Εξώφυλλο του Πασχάλη Αγγελίδη για το περιοδικό Νέα Σύνορα
Η Αγγελική Κώττη, η γνωστή μπλόγγερ ως Εαρινή Συμφωνία ,με ένα ευγενικό e-mail που μου έστειλε, μου υπενθύμισε ότι το 2009 έχει κηρυχθεί Ετος Ρίτσου.
Η 1η Μαϊου, ημέρα που ο ίδιος είχε κρατήσει ως ημερομηνία γέννησης (1/14 Μαϊου 1909) είναι μια ευκαιρία να τον θυμηθούμε από τα ιστολόγια μας αυτήν την εβδομάδα.
Όπως διάβασα εδώ το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) ανέλαβε τον επιτελικό σχεδιασμό καθώς και το συντονισμό των επετειακών δράσεων και εκδηλώσεων για τον εορτασμό του. Για το σκοπό αυτό το ΕΚΕΒΙ συγκρότησε οργανωτική επιτροπή με πρόεδρο την κ. Χρύσα Προκοπάκη, φιλόλογο-συγγραφέα και μέλη τους κ.κ. Κατρίν Βελισσάρη, Δ/ντρια ΕΚΕΒΙ, Γιώργη Γιατρομανωλάκη, καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών-συγγραφέα, Ηλία Κεφάλα, ποιητή, Αγγελική Κώττη, δημοσιογράφο - συγγραφέα, Νινέττα Μακρυνικόλα, βιβλιογράφο, Πέτρο Μάρκαρη, συγγραφέα - Πρόεδρο ΕΚΕΒΙ και Μίλτο Πεχλιβάνο, καθηγητή ΑΠΘ-Freie Universität Μονάχου.
Το e-mail αυτό ήρθε την κατάλληλη στιγμή γιατί μόλις πριν από λίγες μέρες είχα σκανάρει δυο αφίσες, που δεν θυμάμαι πότε και πως τις είχα αποκτήσει, για να τις κάνω ποστ.
Η μία είναι ένα σκίτσο της Έλλης Αλεξίου και η άλλη ένα ποίημα του Ρίτσου για την Έλλη του 1978 όταν η Αλεξίου ήταν 84 χρονών.
Δεν νομίζω ότι υπάρχει μεγαλύτερη αναγνώριση για την Αλεξίου πρώτα σαν άνθρωπο και μετά σαν λογοτέχνη από το να μιλά για αυτήν με τόση τρυφερότητα και αγάπη ένας ποιητής του μεγέθους του Ρίτσου.
Ο Ρίτσος και η Αλεξίου, περίπου το ίδιο διάστημα προπολεμικά ,έρχονται σε επαφή με τις επαναστατικές τότε ιδέες του κομμουνισμού .
Ο Ρίτσος στο σανατόριο "Σωτηρία" όπου νοσηλεύεται (1927-30) μυείται στον μαρξισμό από μέλη του ΚΚΕ. Το «ιδανικό όραμα» ανακαλύπτει το κοινωνικό όραμα.
Το 1934 έγινε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και άρχισε να γράφει στο «Ριζοσπάστη» με το ψευδώνυμο Ι. Σοστίρ.
Η Αλεξίου είναι ήδη μέλος του κόμματος από το 1928.
Το 1934 ιδρύεται η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών και η Έλλη Αλεξίου είναι από τα πρώτα μέλη της.
Το 1937 ο Ρίτσος μόλις 28 χρονών, έχει ήδη εκδώσει το «Τρακτέρ» (1934) και τις «Πυραμίδες» (1935), ενώ στο «Τραγούδι της αδελφής μου» θα εκφράσει τα συναισθήματα που του προκαλεί η ασθένεια της αδελφής του Λούλας που αναγκάζεται να εγκλειστεί στο Δαφνί, όπου από το 1932 βρίσκεται ήδη ο πατέρας του . Η συλλογή κυκλοφορεί στις 20 Ιουλίου του 1937 και ο Κωστής Παλαμάς χαιρετίζει την έκδοση μ’ ένα τετράστιχο που καταλήγει «Παραμερίζουμε, ποιητή, για να περάσεις».
Ταυτόχρονα ο Ρίτσος γίνεται μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών με πρόταση που υπογράφουν η Γαλάτεια Καζαντζάκη, η Έλλη Αλεξίου και η Σοφία Μαυροειδή – Παπαδάκη.
Ήδη μέσα σε δύο μέρες το 1936 έχει γράψει τον Επιτάφιο.
Στην κατοχή ,αν και κατάκοιτος προσχωρεί στο ΕΑΜ, όπου η Αλεξίου και αυτή ως μέλος του ΕΑΜ Λογοτεχνών έχει αναλάβει τα σχολικά συσσίτια στην Καλλιθέα .
Ήταν πλέον 72 ετών και προφανώς η χούντα δεν θεωρούσε ότι αποτελεί κίνδυνο για το καθεστώς.
Αντίθετα ο Ρίτσος ,ως νεώτερος, γνώρισε ακόμα και τις εξορίες της χούντας μέχρι το 1970 .
