Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ



Τον είχα πρωτοανακαλύψει κάπου στα τέλη της 10ετιας του 60 σε ένα φτηνό compilation LP του Ray Charles, που είχε για παραγέμισμα 4 τραγούδια ενός χαριτωμένου νεαρού και λίγο τροφαντού μαύρου καλλιτέχνη της soul, με φοβερή φωνή και που τον έλεγαν Solomon Burke.
Έκτοτε παρακολουθούσα την εξέλιξη του αγοράζοντας συστηματικά τους δίσκους του. Μπορεί ο Burke να μην έβγαλε εφήμερα νούμερο 1 τραγούδια αλλά έβγαλε τραγούδια που έχουν μείνει και τα έχουν τραγούδησει πλήθος από μεγάλους τραγουδιστές.
Στο παρακάτω βίντεο ακούγοντας ένα από τα καλύτερα τραγούδια του από το 1962, το Cry To Me, που έγινε ξανά επιτυχία από το soundtrack της ταινίας Dirty Dancing το 1980, μπορείτε να δείτε φωτογραφίες του από όλη του την καριέρα.



Στο παρελθόν έχω γράψει ένα ποστ για τον Solomon Burke που δυστυχώς πέθανε μόλις έφτασε αεροπορικώς στο Άμστερνταμ στις 10 Οκτωβρίου.
Επρόκειτο να δώσει μια συναυλία εκεί, ήταν δε σε αυτή την χώρα ιδιαίτερα αγαπητός, πρόκειται δε αυτό τον μήνα να κυκλοφορήσει ένα άλμπουμ με τραγούδια που του έχει γράψει ο Ολλανδός De Dijk , ένα από τα οποία υπάρχει εδώ.
Ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στην Ευρώπη και συνήθιζε να μοιράζει τριαντάφυλλα στο κοινό και να σηκώνει θεατές να χορεύουν στην σκηνή, όπως στο παρακάτω βίντεο του 1987 από την Γερμανία που τραγουδά μια από τις μεγάλες επιτυχίες του το Down in the Valley.



Με τα χρόνια λόγω του πάχους του τραγουδούσε καθισμένος σε ένα θρόνο χωρίς όμως αυτό να τον εμποδίζει να ζωντανεύει κάθε κοινό με αποτέλεσμα τελικά οι συναυλίες του να γίνονται ένα χορευτικό πάρτι που συμμετείχε όλο το κοινό.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το επόμενο βίντεο που τραγουδά το 2003 το Everybody Needs Somebody To Love.



Το ίδιο τραγούδι παρά το ότι το τραγουδά νεώτερος ντουέτο με τον Mick Jagger είναι σαφώς σε αυτή την εκτέλεση πιο υποτονικό.
Εκεί βέβαια που ο Solomon Burke έβαζε όλη την ψυχή του, αφού ήταν και ιερωμένος, ήταν στα τραγούδια gospel όπως μπορείτε να διαπιστώσετε στο κλασσικό None Of Us Are Free που τραγουδά μαζί με τους Blind Βoys of Αlabama ένα εξαιρετικό συγκρότημα gospel ,από το 1939,με τυφλούς τραγουδιστές.



Ο Solomon Burke εμφανίστηκε στην Ελλάδα το 2006 στο Ηρώδειο σε μια καταπληκτική συναυλία που έχω περιγράψει εδώ.
Το Ηρώδειο μεταβλήθηκε σε μια τεράστια χορευτική πίστα και παρουσίασε μια αντίστοιχη εικόνα με το επόμενο βίντεο που ξεσηκώνοντας τον κόσμο με το Proud Mary συνεχίζει χωρίς καμία δυσκολία το None of us are free περνώντας και το ειρηνόφιλο μήνυμα του.



Το 2010 με το τελευταίο του CD μας άφησε πριν να πεθάνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας με τον τίτλο του :Nothing's impossible.

7 σχόλια:

  1. Ημουν κεί στη συναυλία του 2006.Τον είχα ανακαλύψει από μια δισκοκριτική σε ξένο περιοδικό γύρω στο 2001 όπου η επανεμφάνισή του χαιρετιζόταν ως μεγάλη έκπληξη και ο ήχος του cd θεωρειτο επιπεδου αναφοράς.Θεώρησα ότι έπρεπε να προμηθευτώ εισιτήρια και μάλιστα δίχως να ενημερώσω την συμβία.
    Ήταν μια απίστευτη βραδιά με την μπάντα των Blues Brothers(χωρίς βέβαια Ακρόιντ,Μπελούσι) να ανοίγουν το πρόγραμμα χωρίς ιδαίτερη ανταπόκριση απ το κοινό.όταν εμφανίστηκε ο τεράστιος Βασιλιάς στον κινητό θρόνο του,ζέστανε το κοινό μοιράζοντας τριαντάφυλλα και περιδέραια στις κυρίες,βάζοντας θεατές να τηλεφωνήσουν στις αγαπημένες τους για να τους μιλήσει και ο ιδιος,δημιουργώντας βαθμιαία φοβερό κέφι,και γεμίζοντας το Ηρώδειο με την τεράστια φωνή του.Ηταν μια αξέχαστη βραδιά...
    Με πρόλαβες με το αφιέρωμα...
    Θα έλεγα κρίμα,αν ο larger than life Solomon,δεν είχε ζησει μια ζωή τόσο γεμάτη που αρκούσε για να γεμίσει τις χωές δεκάδων 'κανονικών" ανθρώπων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τελευταία φορά στη χώρα μας εμφανίστηκε πέρσυ στο φεστιβάλ του Kosmos.

    Το "Everybody need Somebody" το έχει γράψει αυτός. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κι ας; εγινε ευρπυτερα γνωστό απ την εκτέλεση των Blues Brothers στο ομώνυμο cult movie...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. squarelogic-
    Ευτυχώς που ήσουν εκεί ώστε να μην φαίνονται υπερβολικά αυτά που έγραψα για την συναυλία.
    Πάντως τέτοιο γλέντι είχε να γίνει σε συναυλία από την εποχή που είχε εμφανιστεί στον Λυκαβηττό ο επίσης πρόωρα χαμένος στα 68 του Fernest Arceneaux με τους zydeco ρυθμούς του.

    b.b. chris-
    Δυστυχώς δεν ήμουνα εδώ όταν ξαναεμφανίστηκε γιατί οπωσδήποτε θα τον είχα ξαναδεί.
    Και το Down in the Valley είναι σε δικούς του στίχους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν ήξερα για τον Solomon Burke, ούτε και τον σύνδεσμο με τους Blues Brothers*! (*they were on a mission from God) Είναι ενοχλητικό να μαθαίνω τέτοια πράγματα αφού ο άνθρωπος πήγε να δώσει αναφορά για την εκτέλεση της αποστολής. Τώρα πρέπει να ανακαλύψω τα παλιά τραγούδια μια που δεν θα υπάρξουν καινούργια :-(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν είχε κανένα σύνδεσμο με τους Blues Brothers.
    Απλά η συναυλία ήταν χωριστά,στην αρχή οι Blues Brothers και μετά αυτός με την δική του ορχήστρα.
    Επίσης στην ταινία των Blues Brothers του 1980 αυτοί τραγούδησαν και το Everybody Needs Somebody To Love.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν γνωρίζω πολλά, αλλά τον έχω ακούσει - αρκεί αυτό.

    Καλησπέρα
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή