Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΣΙΑ





Όταν στις 16 Σεπτεμβρίου φύγαμε με την κόρη μου για την Περσία όλοι μας έλεγαν -μα είστε με τα καλά σας που πάτε, δεν φοβάστε; και ακόμα τότε δεν είχαν ξεσπάσει οι ταραχές στις μουσουλμανικές χώρες για την αμερικάνικη ταινία με τον Μωάμεθ που ξεκίνησαν όταν είμαστε ήδη εκεί.
Ο αρχικός φόβος ήταν μήπως επαληθευτεί η επίμονη  ειδησεογραφία των προηγούμενων ημερών( πχ εδώ και εδώ) για βομβαρδισμό  του Ισραήλ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του  Ιράν.
Ο Αθεόφοβος όμως τέρας ψυχραιμίας, λογικής και ευθυκρισίας και επίσης  ως έμπειρος αναλυτής της διεθνούς πολιτικής κατάστασης  έκανε μια γεωπολιτοκοστρατιωτική ανάλυση, στην ανησυχούσα σύζυγο και στην μη ανησυχούσα κόρη, στην οποία με ατράνταχτα επιχειρήματα ανέλυε τους λόγους που πριν τις εκλογές στην Αμερική αποκλείεται να επιτεθεί το Ισραήλ, γιατί βέβαια  είχε διαβάσει πως οι Ισραηλινοί είχαν δώσει προθεσμία στους  Αμερικανούς μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου να τους απαντήσουν αν θα συνεργαστούν στην επίθεση.
Στις 25 ευτυχώς επιστρέφαμε και εμείς από εκεί!
Πάντως όσο καιρό είμαστε στην Περσία επικρατούσε πλήρης ηρεμία και εκτός από μια συγκέντρωση έξω από την γαλλική πρεσβεία στην Τεχεράνη δεν έγιναν πουθενά έκτροπα.
Πριν από χρόνια, λίγο πριν εκείνος ο αχρείος Σαντάμ επιτεθεί στο Κουβέιτ, είχα σχεδιάσει ένα ταξίδι  στο Ιράκ, που βέβαια έμεινε τελικά στα ανεκπλήρωτα. Το ίδιο έγινε πρόσφατα και με την πανέμορφη, όπως μου έχουν πει,  Υεμένη.
Έκτοτε αποφάσισα ότι δεν πρέπει να αναβάλει κανείς ταξίδια σε αυτές τις χώρες που διαθέτουν πλούσιο αρχαίο πολιτισμό αλλά δεν διακρίνονται για τις δημοκρατικές τους αρχές με αποτέλεσμα απρόβλεπτες εξεγέρσεις και καταστάσεις .
Έτσι θεωρώ ευτύχημα ότι πρόλαβα να δώ πριν να  γίνουν καταστροφές από εξεγέρσεις, την Λιβύη, την Συρία, την Αίγυπτο, την Τυνησία αν και οι κακές γλώσσες λένε πως από όπου πέρασα όλο κάτι γίνεται μετά!
Η κ. Αθεόφοβου δήλωσε πως δεν μπορούσε να ανεχτεί ότι εκεί έπρεπε να κυκλοφορεί παντού με μαντίλα και πήγε να ασχοληθεί με έργα συντήρησης στο σπίτι της Κρήτης που σας έχω περιγράψει στην ανάρτηση μου Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ .
Έτσι λοιπόν με την κόρη μου και άλλους 19 θαρραλέους συνταξιδιώτες βρεθήκαμε μέσω Κωνσταντινούπολης στην Περσία.
Η Περσία είναι αρκετά ανεπτυγμένη χώρα και βρίσκεται στην 88η θέση στην διεθνή ανάπτυξη (Η Ελλάδα είναι στην 29η), το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι στα 10.164 δολάρια(Ελλάδα 23.747) και έχει μέσο όρο ζωής τα 73 χρόνια (εμείς τα  79,9)
Είναι μια πανέμορφη χώρα με πολιτισμένους και απόλυτα φιλικούς στους ξένους κατοίκους. Σπανίως βέβαια βλέπεις  να κυκλοφορούν ξένοι τουρίστες και αρκετές φορές μας ζήτησαν να φωτογραφηθούν μαζί μας γιατί προφανώς γι΄ αυτούς είμαστε κάτι το αξιοθέατο! 



Δυστυχώς η χώρα είχε την ατυχία να πέσει από την στυγνή δικτατορία του Σάχη και την μυστική του αστυνομία, στην εξ ίσου στυγνή θεοκρατική απολυταρχία των αγιατολάχ.
Παρά όμως το θεοκρατικό καθεστώς που έχουν στην χώρα, με τον μουσουλμανικό πληθυσμό της να φτάνει το 98%  (90% σιίτες και 8% σουνίτες), αναγνωρίζονται και προστατεύονται από το σύνταγμα, έχοντας μάλιστα και έδρες στο κοινοβούλιο, οι θρησκευτικές μειονότητες των Ιουδαίων, των Χριστιανών και των Ζωροάστρων.  Στην Τεχεράνη υπάρχει και ορθόδοξη εκκλησία η οποία λειτουργεί σπανίως όμως γιατί  οι αμιγώς  Έλληνες χριστιανοί που ζουν εκεί είναι μόνο 7.
Στην φωτογραφία η αρμένικη εκκλησία.


Αυτό για  τους δικούς μας αγιατολάχ που αντιδρούν στην ανέγερση τζαμιού στην Αθήνα που υπάρχουν χιλιάδες μουσουλμάνοι.
Δεν υπάρχει εμφανής αστυνόμευση στους δρόμους αλλά στις εθνικές οδούς γινόταν τακτικά έλεγχος στον οδηγό του πούλμαν προφανώς για το πού πηγαίναμε.
Παρά το ότι λένε πως υπάρχουν γυναίκες σε όλες τις βαθμίδες της διοίκησης, μέχρι ακόμα και πιλότοι αεροπλάνων, οι γυναίκες σαφώς είναι καταπιεσμένες και πρέπει να φοράνε μαντίλα, έστω και αν τώρα πια είναι ανεκτό να ξεφεύγει ένα τσουλούφι στο μέτωπο και οι πιο μοντέρνες να έχουν και μια υποτυπώδη ζώνη στο ριχτό ρούχο που φοράνε.
Βέβαια το τι φοράνε κάτω από τα μαύρα και σκούρα ρούχα τους μπορείς να το θαυμάσεις στα διάφορα παζάρια αλλά και στα πιο σικ καταστήματα! 




Στα λεωφορεία μπαίνουν από την  πίσω πόρτα και κάθονται χωριστά από τους άνδρες στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου, όπως εδώ που αναγκάστηκαν οι γυναίκες του γκρούπ μας!


Ο χορός απαγορεύεται σε άνδρες και γυναίκες και επίσης δεν επιτρέπεται στις γυναίκες να τραγουδάνε παρά μόνο σαν σεγκόντο των ανδρών. 
Αυτά σε μια χώρα με πλούσια μουσική παράδοση και στην οποία είχαμε την ευτυχία να ακούσουμε διάφορες παρέες ανδρών κάτω από τις γέφυρες του Ισπαχάν να τραγουδάνε a capella θαυμάσια τραγούδια γεμάτα από τον καημό του λαού.
Συνήθως ξεκίναγε ένας καλλίφωνος και τμηματικά έμπαιναν και  άλλοι κάνοντας 2η φωνή ή σιγοντάροντας.

Στους άνδρες επιτρέπεται πλέον το κοντομάνικο αλλά όχι τα σορτς.
Υπάρχουν ακόμα και ειδικά ταξί με γυναίκες οδηγούς που μπορούν να μπουν οι γυναίκες χωρίς να συνοδεύονται από σύζυγο ή στενό συγγενή.

Το καθεστώς, προφανώς για να μην δημιουργούνται στέκια αντίστασης, σιγά σιγά δεν ανανεώνει τις άδειες λειτουργίας των περίφημων τσάι-χανέ που  στο παρελθόν υπήρχαν παντού , δηλαδή των αντίστοιχων με μας καφενείων που προσφέρουν και ναργιλέ ακόμα και στις γυναίκες.
Στο θαυμάσιο αυτό μέρος, με τα τρεχούμενα νερά και τα δέντρα, λειτουργούσε  στο παρελθόν ένα τσάι-χανέ που έληξε η άδεια του και δεν ανανεώθηκε.

 Για να πιεις το τσάι ,σύμφωνα με τις τοπικές συνήθειες, βάζεις ένα κύβο ζάχαρη στο στόμα σου και το πίνεις αφήνοντας σιγά σιγά να λιώνει η ζάχαρη!
Τις μέρες που ήμαστε εκεί μόνο σε 3 τσάι-χανέ καταφέραμε να πιούμε ένα τσάι και βέβαια τα 2 τα βρήκαμε εκεί που ήσαν χωμένα μόνο μετά από υπόδειξη.
Ακόμα και σε αυτά οι άνδρες που δεν συνοδεύουν γυναίκες κάθονται σε ξεχωριστό μέρος.
Το πρώτο ήταν το πιο γραφικό, το δεύτερο ήταν κουλτουρέ σε παλαιοπωλείο, και το τρίτο σαν ελληνικό καφενείο.


 Ο κόσμος αναγκαστικά λοιπόν παίρνει ένα χράμι και την αράζει  όπου υπάρχει στην πόλη γρασίδι, σκιά  και δέντρα, κουβαλώντας μαζί του φαί και πολλές φορές και μια γκαζιέρα για το τσάι του!



 Εκτός από ένα Πέρση που μας μίλησε ανοικτά κατά του καθεστώτος όλοι οι άλλοι ήσαν επιφυλακτικοί και δεν εκδήλωναν τις απόψεις τους.
Πάντως αυτός μας είπε πως μετά τις εξεγέρσεις που επακολούθησαν τις εκλογές του 2009 περίπου 4200 νέοι που συμμετείχαν σε αυτές εξαφανίστηκαν.
Ο ίδιος επίσης μας είπε πως μια από τις αιτίες που είχε επιτεθεί στο Ιράν ο Χουσείν ήταν γιατί ο σάχης είχε κρεμάσει τους πιλότους της πολεμικής του αεροπορίας για να μην προσχωρήσουν στην ισλαμική επανάσταση του Χομεϊνί.
Έτσι ο Σαντάμ  θεώρησε πως οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν είχαν αποδυναμωθεί.
Ο πόλεμος αυτός στοίχισε την ζωή σε 500.000 έως ένα εκατομμύριο Ιρανούς.
Στους δρόμους βλέπεις συνεχώς στις κολώνες  φωτογραφίες νέων ανδρών που είναι οι "μάρτυρες" δηλαδή οι νεκροί από τον πόλεμο με το Ιράκ.
 Ο μεν Μωάμεθ δεν επιτρέπεται να απεικονίζεται αλλά οι εκπρόσωποι του όμως επί της γης στολίζουν με την φάτσα τους από δρόμους μέχρι καταστήματα.
Έτσι παρά το ότι το Ισλάμ είναι μια ανεικονική θρησκεία οι φάτσες των αγιατολάχ Χομεϊνί και του Χαμενεΐ  υπάρχουν παντού ακόμα και σε τζαμιά ιστορικής αξίας. 
 Οι πόλεις της Περσίας είναι πεντακάθαρες, δεν έχουν ζητιάνους, τα καταστήματα στους δρόμους και τα παζάρια ανοίγουν αργά αλλά και κλείνουν αργά και η κυκλοφοριακή συμφόρηση όταν είναι  Rush hour είναι φοβερή παρά το ότι το οδικό τους δίκτυο είναι καλό και με ασφαλτοστρωμένους δρόμους.
Το περίεργο είναι ότι σε αντίθεση με τους καθαρούς κοινόχρηστους χώρους , οι τουαλέτες τους, συνήθως τούρκικες,  δεν διακρίνονται για την καθαριότητα τους ή μάλλον διακρίνονται για την βρωμιά τους.
Στους δρόμους δεν υπάρχουν αδέσποτα και γενικά δεν βλέπεις ούτε σκύλους ούτε γάτες. Σε σχετική ερώτηση μου ο ξεναγός μου έδωσε μια κατά την άποψη του χιουμοριστική απάντηση: τα στέλνουμε επισιτιστική βοήθεια στην Κίνα!
Στο ιντερνέτ μπορείς να συνδεθείς με το e-mail σου ή να δεις τον καιρό αλλά δεν μπορείς να συνδεθείς με το ψαχτήρι της Google ή το μπλογκ σου.
Αν ζητήσεις μπύρα στο φαί σου, σου έρχεται ένα περίεργο ζουμί από διάφορα φρούτα που την αντικαθιστά, γιατί απαγορεύονται δια ροπάλου τα οινοπνευματώδη.
Όμως μπορεί ο αντιαμερικανισμός του καθεστώτος να είναι μεγάλος, δεν μπορεί όμως να στερήσει από τον λαό από την Coca Cola του η οποία κατασκευάζεται στο Ιράν!
Το ωραίο δε είναι πως το εργοστάσιο παρασκευής είναι στην λεωφόρο  Χομεϊνί!

 Το φαγητό ήταν καλό αν και συνήθως είχες να διαλέξεις μεταξύ κεμπάπ  αρνιού, κεμπάπ μοσχαριού, κεμπάπ κοτόπουλου, κεμπάπ ψαριού!
Βέβαια μερικές φορές βρεθήκαμε μπροστά και σε πεντανόστιμα πιάτα σαν και το παρακάτω που πάνω από το κρέας και την κρέμα με γιαούρτι είχε ψιλοκομμένες τηγανιτές πατάτες!
Αυτές όμως που ήσαν λαχταριστές, ήσαν οι λεπτές και τραγανιστές αραβικές πίτες αντί για ψωμί! 

Με απόλαυση έβλεπα το θυγάτριο μου να αγωνίζεται πριν να βγούμε από το δωμάτιο να προσπαθεί να στερεώσει στο κεφάλι της τις διάφορες  μαντίλες που είχε φέρει κάνοντας κάθε φορά και μια διαφορετική εμφάνιση συμβατή με τις ενδυματολογικές επιταγές των αγιατολάχ.


 Το αποκορύφωμα τέλος της μουσουλμανικής σεμνοτυφίας ήταν όταν επισκεφτήκαμε την ιερή πόλη Κομ όπου βρίσκεται το εντυπωσιακό ιερό της Φατιμά, όχι της κόρης του προφήτη αλλά της αδελφής του 6ου ιμάμη Ρεζά, που πέθανε το 816.
Εδώ όλες οι γυναίκες του γκρούπ αναγκαστικά φόρεσαν πάνω από τα ρούχα τους τσαντόρ και με δυσκολία πλέον ξεχώριζες ποια είναι η καθεμία προς γενική θυμηδία της ανδρικής ομάδας.
Ευτυχώς που τα τσαντόρ που τους έδωσαν ήταν αχρησιμοποίητα και δεν θύμιζαν εκείνες τις βρωμερές μαύρες φούστες που δίνουν σε μερικά δικά μας μοναστήρια.

Σχετικά τώρα με τα αξιοθέατα θα γράψω σύντομα δύο λόγια ( καλά μην το πάρετε και τοις μετρητοίς πως θα είναι δύο λόγια!)

25 σχόλια:

  1. "Αυτό για τους δικούς μας αγιατολάχ που αντιδρούν στην ανέγερση τζαμιού στην Αθήνα που υπάρχουν χιλιάδες μουσουλμάνοι". Εδω θα πρεπει να διευκρινισθει,το πως προεκυψε να "υπαρξουν"ξαφνικα ολοι αυτοι οι μουσουλμανοι στη Ελλαδα.Πιστευεις οτι αν γινοταν να "υπαρξουν"υπο παρομοιες συνθηκες, κανα δυο εκατομμυρια ορθοδοξοι στο Ιραν,θα τρεχανε οι αγιατολλαδες να χτισουν ναους για χαρη τους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ θεωρούν αυτονόητο ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων να έχουν ναούς της θρησκείας τους άσχετα το πως βρέθηκαν εκεί.
      Μόνο στην Ελλάδα οι δικοί μας αγιατολάχ δεν το θεωρούν αυτό αυτονόητο.
      Και βέβαια δεν θα είχε λόγο η πολιτεία να τους χτίσει τζαμί με δικά της λεφτά, αλλά ακόμα και αν διαθέσουν οι μουσουλμάνοι τα κεφάλαια, οι διάφοροι μητροπολίτες αντιδρούν στην διάθεση χώρου ανέγερσης στο δικό τους φέουδο.
      Επίσης σε όλες τις μουσουλμανικές χώρες υπάρχουν χριστιανικοί ναοί από το παρελθόν άσχετα αν σήμερα οι χριστιανοί εκεί είναι λίγοι.
      Στην Ελλάδα αντίθετα, πλην της Θράκης όσα τζαμιά δεν καταστρέψαμε, γκρεμίσαμε τους μιναρέδες τους και στην καλύτερη περίπτωση τα κάναμε μουσεία σαν το τζαμί Τσισταράκη στο Μοναστηράκι.
      Από τους ελάχιστους μιναρέδες που έχουν απομείνει, και θυμίζουν την πρόσφατη ιστορία του νησιού,είναι του Αγά Τζαμί στα Χανιά, από το οποίο σώζονται σήμερα εκτός του μιναρέ και μερικά από τα κτίρια στα οποία στεγάζεται βιοτεχνία πλεκτηρίου.
      Τέλος παρά τις απειλές του Ισραήλ εναντίον του Ιράν οι αγιατολάχ και παρά το θεοκρατικό καθεστώς τους, αναγνωρίζουν τους Ιουδαίους σαν επίσημη θρησκευτική μειονότητα.

      Διαγραφή
  2. όποιος δεν εχει τέτοιες ταξιδιωτικές εμπειρίες,να βράσω τα ταξίδια του!
    Για τη σεμνοτυφία,γενικώς στα ισλαμικά κράτη πίσω απο την επιφάνεια,πίσω από τη μαντιλα και την μπούργκα γίνεται της π....ς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια μεγάλη ταξιδιωτική εμπειρία,που την θεωρώ μεγάλο απόκτημα είναι η διαπίστωση που έχω κάνει γυρνόντας σε διάφορα μέρη, πως οι άνθρωποι άσχετα από χώρα, φυλή, θρησκεία είναι κατά βάθος ΙΔΙΟΙ!

      Διαγραφή
  3. Ξέρω για να σκάσουμε από τη ζήλια κάνεις την προδημοσίευση του ταξιδιού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτού του είδους η ζήλια είναι δημιουργική!
      Σε ερεθίζει στο μέλλον να κάνεις ένα παρόμοιο ταξίδι!

      Διαγραφή
    2. Μόνο; Το λιγότερο. Αν βγούμε ζωντανοί από την κρίση αυτή...
      Εγώ μακαρίζω τον εαυτό μου που δουλεύοντας ως ξεναγός γύρισα όλη την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη (κι όλη την Ελλάδα με την Ιταλία) σε πολλά ταξίδια κι είχα τη δυνατότητα όχι μόνο να δω τους τόπους, αλλά να ζήσω πραγματικά τους ανθρώπους και να τους ηθογραφήσω σχεδόν.

      Διαγραφή
  4. ωραίο ποστ αθεόφοβε... όσο το απολάμβανα σκέφτηκα ότι θα άρεσε και στον φίλο μας ταξιδιάρη λόκους... να είσαι καλά:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι, έχεις δίκιο.
      Ακόμα δεν μπορώ να χωνέψω πως δεν είναι πλέον, έστω και από μακριά, κοντά μας με τα γραπτά και τα σχόλια του.

      Διαγραφή
  5. Εξαιρετική ανάρτηση και όμορφες εικόνες. Όσο για τα ήθη, αφού έτσι πορεύονται ανά τους αιώνες ας συνεχίσουν έτσι αρκεί να μην ενοχλούν όσους έχουν διαφορετικές αντιλήψεις.

    Την καλημέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα ήθη και τα έθιμα είναι σεβαστά φτάνει όμως να μην επιβάλλονται δια ροπάλου και σε΄όσους δεν θέλουν να τα τηρήσουν.
      Μέχρι πρότινος υπήρχε εκεί ειδική αστυνομία που έλεγχε το ντύσιμο των γυναικών!

      Διαγραφή
    2. Για τους αλλοδαπούς επισκέπτες είναι ζήτημα σεβασμού, για τους ημεδαπούς είναι ζήτημα περισσότερο πολιτισμικό - πολιτικό παρά επιβολής νομίζω. Αλλά πάνω απ' όλα είναι θέμα παιδείας, κανείς άνθρωπος δε θα ανεχόταν να φορέσει μαντήλα για παράδειγμα, αν γνώριζε ότι αυτό είναι απλώς κάτι το οποίο επιβλήθηκε για κάποιους λόγους όταν επιβλήθηκε και οι οποίοι λόγοι σήμερα απλώς δεν υφίστανται. Όσο περισσότερο ανοίγουν τα μάτια και το μυαλό τόσο λιγότερα τέτοια φαινόμενα απαντώνται.

      Διαγραφή
  6. Mας ταξίδεψες με πλούσιο υλικό μπαγάσα. Τον θυμούνται τον Ισκανταρ ; Στη αντιμετώπιση των Ζωροατρών εχει κωλήσει και δεν μπαίνει το ενδιάμεσο σ με τίποτα,κρίνεται η δυνατότητα ανεξιθρησκείας κάθε καθεστώτος.Συνήθως η επικρατούσα καταστρέφει την παλιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πήγαμε και σε ναό των ζωροαστριστών.
      Δεν τους επιτρέπεται μόνο, όπως το ίδιο συμβαίνει και στην Ινδία, να αφήνουν όπως παλιότερα τα πτώματα των νεκρών να τα φάνε τα όρνια.

      Διαγραφή
  7. Ολα οπως πριν πολλα χρόνια ! που μας περιέγραφε ο πατέρας. Λίιιιγες αλλαγές.
    αρνούμαι πεισματικά να πάω σε τέτοια μέρη. Οχι δεν θα δω τους θησαυρούς.. Δεν θα φορέσω μαντήλα γιατί δεν είμαι Μουσουλμάνα. Απορώ πως το κάνουν... και γιατί πάτε... γενικώς.
    και πόσα εμβόλια...!
    αφού περάσατε καλά, μου περισσεύει και εις άλλα με υγεία!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ZouZouna, αν μου το επιτρέπεις βεβαίως, θα ήθελα να κάνω μια παρέμβαση. Κανείς επισκέπτης ή καλύτερα καμία επισκέπτρια στη Περσία δε θα φορέσει μαντήλα γιατί έγινε μουσουλμάνα. Θα τη φορέσει γιατί οφείλει να σεβαστεί τα ήθη της περιοχής που επισκέπτεται, όπως σέβεται και το σπίτι του φίλου του όταν κάνει επίσκεψη. Καλό θα ήταν να μη συγχέουμε την πίστη με πράγματα όπως ο πολιτισμός και βεβαίως να μην τα βλέπουμε όλα επιφανειακά κι επιδερμικά. Η μαντήλα που θα φορέσει η τουρίστρια είναι θέμα σεβασμού, όπως και το να μπει στο πίσω μέρος του λεωφορείου. Ή τουλάχιστον έτσι νομίζω...

      Την καλημέρα μου με όλη μου την καρδιά.

      Διαγραφή
    2. Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα!
      Βέβαια δεν χρειάζεσαι κανένα εμβόλιο και οι πόλεις τους δεν διαφέρουν από τις δικές μας.
      Ίσως μόνο στο ότι είναι καθαρότερες.

      Διαγραφή
  8. Δεν είχα internet για μερικές μέρες , λόγω γενικότερων αλλαγών, με δυσκολία απέκτησα πάλι σήμερα, αποζημιώθηκα και με το παραπάνω!
    glam

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Της πάει η μαντήλα της κόρης σου. Λες να το σκεφτεί και πιο σοβαρά;....Η θείτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η θείτσα να μην κάνει τέτοιες προτάσεις, πριν φορέσει η ιδία τη μαντήλα για 10 ημέρες με 35 βαθμούς...!!!... η κόρη!

      Διαγραφή
    2. Εδώ λοιπόν κολλάει η έκφραση:
      Της θείας σου!

      Διαγραφή
  10. Με τρόμο άκουσα σήμερα στις ειδήσεις πως προηγείται στις δημοσκοπήσεις ο Ρόμνεϊ του Ομπάμα, που σημαίνει πως τα ωραία μέρη που επισκέφτηκες, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να γίνουν σύντομα "κρανίου τόπος". Εσύ όταν έβαζες ως όριο των βομβαρδισμών τις αμερικάνικες εκλογές, το έκανες με οποιονδήποτε νικητή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατά βάση ναι.
      Δεν πιστεύω ότι έχουν ουσιαστικές διαφορές τα δύο κόμματα σε σχέση με την πολιτική των ΗΠΑ για το Ισραήλ.
      Υπάρχει βέβαια τώρα ένα διαφορετικό στοιχείο στην πολιτική του Ισραήλ που δεν υπήρχε τότε και αυτό είναι οι εκλογές που έχουν προκηρυχθεί εκεί πρόσφατα.

      Διαγραφή
  11. Η θείτσα και πάλι:Εγώ το είπα συμπαθητικά, και το εννοούσα, κι εσεις γίνατε "χιουμοριστικά" επιθετικοί. Οπότε και δεν θα ξανσχολιάσω...ως θείτσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προφανώς πριν να σχολιάσεις δεν είχες αντιληφθεί ότι το παρόν ιστολόγιο διακρίνεται για την σατιρική του διάθεση και γι΄ αυτό περιπαίζει από τα θεία μέχρι την θεία!
      Αλλά βέβαια όπως έχει ειπωθεί :
      Η σάτιρα δεν πρόκειται να κερδίσει των διαγωνισμό, γιατί στην θέση των κριτών κάθονται τα αντικείμενά της!

      Διαγραφή