή και ουσιαστικά είναι όλα πληρωμένα γιατί και να θέλεις να φας δεύτερο γεύμα δεν προλαβαίνεις.
Τα υπόλοιπα έξοδα εκεί είναι μικρά.
Αν σκεφτείς δε και τι θα ξόδευες 22μερες στην Ελλάδα το ποσό σαφώς είναι λιγώτερο.
Ξέρεις πως ζήλευα και γω στην ηλικία σου που δεν μπορούσα να κουνηθώ από εδώ;
dodos-
Στο ΛΑΟΣ ούτε σιδηροδέσμιος δεν θα πήγαινα!
Υπέροχη περιήγηση σε μια χώρα που όλοι θα θέλαμε να πάμε κάποτε...
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για τις πόρνες και τους νταβατζήδες των πολιτικών γάμων, εγώ είμαι μία από αυτές φαίνεται, αλλά δεν το είχα καταλάβει για να βγάλω ...ταρίφα στον άνδρα μου, όλα αυτά τα χρόνια!!!...Χα,Χα,!!!
Έλεος πια, τι θα ακούσουμε ακόμη από τα ιερά χείλη!...
Αθεόβοβε έχεις το Βούδα μπάρμπα, και μείς την ευτυχία να σε διαβάζουμε. Αυτό που απάντησες στο φακό περι ταξιδιού-τουρισμού είναι όλα τα λεφτά.
ΑπάντησηΔιαγραφή