Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

ΚΑΙ ΟΜΩΣ Η ΑΠΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΩΣ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ!



Πολλοί απέδωσαν στην αποχή από τις εκλογές της Κυριακής την έννοια που αποδίδει παραστατικά το παραπάνω σχήμα.
Ας δούμε όμως λίγο πιο ουσιαστικά τα δεδομένα που έχουμε από αυτές.
Η αποχή που ανακοινώθηκε στις περιφερειακές εκλογές ανήλθε επισήμως στο 38,99 %.
Όμως αν μελετήσει κανείς τα στοιχεία με μεγαλύτερη προσοχή θα διαπιστώσει πως στην πραγματικότητα το ποσοστό αυτό είναι σαφώς μικρότερο.
Στην παρακάτω ανάλυση βασίστηκα στα στοιχεία και την ανάλυση που χρησιμοποίησε ο καθηγητής της ΑΣΟΕΕ Μανώλης Δρεττάκης για τις περσινές ευρωεκλογές .
Τα νούμερα που χρησιμοποίησε από πέρσι μέχρι σήμερα δεν εμφανίζουν ουσιώδεις αλλαγές .Για την ανάλυση των φετινών δεδομένων χρησιμοποίησα την ψηφοφορία των περιφερειακών εκλογών που δεν ψηφίζουν ξένοι.
Οι εγγεγραμμένοι στις πρόσφατες εκλογές ανέρχονται σε 9.766.234 (πέρσι 9.777.873)
Ψήφισαν 5.958.342 (61,01%) οπότε η αποχή ανέρχεται σε 38,99%
Όμως όπως γράφει ο Δρεττάκης(στο κείμενο του έχουν μπεί τα φετινά νούμερα) :
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πραγματικός πληθυσμός της χώρας μας το 2004 ήταν 11.040.650, από τον οποίο οι 891.197 ήταν αλλοδαποί και τα 10.149.453 Έλληνες.
Από τους Έλληνες, ο πληθυσμός ηλικίας 18 ετών και άνω (δηλαδή όλοι όσοι είχαν δικαίωμα ψήφου το 2004) ήταν 8.333.095. (Ο υπολογισμός αυτός στηρίζεται στα στοιχεία τής κατά ηλικίες κατανομής του πραγματικού πληθυσμού της απογραφής του 2001).
Συγκρίνοντας τον πληθυσμό αυτό με τους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους προκύπτει μια διαφορά 1.433.139 (πέρσι 1.438.778)
Η διαφορά αυτή οφείλεται στους Έλληνες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και οι οποίοι είτε ζουν και είναι μόνιμα εγκατεστημένοι με τις οικογένειές τους στο εξωτερικό είτε έχουν πεθάνει στο εξωτερικό και ο θάνατός τους δεν έχει δηλωθεί για να διαγραφούν.
Σε όσους ζουν και είναι μόνιμα εγκατεστημένοι σε χώρες του εξωτερικού περιλαμβάνονται:
- Εκείνοι που τη δεκαετία του '50 μετανάστευσαν κυρίως στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και το Βέλγιο και δεν επέστρεψαν στην Ελλάδα.
- Εκείνοι που στη δεκαετία του '60 μετανάστευσαν σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης (βασικά στην, τότε, Δυτική Γερμανία, μόνο στη Γερμανία ζουν σήμερα γύρω στις 300.000 Έλληνες), αλλά και διάφορες άλλες χώρες του κόσμου και δεν παλιννόστησαν και τέλος,
- Πολιτικοί πρόσφυγες που δεν επέστρεψαν στην Ελλάδα και ζουν σε διάφορες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
Η συντριπτική πλειονότητα των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους το 2004 που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό δεν ήρθαν να ψηφίσουν στην Ελλάδα
στις περσινές ευρωεκλογές όπως βεβαίως και στις πρόσφατες εκλογές.
Με τα παραπάνω στοιχεία λοιπόν από τον πραγματικό πληθυσμό που ζει στην Ελλάδα και είναι άνω των 18 ετών, ώστε να έχει δικαίωμα να ψηφίζει, αν αφαιρέσουμε από τους 8.333.095 ενήλικες τους 5.958.342 ψηφίσαντες, προκύπτει μια αποχή από την ψηφοφορία 2.374.753 ατόμων δηλαδή το ποσοστό αποχής ανέρχεται στο 28,5%.
Είναι δεδομένο πως αν οι εκλογές δεν αφορούν εκλογή κυβέρνησης το ενδιαφέρον για συμμετοχή είναι σαφώς πολύ λιγότερο .
Στις καθοριστικές εθνικές εκλογές του 2009 είχαν προσέλθει ένα εκατομμύριο περισσότεροι ψηφοφόροι και σημειώθηκε και σημαντική κινητοποίηση ετεροδημοτών.
Το μεγαλύτερο όμως ποσοστό αποχής στην Ελλάδα παρουσιάστηκε στις ευρωεκλογές του 2009 (47,7%)
Ακόμα μεγαλύτερο από εδώ ήταν συνολικά σε όλη την Ευρώπη, όπου ανήλθε στο 57% (55% ήταν στις ευρωεκλογές του 2004).
Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 213 εκατομμύρια Ευρωπαίων απείχαν από τις εκλογές.
Σε σύγκριση λοιπόν με τις ευρωεκλογές, την Κυριακή που δεν είχαν βέβαια την σημασία των εθνικών εκλογών, προσήλθαν παρ΄ όλα αυτά 800.000 περισσότεροι στις κάλπες και βέβαια σε αυτές δεν παρατηρήθηκε και καμιά ουσιαστική μετακίνηση ετεροδημοτών.
Η αύξηση πάντως της αποχής δεν αποτελεί παθογένεια μόνο της ελληνικής πολιτικής ζωής.
Τον Μάρτη , στις αντίστοιχες περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία, η αποχή στον πρώτο γύρο έφτασε στο 53,5%, σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Το φαινόμενο της αποχής σε εθνικές εκλογές σε μερικές χώρες, όπως η Ρωσία ,η Ινδία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Σουηδία και η Πολωνία φθάνει σε ποσοστά από 39- 49 %
Το παρακάτω σχεδιάγραμμα δείχνει ακριβώς αυτή την τάση σε 5 μεγάλες χώρες.



8 σχόλια:

  1. Λογικότατη η σκέψη ότι πολλοί εγγεγραμμένοι δεν υπάρχουν είτε μέσα στη χώρα, είτε στη ζωή. Ιδιαίτερα ξέροντας πόσο ακριΚαι απαραίτητο πόρισμα ότι η πραγματική αποχή είναι πολύ μικρότερη απ' όσο είπαμε. Τώρα δεν είμαι σίγουρος αν κάτι έχασα ή δεν διάβασα σωστά, αλλά αυτό δεν αλλοιώνει το γεγονός ότι ψήφισαν λιγότεροι τώρα από πέρσι. Και πέρσι τα ίδια νούμερα "εγγεγραμμένων" είχαμε και τα ίδια ποσοστά εγγεγραμμένων νεκρών ή στο εξωτερικό. Αν και μικρότερα ποσοστά αποχής, περισσότερη αποχή φέτος. Όχι όμως και κατά τόσο πολύ. Και πέρσι ήταν γενικές, φέτος περιφερειακές, άρα αυτό δικαιολογεί και τους μικρότερους αριθμούς. Θα ήταν ενδιαφέρον να συγκρίναμε μήλα με μήλα με τις τελευταίες εκλογές που ήταν περιφερειακές, όχι Ευρώ ή γενικές... Πάντως δεν έχω πρόβλημα να δεχτώ ότι πράγματι αυτό δεν το είχαμε σκεφτεί και καλά τα λες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάπου σε συζήτηση άκουσα για το "κουφό" νούμερο των εγγεγραμμένων σε σχέση με το πραγματικό νούμερο των όσων ψηφίζουν.

    Άσχετο τώρα.......
    Τον Μανώλη Δρεττάκλη τον εκτιμώ απεριόριστα.
    Διαβάζω κατα καιρούς άρθρα του. Θέλω να ρωτήσω αν ασχολείται ακόμη με την πολιτική, γιατί από τότε που πήγε για λίγο στο ΠΑΣΟΚ (κάτι ήξερε ο άνθρωπος δεκαετίες πριν) δεν έχω ξανακούσει κάτι.

    Γνωρίζεις Αθεόφοβε;

    Καλησπέρα :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σαν χθες ήταν που δύο νονοί είχαμε στα χέρια μας ένα διάολο που προσπαθούσε με μανία και κλαίγοντας να μας βουτήξει από την γραβάτα με τα καταλαδωμένα χεράκια του ενω προσπαθούσαμε ταυτόχρονα να γλυτώσουμε τόσο την γραβάτα όπως επίσης και να μην μας γλυστρήσει από τα χέρια!
    Σήμερα αυτός ο διάολος που έγινε μια ολόκληρη γυναικάρα μας έδωσε μια μεγάλη χαρά γιατί γέννησε ένα πανέμορφο και αζούληχτο,λόγω προγραματισμένης καισαρικής, Δημήτρη 3150 κιλών!
    Ο χεσμένος από την χαρά του παπούς φρόντισε η καισαρική τομή να γίνει σήμερα που είναι και η μέρα των γενεθλίων του έτσι ώστε παπούς και εγγονός να σβήνουν μαζί τα κεράκια από τις τούρτες τους, μόνο που η τούρτα του παπού θα είναι σαν να βλέπεις την πυρκαγιά της Ρώμης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. thinks-
    Είμαι σίγουρος ότι και εσύ,όπως και οι φίλτατοι locus,latecomer,NdN και ένα σωροί άλλοι θα είστε γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και βέβαια θα εμφανίζεστε ως αποχή.