Η Αλεξίου λόγω της τεράστιας εκπαιδευτικής και λογοτεχνικής προσφοράς της καλείται μετά τον πόλεμο και συμμετέχει σε τρία Διεθνή Συνέδρια Ειρήνης, στο Α' και Β' Συνέδριο της Ειρήνης, στο Παρίσι (1947) και την Βαρσοβία (1950) αντίστοιχα, ενώ στις 6 Αυγούστου 1948 συμμετέχει με τον Πέτρο Κόκκαλη και άλλους Ελληνες διανοουμένους - αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης στο Βρότσλαβ της Πολωνίας στο πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο διανοουμένων για την ειρήνη.
Η Ελλάδα όμως γι' αυτό την τιμωρεί.
Το 1952 ,όπως προαναφέρθηκε ,δικάζεται ερήμην και εκδίδεται παραπεμπτικό βούλευμα και ένταλμα σύλληψής της.
Τα συνέδρια όμως αυτά στο εξωτερικό με την συμμέτοχή της Αλεξίου οδηγούν έστω και με καθυστέρηση στις 15 Μάη του 1955 στην Ελλάδα στην ίδρυση της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και στην επανασύνδεση για τον ίδιο κοινό αγώνα της Έλλης και του Ρίτσου.
Στις 24 Ιούνη του 1962, πραγματοποιείται στο θέατρο «ΠΟΡΕΙΑ» το Α' Εθνικό Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ για την ειρήνη και τον αφοπλισμό.
Εκτός από την Έλλη Αλεξίου και τον Γιάννη Ρίτσο στο επίτιμο προεδρείο μεταξύ άλλων συμμετέχουν ο Νικηφόρος Βρεττάκος, ποιητής - ακαδημαϊκός., ο Γιάννης Γάλλος, επίτιμος δήμαρχος Καλλιθέας., ή Βούλα Δαμιανάκου, συγγραφέας ,ο Κώστας Δεσποτόπουλος , ακαδημαϊκός., ο Ειρηναίος , Μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου,ο Μίκης Θεοδωράκης, η Αλέκα Κατσέλη, ηθοποιός., ο Κώστας Μαλάμος, ζωγράφος., η Αθηνά Παναγούλη, πρόεδρος ΠΕΜΕ., η Διδώ Σωτηρίου, συγγραφέας., ο Δημήτρης Φωτιάδης, ιστορικός-συγγραφέας.
Μετά την χούντα ο Ρίτσος και η Αλεξίου μίλησαν σε πολλές εκδηλώσεις μαζί και μπορείτε να δείτε φωτογραφία τους όπως και την αφίσα με το ποίημα του Ρίτσου για την Έλλη που δημοσιεύω, στο κεφάλαιο 8 από την εκπομπή της ΕΡΤ Μονόγραμμα που γυρίστηκε όταν η Αλεξίου ήταν 90 χρονών.
Ήμουνα πολύ μικρός όταν με την μητέρα μου στο Ηράκλειο της Κρήτης είχαμε επισκεφτεί τον αδελφό της Αλεξίου αλλά το μόνο που θυμάμαι ήταν τον θαυμασμό που είχε από τότε για αυτόν και για όλη της παρέα της Γαλάτειας.
Η Αλεξίου ήρθε στο σπίτι μαζί με μια νεαρή κοπέλα φιλόλογο, που ήταν γραμματέας της. Ήταν μια μοναδική εμπειρία να ακούς να μιλάει ένα τόσο καλλιεργημένο, αισιόδοξο,νεανικό και δροσερό άτομο 93 ετών και να σε κάνει να κρέμεσαι από τα χείλια του!
Τον θυμάμαι σε κάποια πορεία να περπατάει ευθυτενής και περήφανος, μόνος του, και γύρω από αυτόν και σε κάποια απόσταση νέα παιδιά πιασμένα χέρι-χέρι να σχηματίζουν ένα μεγάλο τετράγωνο για να τον προστατέψουν από το πλήθος.
Ο σεβασμός που υπήρχε στα μάτια αυτών των παιδιών για τον ποιητή, όπως και η ευρύτερη αναγνώριση του έργου του τελικά ακόμα και από τους αντιπάλους του, νομίζω ότι ήταν και η μεγαλύτερη ικανοποίηση που πρόλαβε να πάρει από αυτή την τόσο ταλαιπωρημένη ζωή που πέρασε.
Υπέροχη η ανάρτησή σου για τους δυο επιφανείς μας λογοτέχνες, με τη διαφορά πως έγινε ΜΟΝΑΔΙΚΗ με την συγκλονιστική σου αναφορά σ' "εκείνον" και "εκείνην".
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα ζήσεις να τους θυμάσαι.
Καλή σου μέρα,
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
Αχ, εξαιρετικό κείμενο. Πρωτότυπο (αλλά δεν σου λέω κάτι νέο, όλα τα κείμενά σου πρωτότυπα και πρότυπα είναι)και γεμάτο ουσία. Να είμαστε καλά. Και τι αναμνήσεις...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλές και πολύτιμες πληροφορίες,μέσα και από προσωπικές εμπειρίες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύτιμες για κάποιον ...άτεχνο όπως εγώ. Ξέρεις ότι εγώ έχω άλλα βίτσια...!
doc
Τώρα που θα πάω στην Ελλάδα, θα κάνω και μία επανάληψη σε όλα αυτά τα επιμορφωτικά κείμενα που ανεβάζεις ώστε να είμαι έτοιμος για τις εξετάσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια ακόμα μία φορά, η ανάρτηση σου ήταν πολύ καλή και μας παρείχε χρησιμες πληροφορίες.
Η μνήμη μου δεν με βοηθά. Νομίζω όμως πως ο Ρίτσος, ήταν "αυτοεξόριστος" τον καιρό της7ετίας στην Λέρο(? ή κάπου σε νησί κοντινό, όπου είχε σπίτι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιάβασα και έμαθα περι Ρίτσου, αρκετά αργά γιατί στο σχολείο, δεν... (ως συνήθως)
Περί Αλεξίου, ήξερα περισσότερα, απο το σπίτι μας!
Μεγάλη υπόθεση που την ήξερες. Αυτές οι μορφές γεννιούνται μεγάλες!
Φίλοι μου, ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια αν και φαίνεται ότι έχω δημιουργήσει άγχος στον αγαπητό μου NdN για την προσεχή εξεταστική περίοδο με τα θέματα των ποστ μου !
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για το ερώτημα της Ζουζούνας αν ο Ρίτσος ήταν αυτοεξόριστος τον καιρό της χούντας μακάρι να ήταν!
1967. Συνελήφθη και οδηγήθηκε στον Ιππόδρομο του Ν. Φαλήρου. Στα τέλη του ίδιου μήνα, μεταφέρθηκε με αρματαγωγά στη Γυάρο. Το Σεπτέμβριο, μεταφέρθηκε στο Παρθένι της Λέρου. Πραγματοποιήθηκε κίνημα για την απελευθέρωσή του με πρωτοστάτη τον Αραγκόν.
1968. Τον Αύγουστο, μεταφέρθηκε στην Αθήνα για να εισαχθεί στο αντικαρκινικό νοσοκομείο Αγ. Σάββας. Οι γιατροί διέγνωσαν καρκίνο στην ουροδόχο κύστη. Παρέμεινε στο νοσοκομείο υπό φρούρηση. Χειρουργήθηκε και μετά από 40 μέρες, μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο. Στα τέλη Οκτωβρίου, μεταφέρθηκε στη Λέρο και από εκεί στο σπίτι της γυναίκας του στο Καρλόβασι της Σάμου, όπου έμεινε σε κατ’ οίκον περιορισμό.
1970. Εκδηλώθηκε μεγάλο κίνημα αλληλεγγύης για τον ποιητή. Σταμάτησε ο κατ’ οίκον περιορισμός και επέστρεψε στην Αθήνα. Προσκλήθηκε στην Αγγλία για ένα παγκόσμιο συνέδριο ποίησης.
Ο Παττακός του πρότεινε να του χορηγήσει διαβατήριο με τον όρο να απέχει από κάθε επίκριση του καθεστώτος. Αρνήθηκε κατηγορηματικά.Στις 8 Φεβρουαρίου, έχασε την αδερφή του Νίνα. Τον Απρίλιο, συνελήφθη ξανά και οδηγήθηκε και πάλι στη Σάμο σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Προς το τέλος του ίδιου έτους, σταμάτησε η απαγόρευση μετακίνησής του στην Ελλάδα. Επέστρεψε στην Αθήνα. Η αρρώστιά του υποτροπίασε και το Δεκέμβριο, εισήχθηκε στη Γενική Κλινική Αθηνών, όπου εγχειρίστηκε.
καλημέρα Αθεόφοβε,
ΑπάντησηΔιαγραφήμου είπες ευχαριστώ για το λινκ, που έβαλα στο μπλόγκ μου.
Λάθος, εγώ σ ευχαριστώ για το πολύ τρυφερό και πληροφοριακό κείμενο για τους δύο αυτούς έλληνες συγγραφείς και ποιητές. Η Αλεξίου, ανήκει στους συγγραφείς που έχω διαβάσει σχεδόν όλα της το έργο και ο Ρίτσος μαλλον το μισό.
Δεν ήξερα ότι ήταν ζευγάρι! φαντάσου μεσάνυχτα που έχω..
Πάλι ευχαριστώ!
Θέλω να διευκρινίσω μετά από το σχόλιο σου,για να μην γίνει καμιά παρανόηση,ότι η Αλεξίου με τον Ρίτσο δεν έιχαν καμιά προσωπική σχέση πλήν του ότι συμπόρευσης τους στις ίδιες ιδέες και δεν υπήρξαν ποτέ βέβαια ζευγάρι.
ΑπάντησηΔιαγραφήναι το αντελήφθην!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή