Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ;



Όταν ήμουν παιδί επειδή και οι δύο μου γονείς ήσαν εργαζόμενοι είχαν το πρόβλημα όταν δεν είμαστε μαζί στον μήνα που μπορούσαν να πάμε διακοπές, τι θα έκανε το βλαστάρι τους όλο το άλλο διάστημα μέχρι να αρχίσει το σχολείο.
Η λύση λοιπόν ήταν να με φιλοξενεί στο εξοχικό τους μια φιλική μας οικογένεια στην Σαλαμίνα που είχε ένα συνομήλικο με μένα γιό που η μητέρα του δεν εργαζόταν και έμενε εκεί όλο το καλοκαίρι.
Ήταν από τα ωραιότερα χρόνια της παιδικής μου ηλικίας μιας βρισκόμουνα σε μια τεράστια παρέα αγοριών και κοριτσιών περνώντας όλη την μέρα στην θάλασσα και στο ποδήλατο.
Τις γαλήνιες μέρες του καλοκαιριού ήρθε ένα απόγευμα να διακόψει μια συγκλονιστική είδηση !
Σε ένα ερημικό κολπίσκο μεταξύ Σεληνίων και Αμπελακίων βρέθηκε ένα καμένο πτώμα!
Καθώς έπεφτε το σκοτάδι και άρχισαν οι πρώτες συζητήσεις για το θέμα, ήρθε και ένας ταλαίπωρος νεαρός φοβισμένος λιμενικός να ζητήσει μια λάμπα γιατί τον είχαν διατάξει να πάει να φυλάξει όλη την νύκτα το πτώμα μέχρι να έρθει την άλλη μέρα η εγκληματολογική υπηρεσία.
Το άλλο πρωινό από νωρίς σύσσωμο το παιδομάνι με τα ποδήλατα του πήγε στην περιοχή και παρακολούθησε από ψηλά το πώς πήραν το πτώμα και μάζεψαν σε μια κούτα διάφορα αντικείμενα από την περιοχή.
Μόλις έφυγαν κατεβήκαμε όλοι οι επίδοξοι Σέρλοκ Χόλμς για να δούμε την περιοχή που βρέθηκε το πτώμα.
Ο νεκρός είχε βρεθεί χωμένος σε μια μικρή σε βάθος και ύψος σπηλιά ,καλύτερα τρύπα ,στα βράχια της ακτής που μπορούσες να μπεις μέσα αν σουρνόσουνα και στην οποία ουσιαστικά χώραγε ένας άνθρωπος σε όλο το μήκος του ξαπλωμένος.
Στο λιμανάκι υπήρχαν μόνο διάφορα αποκαΐδια και την επόμενη μέρα οι αστυνομικοί συνέλαβαν κάτι νεαρούς που είχαν πάει όπως όλη η πιτσιρικάδα της περιοχής να δει τον τόπο που βρέθηκε το πτώμα.
Βέβαια γρήγορα κατάλαβαν ότι ήσαν άσχετοι και απλώς περίεργοι και τους άφησαν ελεύθερους.
Όταν έγινε γνωστό το όνομα του νεκρού διάφορες υποθέσεις άρχισαν να ακούγονται και πολλούς η επίσημη εκδοχή της αυτοκτονίας δεν τους έπειθε.
Πολλές φορές οι αυτόχειρες διαλέγουν περίεργους τρόπους για να αυτοκτονήσουν αλλά το να πάς να χωθείς σε μια τρύπα και να βάλεις φωτιά σε χαρτιά γύρω σου για να καείς είναι ομολογουμένως ασύνηθες.
Στα δημοσιεύματα των εφημερίδων της εποχής μπορείτε να διαβάσετε την όλη ιστορία από την εύρεση του πτώματος μέχρι την επιστολή του αδελφού του που αποκλείει την επίσημη εκδοχή της αυτοκτονίας.

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΥΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ






15 σχόλια:

  1. Καλημέρα Αθεόφοβε μου,
    τα αποκόμματα των εφημερίδων τα κράτησες εσύ από τότε??? Πολύ οργανωτικό σε βρίσκω.
    Είναι πολύ σύνηθες σε περίπτωση αυτοκτονίας να αρνείται η οικογένεια και να επιμένει ότι είναι έγκλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όχι βέβαια!
    Τώρα έψαξα και τα βρήκα όταν θυμήθηκα την ιστορία!
    Το μόνο απόκομμα εφημερίδας που έχω από την παιδική μου ηλικία είναι αυτό του ΕΜΠΡΟΣ που δημοσίευσα με την φάτσα μου σαν βραβευμένου μαθητή της Γ΄Δημοτικού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα,

    Ότι κι αν ήταν, ήταν τραγικός θάνατος.
    Τον βίωσε ο άνθρωπος αυτός.

    Και για να αλλάξουμε διάθεση...

    Αθεόφοβε Χρόνια Πολλά
    Καλή εβδομάδα.

    Υ.Γ.
    Αυτό το αρχείο των παλιών εφημερίδων που το βρίσκει κάποιος , αν χρειαστεί;

    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χρόνια πολλά.
    Το αρχείο το βρίσκεις στην Εθνική Βιβλιοθηκη της Ελλάδος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λένε πως ο πονος τρελαίνει τον άνθρωπο
    και τελικά μάλλον που δεν ειναι και ψεματα.....

    Φρικτος θανατος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εγω με τα παρατιθέμενα στοιχεία είμαι υπέρ της εκδοχής της δολοφονίας, για κίνητρο λίγα χρυσά δόντια, μας λείπουν οι σχεικές ανακρίσεις της παρέας των παραθεριστών που αναφέρονται οι ψαράδες. Οι μπάτσοι βολεύονται με μια περιεργη ΅αυτοκτονία΅και ένας φονιάς ακόμα της δεκαετίας του 60, δράκο θα τον λέγαν τότε, στη ζωή μας...
    Νάσαι καλά αθεόφοβε να μας αναστατώνεις.....
    Αγώνας και αμφισβήτηση λένε οι ειδικοί τα αγαθά του ελληνικού πολιτισμού και συ ...τόχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ρίκη Ματαλλιωτάκη -
    Πράγματι ήταν φριχτός θάνατος αλλά όχι πρωτότυπος,
    Η αυτοκτονία με αυτοπυρπόληση έχει χρησιμοποιηθεί συνήθως για την προβολή διαφόρων θεμάτων όπως η αυτοπυρπόληση του μοναχού Thich Quang Duc στο Βιετνάμ που έχω γράψει εδώ:
    http://atheofobos2.blogspot.com/2008/03/v_27.html
    Επίσης αυτοπυρπολήθηκε ο φοιτητής Γεωργάκης στην Ιταλία για να διαμαρτυρηθεί για την επιβολή δικτατορίας στην Ελλάδα.

    DIONYSOS-
    Ο τόπος που βρέθηκε το πτώμα ακόμα και για όλους εμάς τους πιτσιρικάδες που οργώναμε όλο το νησί με τα ποδήλατα ήταν άγνωστος και ερημικός. Αυτό δημιουργεί λοιπόν ερωτήματα γιατί να βρεθεί εκεί και για ποιό λόγο με ένα πιθανό δολοφόνο σε μια περιοχή πολύ μακριά τότε από εκεί που ζούσε.
    Όσο για τα χρυσά δόντια σαν κίνητρο είναι μάλλον απίθανο ενώ το πιο πιθανό είναι να τα βούτηξαν οι νεκροθάφτες που δεν περίμεναν να γίνει εκταφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συγκλονιστικό. Αλλά δεν εκπλήσσομαι, δυστυχώς. Με τρόπο τελετουργικό, έβαλε φέτος τέλος στη ζωή του ενα συγγενικο μου πρόσωπο. Αφησε πίσω του μια σωρεία αναλύσεων καθώς και την περιγραφή του τέλους. Ανατριχιαστικό. Υπάρχει θαρρώ μια διάσταση που όταν μπείς όλα είναι πιθανά. Πιθανώς να πρόκειται περί πολύ βαριάς μορφής κατάθλιψη. Τις ευχές μου -

    ** για τα δόντια θα συμφωνήσω. Παλιά τακτική...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. καλησπερα κι απο μενα.Μα γιατι σωνει και καλα η αυτοκτονια ειναι μια μορφη αρωστειας ;Καταθλιψη ας πουμε.Δηλ.σε καποιους φαινεται αδιανοητο να αποφασισει να "αποχωρησει"καποιος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Locus Publicus -
    Αντίστοιχη εμπειρία έχω γράψει σε ένα προηγούμενο μου ποστ από την αυτοκτονία ενός νέου κοριτσιού από ερωτική απογοήτευση εδώ:
    http://atheofobos2.blogspot.com/2008/06/blog-post_29.html
    Επίσης επειδή τα λινκ που έχει αυτό το ποστ είναι από το κλειστό μπλογκ παραθέτω για όποιον ενδιαφέρεται στα ιδια ποστ στο atheofobos2

    http://atheofobos2.blogspot.com/2007/01/blog-post_05.html

    http://atheofobos2.blogspot.com/2007_01_01_archive.html

    ΣΑΚΗΣ-
    Κανένα άτομο σε ήρεμη ψυχολογική κατάσταση δεν αποφασίζει να αυτοκτονήσει. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι τρελός με την έννοια που δίνει ο κόσμος στην λέξη όποιος αυτοκτονεί.
    Η βαρειά κατάθλιψη, που δεν έχει αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή μπορεί να καταλήξει εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Επειδή, φαίνεται, μόνο εγώ βλέπω CSI, η πιθανότερη εκδοχή είναι η αυτοκτονία.
    Η κατάθεση της αδελφής, που τον είδε τελευταία, είναι αποκαλυπτική.
    Η αντίδραση των αδελφών είναι λογική, η αυτοκτονία "στιγματίζει" όλη την οικογένεια και την φορτώνει ενοχές. ( δεν έκαναν κάτι να προλάβουν το "κακό", οι "αυτοκτονημένοι" "πάνε αδιάβαστοι" με ότι αυτό σημαίνει για την εποχή.... ακόμη και σήμερα "αποκρύπτονται" οι αυτοκτονίες....)

    Τα ίχνη στην άμμο, αν υπήρχε άμμος στο σημείο, θα έλυναν εύκολα το μυστήριο, αλλά ο Αθεόφοβος που ήταν εκεί δεν το διερεύνησε, χάνοντας την ευκαιρία για δόξα και ....κατακτήσεις!

    Τα κατάφερε αργότερα στρεφόμενος στην ιατρική και πρόσφατα στα blogs....:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Προφανώς CSI δεν έβλεπαν ούτε οι τότε αρχές γιατί η ταχύτητα με την οποία κινήθηκαν ήταν απόλυτα ελληνική!
    Το απόγευμα βρήκαν το πτώμα και την άλλη μέρα το πρωί με την άνεση τους ήρθε η αστυνομία για να το πάρει και να ερευνήσει τον χώρο!
    Άν ήταν δολοφονία ο δολοφόνος μέχρι να καταλήξουν τι είναι θα είχε φτάσει στην Αμερική!
    Και όλα αυτά στην πολύ μακριά από την Αθήνα Σαλαμίνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Σκέφτωμαι ότι τα ανθρώπινα όντα έχουμε μέσα μας απο΄την φύση τον αυτοματισμό της επιβίωσης (πχ. είναι σχεδόν αδύνατον να καταφέρει κανείς να σταματήσει την αναπνοή του μέχρι να πεθάνει μόνο με την συνηδητή του θέληση -ενώ άλλα είδη, όπως τα δελφίνια, μπορούν). Το μυαλό μας μπορεί με την εξέληξή του να έχει φτάσει την δυνατότητα να μας δείνει τα εξαίσια όνειρα και τους φοβερούς εφιάλτες που μας κάνουν να νομίζουμε ότι είμαστε κάτι παραπάνω από όλα τα άλλα ζώα της φύσης -το μυαλό όμως παραμένει μυαλό: το κέντρο του νευρικού μας συστήματος του οποίου η πρώτη φυσική φροντίδα είναι η επιβίωση. Άρα, πιστεύω ότι η αυτοκτονία γίνεται επιτρεπτή από μία παροδική ή και μόνιμη δισλειτουργεία του εγκεφάλου μας, πού την δικαιολογούμε με την υποκειμενική λογική της αξιολόγησης των κοινωνικών/προσωπικών συνθηκών που κάνουν την αυτοκτονία να φαίνεται επιτρεπτή -μέ άλλα λόγια, εις την καθομιλουμένη: "τά'παιξε ο/η δυστυχής". Παρ'όλα που μπορεί να σκαρφιστεί το μυαλό σαν δικαιολογείες, προτείνω ότι η αυτοκτονία μπορεί να οφείλεται μόνο σε δισλειτουργεία του εγκεφάλου.

    Ευχόμαι με όλη μου την καρδιά υγεία και ευτυχία Αθεόφοβε, και σε όλους στο μπλόγκ, και ευχαριστώ γιά τις ενδιαφέρουσες και ευχάριστες ώρες του χρόνου που περνάν στην σελίδα αυτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εύχομαι και εγω να εκπληρωθούν όλες οι επιθυμίες και τα όνειρα των μελών της οικογένειας σου με τον νέο χρόνο τόσο των επίγειων όσο και των ιπτάμενων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. παιδια καλη χρονια σε ολους.Παρα πολυ ενδιαφερουσα η αποψη που καταθετεις για την αυτοκτονια φιλε Thinks.

    ΑπάντησηΔιαγραφή