ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΟΥΝ
Από το Βιετνάμ φτάσαμε αεροπορικώς στο
Σιεμ Ρεπ (Siem Rep) της
Καμπότζης μια πόλη χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον που όμως έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια και διαθέτει πλήθος υψηλής στάθμης ξενοδοχείων γιατί κοντά είναι οι ναοί του Ανγκορ και τα 2.000.000 τουρίστες της χώρας οπωσδήποτε θα περάσουν από εδώ.
Στον
χάρτη μπορεί να δει κανείς που βρίσκονται οι ναοί στην περιοχή του Ανγκορ (το κάθε τμήμα του χάρτη μεγεθύνεται με κλικ επάνω του)
Η περιοχή ήταν το κέντρο της
αυτοκρατορίας των Χμέρ που επεκτείνονταν από την Μπούρμα μέχρι το Βιετνάμ μεταξύ του 802 και του 1432 μΧ και η πόλη είχε 1.000.000 κατοίκους όταν το Λονδίνο πχ εκείνη την εποχή είχε μόνο 50.000.
Από την πόλη δεν έχει μείνει τίποτα γιατί τα σπίτια, τα δημόσια κτήρια και τα παλάτια ήσαν φτιαγμένα από ξύλο. Με τούβλα και πέτρες οι βασιλιάδες –θεοί έφτιαχναν μόνο τους μεγαλοπρεπείς ναούς τους με κορυφαίο το Ανγκορ Βατ (Angor Wat) που είναι το μεγαλύτερο θρησκευτικό κτίσμα στον κόσμο ενώ το Bayon είναι το πιο ιδιόρρυθμο.
Επισκεφτήκαμε τους σημαντικότερους ναούς και ο παλιότερος από όσους είδαμε (10ος αιών) ήταν το
Ανατολικό Μεμπόν (
East Mebon) αφιερωμένος στον θεό Σίβα (953μΧ).
Αυτός ήταν κτισμένος σε ένα τεχνητό νησί μέσα στη δεύτερη σε μέγεθος τεχνητή δεξαμενή στην περιοχή διαστάσεων 7.150 επί 1.740 μέτρων που κρατούσε 50.000.000 κυβ.μέτρα νερού. Σήμερα η περιοχή είναι στεγνή.
Ο ναός έχει τρία επίπεδα και στο ψηλότερο στο μέσον έχει το κεντρικό κτίσμα και από ένα μικρότερο σε κάθε γωνία όλα φτιαγμένα από τα συνήθη ανθεκτικά υλικά που χρησιμοποιούσαν οι Χμερ δηλαδή τούβλα , αμμόπετρα
, λατερίτη και
στούκο.
Το Ανατολικό Μεμπόν. Το ύψος του νερού έφτανε περίπου μέχρι την κορυφή της ξύλινης σκάλας.
Ο επόμενος ναός του 10ου αιώνα και ο μόνος που δεν είναι φτιαγμένος από βασιλιά αλλά από ένα αυλικό, είναι το Banteay Srei .(967μΧ)
Το Banteay Srei είναι ένα κομψοτέχνημα τόσο λόγω του μικρού του μεγέθους σε σχέση με τους άλλους ναούς, αλλά και λόγω των εξαιρετικών γλυπτών που έχει στους τοίχους του με γυναικείες μορφές( devatas
) σκαλισμένες στην κόκκινη αμμόπετρα με την οποία είναι φτιαγμένο και που σκαλίζεται σαν ξύλο .Επίσης είναι μοναδικά τα υπέρθυρα και τα αετώματα του. Το όνομα του σημαίνει ακρόπολις των γυναικών ή της ομορφιάς και είναι σύγχρονο από το 1914 όταν ξαναβρέθηκε.
Το αρχικό του όνομα ήταν, κρατήστε την αναπνοή σας για να το διαβάσετε μονορούφι, Tribhuvanamahesvara.Το μακρινάρι σημαίνει Μεγάλος Κύριος του τριπλάσιου κόσμου ,ένα όνομα του θεού Σίβα που είναι αφιερωμένος.
Ο ναός έχει υποστεί καταστροφές ,βανδαλισμούς και κλοπές με διασημότερη αυτήν που έκανε το 1923 ο γνωστός συγγραφέας και πολιτικός Αντρέ Μαλρώ που έκλεψε 4 devatas ( τα αποτοιχισμένα γλυπτά επεστράφησαν όταν τον συνέλαβαν οι αποικιακές αρχές)
Το Banteay Srei . Η mandapa και ο κεντρικός πύργος.
.................................Αέτωμα με devata
Αέτωμα με τον Narasimha να έχει αρπάξει τον Hiranyakasipu.
.....................................Υπέρθυρα και αετώματα.
