Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ;





Πρόσφατα (27-6-12) διάβασα στα ΝΕΑ μια πολύ ενδιαφέρουσα είδηση για μια πολύ έξυπνη πρωτοβουλία που μπορεί, αν λειτουργήσει ο πατριωτισμός των Ελλήνων απανταχού της υφηλίου αλλά και του εδώ επιχειρηματικού κόσμου και των καταναλωτών , να οδηγήσει στην σημαντική μείωση ή και ακόμα στην ολοκληρωτική εξάλειψη του δημόσιου χρέους της χώρας.
Αλλά είναι προτιμότερο να σας μεταφέρω αυτούσια την ειδησεογραφία.


Πρωτοβουλία για τη μείωση του ελληνικού χρέους με τη συμμετοχή απλών πολιτών, αλλά και επιχειρηματιών, έχει αναλάβει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Greece Debt Free (Ελλάδα Χωρίς Χρέος). Η πρωτοβουλία ανήκει στον 33χρονο Πέτρο Νομικό, γόνο της εφοπλιστικής οικογένειας, ο οποίος έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον του στην προσπάθεια ανάπτυξης στρατηγικών που θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. 
Ήδη, όπως αναφέρουν Τα Νέα, μέσω της πρωτοβουλίας που μετρά μόλις τέσσερις ημέρες ζωής, έχουν συγκεντρωθεί από εισφορές 2.200.000 ευρώ συνολικής αξίας χρέους.
Το GDF δέχεται δωρεές με σκοπό την αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων στις χαμηλότερες τιμές στις οποίες διαπραγματεύονται στις διεθνείς αγορές. Το GDF στη συνέχεια βοηθά στη μείωση του χρέους μέσω της ακύρωσης των εν λόγω ομολόγων. Μάλιστα δεν αγοράζει ομόλογα από το ελληνικό κράτος και δεν χρηματοδοτεί το ελληνικό κράτος, αλλά αγοράζει τίτλους από τρίτους στις διεθνείς αγορές.
Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Νομικό, το GDF επιτρέπει σε κάθε Έλληνα πολίτη ή όποιον θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα να ψηφίσει online και να επιλέξει προϊόντα να φέρουν το λογότυπο του GDF και να συνεισφέρουν το 50% της αξίας των κερδών τους για τη μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους με τον ίδιο τρόπο. Μάλιστα, για να διατηρήσει το λογότυπο του GDF, κάθε προϊόν που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα δεσμεύεται να διαθέτει το 50% της αξίας των κερδών του για τη μείωση του ελληνικού χρέους. Εάν ένα προϊόν παύσει να ακολουθεί τον κανόνα του 50%, η άδεια συμμετοχής του στο GDF ανακαλείται δημοσίως, ενώ οι χρήστες θα ειδοποιούνται σχετικά μέσω του facebook, του twitter και του GreeceDebtFree.com.
«Νομίζω ότι μπορεί η προσπάθεια αυτή να βοηθήσει την Ελλάδα. Θέλω να βοηθήσω τη χώρα μου. Η κρίση είναι το πιο ισχυρό εθνικό κάλεσμα» λέει ο κ. Νομικός.
Ο ίδιος προσέφερε για τη δημιουργία του GDF περίπου 300.000 δολάρια, εκτός της δικής του εισφοράς για την αποπληρωμή του χρέους, ενώ όπως λέει οι άνθρωποι που τον πλαισιώνουν στην προσπάθεια αυτή είναι όσοι αγαπούν την Ελλάδα και θέλουν να προσφέρουν.
Όλες οι διαδικασίες του μη κερδοσκοπικού οργανισμού λειτουργούν σύμφωνα με τους νόμους της Πολιτείας του Ντέλαγουερ και υπόκειται στη νομοθεσία Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων των ΗΠΑ που αποκλείουν κάθε πολιτική επιρροή. Δεν έχει εργαζομένους, διοικείται από εθελοντές και δεν έχει λειτουργικό κόστος, ενώ οι εισφορές πάνε εξ ολόκληρου στην αποπληρωμή του ελληνικού χρέους, εκτός ενός ελάχιστου ποσού που αφορά τις προμήθειες για την αγορά των ομολόγων. 

Είμαι σίγουρος πως όσες ελληνικές επιχειρήσεις δηλώσουν συμμετοχή στο Greece Debt Free θα έχουν σημαντική αύξηση των πωλήσεων τους από την ένθερμη στήριξη του καταναλωτικού κοινού.
Ηδη, μόλις μετά 6 ημέρες ζωής, έχουν συγκεντρωθεί από εισφορές 2.296.300 ευρώ συνολικής αξίας χρέους, μέρος των οποίων έχει συνεισφέρει η ποδοσφαιρική ομάδα του Ολυμπιακού και ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης. Το ποσό που δόθηκε από τον Πρόεδρο του Ολυμπιακού  είναι 168.590 ευρώ και με αυτό έγινε  δυνατή η επαναγορά ομολόγων ονομαστικής αξίας περίπου 1,4 εκατ. ευρώ.

Χρήσιμο θα είναι να γίνει ευρύτερα γνωστή μέσα από το διαδίκτυο η πρωτοβουλία αυτή με την αναδημοσίευση κειμένων και ειδήσεων που την αφορούν.