    Βασσια-
    Αντιγράφω από το βιογραφικό του:
    Στις εκλογές της 20.11.77 εκλέχτηκε Βουλευτής Νομού Ηρακλείου και στη συνέχεια Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Στη διάρκεια αυτής της Περιόδου της Βουλής ήταν Γενικός Εισηγητής του ΠΑΣΟΚ στους Προϋπολογισμούς των ετών 1978, 1980 και 1981 καθώς και στα «Προκαταρκτικά» του Πενταετούς Προγράμματος 1978-1982.Στις εκλογές της 18.10.81 επανεκλέχτηκε Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ.

    Στην πρώτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διετέλεσε Υπουργός Οικονομικών και εισηγήθηκε στη Βουλή ταν Προϋπολογισμό γιο το Οικονομικό έτος 1982 και το φορολογικό- μισθολογικό νομοσχέδιο που τον συνόδευε. Παραιτήθηκε από το αξίωμα του Υπουργού Οικονομικών στις 23.6.82 ύστερα από διαφωνία του με ταν Πρωθυπουργό για την απόφαση του τελευταίου να καταργήσει ουσιαστικά το νόμο για τη Φορολογία της Ακίνητης Περιουσίας. Στο διάστημα 1982-1984 ήταν μέλος των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Παιδείας, Πολιτισμού και Επιστημών και Έρευνας και Τεχνολογίας. Διαφωνώντας ριζικά με τη συνολική πολιτική της Κυβέρνησης, παραιτήθηκε στις 15.5.84 τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από το Βουλευτικό του αξίωμα.

    Πήρε μέρος στις εκλογές της 2.6.85 ως ανεξάρτητος συνεργαζόμενος στο Ενωτικό Ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ και αναδείχτηκε Βουλευτής Α΄ Αθήνας. Στη Βουλή ήταν Ανεξάρτητος στο χώρο της Αριστεράς. Σ όλη τη διάρκεια της Δ΄ Περιόδου της Βουλής(1985-1969) ήταν Μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

    Στις εκλογές της 18.6.89, της 5.11.89 και της 8.4.89 εκλέχτηκε Βουλευτής του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου στην Α΄ Αθήνας. Στις 23.4.90 εκλέχτηκε Ε΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής για τη Ζ΄ Περιόδου (1990-1993). Την περίοδο αυτή διετέλεσε Γραμματέας της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής που κατάρτισε το ομόφωνο πόρισμα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας, ήταν Γενικός Εισηγητής του Συνασπισμού στους Προϋπολογισμούς του 1990 και 1992 καθώς και για το νομοσχέδιο για το εκλογικό σύστημα.

    Εκλέχτηκε μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου το 1991 και 1992 και διετέλεσε μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του. Το 1992 αποφάσισε να μην πάρει ενεργό μέρος στις επόμενες εκλογές λόγω της γενικής πολιτικής κατάστασης που επικρατούσε τότε και το 1993 παραιτήθηκε από το Συνασπισμό.

    Από το 1993 που παραιτήθηκε από τον Συνασπισμό δεν ασχολείται με την πολιτική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να ζήσει ο Δημήτρης! και συγχαρητήρια για την έξοχη εκλογή ονόματος.

    Δηλαδή τώρα που θέλω δεν θέλω κάνω αποχή, μπορώ να το παίζω και αντιστασιακός;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δηλαδή κι εγώ είμαι στο 40% της αποχής που έδειξε την αγανάκτηση του; Φεύγω για το Παρίσι Αθεόφοβε για να αγανακτήσω και εκεί. Σε παρακαλώ να μου στείλεις μνμ για την επικράτηση του κυρ-Γιάννη.

    Υ.Γ. Αγαπητέ thinks στα δικά σου μέρη από τη νέα χρονιά. Ενα Sangiovese στη Piazza Maggiore πρέπει να το πιούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητέ NdN, το ΣανΤζιοβέζε μας το παίρνουμε χύμα από το συνεταιρισμό και θα σε περιμένουμε! Say when! Θα σού 'λεγα να μου φέρεις a pint of real ale, αλλά δεν ταξιδεύει καλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ευχαριστώ. δεν θυμόμουν τα του Συνασπισμού καθόλου... (ξεχνάω...)
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή