Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

ΟΙ ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΕΣ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΕΚΤΟΠΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΤΖΙΑ



 Η γελοιογραφία αυτή του ΜΠΟΣΤ είναι από το τεύχος 5 του περιοδικού ΑΝΤΙ της 2-11-1974.
Σατιρίζει τους 5 χουντικούς πρωτεργάτες της δικτατορίας που βρισκόντουσαν σε περιορισμό στην Τζιά.
Επειδή πολλοί δεν γνωρίζουν ή δεν θυμούνται τα γεγονότα εκείνης της εποχής έγραψα μια σύντομη ιστορική αναδρομή με τις σχετικές επεξηγήσεις της γελοιογραφίας.
Αυτός που ψάχνει για ζάχαρη είναι ο Παπαδόπουλος.
Όταν ήταν, αντισυνταγματάρχης και  διοικητής  της 117ης ΜΠΠ (Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού), η οποία έδρευε στην Ορεστιάδα, από κακή συντήρηση είχαν ακινητοποιηθεί αρκετά οχήματα της μοίρας. Ο Παπαδόπουλος σε πόρισμα που έστειλε στο ΓΕΣ πρόβαλε τη θεωρία της κομμουνιστικής συνωμοσίας, οργανωμένης από τον  παράνομο τότε μηχανισμό του ΚΚΕ.
Πριν το πόρισμα να φτάσει στο ΓΕΣ, 3 δεξιές εφημερίδες, η Ακρόπολις, ο Εθνικός Κήρυξ, και ο Ελληνικός Βορράς το  δημοσίευσαν με μεγάλους τίτλους .
Ο Ελληνικός Βορράς ανέφερε εσφαλμένα ότι, σύμφωνα με το πόρισμα, χρησιμοποιήθηκε ζάχαρη για το σαμποτάρισμα τεθωρακισμένων.
Οι τακτικοί ανακριτές της στρατιωτικής δικαιοσύνης, αφού απάλλαξαν τους  ψευδώς κατηγορηθέντες και βασανισθέντες φαντάρους, άσκησαν δίωξη στους βασανιστές τους και για ηθική αυτουργία στον Παπαδόπουλο, ο οποίος όμως απαλλάχτηκε με βούλευμα 2 μέρες πριν την δίκη του.
Αυτός που ψάχνει για γόπες είναι ο Παττακός που είδε κάποιον πολίτη που ενώ οδηγούσε  το αυτοκίνητο του ανεβαίνοντας την Σταδίου πέταξε την γόπα του στον δρόμο. Ο Παττακός  τον ανάγκασε να σταματήσει και να την μαζέψει.
Αυτός που ψάχνει για τους αδελφούς του είναι ο Μακαρέζος που είχε χαρακτηρίσει τους άλλους δύο πρωτεργάτες της δικτατορίας ως αδελφούς του.
Αυτός που δεν λερώνει τα χέρια του  είναι ο Λαδάς ο οποίος είχε δηλώσει "πως φεύγει με καθαρά χέρια" Κατά  τη διάρκεια της Δικτατορίας το όνομά του είχε εμπλακεί σε χορηγήσεις «θαλασσοδανείων », ενώ είχε δημιουργηθεί  ζήτημα με τους διορισμούς δύο εξαδέλφων του, ως δείγμα ευνοιοκρατίας. Συγκεκριμένα, ο ένας διορίστηκε στρατηγός και διοικητής της ΑΣΔΕΝ ενώ ο έτερος τοποθετήθηκε στη θέση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Κοινωνικών Υπηρεσιών.
Αποκαλυπτικά είναι δυο έγγραφα του τότε αρχηγού της ΚΥΠ Μιχαήλ Ρουφογάλη που αποκάλυψε ο «Ταχυδρόμος» (29.8 και 12.9.74), με το ενδοκαθεστωτικό φακέλωμα «δανείων άτινα θεωρούνται χαριστικά ή επισφαλή», καθώς και των παραγόντων που «παρενέβησαν» για τη χορήγησή τους. Το συνολικό ύψος των «χορηγηθέντων» δανείων ήταν 1.519.000.000 δρχ. και των «υπό έγκρισιν» 1.644.000.000 δρχ. 
Τέλος αυτός που ψάχνει για γαρδένιες είναι ο Ρουφαγάλης της ΚΥΠ που δεν ασχολιόταν ιδιαίτερα  με αυτήν αλλά κυρίως ενδιαφερόταν για τον  παράνομο πλουτισμό του ,τον τζόγο και να διασκεδάζει στα μπουζούκια με νεαρά μοντέλα προσφέροντας αφειδώς γαρδένιες.
 Είχε παντρευτεί το μοντέλο Ντέλα, σήμερα μετά τον τρίτο γάμο της  Ντέλα Rounick η οποία έχει περιγράψει σε βιβλίο της την ντόλτσε βίτα που έζησε με τον Ρουφογάλη και την λεγόμενη "καλή" κοινωνία της εποχής.(Γλαφυρά αποσπάσματα εδώ)

Μετά την πτώση της χούντας ο Παπαδόπουλος είχε μείνει αρχικά, με ένα ιδιότυπα σύστημα φρούρησης,  στην βίλα που του είχε παραχωρήσει ο Ωνάσης στο Λαγονήσι  ενώ οι υπόλοιποι πραξικοπηματίες κυκλοφορούσαν ελεύθεροι, μέχρι τις 23 Οκτωβρίου  που μεταφέρονται  τελικά υπό περιορισμό στην Τζιά.
Μάλιστα στις 18 Οκτωβρίου ο Παπαδόπουλος υποβάλλει και μήνυση για παράνομη απομόνωση και παραβίαση του απορρήτου της αλληλογραφίας του!
Οι φωτογραφίες είναι από την εκτόπιση τους στο νησί.




 Βέβαια ο περιορισμός τους εκεί ήταν σαν διακοπές γιατί έμεναν στο ξενοδοχείο  Καρθαία που βρίσκεται στο λιμάνι της Κέας την Κορησσία πάνω στον παραλιακό δρόμο στην αρχή της αμμουδιάς του Αγ. Γεωργίου.
Έχοντας μείνει προ 2τιας στο ίδιο ξενοδοχείο, που έχει ανακαινιστεί από τότε, έβγαλα και την παρακάτω φωτογραφία με την θέα από την βεράντα του δωματίου μου.
 Την 1η Νοεμβρίου 1974 η Ολομέλεια των εφετών αποφάσισε την ποινική τους δίωξη για εσχάτη προδοσία.
Ο Παπαδόπουλος κάνει προσφυγή στο συμβούλιο Επικρατείας κατά της 839 κοινής Υπουργικής απόφασης των υπουργών Δικαιοσύνης και Δημοσίας τάξης με την οποία και εκτοπίστηκε για 3 μήνες στην Κέα. Η προσφυγή απορρίφτηκε στις 14 Μάιου 1975.
Στην Αυγή της Κυριακής 3 Νοεμβρίου ο ΜΠΟΣΤ γράφει με το γνωστό χιούμορ και την ορθογραφία του:
Πόσον γρήγορα περνούν αι ημέρε..Μπήκαμε εσίως εις τον νέον μήνα Νοέμβριον.
Πρέπει πάλιν να ετοιμάσομαι 120.000 δραχμάς δια το ξενοδοχείο "Καρθέα" πριν έβρη  αφορμήν ο ξενοδόχος  κε μας τους στείλη ποσο.
Στις 23 Δεκεμβρίου 1974 μεταβαίνει στο νησί εφέτης ανακριτής μαζί με τους δικηγόρους τους για να πάρει τις απολογίες τους και αυτοί ζητάνε και λαμβάνουν 20 μέρες προθεσμία.
Στις 14 Ιανουαρίου 1975 προφυλακίζεται ο πρώτος από όλους τους πραξικοπηματίες ο Ιωαννίδης και την ίδια μέρα επανέρχεται ο εφέτης ανακριτής στην Τζιά.
Ο Παπαδόπουλος στην ουσία αρνείται να απολογηθεί  και τις επόμενες μέρες το ίδιο κάνουν και οι υπόλοιποι χουντικοί.
Στις 20 Ιανουαρίου αργά το βράδυ  η πυραυλάκατος  "Ευνίκη" μεταβαίνει στην Τζιά  τους παραλαμβάνει και έτσι από τις 21 Ιανουαρίου οι πραξικοπηματίες  μεταφέρονται στις φυλακές Κορυδαλλού. 
Οι φωτογραφίες από την μεταφορά του Λαδά και του Παττακού με την "Ευνίκη"


Η συνέχεια από δω και πέρα είναι γνωστή.

Οι φωτογραφίες καθώς και αρκετά στοιχεία είναι από το βιβλίο του δημοσιογράφου Γ.ΚΡΕΜΜΥΔΑ : ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ- ΕΞΑΝΤΑΣ 1984


28 σχόλια:

  1. Αλήθεια,σημερινοί ακαπνοι επαναστάτες του σαλονιού αν διαβασουν αυτά που γραφεςι,θα καταλαβουν κατι ή καποιοι θα επιμενουν ανερυθριάστως οτι τότε ήταν καλύτερα;:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διάβασα το κείμενο και ήθελα να γράψω ακριβώς τα λόγια του Vad στο σχόλιό μου αλλά με πρόλαβε! Την ίδια απορία λοιπόν έχω κι εγώ, πρέπει όμως να επισημάνω πως οι πληροφορίες που αναφέρεις καθώς και ολόκληρη η ιστορική περίοδος της Χούντας μοιάζουν σήμερα σαν ένα πολύ μακρινό παρελθόν για το οποίο οι νέες γενιές έχουν σχεδόν άγνοια! Κι αυτό επίσης δεν μπορώ να το εξηγήσω...

    Την καλημέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν σκεφτείς ότι ο Παττακός είναι ακόμα εν ζωή δεν είναι και τόσο μακρινό παρελθόν!

      Διαγραφή
  3. Ενδιαφέρον κι άκρως ιστορικό το ντοκουμέντο σου. Έτσι, για να μη ξεχνάμε και να μαθαίνουν όσοι δε γνωρίζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετοιμάζω και ένα ακόμη από την εποχή της μεταπολίτευσης.

      Διαγραφή
    2. ΤI να μαθαινουμε? Για τα 7 δις δρχ σε δανεια για τους αγροτες που χαρισε ο Παπαδοπουλος? Για τα 420 καθαρα πορισματα σε αναλογες συμβασεις? Για το 9.3% ρυθμος οικονομικης αναπτυξης ρεκορ στην Ιστορια της Ελλαδας? Θες κι αλλα?

      Διαγραφή
    3. Το χάρισμα των δανείων επί χούντας δημιούργησε έκτοτε και τον όρο "θαλασσοδάνεια" και την πεποίθηση σε πολλούς ότι τα χρέη προς το κράτος κάποια θα κυβέρνηση κάποτε θα τα παραγράψει.
      Αυτό ακριβώς έκανε και ο πεθερός μου και μετά θάνατον πληρώσαμε εμείς ότι χρώσταγε με τις ανάλογες προσαυξήσεις.
      Η οικονομική ανάπτυξη τα χρόνια της χούντας δεν ήταν δικό τους επίτευγμα γιατί είχε ξεκινήσει από το 1960 και ακολουθούσε το παγκόσμιο «κύμα» της εποχής ανακόπηκε δε το 1973 με την πετρελαϊκή κρίση όπως και στον υπόλοιπο κόσμο. Το 1961- 1966 οι ετήσιοι ρυθμοί ανάπτυξης κυμάνθηκαν από το 6,5% έως το 13,2%,
      Εάν η χούντα είχε πετύχει να έχουμε κάποιο οικονομικό θαύμα δεν θα συνέχιζε η αιμορραγία της μετανάστευσης με Έλληνες μετανάστες στην Γερμανία (Πηγή: Statistisches Bundesamt)
      το 1967 200.261, το 1970, 342.891 και τέλος να διπλασιάζεται το 1973 με 407.614 .μετανάστες.

      Διαγραφή
  4. Πραγματική σημασία, σε αυτές τις περιπτώσεις, έχει το μέγεθος της διαφθοράς και όχι η ύπαρξη ή μη.

    Έχοντας αυτό υπ΄όψιν, ο Άκης, και πολλοί άλλοι, μάλλον θα χαμογελούν συγκαταβατικά με τους τότε άθλιους ερασιτέχνες......... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μετά από λίγο καιρό στην εξουσία παύεις να είσαι ερασιτέχνης.
      Οι χουντικοί δε είχαν και το πλεονέκτημα ότι δεν μπορούσε κανείς να βγει και να μιλήσει για τα σκάνδαλα τους, εκτός αν έπεφτε θύμα ενδοχουντικής διαμάχης σαν τον Μπαλόπουλο τον μοναδικό που χουντικό που καταδικάστηκε επί χούντας.
      Από την σύμβαση της Litton, τα διυλιστήρια,την χρηματοδότηση του Νίξον,το τάμα, την σύμβαση με τον Μακντόναλντ για την Εγνατία,τον Τομ Πάππας,μέχρι το βόλεμα όλων των δικών τους, την βίλα του Παπαδόπουλου,τον διπλασιασμό των μισθών τους, τα θαλασσοδάνεια στους ημετέρους και ένα ακόμα σωρό σκάνδαλα που έχουν με τον καιρό ξεχαστεί ή δεν έχουν γίνει ευρύτερα γνωστά λόγω της τότε λογοκρισίας η χούντα διέπρεψε πολύ περισσότερο από τους πολιτικούς στην διασπάθιση των χρημάτων του κράτους χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι πολιτικοί είναι και αθώες περιστερές.
      Δυστυχώς υπάρχει ένα προαιώνιο αξίωμα:
      Η εξουσία διαφθείρει.
      Ό μόνος τρόπος για να γίνονται οι λιγότερες ρεμούλες είναι να υπάρχει όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερος κοινοβουλευτικός έλεγχος.

      Διαγραφή
    2. διπλασιασμο των μισθων εκαναν και δικαστικοι επι ΠΑΣΟΚ, γενικα οι αυξησεις τους κυμαινονταν απο 50 εως 100% ανα 2-3 χρονια. Η λογοκρισια καταργηθηκε το 70 με νομο του κρατους και λιγο αργοτερα κλεισανε και τα νησια. Βιλλα εχει και ο Ραγκουσης με επιδοτηση 40% και δεν ειναι καν πρωθυπουργος!!!Να μη μιλανε οι πολιτικοι για τη χουντα γιατι ειναι βουτηγμενοι στη διαφθορα μεχρι το κεφαλι (για να μη πω πουθενα αλλου)

      Διαγραφή
    3. Η χούντα δεν πρόλαβε να ανέβει στην εξουσία και από τις πρώτες αποφάσεις που πήρε ήταν να διπλασιάσει τον πρωθυπουργικό μισθό!
      Από τις 23.600 τον ανέβασαν στις 45.000 δρχ, προς μεγάλη χαρά του πρώτου χουντικού πρωθυπουργού, του δικαστικού Κωνσταντίνου Κόλλια. Μετά από μερικούς μήνες ο Γιώργος Παπαδόπουλος ανέλαβε πρωθυπουργικά καθήκοντα το Δεκέμβριο του 1967 και βέβαια διατήρησε αυτόν τον μισθό.
      Με την ίδια ρύθμιση αυξήθηκαν οι αποδοχές των χουντικών υπουργών και υφυπουργών, από τις 22.400 στις 35.000 δρχ. Θεσπίστηκαν επίσης και ημερήσια «εκτός έδρας»- χίλιες δρχ για τον πρωθυπουργό και 850 για υπουργούς και υφυπουργούς.
      Όσο δε για την λογοκρισία προφανώς ξεχνάς το κλείσιμο του ΕΘΝΟΥΣ, της ΒΡΑΔΥΝΗΣ, του ΑΝΤΙ (μετά μάλιστα το πρώτο τεύχος!) της ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ συν την παραμονή κλειστών πολλών από τις προδικτατορικές εφημερίδες.
      Σχετικά γράφω στο ποστ μου Η ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ, ΤΟ ΛΑΧΕΙΟ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΠΟΥ ΞΕΣΚΟΝΙΣΑΝ (;) ΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ.
      Χωρίς δε να θέλω να υπερασπιστώ τον Ραγκούση στο θέμα της βίλας, από όσα έχουν δημοσιευτεί, το δάνειο το πήρε πριν να εκλεγεί βουλευτής, βασίστηκε σε υπάρχουσες ευνοίκές διατάξεις για να γλυτώσει νομίμως 56.000 ευρώ, όπως θα έκανε οποιοσδήποτε από μας σε ανάλογη περίπτωση και από ότι φαίνεται λόγω του ότι είναι άνεργος και χωρίς εισοδήματα την τελευταία διετία, το μόνο περιουσιακό του στοιχείο που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί ήταν να νοικιάσει το καλοκαίρι το σπίτι που μένει.
      Αλλά ας περιμένουμε να δούμε και το αποτέλεσμα της αγωγής που έχει καταθέσει εναντίον των εφημερίδων.

      Διαγραφή
  5. "......η χούντα διέπρεψε πολύ περισσότερο από τους πολιτικούς στην διασπάθιση των χρημάτων του κράτους ......"

    Και πως γίνεται το μαγικό "αυτός που τρώει τα περισσότερα να μην αφήνει καθόλου χρέη, κατά γενική ομολογία, και οι άλλοι που τρώνε τα λιγότερα να το φτάνουν στα 350 δις ευρώ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Επί της ουσία : 35 χρόνια κοινοβουλευτικού ελέγχου δεν είδα καμία σοβαρή αποκάληψη σκανδάλου από την βουλή, ακόμα και η αριστερά μια χαρά τα κατάφερε στο κουκούλωμα.

    Μόνο η διαφάνεια και η τιμωρία μπορούν να περιωρίσουν σημαντικά το φαινόμενο, πχ η diavgeia του Γιωργάκη πετυχε σημαντικότερα πράγματα......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η χούντα είχε την τύχη να καταλάβει την εξουσία σε μια περίοδο που η διεθνής οικονομία από το 1960 βρισκόταν σε συνεχή άνοδο μέχρι την κρίση του 1973.
      Επιπρόσθετα είχε την τύχη να έχει προηγηθεί ένα τεράστιο μεταναστευτικό ρεύμα ώστε χωρίς ουσιαστικά να κάνει κάποιο σημαντικό έργο ή επενδύσεις να έχει πολύ χαμηλούς δείκτες ανεργίας.
      Η μόνη ανάπτυξη που γνώριζε να κάνει ήταν στην οικοδομή και στον τουρισμό χωρίς κανένα προγραμματισμό και σχέδιο.
      Βέβαια, η κατάρρευση της χούντας το 1974 και η έναρξη της περιόδου της Μεταπολίτευσης συμπίπτει με την έναρξη της -μέχρι τότε- μεγαλύτερης μεταπολεμικής οικονομικής κρίσης στην παγκόσμια οικονομία, μία κρίση που έθεσε την οικονομία σε μία τροχιά, το αποκορύφωμα της οποίας ζούμε σήμερα.
      Κατά το 1974, η ελληνική οικονομία έκλεισε έναν 20ετή κύκλο υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και εισήλθε σε μία φάση στασιμοπληθωρισμού, η οποία την χαρακτήρισε για δύο δεκαετίες και δημιούργησε τις βάσεις των σημερινών προβλημάτων.
      Ο εξωτερικός δανεισμός της χώρας λοιπόν και η σημερινή κρίση χρέους στην ευρωζώνη όπως βλέπεις δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και ένα σωρό άλλες χώρες ακόμα δε και τις ΗΠΑ.
      Όσο για τα σκάνδαλα που λες, εάν υπάρχουν πραγματικά και όχι από αντιπολιτευτική διάθεση, δεν είναι τόσο εύκολο να κουκουλωθούν για μεγάλο διάστημα και χαρακτηριστικά παράδειγματα αποτελούν ο Κοσκωτάς, η Ζίμενς και ο Τσοχατζόπουλος.

      Διαγραφή
    2. Απο το 81 και μετα επηλθε κατακορυφη πτωση στους δεικτες της οικονομιας. Η χουντα ανελαβε την διακυβερνηση της χωρας σε ευνοϊκη περιοδο αλλα κρατησε την οικονομια σταθερη με τις αναλογες επενδυσεις και εργα που εμεις σημερα ονειρευομαστε. Οσα εφαγε ο Τζοχατζοπουλος δεν εφαγε ολη η χουντα

      Διαγραφή
    3. ....αλλα κρατησε την οικονομια σταθερη ....

      Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η χούντα άφησε σημαντικό δημόσιο χρέος, το οποίο ανερχόταν στο 20,8% του ΑΕΠ. Με βάση τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος, το χρέος αυτό από 32 δισ. δρχ. το 1966 εκτινάχτηκε στα 114 δισ. δρχ. το 1974.
      Ο εξωτερικός δανεισμός στην περίοδο της δικτατορίας των Απριλιανών, ξεπέρασε τρείς φορές τα δάνεια που είχε λάβει το Ελληνικό κράτος από το έτος 1830. Τότε δημιουργήθηκε ο εφιάλτης του υψηλού εξωτερικού χρέους. Ο πληθωρισμός έτρεχε με 30%
      "Η οικονομική κατάστασις έβαινε σταθερώς επιδεινούμενη… Η προσπάθεια αστυνομικής καθηλώσεως των τιμών, οδήγησε εις πλήρη εξάρθρωσιν της αγοράς"(Σπύρος Μαρκεζίνης, υποψήφιος πρωθυπουργός της δικτατορίας)

      Διαγραφή
  7. Άθεε με απογοητεύεις, σε ότι αφορά την περιγραφή των οικονομικών της Ελλάδα την περίοδο της χούντας!

    Αρχίζω από το τέλος: Μεγαλύτερο παράδειγμα κουκουλώματος από την Βουλή σκανδάλου από αυτό της Ζίμενς , νομίζω ότι ίσως δεν έχει υπάρξει άλλο παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια.......
    Να σου θυμίσω ότι επιβλήθηκε πρόστιμο - συμβιβασμός με την εταιρεία απο το ελληνικό κράτος ( ύψους 250 εκ. Ευρώ περίπου, σ.σ. αστείο ποσό, και μάλιστα με νόμο από την ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΒΟΥΛΉ ) με την προυπόθεση ότι ΔΕΝ θα αποκαλυφθουν οι Έλληνες που λαδώθηκαν!
    Στην Νιγηρία αντίστοιχο σκάνδαλο , με την ίδια εταιρεία, έστειλε στην φυλακή κάμποσους αξιωματούχους, στην Ελλάδα ΚΑΝΕΝΑΝ !
    Αν αυτό το λες αποκάλυψη..... τότε
    μάλλον έχω εγώ πρόβλημα.

    Για την χούντα απαντώ .....μονολεκτικά :

    Η υδροδότηση της Αθήνας , η ηλεκτροδότηση της επαρχίας, αρκετοί δρόμοι, λιμάνια, αεροδρόμια, από την ΜΟΜΑ φυσικά τα περισσότερα, δεν είναι σημαντικά αναπτυξιακά έργα, σε μια περίοδο που ο δανεισμός από το εξωτερικό είναι ανύπαρκτος και η φτώχεια στο εσωτερικό μεγάλη ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν έγραφα πως τα σκάνδαλα δεν είναι τόσο εύκολο να κουκουλωθούν για μεγάλο διάστημα, εννοούσα ότι ένα πραγματικό σκάνδαλο τελικά θα σκάσει όσο και αν προσπαθήσουν αρκετοί να το καλύψουν.
      Τώρα αν θα αποκαλυφθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι και αν θα τιμωρηθούν είναι τελείως διαφορετική υπόθεση.
      Την 7ετια της χούντας περισσότερες από 100 παραγγελίες της Ολομέλειας Εφετών για ποινικές διώξεις και κάπου 300 σχετικές δικογραφίες κατέληξαν, ως επί το πλείστον, σε απαλλακτικά βουλεύματα.
      Χαρακτηριστικά από όλο το πλήθος των σκανδάλων της χούντας μόνο ο Μπαλόπουλος δικάστηκε, όπως έγραψα, και αυτό γιατί την δίκη του επιδίωξε το καθεστώς Ιωαννίδη, για να δείξει τη "σαπίλα" των παπαδοπουλικών.
      Όσο για τα υπόλοιπα από τα έργα που ανέφερες λίγο πολύ όποιος και να ήταν στην εξουσία κάποια έργα θα έκανε ιδίως δε αν είχε και την δυνατότητα της ανεξέλεγκτης χωρίς διαγωνισμούς ανάθεσης έργων σε ημετέρους παρακοιμώμενους.
      Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ανάθεση από τον Παττακό στο γαμπρό του, τον Αντρέα Μεϊντάση, διάφορων επικερδών έργων με το Δήμο Αθηναίων. Κατασκευή υπόγειου γκαράζ στην πλατεία Κλαυθμώνος, τεχνικές μελέτες, κλπ.
      Όσο για την υδροδότηση της Αθήνας που αναφέρεις, το 1974 έγινε απλά η μεταφορά της αρμοδιότητας υδροδότησης από την Ούλεν στην ΕΕΥ, αλλά τα μεγάλα έργα που έλυσαν το πρόβλημα της υδροδότησης της Αθήνας ήταν το φράγμα του Μόρνου το 1979 και η εκτροπή του Εύηνου και η σήραγγα που έγιναν από το 1992-2001.

      Διαγραφή
    2. 8 αεροδρομια επι χουντας κατασκευαστηκαν καθως και το μεγαλυτερο υδροϋλεκτρικο εργοστασιο της Ευρωπης στην Πτολεμαϊδα, εξοικονομηση τοτε, 4 δις δρχ σε πετρελαιο.Προσβαση σε ηλεκτρικο και ποσιμο νερο για ολα σχεδον τα νοικοκυρια ακομα και στα πιο απομακρα χωρια. Αλλωστε ειναι παγια τακτικη των τυρρανων , κατα των Αριστοτελη. Να κανουν εργα με σκοπο την δημιουργια θετικης στασης απο το λαο λογω της στερησης πολιτικων δικαιωματων.

      Διαγραφή
    3. Για να καταλάβεις την σημασία του ενός εργοστασίου που γράφεις παραθέτω τον συνολικό αριθμό των εργοστασίων της ΔΕΗ.
      Οι κυριότεροι θερµοηλεκτρικοί ή ατµοηλεκτρικοί σταθµοί της ∆ΕΗ που είναι ενταγµένοι στο Ε∆Σ είναι οι εξής: Άγιος ∆ηµήτριος Κοζάνης (5 µονάδες), Καρδία Κοζάνης (4 µονάδες), Πτολεµαΐδα (4 µονάδες), Αµύνταιο (2 µονάδες), Αλιβέρι (4 µονάδες), Λαύριο (4 µονάδες), Άγίος
      Γεώργιος Αττικής (2 µονάδες), Μεγαλόπολη (4 µονάδες), ΛΙΠΤΟΛ (2 µονάδες), Αργοστόλι (1 µονάδα) και Ζάκυνθος (1 µονάδα).
      Εκτός από τους παραπάνω, η ∆ΕΗ, ήδη από τα πρώτα έτη µετά την ίδρυσή της, προχώρησε στην κατασκευή και υδροηλεκτρικών σταθµών (ΥΗΣ). Κατά την 25ετία 1950-1975 από την ∆ΕΗ κατασκευάσθηκαν 8 µεγάλοι υδροηλεκτρικοί σταθµοί (Άγρας, Λάδωνας, Λούρος, Ταυρωπός, Κρεµαστά, Καστράκι, Εδεσσαίος, Πολύφυτο). Επίσης, από το 1975 µέχρι σήµερα κατασκευάσθηκαν άλλοι 8 µεγάλοι (Πουρνάρι I & II, Σφηκιά, Ασώµατα, Στράτος I, Πηγές Αώου, Θησαυρός, Πλατανόβρυση) και 4 µικροί (Στράτος II, Γκιώνα, Μακροχώρι, Αγ. Βαρβάρα).
      Η ∆ΕΗ έχει επίσης κατασκευάσει και λειτουργεί 39 αυτόνοµους θερµοηλεκτρικούς σταθµούς και 2 υδροηλεκτρικούς στην Κρήτη (3 σταθµοί), στην Ρόδο (1 σταθµός) και στα υπόλοιπα µη διασυνδεδεµένα νησιά.

      Διαγραφή
  8. τοτε γιατι ρε φιλε ο πατακοσ ειναι παμφτωχοσ πωσ γινεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Παττακός όπως όλοι οι πρωτεργάτες της χούντας έχει καθαιρεθεί από τον βαθμό του και έχει μεταπέσει στις τάξεις του απλού στρατιώτη άρα δεν δικαιούται σύνταξης αξιωματικού.
      Πως ζει αυτός και η οικογένεια του όλα αυτά τα χρόνια, από την πώληση των βιβλίων που έχει γράψει;

      Διαγραφή
    2. πολυ ανετα θα μπορουσε να διαφυγει στο εξωτερικο, με βαλιτσες γεματες χρημα, ειχε προταση απο τον Ωναση και απο τον Καραμανλη. Αλλα αυτος δε προτιμησε τη φυγη και την αντιπολιτευση εκ του ασφαλους. Εμεινε εκει για να υποστει τη γνωστη δικη παρωδια

      Διαγραφή
    3. Τις βαλίτσες τις γεμάτες χρήμα μόνο με δύο τρόπους θα μπορούσε να τις έχει.
      Ή να τις έχει κλέψει από τον δημόσιο κορβανά ή να τις έχουν δώσει όλοι αυτοί, όπως ο Ωνάσης, που παραχωρούσε την βίλα του στον Παπαδόπουλο,προφανώς λόγω των ανταλλαγμάτων που είχαν πάρει όλη τη επταετία.
      Διάλεξε και πάρε!

      Διαγραφή
  9. την μεγαλυτερη αγνοια εχουν για τους 65.000 νεκρους Ελληνες απο τους αριστεροβουλγαρους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύγε για την κατασκευή του νεολογισμού- αριστεροβούλγαροι- που μόνο το δικό σου κεφάλι κατανοεί!

      Διαγραφή