Το site του Greece Debt Free είναι http://www.greecedebtfree.org/index_gr.html

Ο Πέτρος Νομικός σε συνέντευξη στην ΝΕΤ 30-6-12

29 σχόλια:

  1. Βρε αθεόφοβε,από οικονομικά ειμαι σκράπας,αλλά τόσο ευκολο ειναι;σαν πολύ παπαριά μου φαινεται!Ή μήπως ετσι ανακηρυσσονται στη συνεχεια οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι "εθνικοι ευργέτες" εσωτερικου και εξωτερικού,που ήταν μεγαλοκαπιτάλες του κερατά,πχ. Συγγρός,Αβερωφ κλπ,κλπ...
    Δεν ξερω,αλλά πιστευεις πως αν υποτεθει οτι αρχισουν αυτοι οι "φιλοπάτριδες" εφοπλιστάδες ν'αγοράζουν το χρεος,οι κατεχοντες τα ομόλογα δε θα ανεβασουν τις τιμές,για να κερδισουν περισσότερα;
    όλη αυτη η κινηση ,μου μοιάζει σαν φούσκα αυτοπροβολής του νεαρού Νομικού,,ίσως να κανω και λάθος,τι να πω...

    Καλό μήνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι εφοπλιστές και οι λεφτάδες με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να εκπίπτουν 30% των χρημάτων που θα δίνουν από την εφορία λόγω δωρεάς, οπότε στην ουσία στα 100 ευρώ που θα δίνουν από την τσέπη τους θα φεύγουν 70 και ταυτόχρονα θα εμφανίζονται και ως εθνικοί ευεργέτες.
      Μακάρι να βρεθούν πολλοί και να τους δώσουμε και παράσημο!
      Από την άλλη μεριά ουσιαστικά από ότι έχω καταλάβει η βασική ιδέα είναι να γίνει προώθηση του σήματος σε ελληνικά προϊόντα οπότε ο καταναλωτής είναι λογικό να προτιμήσει αυτά όταν θα ξέρει πως το 50% των κερδών τους θα πάει για την μείωση του χρέους.
      Λογικό δεν είναι να προτιμήσεις τα μακαρόνια Α με το σήμα, από τα Β όταν ξέρεις πως αυτό μπορεί χωρίς να σου στοιχίσει και τίποτα, να συμβάλλεις στην μείωση του χρέους της χώρας;
      Αντίστοιχα ανέξοδα και χωρίς κόστος διαφήμισης δεν θα αυξήσει τις πωλήσεις της η εταιρεία που κατασκευάζει τα Α μακαρόνια;
      Όσο για το εύλογο ερώτημα αν θα αυξήσουν τις τιμές οι ομολογιούχοι αν υπάρξει ζήτηση των ελληνικών ομολόγων στην αγορά αυτό θα μπορέσει ίσως να αποφευχθεί αν συγκεντρώνοντας ένα σημαντικό κάθε φορά ποσό γίνεται μαζική και ταυτόχρονη αγορά ομολόγων.
      Αλλά σε τελική ανάλυση και αν γίνει αύξηση της τιμής τους στην δευτερογενή αγορά αυτό δεν αλλάζει το ολικό ποσό του χρέους που έχουμε που αφορά την αποπληρωμή τους όταν λήγουν.
      Δεν μπορώ να ξέρω αν θα πετύχει αυτή η προσπάθεια, αλλά προσωπικά είμαι πάντα ανοικτός σε πρωτότυπες ιδέες, δεν αμφισβητώ την φιλοπατρία κανενός και δεν θεωρώ πως ότι κάνει κανείς είναι πάντα για την αυτοπροβολή του.

      Διαγραφή
  2. Εγώ κι αν είμαι σκράπας στα οικονομικά.... όμως θα μου επιτρέψεις να πιστεύω (μεγάλωσα χωρίς Βarilla... μια χαρά μας χόρταινε ο Ακάκιος...) πως εφ' όσον η Ελλάδα "επέζησε" πολύ χειρότερων καταστάσεων, μπορεί να τα καταφέρει.

    ΄Οσο για το κεφάλαιο, πάντα έψαχνε ευκαιρίες για αυτοπροβολή και αβ(υ)γάτεμα...

    ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει τελικά δεν αναιρεί το Συν Αθηνά και χείρα κίνει!
      Αν δε ο Ακάκιος συμμετάσχει στο πρόγραμμα σαφώς θα τον προτιμήσω από τα Barilla, τα οποία ειρήσθω εν παρόδω τα έχω από καιρό αντιπαθήσει, γιατί για ένα σημαντικό διάστημα τα έτρωγα αναγκαστικά σε όλες τους τις χρωματικές αποχρώσεις γιατί η κ. Αθεόφοβου τα έπαιρνε γιατί έδιναν μαζί και κάτι πιάτα!
      Είμαι σίγουρος δε πως γνωρίζεις ότι πως δύσκολα οι γυναίκες αντιστέκονται σε τέτοιες προσφορές άσχετα αν έχουν 500 άλλα πιάτα!
      Όσο για το κεφάλαιο στην συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί ίσως να πετύχει αυτοπροβολή, αλλά αυτή θα την πετύχει με την μείωση του γιατί πρέπει να δώσει χρήματα, γεγονός που δεν με ενοχλεί καθόλου!

      Διαγραφή
  3. Μακάρι να υπάρξουν και άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες.
    Δεν ανησυχώ επίσης, καθόλου, για την αυτοπροβολή του νεαρού Νομικού,
    Αν μεν πετύχει σημαντικά αποτελέσματα , η προβολή θα του αξίζει με το παραπάνω και μπράβο του, αν αποτύχει επίσης ο ίδιος θα "πιστωθεί" την αποτυχία, πράγμα μάλλον δυσάρεστο....

    Καλή επιτυχία λοιπόν να έχει, για κερδίσουμε όλοι μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η προσπάθεια όπως περιγράφεται και από το web site του GDF , όσο και μέσω του άρθρου των Νέων που παραθέτεις ή σε αναφορές άλλων μέσων (πχ http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/petros_nomikos_etsi_tha_diagrapsw_to_ellhniko_xreos.1835777.html ) είναι μια τεράστια ανοησία.Είναι για μένα 100% προσπάθεια διαφήμισης και αυτοπροβολής επιχειρήσεων και του ονόματός τους (που υποψιάζομαι φοροδιαφεύγουν ή δωροδοκούν δεξιά και αριστερά σε κλίμακες πολλαπλάσιες). Το να επαναγοράσεις το χρέος σου (ή τις μετοχές της εταιρείας σου αν πρόκειται για μετοχές) είναι μια γνωστή διαδικασία στις αγορές και λέγεται debt buyback ή stock buyback. Τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη μέσω των μηχανισμών της έχουν εξετάσει το ενδεχόμενο κυρίως πριν την εφαρμογή του PSI αλλά και μετά. (πχ http://www.businessweek.com/news/2012-02-12/efsf-to-fund-greek-bond-buyback-via-ecb-draft-legislation-shows.html ) Ακούγοντας το Νομικό να μην απαντάει στην αντίστοιχη ερώτηση όπως του γίνεται στη συνέντευξη που έδωσε στη ΝΕΤ, επιβεβαιώνει για μένα είτε ότι είναι ένας άσχετος όσον αφορά τις αγορές κεφαλαίου (μικρές πιθανότητες γιατί είναι κληρονόμος εφοπλιστών και δεν μπορεί να μην έχει ακούσει πώς δουλεύουν οι αγορές) είτε απλά κάνει την πάπια μιας και προφανός οι δημοσιογράφοι της ΝΕΤ είναι οι άσχετοι με τα χρηματοικονομικά και δεν πρόκειται να τον πιέσουν (αν και επιλέγουν να τον διαφημίσουν)
    Με τον τρόπο που περιγράφει ο Νομικός μπορεί να το κάνεις σε ένα περιορισμένο βαθμό.Από ένα σημείο και μετά θα αρχίσεις να πιέζεις τις τιμές προς τα πάνω. Διότι υπάρχουν πολύ κάτοχοι που απλά δεν έχουν λόγο να πουλήσουν μιας και θα τα χάσουν μόνο αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει και ακόμα και σε αυτή την περίπτωση όχι απαραίτητα 100% (βλέπε PSI). Επιπλέον, το χρέος της Ελλάδας που διαπραγματεύεται σε ομόλογα στη 2γενή είναι πολύ πιο μικρό πλέον μετά το PSI.
    Μετά όταν λέγονται ανοησίες του στύλ ότι αν πιέσουμε τις τιμές προς τα πάνω τότε θα πουλήσουμε και θα αγοράσουμε επιπλέον χρέος καταλαβαίνει κανείς πόσο τραγικά άσχετοι είναι. Ένα παράδειγμα : Αγοράζεις σε 10 διαδοχικές πράξεις τα εξής (ας πουμε ομόλογο ΑΒΓΔ )
    1 10000 ΑΒΓΔ @ 10
    2. 3000 ΑΒΓΔ @ 10
    3. 4000 ΑΒΓΔ @ 11
    5. 3000 ΑΒΓΔ @11
    6. 6000 ΑΒΓΔ @14
    7. 7000 ΑΒΓΔ @14.5
    8. 1000 ΑΒΓΔ @14.9
    9 10000 ΑΒΓΔ @16
    10 5000 ΑΒΓΔ @16.5
    Τι έχεις κάνει παραπάνω ; Έχεις πιέσει στην ουσία με τις εντολές σου την τιμή από 10 σε 16.5 για το ΑΒΓΔ. Συνεπώς πουλάς ας πουμε 13000 ΑΒΓΔ που είχες αγοράσει στα 10 στις 1. και 2. σε τιμή τώρα 16.5 (ή και παραπάνω εξαρτάτε τις τιμές που δίνουν οι διαπραγματευτές 2γενής) και έχεις βγάλει κέρδος 13000X16.5 -13000X10 =84500. Τώρα έχεις δηλαδή το αρχικό σου κεφάλαιο + 84500 να ξαναεπενδύσεις =299000. Κατ'αρχήν έχεις χάσει την ευκαιρία πλέον να "καταστρέψεις" όπως λένε ότι είναι ο στόχος τους ομόλογα αξίας 13000 μιας και τα ξαναπούλησες σε κάποιον στην αγορά. Τώρα τι θα μπορέσεις να αγοράσεις με το νέο σου κεφάλαιο; Αν οι τιμές δεν πέσουν με κάποιο τρόπο το πολύ πολύ να ξανα αγοράσεις πάλι ακριβώς τον ίδιο αριθμό ομολόγων με αυτά που πούλησες ενώ αν οι τιμές ανέβουν μέχρι να ξαναγοράσεις θα αγοράσεις λιγότερα.
    Στο εντωμεταξύ το Ελληνικό κράτος θα πληρώνει τον τόκο κανονικά και το χρέος μέχρι να φτάσει να πληρωθεί και να το αρνηθεί ο κάτοχός του θα είναι γραμμένο στα βιβλία του Ελληνικού κράτους. Τέτοιες προφανείς ανοησίες για μένα προδίδουν είτε ασχετοσύνη είτε δόλο για αυτοπρόβολή. Θα ήταν πιο πειστικό για μένα αν κάναν επενδύσεις με τα εφοπλιστικά τους κεφάλαια που είναι αφορολόγητα παρά να το παίζουν hedge funds της ανοησίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μιλάς για αγοραπωλησία ομολόγων ενώ πουθενά στο πρόγραμμα δεν αναφέρει κάτι τέτοιο.
      Εγώ σαν μη ειδικός με την "μπακάλικη" λογική μου το βλέπω να λειτουργεί διαφορετικά.
      Εγώ είμαι ένας απόλυτα αφερέγγυος έμπορος και στην αγορά κυκλοφορούν 4 γραμμάτια μου των 100 ευρώ το καθένα που λήγουν μετά από 7,8,9 και 10 χρόνια συνολικά δηλαδή χρωστάω 400 ευρώ.
      Αυτοί που τα έχουν και φοβούνται πως θα βαρέσω κανόνι είναι διατεθειμένοι αντί να πάρουν τα 100 ευρώ τους μετά από τόσα χρόνια, και αν τα πάρουν, να πάρουν σήμερα 15 και στο χέρι.
      Έρχεται λοιπόν ένας θείος μου που έμαθε τα χάλια μου και ακουμπάει στον ένα 15 και παίρνει το ένα γραμμάτιο και το σκίζει.
      Δεν θα χρωστάω λοιπόν αντί 400 τελικά 300 ευρώ;
      Αν δε ο θείος μου ειδοποιήσει και μερικούς άλλους συγγενείς από το χωριό για τα χάλια μου και αυτοί ακουμπήσουν αλλά 20 ευρώ γιατί ο δεύτερος που έχει γραμμάτιο μου πήρε χαμπάρι πως με βοηθάνε οι συγγενείς μου, δεν θα φτάσει το χρέος μου να έχει μειωθεί στο μισό;

