ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΟΥΝ
Αεροφωτογραφία της συνολικής περιοχής του Ανγκορ Βατ .Η πόλη ήταν εκεί που σήμερα είναι το δάσος.
Όλος ο χώρος περικλείεται από μία πλατεία τάφρο και σχηματίζει ένα ορθογώνιο 1500 μέτρα επί 1300.Από την πόλη και τα ανάκτορα δεν έχει μείνει τίποτα γιατί και εδώ ήταν φτιαγμένα όπως συνήθως από ξύλο.
Συνδυάζει δύο από τα συχνότερα αρχιτεκτονικά στοιχεία των ναών των Χμερ. Τον ναό βουνό ,με τον συμβολισμό που αναφέραμε, που καταλήγει στον κεντρικό πύργο περιβαλλόμενο από 4 άλλους στις γωνιές και 3 ορθογώνιες στοές , που συναντάμε στους νεώτερους ναούς ,σε ψηλότερο επίπεδο η μία από την άλλη όσο ανερχόμαστε προς τον κεντρικό ναό.
Ο ναός αυτός είναι ο μόνος προσανατολισμένος προς την δύση ενώ όλοι οι άλλοι είναι προς την ανατολή. Εδώ οι αρχαιολόγοι έχουν μπλέξει τα μπούτια τους. Άλλοι πιστεύουν ότι ο Suryavarman ΙΙ τον προόριζε για τάφο του και άλλοι ότι αυτό έγινε επειδή ο Βισνού, στον οποίο ήταν αφιερωμένος, είχε σχέση με την Δύση.
Η ιστορία είναι κλασική. Η κ. Πενχ βρήκε 4 εικόνες της Παναγίας που είχε έρθει να ξεκουραστεί στις όχθες του Μεκόγκ ,λάθος , εδώ βρήκε 4 αγάλματα του Βούδα και έφτιαξε ένα ναό στον λόφο Πνομ. Δεν ξέρω αν στην τοπική έκδοση της ιστορίας την επισκέφτηκε ο ίδιος ο Βούδας ή της απέστειλε κανένα απεσταλμένο σε στυλ αγίου ή αγίας για να της πει που να ψάξει για να τα βρει.
Είναι μια άνετη πόλη με αρκετά σπίτια από την εποχή της γαλλικής αποικιοκρατίας και έχει καταφέρει να σβήσει τα σημάδια από τις καταστροφές του πολέμου.
Εκτός από την επίσκεψη στο Εθνικό μουσείο για την επίσκεψη στο κολαστήριο του Tuol Sleng εχω γράψει εδώ.
Η Καμπότζη έχει μια παγκόσμια πρωτοτυπία που δεν υπάρχει πουθενά αλλού.
Έχει κομουνιστική κυβέρνηση, καπιταλιστική οικονομία και αρχηγό του κράτους βασιλιά! Ίσως κάποτε γράψω για την ιστορία του προηγούμενου βασιλιά Σιχανούκ που είναι βίος και πολιτεία ,ο οποίος παραιτήθηκε το 2004 και ανέλαβε ο γιος του Σιχαμούνι. (Άκου όνομα!)
Έτσι λοιπόν το συγκρότημα των ανακτόρων είναι στα αξιοθέατα και τα πιο ενδιαφέροντα από αυτά που μπορεί να επισκεφτεί κανείς εκεί είναι η ασημένια παγόδα και η αίθουσα του θρόνου.
Εάν θέλει κανείς να διαβάσει όλο το οδοιπορικό του ταξιδιού αυτή είναι η σειρά του:
258-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ, ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΞΊΔΙ ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΓΙΑΤΙ ΜΠΛΟΓΚΑΡΟΥΜΕ.
260-I-ΤΙ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΑΘΕΟΦΟΒΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΑ ΣΤΗΝ ΙΝΔΟΚΙΝΑ
262-ΙΙ -ΠΑΜ΄ ΠΛΑΤΕΙΑ; ΟΧΙ ΡΕ ΘΑ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΛΑΟΣ !
263-III- Η ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΒΙΕΤΝΑΜ ΚΑΙ ΟΛΙΓΑ ΤΙΝΑ ΠΕΡΙ ΠΟΡΝΕΙΑΣ.
265-ΙV-ΒΙΕΤΝΑΜ- ΤΑΦΟΙ, ΑΝΑΚΤΟΡΑ, ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΠΥΡΠΟΛΗΣΕΙΣ
266-V-ΚΑΜΠΟΤΖΗ -Ο ΤΣΙΠΡΑΣ, Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΜΑΟ, Ο ΠΟΛ ΠΟΤ ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ
267-VΙ-ΒΙΕΤΝΑΜ -ΣΑΪΓΚΟΝ ,ΚΟΥ ΤΣΙ, ΔΕΛΤΑ ΠΟΤΑΜΟΥ ΜΕΚΟΓΚ
269-VII-ΚΑΜΠΟΤΖΗ-ΣΙΕΜ ΡΕΠ -ΟΙ ΝΑΟΙ ΤΟΥ ΑΝΓΚΟΡ
Καλησπέρα εξερευνητή :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ πρώτη φωτογραφία του Ανγκορ Βατ- ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ, σαν κουκλόσπιτο.
Πάρα πολλοί ναοί τελικά, σαν εμάς με τις εκκλησίες.
:-)
Απόλαυσα όλο το οδοιπορικό-αφιέρωμα. Πράγματι είναι ταξίδι ζωής. Τυχερός που το έκανες. Χάρηκα τους αλλόκοτους για τον δυτικό άνθρωπο ρυθμούς ζωής, την διεισδυτική ματιά στην μακρινή ανατολή και κυρίως την προσέγγιση του ασιατικού ολοκληρωτισμού που εκφράστηκε τόσο βίαια και αιματηρά. Για τον δυτικό άνθρωπο το Βιετνάμ προκαλεί δέος και θαυμασμό. Εκεί γονάτισε η υπερδύναμη χωρίς να μπορεί να ξεπεράσει ποτέ το σοκ της ήττας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ όμορφη σειρά αυτά τα ποστ που θα τα κρατήσω για το μέλλον, αφού "ξεπαιδιάσουμε" που λένε...
Αθεόφοβε μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήπολύ ωραίες οι αναρτήσεις σου. Και το καλό με τα μπλογκ είναι ότι υπάρχουν εκεί, δεν φεύγουν, για μια ωραία επανάληψη.
Άντε και καλά νέα ταξίδια
Φίλοι μου σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Μόλις έχω γυρίσει από ένα διήμερο στην Υδρα που με έκανε να επανεπιβεβαιώσω την άποψη μου ότι ωραία είναι τα εξωτικά μερη αλλά σαν το Αιγαίο και τα Ελληνικά νησιά δεν υπάρχει στον κόσμο τίποτα ωραιότερο !
ΑπάντησηΔιαγραφή(Μερικούς μόνο Νεοέλληνες να μην υπήρχαν επάνω και θα έφταναν στην τελειότητα!)