Το ίδιο αιώνα (961μΧ) είναι φτιαγμένος και ο
ναός Pre Rup που ήταν ο ναός της πόλης. Αυτός ο ναός ,όπως και άλλοι ονομάζονται
ναοί σαν βουνό και αναπαριστούν το βουνό Meru που είναι το βουνό των θεών στην μυθολογία των Hindu.(Μόνο εμείς θα έχουμε Όλυμπο;)
Οι περιφράξεις συμβολίζουν τα βουνά γύρω από το βουνό Meru και η τάφρος πέριξ του ναού τον ωκεανό. Ο ναός έχει σχήμα πυραμίδας και το σπίτι των θεών είναι το ιερό στην κορυφή.
................................................Το Pre Rup
Το Preah Khan (σημαίνει
ιερό σπαθί) κατασκευάστηκε στην θέση που έγινε μια μεγάλη μάχη και κατάφεραν να ανακαταλάβουν την πόλη από τους
Τσάμ. (Cham)
Ως άσκηση μνήμης προτείνω να διαβάσετε την επόμενη φράση μια φορά και να την επαναλάβετε μετά απ΄ έξω!
Πιθανώς εκεί να ήταν προηγουμένως και το παλάτι του Yasovarman II και του Tribhuvanadityavarman και ο βασιλιάς Jayavarman VII μετά την νίκη του το αφιέρωσε στον πατέρα του Dharanindravarman φτιάχνοντας ένα άγαλμα boddhisatva Avalokitesvara με την μορφή του (1191μΧ). !Στο Preah Khan υπήρχαν επίσης και ναοί για άλλους 430 θεούς και θεές.
Το ίδρυμα αυτό είχε πολλά πλούτη και ήταν συνδυασμός πόλης, ναού και βουδιστικού πανεπιστημίου με 97849 ακολούθους και υπηρέτες στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν 1000 δάσκαλοι και 1000 χορεύτριες (αυτό είναι πανεπιστήμιο όχι σαν τα δικά μας με κάτι ανέραστες γεροντοκόρες!)
Το Preah Khan καθαρίστηκε προπολεμικά από τα δέντρα της ζούγκλας και έχει υποστεί μόνο μερική αναστήλωση.
Περικλείεται από ένα τείχος μήκους 800 επί 700 μέτρα που έχει 72
garudas κάθε 50 μέτρα που περιβάλλεται από μια τάφρο. Εσωτερικά έχει άλλα 3 τείχη και εξωτερικά είχε ένα άλλο τείχος από αλλοιώσιμα υλικά που δεν υπάρχει σήμερα και περιέκλειε την πόλη.
Μία από τις εισόδους με την στεγνή σήμερα τάφρο
.................................................Preah Khan
Το εσωτερικό του ναού. Ναι, συμβολίζει αυτό ακριβώς που φανταστήκατε!
................................Υπέρθυρο με devatas
Δεν είναι γνωστή η χρήση αυτού του διώροφου κτίσματος
Garudas ύψους 5 μέτρων στο εξωτερικό τείχος .Οι φωλιές επάνω είχαν Βούδες που τους κατέστρεψε ο επόμενος βασιλιάς που επανέφερε τον Ινδουϊσμό.
.
Βάσει της χριστιανικής αρχής τίμα τον πατέρα και την μητέρα σου, ο Jayavarman VII αφιέρωσε και στην μητέρα του ένα βουδιστικό ναό,
το Ta Prohm που σημαίνει
βασιλικός ναός (1186μΧ) και είναι αδελφάκι με το Preah Khan .
Και εδώ υπήρχαν 12500 άνθρωποι για τον ναό μεταξύ των οποίων 18 υψηλόβαθμοι ιερείς και 615 χορεύτριες. Στα γύρω χωρία ζούσαν 80000 άνθρωποι.
Το Ta Prohm είναι από τους επιβλητικότερους ναούς και αυτός που έχει περισσότερο συγχωνευτεί με την ζούγκλα γι΄ αυτό και αποφασίστηκε να παραμείνει σε μεγάλο βαθμό όπως βρέθηκε ,αφού έγιναν σημαντικές προσπάθειες να στερεωθούν τα ερείπια και να γίνει προσβάσιμος στο κοινό.
Η εικόνα του ναού έγινε ευρύτερα γνωστή από την ταινία Lara Croft –Tomb Raider με τον κορίτσαρο την Angelina Jolie, που έχει πολλές σκηνές από αυτό τον ναό.
Ο ναός αυτός είναι επίπεδος και περιβάλλεται από 5 ορθογώνια τείχη με το εξωτερικό να είναι 1000 επί 650 μέτρα και σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος του να είναι στην ζούγκλα (όχι του Τριανταφυλόπουλου!)
Και εδώ υπάρχει τάφρος και τα 3 εσωτερικά τείχη είναι γαλαρίες.
Το Ta Prohm Φαίνεται σαφώς η ζούγκλα που το περιβάλλει.
..................................Ρίζες από silk cotton tree
Το εσωτερικό του ναού με τις γαλαρίες και την διακόσμηση στις κολώνες
..............................Διακόσμηση με devatas
.Αυτός ο βασιλιάς εκτός από αυτούς τους δύο ναούς έφτιαξε δρόμους ,σχολεία και νοσοκομεία σε όλη την επικράτεια αλλά και ολόκληρη πόλη, την πρωτεύουσα του
το Angkor Thom (σημαίνει
μεγάλη πόλη) που κάλυπτε μια έκταση 9 Km2 , με το στολίδι της το Bayon .
Η αυτοκρατορία είχε φθάσει στην ακμή της, αλλά μετά τον θάνατο του το 1219 άρχισε η πτώση της και οι δύο λεηλασίες της πόλης το 1351 και το 1431 από τους Ταϊλανδούς οδήγησαν στην μετακόμιση της αυλής στην Πνομ Πενχ.
H πόλη είχε ερημώσει πριν τον 16ο αιώνα και ένας δυτικός επισκέπτης την περιέγραψε ότι είναι «τόσο φανταστική όσο η Ατλαντίδα του Πλάτωνα»Τα τείχη της ύψους 8 μέτρων περιβάλλονται από τάφρο και η κάθε πλευρά τους έχει μήκος 3 χιλιομέτρων και διαθέτει από μία πύλη. Η πόλη διέθετε σύστημα υδρεύσεως με κανάλια για τα υπόλοιπα κτίσματα της πόλης που σήμερα δεν υπάρχουν και είναι δάσος.
Σε αυτόν τον ναό καταλήγουν και οι δρόμοι από τις πύλες. Πριν το ναό είναι η πλατεία της Νίκης.
Σε αυτήν υπάρχουν η
εξέδρα του λεπρού βασιλιά που ονομάστηκε έτσι από το άγαλμα που έχει επάνω και ένας μύθος τους μιλάει για ένα λεπρό βασιλιά. Στην πραγματικότητα το άγαλμα είναι του Yama θεού του Hindu θεού του κάτω κόσμου. Η πιθανή της χρήση ήταν για αποτέφρωση των βασιλέων.
................................. Η εξέδρα του λεπρού βασιλιά
Το άγαλμα που έδωσε το όνομα στην εξέδρα (το γνήσιο στο μουσείο)
.Δίπλα είναι
η εξέδρα των Ελεφάντων από την οποία πιθανολογείται ότι ο βασιλιάς επιθεωρούσε τις στρατιωτικές και άλλες παρελάσεις.
Η εξέδρα των ελεφάντων από την εξέδρα του λεπρού βασιλιά
Οι ελέφαντες που έδωσαν το όνομα στην εξέδρα.
Η έσω πλευρά της πύλης της Νίκης του Angkor Thom Οι 23 μέτρων πύργοι έχουν και αυτοί σκαλισμένα κεφάλια όπως το Bayon.
Η γέφυρα έξω από την πύλη έχει αριστερά μια σειρά από devas και μια σειρά από asuras δεξιά και η κάθε μία κρατάει σαν διελκυστίνδα ένα νάγκα.
.
Προχωρώντας από την πλατεία φτάνουμε
στο Bayon που είναι μαζί με το Angor Wat οι σημαντικότεροι ναοί του Ανκορ. Είναι ο τελευταίος δημόσιος ναός που κτίστηκε και για την αρχιτεκτονική του θα μπορούσε να την πει κανείς ότι είναι η πιο μπαρόκ των Χμερ συγκριτικά με την κλασσική του Angor Wat .Είναι επίσης και μόνος ναός που κτίστηκε από την αρχή ως βουδιστικός.
Η ιδιορρυθμία του είναι ότι είχε 49 (σήμερα υπάρχουν 37) πύργους που στην κάθε μία από τις 4 πλευρές τους έχουν σκαλισμένο ένα γιγάντιο κεφάλι. Πιθανολογείται ότι το κεφάλι είναι του βασιλιά Jayavarman VII .Όπως οι προκάτοχοι του που ήσαν Χιντού πίστευαν ότι είναι ομοούσιοι με τον Σίβα, έτσι και αυτός πίστευε ότι είναι ομοούσιος με τον Βούδα και γι΄αυτό σκάλισε περίπου 200 φορές το κεφάλι του στους πύργους.
Έχει και αυτός 3 επίπεδα και μπαίνει κανείς σε αυτόν από 8 χιαστές πύλες συνδεόμενες με σκεπασμένες στοές διακοσμημένες με εντυπωσιακά ανάγλυφα που δείχνουν σκηνές της καθημερινής ζωής και μάχες με τους Cham.
Σκίτσο που δείχνει την συνολική είκόνα του Bayon.
Υποκλίνομαι απω ανατολικά για άλλη μια φορά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα ρωτήσω κάτι; Τι τιμές εισόδου υπάρχουν για όλα αυτά τα αξιοθέατα;
Έτσι για να τις συγκρίνω με αυτές των απογόνων του Περικλέους...
doctor
doctor-
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτον αρχαιολογικό χώρο του Ανγκορ σου βγάζουν στην είσοδο ένα πάσο με την φωτογραφία σου για όλους τους ναούς που στοιχίζει για μία μέρα 20 δολάρια,για 3 μέρες 40 και για μια εβδομάδα 60.
Αθεόφοβε, σ΄ευχαριστούμε πολύ για όλη την ξενάγηση...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύχομαι να πάτε κι άλλα τόσο όμορφα ταξίδια.
Καληνύχτα
αθεόφοβε μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήπολύ πολύ ενδιαφέρουσα η ξενάγηση σου. Ασία δεν έχω πάει ακόμα κι έτσι πήρα μια ωραία γεύση μέσα από την ενδιαφέρουσα αφήγηση σου.
Μου έκανε εντύπωση το ιστορικό στοιχείο που αναφέρεις ότι η πόλη αυτή είχε το Μεσαίωνα 1 εκατομ. κατοίκους. Καλά κάνεις και μας ανοίγεις τα ματάκια μας.
Αθεόφοβε!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι ταξίδι είναι αυτό που μας προσφέρεις φίλε μου.
Πόσο καιρό θα σου πάρει μέχρι να φύγουν αυτές οι εικόνες από το μυαλό σου;
Συγχαρητήρια.
Παρόμοιες αναρτήσεις αυξάνουν επικίνδυνα την αδημονία της συζύγου μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή(σύνδεση με παλιότερο σχόλιο: ελπίζει σύντομα!στην χηρεία να απολαύσει και αυτή η δύστυχη.....κ.λ.π.;))
blusmartoulis-
ΑπάντησηΔιαγραφήmeropi-
vassia-
glam-
Φίλοι μου εξ αιτίας του ενδιαφέροντος που δείχνετε σε αυτά τα ποστ με παρακινείτε να τα γράψω με αποτέλεσμα να ξανακάνω το ταξίδι διαβάζοντας σχετικά βιβλία.
Την άλλη φορά θέλω τιμές και προτεινόμενα ξενοδοχεία :)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαίρετη δουλειά.
Καλό είναι, μαθαίνουμε κι εμείς για μέρη που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα επισκεφτούμε.
ΑπάντησηΔιαγραφή:-)
δήμος-
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν μπορώ να γράψω για τις τιμές των ξενοδοχείων γιατί είναι στο συνολικό κόστος της εκδρομής και άλλες τιμές προφανώς πληρώνουν τα ταξιδιωτικά γραφεία και άλλες οι μεμονωμένοι τουρίστες.
Πάντως τα ξενοδοχεία ήταν όλα 4-5 αστέρων.
Εάν θέλει να πάει κανείς μόνος του στο ιντερνετ μπορείς να βρείς όλα τα ξενοδοχεία σε κάθε μέρος και να κλείσεις και δωμάτιο ανάλογα με πόσα λεφτά θέλεις να δώσεις.
Απλά μόνος σου για να δείς αυτά που είδαμε σε 22 μέρες θα θέλεις τουλάχιστον τον διπλάσιο χρόνο .
vassia-
Αμα επιθυμείς το ταξίδι θα βρείς τρόπο να το κάνεις.
Ψάχνοντας στο ιντερνετ βρήκα ένα ζευγάρι αμερικανών που στα 40 τους άφησαν την δουλειά τους,επιστήμονες και οι δύο, πούλησαν τα πάντα και γυρίζουν τον κόσμο με το ποδήλατο και συγχρόνως έχουν βγάλει και βιβλίο που το πουλάνε.
Όλα τους τα πράγματα είναι στα δύο τους ποδήλατα και κάνανε πραγματικότητα την μεγάλη τους αγάπη που είναι το ταξίδι.
Καλά ρε, σίγουρα θες χρόνο για να πας μόνος σου. Ξεναγός είμαι κι εγώ και ξέρω τα καλά των οργανωμένων εκδρομών.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι να σου πω άλλο ,μας ρούμπωσες και μας έκανες καταπράσινους απο ζήλεια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΆσχετο.
Οι Βιετναμέζοι που ζουν στο Βιετνάμ, είναι οι απόγονοι, αυτού του πανάρχαιου πολιτισμού;
Οι Βιετναμέζοι όχι οι κάτοικοι της Κμαμπότζης ναι.
ΑπάντησηΔιαγραφή