      Διαγραφή
  5. Mπερδεύτηκα...

    Ακάκιος και Μπαρίλα είναι η ίδια εταιρεία! Δεν έχετε περάσει ποτέ από το εργοστάσιο στο 100 χλμ της Αθ-Λαμίας;

    Οι εφοπλιστάδες είναι καπιτάλες του κερατά, όπως λέει ο VAD, so what? Θα υπήρχε ΕΜΠ, Ζάππειο, νοσοκομεία, Ωνάσειο κλπ χωρίς αυτούς; Εγώ θυμάμαι την ηρωϊκή δεκαετία του 80 που οι καρδιοπαθείς πήγαιναν στο St Thomas και το Ηοuston. Λίγοι σώθηκαν από το Ωνάσειο και τα νοσοκομεία που ακολούθησαν;

    Και για να τελειώνει το αστείο, οι εφοπλιστάδες που μένουν στην Ελλάδα, μόνο από διεστραμένο πατριωτισμό το κάνουν! Αλλιώς μπορούν να αλλάξουν σημαία εν πλω, πολύ πιο εύκολα από τις χερσαίες εταιρείες που δυστυχώς εν καιρώ παγκοσμιοποίησης την κάνουν επίσης από Ελλάδα (βλ. σημερινή Καθημερινή). Προσοχή, δεν μιλάω για τους χρεωκοπημένους Αγούδημους και Σφηνιάδες της ακτοπλΟίας. Λέω για τα σουπερτάνκερ που κουβαλάνε πετρέλαιο από Αραβία-Κίνα και δεν θα μπουν ποτέ στην Μεσόγειο. Αυτοί μένουν στην ελληνική σημαία επειδή είναι στον ίδιο βαθμό ξεφτιλισμένη με την Κύπρο και τη Μάλτα,(κάτι λιγότερο από την Λιβερία) και επειδή το γουστάρουν. Ούτε επιδοτήσεις παίρνουν ούτε τίποτε! Σε αυτούς τι προσφέρει το ελληνικό κράτος ανταποδοτικά έναντι φόρων; ΟΚ, τα κονομάνε, αλλά τι αφορά αυτό την Ελλάδα; Μία φρεγάτα έστειλε στη Σομαλία και τη πήρε πίσω...Σιγά και τις ελληνικές λιμενικές υπηρεσίες της Σιγκαπούρης και του ΧογκΚογκ, τι στιγμή που οι Αμερικάνοι μπορούν να στείλουν αεροπλανοφόρα για να υπερασπίσουν τη σημαία τους!

    Αν δεν τους θέλει η Ελλάδα, ας πάει να κάτσει στο επόμενο φόρουμ για το Δίκαιο της Θάλασσας με τα Σκόπια, την Ουγγαρία και την Τσεχία! Πάντως, για απλή ενημέρωση, η Τουρκία πάει να γίνει ναυτική εμπορική δύναμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. argosholos,ε,μην τους ηρωοποιήσουμε κιόλας,ένα εδιναν,δεκα επαιρναν(Συγγρός,Λαυρεωτικά,μια μερα πριν κατηγορηθεί για τη μεγάλη φούσκα στο Λαυριο,κάνει μια μεγάλη δωρεά και τη γλυτωνει αβρόχοις ποσί)...Αν ήξερες,@φίλε, πόσος κόσμος ελιωσε στα σκλαβοπάζαρα του Αιγυπτιωτη Αβερωφ στο Σουδάν και στις βαμβακοφυτείες του στην Αιγυπτο,δε θα χαιρόσουν για κανενα Ζαπειο,για κανενα ΕΜΠ...

      Διαγραφή
    2. Σχετικά με τα μακαρόνια με έπιασες αδιάβαστο!
      Όσο για τους εφοπλιστές έχεις δίκιο όταν γράφεις πως μπορούν να αλλάξουν σημαία ακόμα και εν πλώ γι΄αυτό και ήταν αστειότητα όταν προεκλογικά έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ πως θα τους φορολογήσει!
      Όμως και ο Vad έχει δίκιο για όσα γράφει για τον Συγγρό ή τον Αβέρωφ.
      Πάντως πολλοί έβγαλαν πολλά λεφτά στην ζωή τους και με πολλούς ύποπτους και αδιαφανείς τρόπους αλλά τελικά έμειναν στην ιστορία αυτοί που άφησαν πίσω τους και κάποιο μεγάλο έργο χρήσιμο για τον τόπο.

      Διαγραφή
  6. Λες: "Μιλάς για αγοραπωλησία ομολόγων ενώ πουθενά στο πρόγραμμα δεν αναφέρει κάτι τέτοιο."
    Προφανώς δε διάβασες τα bylaws του εγχειρήματος Νομικού:
    "To have the maximum impact on the debt itself, GDF intends on acquiring bonds issued by the Greek Treasury and representing the greatest amount of Greek national debt available on the secondary market before cancelling, holding or reselling such bonds" από http://www.greecedebtfree.org/GDF_Legal_Status.html, τα bold δικά μου. Αυτό σημαίνει ακριβώς αυτό που είπα και που πήγε να περιγράψει και ο ίδιος στο λινκ του news247.gr που έδωσα. Κανονικότατη αγοραπωλησία.

    Η "μπακάλικη" λογική σου όπως εσύ λες, μπορεί να φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα αν μιλάμε για τα γραμμάτια του εμπόρου που περιγράφεις πιθανόν. Αν μιλάμε για παγκόσμια χρηματιστηριακή δευτερογενή αγορά ομολόγων κρατικού ή οποιουδήποτε άλλου χρέους δυστυχώς δε δουλεύει. Αν δούλευε έτσι όπως πάει να το πασάρει ο Νομικός, δηλαδή να υπάρχει αρκετή ρευστότητα σε τιμές που να είναι σχετικά χαμηλές, και η ρευστότητα να είναι αρκετή ώστε να έχει ουσιαστική επίδραση στο Ελληνικό χρέος, τότε θα είχαν ήδη βρεθεί τα hedge funds της αρκούδας να αγοράσουν ακριβώς όπως ο Νομικός όχι για να το αποσύρουν βέβαια αλλά για να σπεκουλάρουν και να πληρωθούν στο 100% της αξίας τους στο τέλος. Δεν είναι ξέρεις ότι οι ιδιώτες δικαιούχοι του Ελληνικού χρέους είναι σε απόγνωση και περιμένουν το hedge fund "ΝΟΜΙΚΟΣ" να του πουλήσουν τα ομόλογά τους στο 15 ή 20 ή 30% της ονομαστικής τους. Αν υπήρχαν, θα μπορούσε να πάρει ένα ωραίο δανειάκι από EFSF το Ελληνικό κράτος και να αποσύρει όλο το ιδιωτικό χρέος ακριβώς στα 15-30% της ονομαστικής. Θα πετύχενε έτσι ολικό νέο κούρεμα 70-90% επιπλέον αυτού που κατάφερε στο PSI και θα αντικαθιστούσε υπάρχον χρέος 100δις με νέο από 10-30 δις. Το Ελληνικό χρέος όπως ξέρουμε είναι στο μικρότερο ποσοστό του πλέον διαπραγματεύσιμο στη δευτερογενή. Επαναλαμβάνω, μετά το PSI οι ιδιώτες κάτοχοι Ελληνικού χρέους κρατούν περί τα 100 δις πλέον "μονο". http://www.economist.com/node/21555923 από τα περίπου 260 δις συνολικού χρέους. Τα υπόλοιπα τα κρατά σε ομόλογα η ΕΚΤ και τα υπόλοιπα είναι τα δάνεια της τρόικας. Μπορεί τώρα η ΕΚΤ να κάνει κανένα κουφό δώρο και να δεχθεί κανά κούρεμα 70% στα ομόλογα που κρατάει αλλά σίγουρα δε θα το κάνει στη δευτερογενή περιμένοντας το hedge fund ΝΟΜΙΚΟΣ. Επιπλέον δεν ξέρω κατά πόσο ο κόσμος έχει ιδέα πώς δουλεύουν οι αγορές χρήματος τα τελευταία 100 χρόνια αλλά ο Νομικός ή ο όποιος Νομικός δεν μπορεί να "σκίσει" το ομόλογο που αγοράζει στη δευτερογενή και έτσι να το καταστρέψει. Δεν υπάρχουν χαρτιά και δεν πάνε οι ομολογιούχοι με χαρτιά στο γκισέ του Ελληνικού κράτους να τους πληρώσει και αν δεν έρθουν τότε το κράτος δεν πληρώνει. Ο μόνος που μπορεί να αποσύρει το χρέος του είναι ο ίδιος ο εκδότης του χρέους. Το Ελληνικό κράτος δηλαδή. Αυτό που μπορεί ο Νομικός να κάνει είναι να αγοράζει ομόλογα και να τα καταθέτει κατευθείαν αμέσως αφότου τα αγοράσει στη 2γενή, σε λογαριασμό που να ανήκει στο Ελληνικό κράτος. Μόνο έτσι μπορεί αμέσως να "διαγράψει" ουσιαστικά χρέος δωρίζοντας το σε λογαριασμό του δημοσίου. Αλλιώς το Ελληνικό κράτος δεν ξέρει ποιος αγοράζει τα ομόλογά του από την 1η μέρα που κάνει τη δημοπρασία πόσο μάλλον στη δευτερογενή αργότερα(γι'αυτό εξάλλου και οι ανοησίες περί λογιστικού ελέγχου του Ελληνικού χρέους όσον αφορά το ποιος το κατέχει είναι πάλι όνειρο θερινής νυκτός). Είναι υποχρεωμένο να τα πληρώνει στους λογαριασμούς των θεματοφυλάκων τον απανταχού traders στον κόσμο, τόσο στους τόκους όσο και στην ωρίμανση στο 100% της ονομαστικής τους εκτός και αν βαρέσει κανόνι ή πάει για κούρεμα.
    Το λοιπόν, δεν ξέρω αν είναι καλή η μπύρα Volkan αλλά αν είναι και δεν έχει πρόβλημα ο πελάτης με το ήθος του παραγωγού της ας την αγοράζει για να την απολαύσει και όχι νομίζοντας ότι κάνει τίποτα "πατριωτικό" διαγράφοντας Ελληνικό χρέος.

    -trader-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο ότι δεν είχα διαβάσει τα bylaws του εγχειρήματος Νομικού.
      Είναι επίσης σωστό δε αυτό που γράφεις ότι από τα 260 δις του χρέους στα χέρια ιδιωτών είναι τα 100δις και βέβαια αυτοί που έχουν τα ομόλογα δεν έχουν όλοι τον σκοπό να τα πουλήσουν σήμερα σε χαμηλή τιμή.
      Οι χαμηλές τιμές όμως στην δευτερογενή αγορά από κάποιες αγοραπωλησίες έχουν καθοριστεί.
      Είναι αυτονόητο βέβαια πως μόνο αφελείς θα μπορούσαν να θεωρήσουν εφικτό ότι θα μπορούσε κανείς να πετύχει την εξάλειψη του χρέους με την πρόταση του Νομικού.
      Αλλά όμως τι πρόβλημα έχουμε μια και δεν μας στοιχίζει τίποτα να ενισχύσουμε αυτή την ιδέα και ας πετύχει τελικά την εξάλειψη έστω και του 1/20 του χρέους;

      Διαγραφή
    2. Αν καταφέρει να αγοράσει πάνω από 100 εκατομμύρια (ονομαστικής) χρέος μέσα στον επόμενο χρόνο στα σημερινά χαμηλά αν οι συνθήκες δεν έχουν αλλάξει θα το θεωρούσα τρομακτική επιτυχία. Το να μπορέσει να αποσύρει 1/20 χρέος (δηλαδή 5 από τα 100δις ιδιωτικού) σε αυτές τις τιμές το θεωρώ εντελώς απίθανο. Αυτό που λέει ότι θέλει να κάνει το κάνουν ήδη σήμερα αρκετά σπεκουλαδόρικα Hedge Funds για τον λόγο που περιέγραψα παραπάνω. Αυτή είναι η δουλειά τους. Ποντάρουν ότι η Ευρώπη δε θα αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει ή ότι θα της κάνουν μηνύσεις για να πληρωθούν όσο το δυνατόν πιο κοντά στο 100% ονομαστικής αφού έχουν αγοράσει χαμηλά. (πχ http://www.nytimes.com/2012/05/16/business/global/bet-on-greek-bonds-paid-off-for-vulture-fund.html ) . Δε θα είχα προσωπικά πρόβλημα αν αυτή η προσπάθεια γινόταν ξεκάθαρη στον κόσμο σα συμβολική, αν δουλέψει εν τέλη όπως θα έπρεπε -μιας και αυτό είναι αρκετά θολό και δεν εξηγεί λεπτομέρειες πχ για το πώς διαγράφει το Ελληνικό χρέος- και όχι τίποτα παραπάνω. Δε νομίζω ότι ο πολύς κόσμος θεωρεί "αυτονόητο" αυτό που λες. Αντιθέτως αυτό που μένει είναι οι διαφημιστικές υπερβολικές καμπάνιες που χωρίζουν σε "πατριωτικά" και μη "πατριωτικά" τα προϊόντα. Προσωπικά το θεωρώ ανήθικο να μη βάζεις τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση κυρίως διότι από πίσω προωθείς επιχειρηματικά σου συμφέροντα ενώ όπως είπα θα μπορούσες να είσαι πολλαπλάσια πιο αποτελεσματικός αν για παράδειγμα ανακοίνωνες δημόσια πόσους φόρους πλήρωσες το 2012 σε σχέση με το 2011, αν προέτρεπες τους ομολόγους σου εισοδηματίες να κάνουν ακριβώς το ίδιο (αλλά Warren Buffett) και αν έδειχνες πόσες νέες προσλήψεις Ελλήνων έκανες στις επιχειρήσεις σου ή αν διαφήμιζες πόσο νέο κεφάλαιο έριξες φέτος σε σχέση με πέρυσι στην ΕΛληνική αγορά, - μερικά παραδείγματα. Όλ'αυτά που λείπουν ακριβώς για να μειώσει ουσιαστικά το χρέος το κράτος αλλά και να υπάρξει μια σχετική ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη στην κοινωνία (ποιος πληρώνει φόρους και ποιος όχι).
      Εν πάσει περιπτώσει δεν έχω κανένα προσωπικό με το Νομικό ή τις επιχειρήσεις του αλλά με ενοχλούν τέτοιες κινήσεις ως κινήσεις κουτοπονηριάς και δόλου. (ειδικά με το είδος των επιχειρηματιών που συμμετέχουν ήδη , βάζοντας και τον Μαρινάκη μέσα που έδωσε κάποια χιλιάρικα..)
      -trader-

      Διαγραφή
  7. Έχω να κάνω κι εγώ κάποια σχόλια, αφού πρώτα όμως ομολογήσω πως δεν έχω ιδέα από οικονομία.
    Πρώτον, πολύ ενδιαφέροντα όσα λέει ο Ανώνυμος, αλλά κι αν ακόμα είναι έτσι, δεν είναι και άσχημο να πετύχουμε μείωση έστω και 100 δις.
    Δεύτερον, η ιδέα εμένα μου φαίνεται αξιέπαινη, μακάρι να βρει μιμητές και μπράβο σου που την αναδεικνύεις από τους πρώτους.
    Τρίτον, βρίσκω ένα σημαντικό πρόβλημα -αν και το ξαναλέω οι οικονομικές μου γνώσεις είναι φτωχές- στο θέμα με τα προϊόντα που θα έχουν την ετικέτα GDF και τα οποία θα δίνουν το 50% των κερδών τους (προ ή μετά φόρων;) για τη μείωση του χρέους της Ελλάδας. Το πρόβλημα είναι ότι είναι εύκολο να προσφέρεις το 50% των κερδών σου, αν έχεις ζημίες ή μικρό κέρδος αλλά τι θα γίνει με τις πολυεθνικές που κατασκευάζουν εδώ στην Ελλάδα προϊόντα; Να πω ένα παράδειγμα: αν αποφασίσει η μπύρα Βεργίνα και η μπύρα Άλφα να βάλουν ετικέτα GDF λογικά θα αρχίσουν να αυξάνουν τις πωλήσεις τους. Τι θα κάνει τότε η Χάινεκεν; Ή θα κλείσει το εργοστάσιό της στην Ελλάδα(αφήνοντας άνεργους τους υπαλλήλους της) ή θα βάλει και αυτή GDF οπότε είναι σαν να προσθέτουμε ένα γιγάντιο φόρο 50% σε κάθε πολυεθνική που θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα. Μα εδώ κάνουμε αμάν για να δούμε καμιά επένδυση και εμείς θα βάλουμε καινούριο -ουσιαστικά- φόρο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όσοι βάλουν το σήμα, εάν λειτουργήσει αυτή η προσπάθεια, θα αυξήσουν τις πωλήσεις τους και αυτό θα αποτελεί μια εκ των πραγμάτων διαφήμιση για την οποία οι διάφορες εταιρείες ξοδεύουν έτσι και αλλιώς τεράστια ποσά.
      Δεν βλέπω λοιπόν τι πρόβλημα θα έχει η Χάινεκεν που αναφέρεις στα πλαίσια του ανταγωνισμού να βάλει και αυτή το σήμα.
      Αν δεν το κάνει και φτάσει όπως λες να κλείσει το εργοστάσιο της αυτό δεν θα σημαίνει πως ο κόσμος θα σταματήσει να πίνει μπύρα απλά κάποιοι άλλοι θα καλύψουν το κενό της αγοράς επεκτείνοντας το εργοστάσιο τους και χρησιμοποιώντας βέβαια λογικά τους απολυμένους αλλά έμπειρους εργαζόμενους της ζυθοβιομηχανίας.
      Αυτό άλλωστε δεν έγινε το 1965 όταν λόγω της αποστασίας και της σχέσης του Γαρουφαλιά με την ΦΙΞ αυτή μποϊκοταρίστηκε από τον κόσμο και έκλεισε;
      Λίγο πολύ η πρόταση Νομικού θα λειτουργήσει σαν την παλιά εκστρατεία του -Αγοράζω ελληνικά προϊόντα- που ήδη από ότι ακούω από πολλούς τα τελευταία χρόνια λειτουργεί υπόγεια σε όλη την Ελλάδα.
      Αν έχεις προσέξει στις πρόσφατες διαφημίσεις της Lidl τονίζει την ελληνικότητα των προϊόντων που πουλάει.

      Διαγραφή
  8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η κίνηση δε με εντυπωσίασε. Η αλήθεια είναι ότι έπρεπε από πολύ νωρίτερα η κυβέρνηση του ΓΑΠ να απευθυνθεί στην εσωτερική αγορά για εξαγορά ομολόγων (το έκανε και το Βέλγιο με την υπηρεσιακή κυβέρνηση και πολλές άλλες χώρες). Στην ουσία ο επιχειρηματίας συνδέει την εξαγορά με την εμπορικότητα αγαθών. Αυτό αυτομάτως οδηγεί σε μειωμένα έσοδα κι όχι σε ανάπτυξη (όπως προφανώς ελπίζει). Λογικότερο είναι να προστρέξουν οι δεκάδες μεγαλοεπιχειρηματίες παρά ο λαός.
    Περισσότερο πάντως το είδα σαν φούσκα, σαν διαφημιστικό τρικ. Ελπίζω να κάνω λάθος. Αν όμως οι μεγαλοεπιχειρηματίες δε βάλουν τα χέρι στην τσέπη, τίποτα δε θα επιτευχθεί. Βλέπεις ακόμα κι ένα δις είναι ουσιαστικά πολύ μικρό ποσό μπροστά στο χρέος που μας ανέβασε το μνημόνιο. Βέβαια, 1 δις είναι 1 δις (δύο μήνες συντάξεων πχ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σχετικά με το πως πιστεύω πως μπορεί να λειτουργήσει αυτή η ιδέα το έχω γράψει παραπάνω.

      ...μπροστά στο χρέος που μας ανέβασε το μνημόνιο.
      Δηλαδή δεν χρωστούσαμε προηγουμένως και ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία το μνημόνιο και μας ανέβασε το χρέος; :))

      Διαγραφή
    2. Δεν είπα αυτό. αλλά το μνημόνιο ανέβασε το χρέος μας και δεν το μείωσε (το PSI το μείωσε). Το 2014 (ή το 2020 ανάλογα ποιον θα ακούσουμε θα είμαστε στο επίπεδο του 2009 !!!)
      Και για την ιστορία δεν χρωστούσαμε. Το κράτος φρόντιζε να μην εισπράττει φόρους ή να τους χαρίζει ώστε τελικά έφτασε να δανείζεται.

      Διαγραφή
  10. Παρά το γεγονός ότι μια τέτοια κίνηση είναι θεμιτή κι ενδεχομένως θα μπορούσε να συμβάλλει στη μείωση του χρέους, τίθεται ένα μεγάλο ερώτημα: Μπορεί η ήδη επιβαρυμένη επιχείρηση που φυτοζωεί να προσφέρει το 50% του κέρδους της; Και μάλιστα σε ένα περιβάλλον με μεγάλες αβεβαιότητες και με μέλλον όχι διασφαλισμένο;

    Σε κάθε περίπτωση πάντως, αν εγώ έπαιρνα μακαρόνια Χ, μιας και στη συζήτηση εδώ αναφέρθηκαν ως παράδειγμα, κι έβλεπα ότι τα Ψ είχαν τη σήμανση της κίνησης που συζητάμε, θα προτιμούσα τα Ψ, αρκεί βεβαίως να είχα πειστεί πως όντως το 50% του κέρδους της εταιρείας που φτιάχνει τα Ψ μακαρόνια θα πήγαιναν για το σκοπό αυτό.

    Την καλημέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η επιχείρηση που φυτοζωεί μπορεί πιθανώς με αυτό τον τρόπο να ανεβάσει τις πωλήσεις της έχοντας ταυτόχρονα και μια πολύπλευρη ανέξοδη διαφήμιση από την προβολή της λίστας των επιχειρήσεων που θα συμμετέχουν σε αυτή την ιδέα.

      Διαγραφή
    2. Μήπως το υπεραπλουστεύουμε λέγοντας ότι με το ταμπελάκι θα ανεβούν οι πωλήσεις; Για να γίνει κάτι τέτοιο θα απαιτηθεί πολύ μεγάλη διαφήμιση και προώθηση η οποία με τη σειρά της απαιτεί πολύ χρήμα. Χτες ρώτησα κάποιους γνωστούς για την ενέργεια αυτή και δεν την ήξερε κανείς. Έξι στους έξι! Θεωρώ ότι υπάρχει κάτι στην πρωτοβουλία αυτή που δεν έχει σχεδιαστεί σωστά, αυτή τη στιγμή όμως δεν μπορώ να εστιάσω τι ακριβώς είναι αυτό. Σε κάθε περίπτωση πάντως εύχομαι να λειτουργήσει.

      Την καλημέρα μου.

      Διαγραφή
    3. Αν μπεις στο site του GDF,το λίνκ του οποίου έχω βάλει στο τέλος του ποστ, θα δεις ότι έχει μόνο 9 μέρες ζωής μέχρι σήμερα, οπότε δεν είναι περίεργο το ότι δεν έχει γίνει γνωστό.
      Άλλωστε για τον λόγο αυτό έβαλα αυτό το ποστ άσχετα αν τελικά θα πετύχει ή όχι αυτή η κίνηση, από την οποία όμως μπορεί ίσως να κερδίσει κάτι ο ελληνικός λαός ενώ αντίστοιχα δεν πρόκειται να χάσει τίποτα.

      Διαγραφή
    4. Με την τελευταία σου φράση συμφωνώ 100%. Μακάρι να πετύχει!

      Διαγραφή
  11. Ο κωνσταντίνος Καραμανλής κατά την πρώτη του οκταετία αγόραζε λίγο-λίγο και σε συνθήκες σκληρού απορρήτου με μεσολάβηση ξένων Τραπεζών στην δευτερογενή αγορά Ελληνικά ομόλογα τα οποία λόγω του γνωστού νόμου του Σβώλου διεπραγματεύοντο σε μονοψήφιο ποσοστό. Αφού έτσι απέκτησε την πλειοψηφία ή μέγα μέρος των Ελληνικών ομολόγων που κυκλοφορούσαν συνεκάλεσε γενική συνέλευση των ομολογιούχων του Εξωτερικού πιστωτών της Χώρας και πέτυχε συμβιβασμό σε ποσοστό ελάχιστο. Με τον τρόπο αυτό η Χώρα με ίδιους πόρους εξώφλησε το σύνολο του παλαιού εξωτερικού χρέους της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι έλεγε αυτός ο νόμος του Σβώλου που πρέπει να τον έκανε το σύντομο διάστημα που διετέλεσε ως υπουργός του Γεωργίου Παπανδρέου το 1944;

      Διαγραφή
  12. Ο νόμος του Σβώλου (αν θυμάμαι καλά ο Α.Ν. 44/1944) μηδένισε όλα τα εσωτερικά χρέη όλων (χάθηκαν καταθέσεις σε τράπεζες, οφειλές από ιδιώτες σε ιδιώτες και σε τρλαπεζες από δάνεια κλπ καθώς και τα χρέη προς το εξωτερικό τόσο του Ελληνικού Δημοσίου όσο και επιχειρήσεων και ιδιωτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή