Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

ΠΕΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΣΙΜΠΟΥΚΙ























                                                                  
 Φαίνεται ότι άμα γίνεις πρόεδρος πρέπει να αποφεύγεις σαν τον διάολο το λιβάνι το τσιμπούκι γιατί κινδυνεύεις ή να γίνεις ρεζίλι σαν τον Κλίντον που προσπαθούσε να μας πείσει ότι άλλο το πήδημα και άλλο τσιμπούκι, ή ακόμα χειρότερα να τα τινάξεις όπως έγινε με τον 6ο Πρόεδρο της Γ΄ Γαλλικής Δημοκρατίας. 
Την ιστορία αυτή την θυμήθηκα ξαναβλέποντας την εξαιρετική και βραβευμένη ταινία του Denys Arcand η Επέλαση των Βαρβάρων (Les invasions barbares )-2003 που αποτελεί την συνέχεια της εξ ίσου εξαιρετικής ταινίας του Η πτώση της Αμερικανικής Αυτοκρατορίας ( Le déclin de l'empire américain )-1986.
Συζητώντας γύρω από τον ετοιμοθάνατο φίλο τους οι παλιοί φίλοι του και οι ερωμένες του αναφέρουν όλα τα λογοπαίγνια που είχαν ακουστεί τότε που η ιστορία αυτή συγκλόνισε στην εποχή της την Γαλλία.
Ο Félix Faure (1841-1899) διετέλεσε Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας από το 1895 έως το 1899, θεωρήθηκε δε από πολλούς ότι έγινε πιο γνωστός με τον θάνατο του παρά από το έργο του!
Ήταν παντρεμένος από το 1865 με την Berthe Faure από την οποία απέκτησε και δύο παιδιά.
Τα τελευταία χρόνια της θητείας του συγκέντρωσε τα πυρά από την πλευρά των υπερασπιστών του Ντρέιφους Émile Zola και Georges Clemenceau όταν αρνήθηκε την επανεξέταση της υπόθεσης.
Ο Félix Faure,58 ετών τότε, πέθανε ξαφνικά στις 16-2-1899 από αποπληξία στο γραφείο του , που την έπαθε όταν η 30 χρονη ερωμένη του Marguerite Steinheil ,όπως θα έγραφε μια σοβαρή εφημερίδα, «επεδίδετο εις στοματικήν συνουσίαν ή άλλως πως πεοθηλασμόν »

Ο τάφος του Felix Faure στο κοιμητήριο Père-Lachaise με το άγαλμα του από τον γλύπτη René de Saint-Marceaux.
.
Η Marguerite Steinheil, σύζυγος από το 1890 του ζωγράφου Adolphe Steinheil ήταν από τα γνωστά πρόσωπα της γαλλικής κοινωνίας και στο σαλόνι της σύχναζαν γνωστά ονόματα όπως οι συνθέτες Gounod και Jules Massenet , ο κατασκευαστής της διώρυγας του Σουέζ Ferdinand de Lesseps, , ο Émile Zola και ο μυθιστοριογράφος Pierre Loti.
Η Marguerite Steinheil με την οικογένεια της.
Έγινε ερωμένη του Faure από το 1897 και την ημέρα του θανάτου του την είχε καλέσει το απόγευμα στο salon bleu των προεδρικών διαμερισμάτων του Palais de l'Élysée.
Λίγο μετά την άφιξη της βάρεσε το κουδούνι και οι υπηρέτες που έτρεξαν λέγεται ότι βρήκαν τον πρόεδρο ξαπλωμένο στο ντιβάνι με αποπληξία, ζωντανό ακόμα, με τα δύσκαμπτα χέρια του μπλεγμένα στα μαλλιά της ενώ αυτή συγύριζε τα ρούχα της.
Ο Faure πέθανε μετά από μερικές ώρες.
Όπως είναι ευνόητο η υπόθεση προκάλεσε πλήθος από σχόλια και λογοπαίγνια.
Η Steinheil απέκτησε το παρατσούκλι "la pompe funèbre" ,που λόγω της διπλής σημασίας της λέξης pompe μπορεί να σημαίνει πένθιμη πομπή αλλά και «θανάσιμη πίπα » .
Ο δηλητηριώδης επιτάφιος του George Clemenceau είχε και αυτός διπλή σημασία "Il voulait être César, il ne fut que Pompée".
Η φράση μπορεί να ερμηνευτεί ως « θα επιθυμούσε να είναι Καίσαρ αλλά κατέληξε ως Πομπήιος» αλλά και ως «θα επιθυμούσε να είναι Καίσαρ αλλά κατέληξε τσιμπουκωμένος» επειδή το ρήμα "pomper" εκτός της εννοίας αντλώ έχει στην αργκό και την έννοια του τσιμπουκώνω.
Επίσης ο Clemenceau έγραψε γι΄ αυτόν στην εφημερίδα του , l'Aurore ένα εξίσου δηλητηριώδες σχόλιο: : « en entrant dans le néant, il a dû se sentir chez lui »,δηλαδή εισερχόμενος στο κενό πρέπει να αισθάνθηκε σαν στο σπίτι του !

Οι περιπτώσεις του Faure και του Clinton ,πλην του θανάτου του πρώτου έχουν μερικές σημαντικές ομοιότητες.
Παντρεύτηκαν και οι δύο όταν βρίσκονταν σε νέα ηλικία 24 και 29 ετών αντίστοιχα συνομήλικες γυναίκες. Απέκτησαν όταν ήσαν πλέον 50ρηδες, ερωμένες 22 και 28 ετών αντίστοιχα που είχαν προφανώς αμφότερες ιδιαίτερα χαρίσματα ιδίως στην απομύζηση του βασικού προεδρικού εργαλείου και παρά την διασημότητα που πήρε και στις δύο περιπτώσεις το προεδρικό τσιμπούκι ,οι γυναίκες τους δημοσίως το αποδέχτηκαν, έστω και αν από μέσα τους έβραζαν για τον κερασφόρο στολισμό των κεφαλών τους.
Δημοσίως η μεν κυρία Faure είπε : « C'était un si bon mari » Ήταν ένας τόσο καλός σύζυγος! ,η δε Hilary: Ακόμα και μετά όλα αυτά τα χρόνια παραμένει το πιο ενδιαφέρον, ενεργοποιημένο και πλήρως ζωντανό πρόσωπο που έχω ποτέ μου συναντήσει !
Η Marguerite Steinheil μετά την διασημότερη πίπα της ιστορίας έγινε ερωμένη πολλών διασήμων ανδρών των οποίων προφανώς εξήψε το ενδιαφέρον τους να δοκιμάσουν la pompe funèbre βάσει της εδραιωμένης στο μεγαλύτερο μέρος του ανδρικού πληθυσμού πίστεως «θα πεθάνω που θα πεθάνω ας πεθάνω τουλάχιστον επάνω σε μια καλή πίπα»!


Όμως η περιπετειώδης ζωή της Marguerite δεν τελειώνει εδώ.
Στις 31 Μαΐου 1908 όταν ο θαλαμηπόλος της Rémy Couillard κατέβηκε στο ισόγειο του σπιτιού της βρήκε ανοικτές όλες τις πόρτες, τον άνδρα της στραγγαλισμένο και την μητριά της νεκρή πνιγμένη από την μασέλα της ενώ η Marguerite ήταν δεμένη και φιμωμένη σε ένα κρεβάτι. Είπε πώς την έδεσαν 3 μαυροντυμένοι άνδρες και μια γυναίκα.
Μερικές εφημερίδες έγραψαν ότι υπήρχε η πιθανότητα να έψαχναν για έγγραφα που της είχε εμπιστευθεί ο Faure τα οποία να έχουν σχέση με την υπόθεση Ντρέυφους.
Η αστυνομία όμως την υποψιάζονταν αλλά δεν υπήρχαν στοιχεία για να την ενοχοποιήσουν και προσποιήθηκε ότι κλείνει την υπόθεση.
Όμως η Marguerite Steinheil προσπάθησε αρχικά να ενοχοποιήσει τον θαλαμηπόλο της κρύβοντας ένα μικρό μαργαριτάρι σε ένα βιβλιαράκι του και όταν αποδείχτηκε η αλήθεια προσπάθησε να ενοχοποιήσει τον γιό της παλιάς της οικονόμου αλλά και αυτός είχε ισχυρό άλλοθι.
Τελικά συνελήφθη και την φυλάκισαν.
Η Marguerite Steinheil ( με την μαύρη γούνα) στον δρόμο για το δικαστήριο.
.
Η υπόθεση προκάλεσε ,όπως ήταν αναμενόμενο ,μεγάλο ενδιαφέρον και τότε φάνηκε ότι είχε πολλούς θαυμαστές μεταξύ των οποίων ακόμα και τον βασιλιά της Καμπότζης!
Η δίκη της που έγινε στις 14 Νοεμβρίου 1909 κατέληξε στην αθώωση της παρά το ότι δικαστής χαρακτήρισε τα λεγόμενα της ως «ιστό ψεμάτων»
O φτωχός ο άνδρας της!.....θα ήταν τόσο ευτυχής με την αθώωση της.Le figaro 17 Νοεμβρίου 1909
.
Οι απαντήσεις της στην δίκη άφησαν εποχή.
Έχω πει ψέματα για να προστατέψω την ζωή μου σαν γυναίκα.
-Μέχρι το 1905 συναντούσατε τους εραστές σας στο ξενοδοχείο;
- Είχα αυτή την διακριτικότητα!
Έγραψε τις αναμνήσεις το 1912 και το 1917 παντρεύτηκε τον Robert Brooke Campbell Scarlett, 6e Βερώνο του Abinger και έτσι έγινε και Λαίδη Abinger !
Πέθανε 100 ετών το 1954.
Άντε μετά να πείσεις τον κόσμο ότι το τσιμπούκι δεν προσφέρει υγεία!
.

31 σχόλια:

  1. Χα χα χα χα!!! Και μετά λένε ότι χάλασε ο κόσμος σήμερα!
    Πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία, την οποία ομολογώ ότι αγνοούσα Αθεόφοβε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Την πεολειχία πρέπει να την εντάσσετε σε ενα γενικό πρόγραμμα αναζοωγόνησης που ξεκινά με μασάζ παρακείμενων μυών και συμπλεριλαμβάνει όλες τις γνωστές στάσεις ερωτοτροπιών. Η ενυδατική του χρήση κατευνάζει την υπερθέρμανση από τις παρατεταμένες τριβές που παρατηρούνται. Τελικά μεγίστη ΑΠΩΛΕΙΑ είναι η μη γνώση Γαλλικών ή μη ενδελεχής γνώση της Γαλλικής Ιστορίας της Γ¨είπαμε ομολογώ και γώ την άγνοιά μου. Ακου 58 χρονών το παλληκάρι, κάποτε πρέπει να μελετήσουμε και την ευεργετική επίδραση της πεολειχίας στην τερηδόνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. είδες η κυρά Μαργαρίτα, είδες...Μ' αυτά και μ' εκείνα καλοπερνούσε...Καλώς σε βρήκα στο μπλογκ σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. πι πααα, πι παααα, πι πααα, όπως κάνει και το ασθενοφόρο !!!

    Καλη χρονιά αγαπητέ μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αθέοφοβε καταπληκτική ανάρτηση!
    Και γεγονότα που δεν γνώριζα καν.

    Επέτρεψέ μου να πω για την "Επέλαση των βαρβάρων" ότι είναι μια καταπληκτική ταινία. Την έχω και ίσως πρέπει να την ξαναδώ.

    Καλό απόγευμα
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Meropi-
    Ουδέν καινόν υπό τον ήλιον αν και συνήθως αυτές οι δουλειές γίνονται είς τόπους σκιερούς αν και μερικές φορές καταήγουν ως η παρούσς είς τόπους χλοερούς!

    ο δείμος του πολίτη-
    Για τα τσιμούκια που γράφεις δεν υπάρχει σχετική βιβλιογραφία!

    DIONYSOS-
    ...ευεργετική επίδραση της πεολειχίας στην τερηδόνα!
    Για την τερηδόνα δεν ξέρων αλλά προφανώς στην δίαιτα θα είναι ευεργετική γιατί όπως αναφέρω και στο ποστ που παραπέμπει το τελευταίο λινκ το σπέρμα παρά την φρουκτόζη που περιέχει έχει μόνο 15 θερμίδες!

    Pink_Fish-
    Καλά δεν ντρέπεσαι να διαβάζεις τέτοια ανήθικα ποστ; :))
    Αυτή βεβαίως καλοπερνούσε,αλλά ο εραστής και ο σύζυγος μάλλον θα είχαν ,αν ζούσαν διαφορεική γνώμη.

    Ζουζούνα-
    Προς τι ή εκπληξη αγαπητή μου,δεν είχατε ξανακούσει για τέτοια πράγματα; :))

    Βάσσια-
    Να δείς και την προηγούμενη που είναι η ίδια παρέα με τους ίδιους ηθοποιούς 17 χρόνια πρίν.
    Είναι εξαιρετική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η διαφορά είναι πως ενώ η ζωή της μαντάμ Μαργαρίτας δεν επηρεάστηκε, η καριέρα της Λουίνσκη καταστράφηκε. Ο Κλίντον την έβγαλε καθαρή, τη γυναικούλα του τη βλέπω πλανητάρχισσα στις επόμενες εκλογές ενώ η κακομοίρα η Μόνικα πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ καλή ανάρτηση αλλά ελαφρά "μονόπλευρη"
    Ουδόλως αναφερθήκατε στην αντίστροφον υπόθεση ( του δικηγόρου ;; ) Τσίρου περί το 65, στο ξενοδοχείο Ιρις σε μια πάρωδο της Αγ. Μελετίου από την οποία καθιερώθηκε η λέξη "εκπαραθύρωση"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. offshore-
    Κάνεις λάθος ότι η Μόνικα καταστράφηκε.
    Τσέπωσε 1.500.000 δολ από εκδοτικούς οίκους και πρόσφατα,αφού αφησε πίσω της την λαίφστάιλ ζωή, πήρε και μαστερ στην κοινωνική ψυχολογία στο London School of Economics και είναι τώρα μόνο 37 ετών, σκέψου μέχρι τα 100 τι μπορεί να κάνει αν ακολουθήσει τα βήματα της Μαργαρίτας!

    gpointofview-
    Από ότι θυμάμαι το 1971 ο δικηγόρος Τσίρος που εκπαραθύρωσε την φίλη του γεωπόνο αφού την έπνιξε μάλλον ήταν σαφώς ψυχοποθής αν και τότε καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλακή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αθεόφοβε

    Καλώς σε βρήκα
    Θεά η Μαργκερίτ και η ανάρτησή σου τέλεια...
    Κρυφοπληγίτσα ο Κλεμανσώ, πάντως, και δεν του τό'χα!

    Καλή χρονιά και καλή φώτιση... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ευρέως κυκλοφορούσε τότε ότι δεν την έπνιξε αλλά ότι πνίγηκε από λάθος χειρισμούς κατα την διάρκεια πεοθηλασμού, τα περί ψυχοπάθειας νομίζω ήταν απλά υπερασπιστική γραμμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Freedom-
    O Κλεμανσώ ήταν πολύ ευφυής.
    Δική του είναι φράση πως: Ο πόλεμος είναι σοβαρή υπόθεση για να τον αφήσουμε στα χέρια των στρατηγών!

    gpointofview-
    Δεν θυμάμαι να υπάρχει τέτοια φήμη εκείνα τα χρόνια και έχω την αμυδρή εντύπωση ότι μια τέτοια ιστορία είχε γίνει σε άλλη περίπτωση.
    Πάντως επειδή κοίταξα τις εφημερίδες της εποχής της δίκης το 1973 θα ήταν περίεργο να μην έχει αναφερθεί κάτι σχετικό με την αιτία θανάτου γιατί υπήρξε διαφωνία μεταξύ των ιατροδικαστών αν την έπνιξε στο κρεββάτι και πέθανε εκεί ή πέθανε από την εκπαραθύρωση από την πτώση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αθεόφοβε, το ίδιο ακριβώς προσπαθεί, εδώ και 15 χρόνια που τον ξέρω, φίλος με την γυναίκα του, να την πείσει δλδ ότι το τσιμπούκι δεν είναι κακό.......
    Το αστείο είναι ότι και η ίδια θέλει, όπως εκμυστηρεύεται στις δικές μας, αλλά δεν το κάνει φοβούμενη ότι θα "παρεξηγηθεί" τώρα πια. ( μωρή πουτάνα με ποιον με απατάς και σου τα έμαθε...κλπ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Και μετά σου λένε ...
    πως μόνο το κάπνισμα ...
    Βλάπτει σοβαρά την υγεία !!!
    Καλή Χρονιά νά 'χουμε ...
    (έστω και καθυστερημένα) !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. χα χα χα
    κι άντε να τον πείσεις , πως δεν προσδίνει και μακροζωία .
    Σ'όσους το κάνουν εννοώ.
    καλή χρονιά κι από μένα, και μπόλικη υγεία.
    δ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. glam-
    Άμα περιμένει λίγα χρόνια ακόμα δεν θα χρειάζεται να προσπαθεί πια γιατί η ηλικία θα έχει λύσει το πρόβλημα!

    Side21-
    Μόνο που εδώ η πίπα είναι άκαπνη!

    demetrat-
    Ελπίζω να μην βλέπεις στο μέλλον με καχύποπτο μάτι κάθε γρια καλοζωισμένη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ...όταν η συνήθεια της επιστημονικής τεκμηρίωσης και έρευνας συναντά την παιγνιώδη και "πιπεράτη" διάθεση...άντε να σας κάνει καλά η κ.Αθεοφόβου τώρα που μάλλον έχετε και περισσότερο χρόνο στην διάθεσή σας!
    ΥΓ. ωραιότατη η πιπεράτη ιστορική αναδρομή!
    Ένα τέτοιο κεφάλαιο σε σχολικό βιβλίο θα ήταν το μόνο που δεν θα χρειαζόταν αποστήθιση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Oυδεμία, έκπληξις αγαπητέ μου !
    Στο Παρθεναγωγείο που αποφοίτησα, ήταν απο τα συμπαθέστατα μαθήματα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @Γλυκο-κλπ-ζουζούνα...

    Really?
    Και ποιό "παρθεναγωγείο" έχει τόσο προχωρημένο curriculum?
    Αυτό θα πει "σύνδεση της Εκπαίδευσης με την Κοινωνία"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Όπως βλέπεις στο παρθεναγωγείο ης Ζουζούνας ήταν από τα μαθήματα που δεν χρειάζονται αποστηθίση γιατί αρέσουν τόσο στο μαθητικό κοινό ώστε τα ρουφάνε!
    Ήταν προφανώς σχολείο τύπου Σαμερχιλ που η εκπαίδευση συνδυάζεται με την ευχαρίστηση.
    Γμτ, σχολεία ήταν αυτά που πήγαμε εμείς; :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλή Χρονιά αγαπητέ Αθεόφοβε.
    Πολύ καλό το post σου.
    Οι δύο ταινίες που αναφέρεις είναι από τις αγαπημένες μου. Απλά καταπληκτικές!

    Πάντως χω να παρατηρήσω ότι και οι δύο κυρίες (Μαργκερίτ και Μόνικα) δεν είναι και από εκείνες που θα τις χαρακτήριζε κανείς ως "κούκλες". Κάθε άλλο μάλλον.
    Ωστόσο φαίνεται ότι είχαν άλλες χάρες, "κλινικές αρετές", LOL.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Γεια σου Αθεόφοβε και καλή χρονιά!

    Ευτυχισμένος ο θάνατος του Félix Faure, αλλά αν ήταν και λίγο μεγαλύτερος σε ηλικία δεν θα ήταν κακό. Οπως και να έχει, όπως έγραψες.. "αν πας, ας πας απο τσιμπουκι".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Έχεις δίκιο για τις κυρίες που μάλλον θα μπορούσες να τις χαρακτηρίσεις όχι σαν κούκλες αλλά σαν «ζουμερές» !
    Είσαι από τους λίγους που από ότι βλέπω έχουν δεί και την πτώση της Αμερικανικής αυτοκρατορίας που στην εποχή της την είδαν μόνο οι σχετικοί με τον κινηματογράφο γιατί δεν είχε γνωστά ονόματα ηθοποιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. NdN-
    Εγραφες ακριβώς την ίδια στιγμή με μένα που απαντούσα στον irlandos !
    Ο Faure πέθανε επάνω στον ανθό της ηλικίας του γιατί όπως λέει και ο Ζαμπέτας ο 50ρης είναι ένας νέος της εποχής !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Το θέμα το είχε λύσει 50 χρόνια νωρίτερα ο μεγιστοτεράστιος Μαρκήσιος Ντε Σαντ, όταν είπε:

    "Τίποτα δεν είναι εγκληματικό όταν σε κάνει να καυλώνεις. Το μόνο έγκλημα που υπάρχει στον κόσμο είναι ν' αρνιέσαι κάτι που σε κάνει να χύνεις..."

    Βέβαια, δεν το είπε ακριβώς έτσι. Αλλά, επιτρέψτε μου την αθυρόστομη μετάφραση για να ταιριάζει με το πνεύμα της ανάρτησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. ΜΗΠΩΣ ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΙΣΟΤΣΙΜΠΟΥΚΟ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. >διετέλεσε Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας από το 1895 έως το 1889

    έως το 1899

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το διόρθωσα!
      Μέχρι στιγμής το κείμενο αυτό το έχουν διαβάσει 12500 άτομα και είσαι ο πρώτος που το παρατήρησε!

      Διαγραφή
  28. Σοβαρά, Couillard λεγόταν ο θαλαμηπόλος της κυρίας; Ήταν άραγε όνομα και πράμα;
    (Το όνομα πάντως είναι ενός από τα μεγάλα τζάκια του Κεμπέκ. Βλ. και https://www.ville.quebec.qc.ca/citoyens/patrimoine/quartiers/vieux_quebec/interet/rue_couillard.aspx)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς το λινκ δεν λειτουργεί. Γράφει:Nous sommes désolés, la page demandée n’existe pas ou a été déplacée.

      Διαγραφή