Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ΟΠΩΣ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΧΕΤΕ ΞΑΝΑΔΕΙ



Από μικρό παιδί έχω ανέβει στην Ακρόπολη αρκετές φορές αλλά τα τελευταία χρόνια είχα αρκετά χρόνια να ανηφορήσω. Είχα λοιπόν την περιέργεια μετά την επίσκεψη στο νέο μουσείο της Ακρόπολης (για το οποίο έχω γράψει εδώ) να δώ ξανά  την Ακρόπολη μετά τις ουσιαστικές  εργασίες συντήρησης της που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και την αφαίρεση των μεγάλων γερανών.
Οι φωτογραφίες είναι από τον Μάρτιο φέτος και σε αυτές είναι εμφανείς οι προσθήκες υλικού  στις αποκαταστάσεις που έγιναν. Ξεκινώντας από τα προπύλαια κάναμε μια βόλτα γύρω από Παρθενώνα από τα αριστερά προς τα δεξιά καθώς τον βλέπουμε μπαίνοντας. 


Σας συνιστώ να δείτε  το καταπληκτικό αυτό βίντεο που μας δείχνει με τον παραστατικότερο τρόπο το  κτίσιμο του  Παρθενώνα  εκ των κάτω προς τα επάνω.
Χάρις στο βίντεο αυτό μπόρεσα να καταλάβω πλήρως πως ήταν η δομή αυτού του μοναδικού μνημείου στην αρχαιότητα, που δυστυχώς τώρα δεν μπορείς ,όπως παλιότερα να το πλησιάσεις και να το δεις και από μέσα.
Είναι μια καταπληκτική δουλειά από το Πανεπιστήμιο του Santiago de Compostela.

 Το παρακάτω βίντεο παρουσιάζει μια  τρισδιάστατη απεικόνιση του όλου χώρου της Ακρόπολης



και στο βίντεο αυτό μπορεί να δει κανείς τις  μετώπες του Παρθενώνα από αναπαράσταση του Βρετανικού Μουσείου.



11 σχόλια:

  1. Στην Ακρόπολη ανεβαίνουν οι νεοέλληνες για να απολαύσουν την Αθήνα απο ψηλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Http/1.1 Service Unavailable
    Αγαπητέ Αθεόφοβε, αυτό μου βγάζει στην θέση των βίντεο. Μάλλον έχει πρόβλημα ο σέρβερ μου (??)
    Αναρρωτιέμαι πώς το Santiago de Compostela είχε την διάθεση και την θέληση και τα μέσα και ό,τι τέλος πάντων χρειάζεται για να κάνει αυτή την παρουσίαση (που ειλικρινά θα ήθελα πάρα πολύ να δώ) κι εμείς εδώ καθόμαστε και δεν ασχολούμαστε...
    Γλυκειά Καληνύχτα
    Επίσης με αφήνει να δημοσιεύσω σχόλιο μόνο με Ανύνυμος/η, οπότε να σου πώ πως τα παραπάνω τα γράφει η μπλουσμαρτούλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. habilis-
    Γιατί από εκεί φαίνεται καλύτερη από ότι είναι!

    μπλουσμαρτούλα-
    Πράγματι και σε μένα προηγουμένως μου το έδειχνε αυτό αλλά τώρα που γράφω τα δείχνει κανονικά.
    Ξαναπροσπάθησε,μην τα χάσεις,είναι πράγματι εξαιρετικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ωραίο άρθρο για το κατ'εξοχήν μνημείο της νεοελληνικής περηφάνειας, που χάρη σε αυτό εξακολουθεί ο δανός και ο σλοβένος συνταξούχος να πληρώνει τα διάφορα πακέτα διάσωσης...αλλά ως γνωστόν όταν αυτοί ήταν στα δέντρα, εμείς τα είχαμε ήδη κόψει και είχαμε φτιάξει και το αυθαίρετο!

    Έψαξα να δω που είναι το Σαντιάγο Κομποστέλα και είναι στην επαρχία Γαλικία της Ισπανίας, με γνωστότερη ομάδα την ΛαΚουρούνια. Έχει περίπου το μέγεθος της Πάτρας (100 χιλ κάτοικοι). Τρεχαγύρευε τώρα τι τους έπιασε από κει πέρα να ασχοληθούν με την Ακρόπολη...

    Πόσοι να πέρασαν από αυτό το μνημείο και την ευρύτερη περιοχή; Από τον Παύλο στον Άρειο Πάγο, τους καταστροφείς παπάδες του Θεοδοσίου του Μεγάλου, τον Μοροζίνη, τον Γκούρα και τον Οδυσέα, τον Κιουταχή, τον Μιμίκο και τη Μαίρη κλπ κλπ, ως τους Γλέζο-Σιάντα και τα πολυβολεία του Μακρυγιάννη του Δεκέμβρη 44...

    Πάντως το ντοκιμαντέρ είναι εκπληκτικο και προϋποθέτει τη συνεργασία και το μεράκι πολλών, από αρχαιολόγους και μηχανικούς μέχρι κομπιουτεράδες.

    Από την άλλη σκέφτομαι ότι ευτυχώς που τα Πανεπιστήμια μας δεν κινδυνεύουν να ασχοληθούν με τέτοιες παραγωγές, αφού αυτές απαιτούν ώρες εργασίας που μπορεί να αποσπάσουν τους αγανακτισμένους καθηγητές και φοιτήτές μας από τη πάλη τους για τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού μας ενάντια στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα.

    Άλλωστε θα είχε και καμία σημασία; Σε τι θα ωφελούσε την αξιολόγηση για την επόμενη δόση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Kαλημέρα.
    αρνούμαι να δω την Ακρόπολη στα χάλια που την κατήντησαν και δεν θα πατήσω στο μουσείο.
    Κρατώ τις μνήμες μου όπως ακριβώς τις εχω αποτυπώσει και τις γνώσεις μου, απο την εγγονή του Κουντουριώτη που είχα καθηγήτρια Ιστορίας!

    Και βέβαια απο ποιόν έλληνα περίμενες να κάνει βίντεο?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. σιγουρα, ζουζούνα, όχι απο σένα. Ή μήπως εχεις κάνει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. έκανε ο Γαβράς....αλλά αυτό το πανεπιστήμιο ιδρύθηκε το 1495. Σε μας το νεότερο
    είναι του 1837...έχουμε καιρό ακόμα...όταν εμείς
    σκιαζόμασταν, αυτοί από τα δέντρα κατέβαιναν :)

    ..........
    και ξέρουν και το "ένα το χελιδόνι" οι Κελτίβηρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. argosholos-
    Στην Ακρόπολη είχε βαπτίσει την προγιαγιά μου ο Φαβιέρος, υποψιάζομαι μάλλον στον Άγιο Νικόλαο που ήταν προς την μεριά της αρχαίας Αγοράς.
    Κάπου εκεί βρέθηκε και το πτώμα του Οδυσσέα Ανδρούτσου που αφού τον βασάνισαν και του έλιωσαν πρώτα τους όρχεις, τον πέταξε από την Ακρόπολη με εντολή του Γκούρα, ο Μαμούρης που ήταν και μακρινός συγγενής από την μεριά της μάνας μου.
    To πανεπιστήμιο του Santiago de Compostela είναι πάντως από τα παλιά πανεπιστήμια της Ευρώπης που ιδρύθηκαν τον μεσαίωνα και σήμερα έχει πάνω από 40.000 φοιτητές.
    Δεν ξέρω βέβαια αν εκεί κάνουν ιδιαίτερη εκπαίδευση οι φοιτητές στις καταλήψεις όπως εδώ, αλλά στις τρισδιάστατες απεικονίσεις κάνουν θαύματα!

    Zouzouna-
    Προφανώς μεγαλώνοντας, όπως όλοι μας, κάνεις αυτό που στην ψυχολογία λέγεται εξωραϊσμός του παρελθόντος!
    Από την εποχή της καθηγήτριας σου και τις αναμνήσεις οι εργασίες αποκατάστασης που έγιναν στην Ακρόπολη είναι σημαντικές, ουσιαστικές και αναγκαίες αλλά και το μουσείο αναδεικνύει πλήρως και με απλότητα τα ευρήματα του.
    Ως άλλος δε Θεμιστοκλής σου λέω : "Πάταξον μεν, άκουσον δε", ανέβα στην Ακρόπολη και πήγαινε και στο μουσείο οπότε μάλλον τότε θα ηρεμήσεις και εσύ σαν τον Ευρυβιάδη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Michalis Melidonis-
    Το έκανε ο Γαβράς και έπεσε το παπαδαριό να τον φάει γιατί είπε την αλήθεια ότι κατέστρεψαν οι χριστιανοί τον γλυπτό διάκοσμο του ναού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ ζουζουνο, δεν είναι το αντικείμενο μου, για να ασχοληθώ!!! Προς τι η ειρωνία?

    Αθεό....
    Πεισματικά. Μένω στα παλιά. Τι να δω, πάνω? τι έχουν αφήσει, γιατί δεν τα συντήρησαν σωστά...
    Γιατί χάσαμε πολύτιμα χρόνια...

    Ποιές εργασίες αποκατάστασης, όταν έχουμε κατεβάσει κάθε ..... κόλλησα...
    μετώπη.
    Δεν θέλω να το δω στο μουσείο. Να το δω στη θέση του θέλω...
    Και ποιά αποκατάσταση, όταν δεν μπορώ να μπώ μέσα στον ναό, όπως το 1965.

    Το ξύλινο πάτωμα υπάρχει ακόμη απο την είσοδο ως επάνω? ντροπή μας !
    Προτιμώ τις μνήμες μου λοιπόν απο το παρελθόν!

    Πεισματικά είπα, ακούς!
    Οταν τα χτενίσματα των κορασίδων τα ξέρω απο το 70 τουλάχιστον, δεν περίμενα 35 χρόνια μετά να τα μάθει το πανελλήνιο!!! Γίναμε όλοι ειδικοί περί την Ακρόπολη, όταν έγινε το μουσείο και μάθαμε σε πιά γειτονια βρίσκεται!!!


    Οσο για τον Ευρυβιάδη, απο όσο θυμάμαι, ένας βλάξ ήτο που παρεσύρετο πότε απο τον ένα πότε απο τον΄αλλο, αν και πολέμαρχος !!! Ατυχής παρομοίωση!

    την καλημέρα μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Zouzouna-
    Από ότι βλέπω είσαι σαν τον Χρεμύλο στον Πλούτο του Αριστοφάνη-ου με πείσεις καν με πείσης- γι΄αυτό και σου αφιερώνω και το τραγούδι του Πλούτου με τον Μητσιά και την Δημητριάδη του Σαββόπουλου !
    http://www.4shared.com/audio/qi2FBQO...u_ploutou.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή