Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

ΑΝΙΚΑΝΟΙ Ή ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ;





Όλοι θυμούνται καλά πως προεκλογικά  ο ΣΥΡΙΖΑ διακήρυξε ότι θα έσκιζε τα μνημόνια, θα βαρούσε νταούλια και ζουρνάδες στην Ευρώπη και με την εκλογή του θα την άλλαζε ριζικά ενώ θα  παρέμενε στην Ευρωζώνη. 
Αν δε του έκοβαν την δανειοδότηση,  είχε στην ανάγκη  και εναλλακτικές χρηματοδοτήσεις από την Βεναζουέλα μέχρι την Κίνα και την Ρωσία.
Δεν γράφω για τις απίθανες υποσχέσεις για κατάργηση ΕΜΦΙΑ, 13 μισθό, εξάλειψη της λιτότητας, και όλο αυτό το  πρακτικώς ανέφικτο συνονθύλευμα υποσχέσεων, ενώ δεν υπήρχαν στην χώρα χρήματα, που περιλάμβανε το περίφημο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, το οποίο όμως πολλοί το πίστεψαν  και ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ.


Μετά από 6 μήνες που υποτίθεται πως  διαπραγματευόταν αρχικά με τον "ερασιτέχνη και τζογαδόρο" Βαρουφάκη, όπως τον χαρακτήρισαν οι ομόλογοι του στην Ρίγα , στην συνέχεια μετά τον παραγκωνισμό του Νάρκισσου, με το υπόλοιπο οικονομικό της επιτελείο, μαζί με τον ίδιο τον Τσίπρα, η Ευρώπη βέβαια δεν άλλαξε και το μόνο που άλλαξε είναι ότι  η Ελλάδα δεν έχει πλέον συμμάχους σε αυτήν.
 Εξυπακούεται  βέβαια ότι κανένας άλλος δεν είναι διατεθειμένος να δώσει φράγκο ενώ και οι θεσμοί, δηλαδή η τρόικα παρέμεινε ως είχε και η λεγόμενη ολοκλήρωση του προγράμματος δεν ήταν τίποτα αλλά από την ολοκλήρωση του τελευταίου μνημονίου στο οποίο  είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση στις 20-2-15, όπως γράφω στο ποστ μου ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΩΝ.
Βεβαίως μετά την "δημιουργική ασάφεια" ήταν επόμενο όσο οι διαπραγματεύσεις τράβαγαν άσκοπα  σε μάκρος, με την αντίστοιχη οικονομική ύφεση στην χώρα, τόσο και να σκληραίνουν οι απαιτήσεις των δανειστών.
Βεβαίως και δεν μπορεί να αποκλειστεί και η πιθανότητα ότι και οι δανειστές μπορεί να παίζουν τα δικά τους παιχνίδια, είτε για να χτυπήσουν  την άνοδο αριστερών κομμάτων στην Ευρώπη, είτε και την πιθανότητα  ορισμένοι να στοχεύουν στην έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και να ανήκουν στους κερδοσκόπους του λόμπυ εξωτερικού της δραχμής.


Όμως μια ικανή κυβέρνηση παίρνει υπ΄όψη της όλες αυτές τις πιθανότητες, και δεν ξεκινάει με τις υπερήφανες δηλώσεις του υπερφίαλου Βαρουφάκη ότι δεν θέλει την δόση των  7 δις!
Και μόνο αυτό αλλά και οι καταιγιστικές, συνεχείς  και αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις και συνεντεύξεις του, ήταν αναπόφευκτο να  οδηγήσουν στην  συνεχεία στην ουσιαστική απομόνωση του, από όλους τους ομολόγους του, ενώ το λογικότερο θα ήταν να φροντίσει να εφαρμόσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την χώρα μας τη συμφωνία που είχε υπογράψει στις 20-2-15.
 Δυστυχώς η κυβέρνηση της "πρώτης φοράς Αριστερά με Άκρα Δεξιά" στην ουσία δεν διαπραγματευόταν με τους δανειστές αλλά με τους δικούς της στο κόμμα, οι οποίοι περίμεναν τους διαπραγματευτές όχι με το όπλο παρά πόδα, όπως είπε στο θλιβερό παρελθόν ο Ζαχαριάδης, αλλά με το όπλο προτεταμένο και έτοιμο να τους πυροβολήσει αν δεν γύρναγαν με μια συμφωνία που η "πρώτη φορά αριστερά" θα  εξανάγκαζε τους τοκογλύφους δανειστές της τέως τρόικα και νυν θεσμών, να μας δίνουν τα λεφτά τους και εμείς σύμφωνα με την απόφαση της επιτροπής της ανεπανάληπτης Ζωής να τους λέμε ότι το χρέος μας είναι παράνομο, μη νόμιμο, απεχθές, επονείδιστο και μη βιώσιμο.
Οι άνθρωποι βέβαια δεν φταίνε γιατί  τόσα χρόνια το κόμμα τους είχε διαποτίσει ότι όλοι οι προηγούμενοι ήσαν Νενέκοι, δωσίλογοι κτλ ενώ όταν βρεθούν αυτοί στην εξουσία θα καταφέρουν να καθορίζουν μόνοι τους όρους δανεισμού της χώρας, ενώ  οι δανειστές υπάκουα και αδιαμαρτύρητα θα τους αποδέχονται!

Ήδη με άρθρο του στους Financial Times ο φιλέλληνας και γνώστης της ελληνικής ιστορίας,της πραγματικότητας αλλά και της ζωής στην Ελλάδα, o ιστορικός Μαρκ Μαζάουερ έχει κάνει εκτενή αναφορά στις ευθύνες του Τσίπρα για την πορεία της διαπραγμάτευσης και μεταξύ άλλων αναφέρει ότι: 
O Aλέξης Τσίπρας απέτυχε. Η αδύναμη θέση της Ελλάδας έγινε ακόμα χειρότερη, καθώς η χώρα βρέθηκε πιο απομονωμένη από ποτέ και το πανευρωπαϊκό μέτωπο κατά της λιτότητας που είχε υποσχεθεί στις τελευταίες εκλογές δεν έγινε ποτέ πραγματικότητα.
Οι άνθρωποι αποδείχτηκαν τελείως ανίκανοι, άπειροι και ερασιτέχνες, εκτός αν όλο αυτό το θέατρο που παρακολουθούμε 6 μήνες  έγινε σκόπιμα ,από το ισχυρό λόμπυ της δραχμής που υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ και το οποίο, απ΄ότι φαίνεται ,δεν μπορεί να ελέγξει ο Τσίπρας ή ακόμα το χειρότερο δεν θέλει.
Εξ ου και το ερώτημα που έθεσα στον τίτλο.


Αλλά ας δούμε τι μέλλει γενέσθαι με τα πιθανά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος.
Αρχικά το πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι μετά την Τρίτη δεν υφίσταται  πλέον πρόταση από τους δανειστές μιας και δεν αποδέχτηκαν παράταση του προγράμματος, οπότε σε ποιο κείμενο θα κληθεί ο λαός να ψηφίσει;
Θα μπορούσαν βέβαια να χρησιμοποιήσουν τις δικές τους προτάσεις που έχει υπογράψει ο Τσίπρας, αλλά τότε θα διαπίστωνε ό κόσμος πως  το e-mail του Χαρδούβελη ήταν πολύ λιγότερο επώδυνο, όπως είπε ο Βούτσης, ό εστί μεθερμηνευόμενον ότι το σημερινό κυβερνητικό συμπίλημα είναι χειρότερο από τους προηγούμενους καταραμένους μνημονιακούς Τσολάκογλου, ταγματασφαλίτες, δωσίλογους κτλ


Ήδη βέβαια την Τετάρτη η χώρα θα έχει χρεοκοπήσει μιας και δεν θα έχει πληρώσει τα λεφτά που χρωστάει στο ΔΝΤ.
Αλλά ας υποθέσουμε ότι θα χρησιμοποιηθεί  το αποσυρμένο κείμενο και ο λαός ψηφίσει ΝΑΙ.
Η κυβέρνηση τότε, που σύσσωμη  απέρριπτε με βδελυγμία το μεηλ Χαρδούβελη των 980 εκατ. ευρώ, θα πάει τώρα με προτάσεις 8 δις με μπροστάρηδες τον Λαφαζάνη και τον Στρατούλη να το ψηφίσει στην Βουλή ;
Όπως καταλαβαίνει κανείς σύντομη θα είναι η πορεία προς τις εκλογές που για 3η φορά θα γίνουν σε σύντομο διάστημα από τις προηγούμενες, εξ αιτίας  της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ που δεν στοχεύει στο καλό της χώρας αλλά του κόμματος.


Η ψήφος στο ΟΧΙ είναι ένας τέλειος παραλογισμός!
Σημαίνει ΟΧΙ σε ένα ανύπαρκτο πλέον κείμενο.
Σημαίνει επίσης ότι επικροτεί κανείς  την απαράδεκτη πολιτική μιας κυβέρνησης που μας έχει εμπαίξει κατά τον χειρότερο τρόπο.
Αν οι απαιτήσεις των δανειστών ήσαν απαράδεκτες, που πιστεύω πως ήσαν, δεν περιμένεις τέσσερεις  μέρες πριν την λήξη της παράτασης που έχεις πάρει να τους καταγγείλεις και να προκηρύσσεις δημοψήφισμα μετά από 6 μήνες διαπραγματεύσεων.
Προκηρύσσεις δημοψήφισμα σε εύλογο χρόνο  οπότε δίνεις και τον λαό την δυνατότητα να επιλέξει αλλά και στους πολίτες της Ευρώπης την δυνατότητα να αντιδράσουν και να πιέσουν τις κυβερνήσεις τους σε όσα παράλογα ζητούν οι δανειστές.
Αυτή την λογική όμως λύση δεν την επέλεξε γιατί θα έπρεπε αντίστοιχα να αντιμετωπίσει και να δικαιολογήσει στο κόμμα και στους φανατισμένους αντιμνημονιακούς οπαδούς της, τις υποχωρήσεις που αναγκαστικά κάνεις σε μια διαπραγμάτευση αντίστοιχες με αυτές που είχαν κάνει στο παρελθόν οι ανθέλληνες και προσκυνημένοι μνημονιακοί!
Η δολιότητα δε του ερωτήματος του δημοψηφίσματος  εκμαιεύει εκ των πραγμάτων την αρεστή στην κυβέρνηση απάντηση.
Είναι στην ουσία σαν να βάζεις το ερώτημα :Θέλετε να σας βάλουμε άλλους φόρους;
Εύλογη είναι η απάντηση  ΟΧΙ !
Αντίστοιχα δεν τίθεται το άλλο εύλογο και ουσιαστικό ερώτημα: Μέσα ή έξω από την Ευρωζώνη;
Γιατί στην  περίπτωση του ΟΧΙ στην ουσία αυτό θα σημαίνει, έξοδο από την ευρώ και η πορεία προς την δραχμή θα είναι πλέον νομοτελειακή.
Τις συνέπειες του ΟΧΙ τις έχει περιγράψει κατά τον καλύτερο τρόπο ο ίδιος ο Τσίπρας.


Σημαίνει επίσης πως με την χρεοκοπία κόβονται  τα ΕΣΠΑ, και οι κοινοτικές επιχορηγήσεις  ενώ οι έχοντες και κατέχοντες θα κάνουν πάρτυ γιατί η περιουσία τους σε Ευρώ, που την έχουν βγάλει ήδη στο εξωτερικό, όπως μερικά από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των άλλων κομμάτων, αυτόματα θα πολλαπλασιαστεί.
Είναι δε καταπληκτικό το πως κατέληξαν σε   κοινή πορεία η ακροδεξιά της Χρυσής Αυγής και των ΑΝΕΛ  με την  Αριστερά του  ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ.



Τελικά η επιλογή είναι μία .
Να ψηφίσουμε ΝΑΙ, που δεν σημαίνει βέβαια ότι αποδεχόμαστε μια ανύπαρκτη συμφωνία, αλλά ότι θέλουμε να παραμείνουμε στην Ευρώπη και το κοινό νόμισμα.
Αυτό που είναι αναγκαίο είναι να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας, όπως με το χαρακτηριστικό του χιούμορ μας συνιστά ο Αρκάς, έστω και με την λήψη αγχολυτικών !


Ίσως βέβαια να χρειαστεί για να το πετύχουμε αυτό, εκτός από τα φάρμακα,να επιβάλουν στον λαλίστατο Μπαρουφάκη να σταματήσει επιτέλους να προβαίνει κάθε μισή ώρα σε δηλώσεις τις οποίες την επόμενη μισή τις αναιρεί με ανακοινώσεις του υπουργείου του.






ΠΡΟΣΘΗΚΗ 29-6-15
Τα δύο, ανύπαρκτα πλέον έγγραφα, για τα οποία καλούνται να ψηφίσουν οι Έλληνες, είμαι σίγουρος πως ούτε οι υπουργοί της κυβέρνησης δεν τα έχουν διαβάσει. Και όμως καλούν τον ελληνικό λαό να αποφασίσει με ένα ΟΧΙ  ή ΝΑΙ γι΄ αυτά!
Δυστυχώς  δεν διαβάζουν ούτε ΑΡΚΑ για να δουν ότι πάντοτε στην Ελληνική γλώσσα προηγείται το ΝΑΙ του ΟΧΙ!
Δεν πιστεύω βέβαια να θεωρήσει κανένας πως η "Πρώτη φορά Αριστερά με Άκρα Δεξιά" κυβέρνηση με τέτοια κολπάκια προσπαθεί να υφαρπάξει την ψήφο του λαού!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ 30-6-15

Αυτός ο ΑΡΚΑΣ δεν θέλει να μάθει ότι με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ άλλαξε η σειρά του ΝΑΙ-ΟΧΙ!
( Στα σχόλια ο κ. Ν.Κ. Αλιβιζάτος καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αναρωτάται αν πρόκειται για Δημοψήφισμα ή εκτροπή. Επίσης και οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παπαδημούλης και Κούλουγλου γράφουν από την Ευρώπη)


Τελειώνοντας θέλω να επισημάνω ότι δεν θα  μπορούσα να φανταστώ τις εποχές που  έσουρνα τα μύρια όσα στον Βορίδη και στην ΝΔ , ότι  θα έφτανε μια εποχή που θα τον άκουγα  και θα συμφωνούσα με  κάθε λέξη που  είπε στην ομιλία του στην Βουλή!
Εκεί μας κατάντησαν!


ΠΡΟΣΘΗΚΗ 29-6-2015
Στα παρακάτω σχόλια μπορεί κανείς να διαβάσει :
1-Το κείμενο που έστειλε πριν 3 μήνες  στον Τσίπρα , χωρίς όμως να λάβει απάντηση,  ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της ΚΕ Κώστας Χρυσόγονος  στο οποίο τα λέει έξω από τα δόντια!

2-Το σπαρακτικό κείμενο που δημοσίευσε στο facebook  ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  Γιώργος Παπαδόπουλος Τετράδης (ο πρώην Καιρός της Ελευθεροτυπίας), ο οποίος στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ πριν και μετά τις εκλογές και με το οποίο ζητάει συγνώμη που εξαπάτησαν τελικά τον λαό.


12 σχόλια:

  1. Μπορεί να μην συμφωνώ με μερικές από τις απόψεις του αλλά σήμερα ο Πέτρος Τατσόπουλος κάνει μια απόλυτα ουσιαστική πρόταση:

    Νομίζω ότι δεν υπάρχει ζωτικός πολιτικός χρόνος ούτε για υπεκφυγές, ούτε για αλληλοκατηγορίες, ούτε για εθελοτυφλίες. Απέναντι στο Μέτωπο των Σαλταρισμένων, των Ψεκασμένων και των Φασιστών, πρέπει να στηθεί αμέσως ένα ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ. Οι άνθρωποι που μας κυβερνούν δεν είναι μόνο ανίκανοι και γελοίοι. Είναι επικίνδυνοι. Οι ολέθριες συνέπειες των επιλογών τους μπορεί σε λίγες μέρες να μην είναι πλέον αναστρέψιμες. Πρέπει με κάθε νόμιμο τρόπο να τους σταματήσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το ίδιο ουσιαστικός είναι και ο Ριχάρδος Σωμερίτης:

    Μας καλούν με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς ουσιαστικό διάλογο (που θα απαιτούσε τη συμμετοχή και εκπροσώπων των «θεσμών») να πούμε ναι ή όχι σε ανύπαρκτο διότι ακόμα υπό διαπραγμάτευση και πλέον άκυρο προσχέδιο κειμένου. Την επόμενη Κυριακή, δηλαδή «στα γρήγορα» ακόμα και ως προς την τεχνική οργάνωση του πραξικοπηματικού τυχοδιωκτικού δημοψηφίσματος. Η πρώτη μου αντίδραση ήταν να τους φασκελώσω. Το ξανασκέφτηκα : όχι θα μείνω και θα ψηφίσω ό,τι δεν ανταποκρίνεται στα σχέδια Τσίπρα-Καμμενου-Μιχαλολιάκου. Με την ελπίδα ότι ως την Κυριακή, «κάτι θα γίνει’.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τί λες βρε αθεόφοβε;
    Πας καλά;
    Διάβασε αυτό και πες μου πόσο καλό θα κάνει στην ελλάδα.
    http://www.thepressproject.gr/article/78680/Auti-einai-i-protasi-ton-thesmon
    Πες μου πόσους χειμώνες θα άντεχες εσύ, με αυτά τα μέτρα, ,όσο και αν τα ωραιοποιούν με υποσχέσεις για μάι ελλάδα παράδεισο την οποία ίσως δούμε σε 15 με 20 χρόνια πείνας.
    Και χέστηκα αν υπό την απειλή δημοψηφίσματος το αναίρεσαν, γιατί αυτό αποτελεί απόδειξη υστεροβουλίας.
    Θέλω να μου πείς και το εξής:
    Σε ποιό σημείο άκουσες να αναφέρεται η τιμωρία των πολιτικών που ευθύνονται για την κατάσταση αυτη;
    Πουθενά.
    Αυτό από μόνο του τα λέει όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το κείμενο με τις ελληνικές προτάσεις που έχει υπογραφεί από τον Τσίπρα έχει κόστος 8 δις και των δανειστών που ήταν προς διαπραγμάτευση 8,5 δις.
      Αν το διαβάσεις εδώ τότε θα καταλάβεις ότι το δημοψήφισμα αναγγέλθηκε γιατί αν το εμφάνιζε στο κόμμα την επόμενη μέρα θα είχε πέσει από την εσωτερική του αντιπολίτευση ,που πίστευε ηλιθιωδώς ότι θα έσκιζαν τα μνημόνια στο Σύνταγμα.
      Προτίμησε όμως να σώσει το κόμμα και το τομάρι του αντί την χώρα.
      Η απλουστευτική δε λογική περί τιμωρίας των πολιτικών παραβλέπει το γεγονός ότι κάποιοι τους ψήφισαν γιατί όλοι τους δεν μας έπεσαν από τον Άρη.
      Η τιμωρία τους λοιπόν είναι το μαύρισμα τους στις εκλογές, όπως θα γίνει στις επερχόμενες εκλογές με τους πολιτικούς του ΣΥΡΙΖΑ που μας κατάντησαν σε αυτή την κατάσταση ενώ είχαν υποσχεθεί στους ψηφοφόρους τους ότι θα καταργήσουν την λιτότητα, θα σκίσουν τα μνημόνια, θα αυξήσουν τις συντάξεις, θα καταργήσουν τον ΕΜΦΙΑ, θα διορίσουν τους απολυμένους και όλα αυτά τα λογικώς απραγματοποίητα που όμως οι ψηφοφόροι τους τα πίστεψαν και τα περίμεναν.
      Το μόνο που δεν έλεγαν είναι ότι δεν έχουν τα λεφτά!

      Διαγραφή
  4. Ακόμα και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τα λέει έξω από τα δόντια εδώ και 3 μήνες !

    Βρυξέλλες - 29/06/2015
    Με μεγάλη μου λύπη υποχρεώνομαι να δώσω σήμερα στη δημοσιότητα την από 19 Μαρτίου 2015 επιστολή μου προς τον Πρωθυπουργό, στην οποία δεν έχω λάβει καμία απάντηση παρά την πάροδο τριών και πλέον μηνών. Στην επιστολή εκείνη προέβλεπα τις σημερινές ολέθριες εξελίξεις, τονίζοντας ότι «..Έχει ήδη διαφανεί ότι η προεκλογική μας ρητορική, περιλαμβανομένου και του "προγράμματος της Θεσσαλονίκης", βρισκόταν σε μεγάλη απόσταση από τη δυσάρεστη πραγματικότητα, την οποία υποχρεωνόμαστε τώρα να αντιμετωπίσουμε…», ότι «…Η "λύση" της παύσης πληρωμών και ενδεχομένως της εξόδου από την ευρωζώνη, για την οποία έχει γίνει τόσος λόγος μέσα και έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ, κατ΄ουσία δεν υφίσταται…», ότι «…νομισματικό "έμφραγμα" … θα μας επιβάλει αναμφίβολα η ΕΚΤ αν κάνουμε παύση πληρωμών προς την ίδια και/ή το ΔΝΤ…», ότι «…η ρήξη με τους δανειστές είναι μια ανέφικτη επιλογή και αν επιχειρηθεί η κατάληξη θα είναι η χώρα να επιστρέψει στον μνημονιακό εγκλωβισμό υπό χειρότερους όρους (σαν τον κρατούμενο που επιχειρεί απόδραση και αφού αποτύχει καταλήγει στην απομόνωση της φυλακής). Οφείλουμε να αγωνισθούμε μέσα στα υπάρχοντα ευρωπαϊκά και διεθνή (=ΔΝΤ) πλαίσια, όπως άλλωστε έχουμε υποσχεθεί στον ελληνικό λαό. Η λαϊκή εντολή προς την κυβέρνηση είναι εντολή για σκληρή διαπραγμάτευση και όχι για χρεοκοπία και έξοδο από την ευρωζώνη και ενδεχομένως και την Ένωση…» και ότι «…Η λεκτική κλιμάκωση είναι μια παγίδα της άλλης πλευράς στην οποία δεν πρέπει να εγκλωβιζόμαστε….».
    Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής εδώ

    Κώστας Χρυσόγονος Ευρωβουλευτής-Μέλος Κ.Ε. Βρυξέλλες, 19.3.2015

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ καλύτερα από μένα τα λέει ο υποψήφιος βουλευτής του Συριζα, Γιώργος Παπαδόπουλος Τετράδης (ο πρώην Καιρός της Ελευθεροτυπίας), ο οποίος στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ πριν και μετά τις εκλογές κα με ένα σπαραχτικό κείμενο ζητάει συγνώμη γι΄ αυτό.
    Μετα και τις χτεσινες εξελιξεις γινεται ολο και πιο φανερο, οτι δυο ειναι τα σεναρια: Ειτε αυτοι που μας κυβερνουν ειναι ανοητοι και ανευθυνοι, ειτε εξ αρχης ειχαν προγραμματισει να μην διαπραγματευονται στα σοβαρα, ωστε μια μερα να εγκαταλειψουν το τραπεζι, κατηγορωντας τους συνομιλητες τους για αδιαλλαξια (!) και να οδηγησουν τη χωρα στη δραχμη. Προσχεδιασμενα. Φυσικα για ολα θα φταινε οι ξενοι.Οπως στη Μικρασιατικη καταστροφη, οπως στον εμφυλιο, οπως στο '97,οπως το '67 και παει λεγοντας. Οι εδω πολιτικες ηγεσιες ηταν παντα θυματα των ξενων μηχανορραφιων.Οι ιδιες ηταν παναγιες αγαθες.
    Για μενα το παραμυθι του θυματος εχει τελειωσει.Μονο θυμα ειναι ο ελληνικος λαος,που θα πληρωσει και παλι το πανακριβο τιμημα των ψεμματων που του υποσχεθηκαν και τα οποια για μια ακομα φορα πιστεψε.
    Ψεμμα πρωτο: Υπηρξε τελεσιγραφο απο τους δανειστες στο eurogroup. Αυτο,με το οποιο καλειται ο λαος να ψηφισει.Την Παρασκευη το βραδυ,λιγο πριν το διαγγελμα του πρωθυπουργου η ελληνικη αντιπροσωπεια ηταν σε διαπραγματευση με υπο συζητηση την προταση τη δικη της και των δανειστων. Το βεβαιωνει ο Ελληνας αντιπροσωπος, επικεφαλης της διαπραγματευσης, δυσθυμος γιατι η κυβερνηση μιλωντας για τελεσιγραφο τον αδειαζει!
    Ψεμμα δευτερο: Οι αντιπροτασεις των δανειστων ηταν τοσο βαρειες, που η κυβερνηση δεν μπορουσε να τις αποδεχτει. Η αληθεια ειναι οτι η διαπραγματευση συνεχιζοταν και,συμφωνα και με την ελληνικη τεχνικη αντιπροσωπεια,υπηρχαν συγκλισεις στο συνταξιοδοτικο και τον ΦΠΑ. Η κυβερνηση λεει δεν εμαθε ποτε γιαυτο!
    Ψεμμα τριτο: Το δημοψηφισμα ειναι η εκφραση της λαϊκης επιθυμιας. Η αληθεια ειναι οτι το δημοψηφισμα ειναι η πιο δειλη πραξη που μπορει να εκανε μια κυβερνηση! Πρωτα πρωτα γιατι δεν βαζεις ποτε εναν λαο να αποφασισει για κατι που θα του ειναι εξαιρετικα επωδυνο.Και θα του ειναι.Οποιο κι αν ειναι το αποτελεσμα.Τον λαο τον προστατευεις απο τα επωδυνα.Τις επωδυνες αποφασεις τις παιρνει η κυβερνηση.Γιαυτο εκλεγεται.Οχι για να πινει μπυρες στα καφε του Συνταγματος.Και ξερω για τι μιλαω. Δευτερον, γιατι αν θελεις να πας στη δραχμη (που εκει στοχευε και στοχευει η κυβερνηση) το λες ευθεως και γενναια στο λαο εξ αρχης.Και του λες και τι τιμημα θα πληρωσει και τι ωφελη θα εχει (μετα απο 5-6 χρονια Ρουμανιας Τσαουσεσκου) που θα εχει. Δεν πας μπαμπεσικα να του υφαρπαξεις μια πλειοψηφια για να λες μετα οτι εχεις την πλειοψηφια του λαου (χωρις εκλογες!).Γιατι αυτο γινεται τωρα. Αποπειρα υφαρπαγης πλειοψηφιας για εξοδο απο το ευρω.
    Ψεμμα τεταρτο.Οι ξενοι φταινε που κλεινουν οι τραπεζες και επιβαλλονται μετρα περιορισμου αναληψεων,οπως ειπε ο πρωθυπουργος στο χτεσινο του διαγγελμα.Η χρηματοπιστωτικη αναστατωση προκληθηκε απο την ξαφνικη και χωρις προειδοποιηση εγκαταλειψη του τραπεζιου των διαπραγματευσεων απο την ελληνικη κυβερνηση.Η οποια ηξερε ΑΚΡΙΒΩΣ τι θα συμβει εξ αιτιας αυτης της της αποφασης. Το ειχε περιγραψει ο ιδιος ο πρωθυπουργος το 2011, στηλιτευοντας την αποφαση του Γιωργακη να κανει δημοψηφισμα! Υπαρχει καταγεγραμμενο σε κειμενο και σε βιντεο! Και τι περιμενε δηλαδη η κυβερνηση..Οτι αυτοι που τους κατονομαζει νυχθημερον ως εχθρους της και βασανιστες του λαου θα ελεγαν "μαλιστα,τι θελετε;Λεφτα και στηριξη;Βεβαιως,αλιμονο;". Η ελληνικη κυβερνηση ΩΦΕΙΛΕ να ειναι ετοιμη για καθε αντιδραση των δανειστων.Αυτη τους κατωνομαζε τοκογλυφους,απατεωνες και νονους (που ειναι).Πώς προστατεψε το λαο απο τις αντιδρασεις τους και τα νυχια τους;

    Η συνέχεια στο επόμενο σχόλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ψεμμα πεμπτο: Τη Δευτερα μετα το δημοψηφισμα,το περηφανο οχι του λαου (σε τι ακριβως δεν μας εχει πει,δεδομενου οτι πιεσεις στη διαπραγματευση ηταν διαρκεις και οι δανειστες οι ιδιοι!) θα θριαμβευσει και θα καταλαβουν ολοι οτι δεν περνανε οι εκβιασμοι και τα τελεσιγραφα. Μονο που δεν μας εξηγει κανεις πώς δεν θα περασουν οι εκβιασμοι και τα τελεσιγραφα,αφου κανεις ποτε απο τους δανειστες δεν αμφισβητησε οτι η ελληνικη κυβερνηση εκπροσωπει το λαο στο συνολο του! Τι διαφορα θα τους κανει αν αντι για 42% η κυβερνηση εχει την αποδοχη του 51%! Τι διαφορα θα κανει στη διαπραγματευτικη ικανοτητα της κυβερνησης;Καμιά.
    Ψεμμα εκτο:Το περηφανο οχι του λαου θα δειξει σε ολους τους λαους της Ευρωπης (αλλα και του πλανητη),οτι οι λαοι δεν εκβιαζονται και δεν υποκυπτουν. Αλλα,θα δειξει και στον ελληνικο λαο και στους ασχετους και ανοητους κυβερνήτες του,οτι ζουσε μεχρι σημερα χαρη στα ευρωπαϊκα κεφαλαια και δεν θα μπορει να ζει χωρις αυτα! Οπως δεν μπορει να ζει απο αυριο με κλειστες τραπεζες,χωρις ευρωπαϊκα κεφαλαια. Ακομα και με δραχμη καπου θα πρεπει να ειναι ενταγμενος,σε καποιο νομισμα ξενο, σε καποια κεφαλαια. Τα οποια θα βριζει μεν υπερηφανα,αλλα θα κατεβαινει στο δρομο για να τα διεκδικησει,επειδη δεν θα μπορει να ζει χωρις αυτα.
    Ψεμμα εβδομο: Οι δανειστες θελουν να ταπεινωσουν την αριστερη κυβερνηση γιαυτο υπονομευουν τις διαπραγματευσεις. Απο οσο ξερουμε,γιατι εδω ζουμε,οι δανειστες ταπεινωναν και τις προηγουμενες κυβερνησεις που δεν ηταν αριστερες.Και μαλιστα σκυλοβριζαν την κυβερνηση Σαμαρα-Βενιζελου,επειδη δεν υπεγραφε τα επιθυμητα μετρα απο περυσι τον Ιουνιο μεχρι τον Ιανουαριο φετος,που σταλθηκε το μεηλ Χαρδουβελη,ως προταση διαπραγματευσης.Οχι ως τελικο κειμενο! Για να μην πουμε οτι εριξαν τον Γιωργακη.
    Εμεις οι ιδιοι οι αρθρογραφοι εδω και 5 χρονια γραφαμε οτι οι δανειστες και τοκογλυφοι δεν εχουν πατριδα και θεο.Ξερουν μονο το χρημα και κανουν τα παντα για να το αυγατισουν.Αφου τα γραφαμε εμεις τα αναπαρηγαγαν και τα στελεχη του ΣΥΡΙΖΑ,που τα εκαναν και γραμμη τους.Τωρα ξεχασαν με τι κουμασια εχουν να κανουν;Αυτοι οι ιδιοι τους καταγγελαν ως τετοιους.Τωρα φωναζουν που οι τοκογλυφοι ειναι σκληροι;
    Η συνέχεια στο επόμενο σχόλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τι εκανες εσυ σαν κυβερνηση για να προστατεψεις το λαο απο την σκληροτητα τους;Εγδυσες την οικονομια και τα ταμεια, εδω και 5 μηνες απο καθε ευρω,για να λες οτι διαπραγματευεσαι σκληρα,χωρις να καταθετεις ουτε αριθμο επι 4 μηνες.Και μολις αρχισες δηθεν να τα βρισκεις και απειληθηκες να φτασεις σε συμφωνια επωδυνη και μνημονιακη τα τιναξες ολα στον αερα (παντα οι ξενοι φταινε) για να σωσεις την αριστερη σου φυσιογνωμια.Αυτο εκανες.Πιο γενναια θα ηταν η παραιτηση.Ακομα πιο γενναιο θα ηταν ενα δημοψηφισμα με το ερωτημα:Ευρω ή δραχμη.Αλλα,η γενναιοτητα σπανιζει πια.
    Κακα τα ψεμματα.Ο ΣΥΡΙΖΑ ξερει οτι αριστερη πολιτικη παροχων χωρις γεματα ταμεια δεν γινεται.Γεματα ταμεια με ευρω δεν γινεται.Θελει πολυ σκληρη δουλεια και γνωση.Και τα στελεχη του (με λιγες εξαιρεσεις) δεν ειναι συνηθισμενα σε τιποτε απο τα δυο.Η κυβερνηση παει τη χωρα στη δραχμη.Οι επιτροπες αμφισβητησης του χρεους στη Βουλη,η καταληψη κεραιων υπουργειων απο στελεχη οπαδους της δραχμης και η διαρκης υπομνηση οτι το νομισμα δεν ειναι φετιχ,σε συναρτηση με τη φυγη απο τις διαπραγματευσεις,δηθεν για να αποφασισει ο λαος μαρτυρουν γιαυτο.
    Εμεις οι αγαθοι συνοδοιποροι δεν το βλεπαμε.Δεν βλεπαμε την ακροτητα της συνεργασιας με τον επικινδυνο ακροδεξιο Καμμενο.Δεν βλεπαμε την υπερψηφιση του πλεον διαπλεκομενου και ρουσφετολογου πολιτικου Πρ.Παυλοπουλου για Προεδρο της Δημοκρατιας.Δεν βλεπαμε την υποδειξη για το υπερευαισθητο καθηκον του Προεδρου της Βουλης μιας εμπαθεστατης,απολυτως κομματικης και βαθεια αντιδημοκρατικης,με χαμηλο επιπεδο καβαλημενης συμπεριφορας βουλευτου.Δεν βλεπαμε τις αλλοπροσαλλες και ασυνδετες δηλωσεις και διαρκεις διαψευσεις υπουργων για καθε θεμα της αρμοδιοτητας τους (με εξαιρεση Κοντονη,Αποστολου,Βαλαβανη,Μαρδα,Βουτση,Πανουση,Σπιρτζη και ισως δυο αλλων).Δεν βλεπαμε τον στενο εναγκαλισμο του κομματος και της κυβερνησης με τα λουμπεν φασιστοειδη των Εξαρχειων.Δεν βλεπαμε,οτι το μονο εργο γινοταν απο τις οργανωσεις αλληλεγγυης και μαλιστα υπο τις δυσκολοτερες συνθηκες.Η κυβερνηση ετρεχε με ρυθμο Κατρουγκαλου.Απαλλασσοντας καθε κατεργαρη και απατεωνα και κηφηνα και μοιραζοντας υποσχεσεις στα πιο αθλια συνδικαλιστικα συμφεροντα του παρελθοντος.
    Δεν βλεπαμε,οτι κανεις στην κυβερνηση δεν μιλαει για το μονο που χρειαζεται για να σωθει η χωρα:Δουλεια,σκληρη δουλεια,παρα πολλη δουλεια.Αυταπαρνηση και προσφορα στην πατριδα.Ποια;Ξεχασα.Η πατριδα ειναι φασιστικο ιδεολογημα και απορουμε πώς και επιτρεπεται ακομα να το χρησιμοποιει ενας απο τους συγκυβερνητες,που δεν εχει και μεγαλη σχεση μαζυ της.Ας ειναι καλα η στο εξωτερικο περιουσια του.
    Εμεις που αφησαμε μεχρι σημερα τις οικονομιες μιας ζωης εδω στις τραπεζες για να ενισχυσουμε την πατριδα και που πιστευαμε οτι μια ευρωαριστερη κυβερνηση δεν θα εκανε ποτε ενα τετοιο εγκλημα σε βαρος του λαου,δεν το βλεπαμε.Εγκλημα,οχι γιατι η δραχμη ειναι καταστροφη.Αλλα,γιατι ο τροπος που γινεται οδηγει σε καταστροφη.Και οι ανθρωποι που το διαχειριζονται δεν εχουν διοικησει ουτε περιπτερο! Ασχετοι θεωρητικαριοι και παιδια του κομματικου σωληνα οι περισσοτεροι.Πειρα πραγματικης ζωης και δουλειας μηδεν.Αποδεικνυονται κατωτεροι των περιστασεων,σπερνοντας επιπλεον και τονους προπαγανδιστικου ψεμματος για να καλυψουν τα αδικαιολογητα.
    Επειδη,και εδω ειμαστε,αν δεν πιασει το σχεδιο δραχμη για οποιοδηποτε λογο και παραμεινει η χωρα στο ευρω,αυτοι οι ιδιοι κυβερνητες,αν δεν εχουν αποδρασει,θα υπογραψουν τετοιο μνημονιο που ο Σαμαρας θα φανταζει Μαο.
    Οι ελαχιστες νουνεχεις φωνες μεσα στον ΣΥΡΙΖΑ ειναι πολυ αδυναμες για να αποτρεψουν τα χειροτερα.Και οι λιγοι πραγματικα αξιοι,που κατεχουν κυβερνητικες θεσεις ειναι πολυ αδυναμοι για να αποτρεψουν το μοιραιο.Ο κοσμος που πιστεψε και που ακομα πιστευει οτι η ελπιδα ερχεται θα πληρωσει,οπως παντα,πανακριβα το τιμημα της ευκολοπιστιας του.Στην οποια συμβαλλαμε κι εμεις,οσοι συμβαλαμε.Συγνωμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο κ. Ν.Κ. Αλιβιζάτος καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αναρωτάται αν πρόκειται για Δημοψήφισμα ή εκτροπή.

    Α​​πό συνταγματική σκοπιά, η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να οργανώσει το δημοψήφισμα της προσεχούς Κυριακής θέτει σοβαρά ζητήματα νομιμότητας:

    Εν πρώτοις, δεν είναι σαφές σε ποιο κείμενο ο ελληνικός λαός καλείται να απαντήσει με ένα «ναι» ή με ένα «όχι». Αν, όπως διατείνεται η κυβέρνηση, πρόκειται για τη χρονολογικά τελευταία πρόταση των θεσμών, αυτό δεν είναι επίσημο και πάντως δεν είναι οριστικό κείμενο. Αν αύριο ο κ. Γιουνκέρ το αποσύρει ή το τροποποιήσει, τότε το δημοψήφισμα θα καταστεί άνευ αντικειμένου. Εκτός αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα τεθεί υπό την κρίση του λαού οποιαδήποτε πρόταση υποβάλουν οι θεσμοί, ακόμη και η πιο συμφέρουσα. Κάτι τέτοιο, όμως, θα ήταν εξαιρετικά ανεύθυνο εκ μέρους της.

    Δεύτερον, παρότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί για «κρίσιμο εθνικό θέμα» -και, συνεπώς, μπορεί κατ’ αρχήν να αφορά κάθε ζήτημα μείζονος σημασίας για το έθνος- στη συγκεκριμένη περίπτωση θα είναι κατά 80%-90% δημοσιονομικού ενδιαφέροντος. Οπως δημοσιονομικού ενδιαφέροντος ήταν και η πρόταση των 7,9 δισ. ευρώ του κ. Τσίπρα προς τους δανειστές. Aυτό όμως το Σύνταγμα το απαγορεύει ρητά για το άλλο είδος δημοψηφίσματος που το ίδιο προβλέπει, δηλαδή την έγκριση ή απόρριψη ψηφισμένων δημοσιονομικών νομοσχεδίων. Ερωτάται όμως: μήπως βαπτίζοντας κρίσιμο εθνικό θέμα ένα κατ’ εξοχήν δημοσιονομικό ζήτημα, η κυβέρνηση καταστρατηγεί τη συνταγματική απαγόρευση; Εν προκειμένω, το μόνο έντιμο -και, κατ’ επέκταση, το μόνο συνταγματικά θεμιτό- ερώτημα θα ήταν «ευρώ ή δραχμή». Η κυβέρνηση όμως δεν τολμά να το θέσει.

    Ο κ. Τσίπρας, εξάλλου, τηρεί σιγήν ιχθύος για τις συνέπειες της τυχόν επικράτησης του «όχι». Θα διαπραγματευθεί με τους δανειστές για μιαν άλλη συμφωνία; Θα αποσύρει τη χώρα από το ευρώ; Η στάση της αποτελεί τον ορισμό της παραφθοράς του δημοψηφίσματος από référendum σε plébiscite, που πρώτος δίδαξε ο Μέγας Ναπολέων για να γίνει δικτάτωρ. Να άλλη μια ασάφεια που επιτείνει τη σύγχυση.

    Αν στα ανωτέρω προσθέσει κανείς και τον ελάχιστο χρόνο που θα διατεθεί για να αναπτυχθούν οι εκατέρωθεν απόψεις -πού ακούστηκε να συζητηθεί το μέλλον, κατ’ ουσίαν, της χώρας σε πέντε ημέρες;- αντιλαμβάνεται πως, μέσω μιας κατ’ επίφαση δημοκρατικής διαδικασίας, η κυβέρνηση επιχειρεί ανερυθρίαστα να παγιδεύσει τον ελληνικό λαό. Ούτε όμως το Σύνταγμα ούτε ο πατριωτισμός των Ελλήνων ανέχονται τέτοιου είδους εκτροπές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο Κώστας Καλλίτσης στην Καθημερινή με άρθρο του θέτει το ερώτημα: Θα ξανανοίξουν οι τράπεζες;

    Ας δούμε τα πραγματικά δεδομένα. Τα πραγματικά δεδομένα είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν στα ταμεία τους, στη διάθεσή τους 3,5 δισ. ευρώ περίπου, ήτοι περίπου 1,5 δισ. ευρώ με μορφή ρευστού χρήματος και περίπου άλλα 2 δισ. ευρώ σε λογιστική μορφή. Αυτά είναι όλα τα λεφτά που διαθέτουν.
    Μέχρι πότε φτάνουν αυτά τα λεφτά; Εφόσον οι αναλήψεις γίνονται μόνο μέσω των ΑΤΜs, οι τραπεζίτες υπολογίζουν ότι τα λεφτά θα τελειώσουν περί τα τέλη της εβδομάδας. Τότε θα στεγνώσουν όλες οι τράπεζες.
    Και μετά, τι θα γίνει; Υπάρχουν δύο ενδεχόμενες εξελίξεις, δύο πραγματικά σενάρια.
    Το ένα είναι το πολύ κακό σενάριο:
    Σύμφωνα με αυτό, αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους μας ώστε να μας δοθεί η δυνατότητα να βρεθούμε σε πρόγραμμα μετά την Τρίτη, από την Τετάρτη 1.7. 2015, ώστε να επιτραπεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δώσει στις ελληνικές τράπεζες επιπλέον ρευστότητα, τότε την ερχόμενη εβδομάδα (πιθανόν από την προσεχή Δευτέρα) οι τράπεζες δεν θα έχουν καθόλου λεφτά, θα έχουν μείνει στεγνές από ρευστότητα. Δεν θα μπορούν να δώσουν ούτε 60 ούτε 50 ούτε 10 ευρώ. Διότι, απλά, δεν θα έχουν.
    Σε αυτήν την περίπτωση, οι ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές όχι μόνο επί πέντε εργάσιμες ημέρες, μέχρι την επόμενη Τρίτη, αλλά επ’ αόριστο. Με δυο λόγια, οι ελληνικές τράπεζες δεν θα ανοίξουν. Και όσα δραματικά συμβαίνουν αυτές τις ημέρες θα αποδειχτούν μόνο το πρελούδιο σε μια εξαιρετικά περισσότερο επώδυνη περιπέτεια, με βαθύτερη ύφεση και όσα τη συνοδεύσουν σε επίπεδο δημοκρατικών θεσμών και άλλων περιπετειών.
    Το άλλο είναι το λιγότερο κακό, αλλά πολύ δύσκολο, σενάριο:
    Ας υποτεθεί ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι ένα ισχυρό «ναι» στην παραμονή της χώρας στην Ευρώπη κι έτσι θα αναγεννηθεί ένα θετικό κλίμα, που θα διευκολύνει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Το πρόβλημα θα φύγει από το τραπέζι; Δυστυχώς, όχι.
    Θα συνεχίσει να υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας και μάλιστα αυτό το πρόβλημα θα καθίσταται πιο πιεστικό τις επόμενες μέρες, μέχρι το τελευταίο 10ήμερα του Ιουλίου. Και θα γίνεται πιο πιεστικό μετά τη μεθεπόμενη Τρίτη (κι αν ανοίξουν οι τράπεζες…) ακόμα και στη περίπτωση της καλής εξέλιξης των σχέσεων με τους εταίρους μας, διότι η ζημιά που ήδη έχει γίνει δεν διορθώνεται ούτε εύκολα ούτε γρήγορα, με το πάτημα ενός κουμπιού. Θα πάρει χρόνο.
    Βέβαια, σε αυτή την περίπτωση, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, θα υπάρχει η δυνατότητα αποκατάστασης της ζημιάς. Ενώ στη πρώτη περίπτωση, της μη συμφωνίας, το στέγνωμα των τραπεζών από ρευστό, θα το διαδεχθεί η διάλυση του τραπεζικού συστήματος. Το λουκέτο σε κάποια τράπεζα, θα είναι θέμα λίγων ημερών. Αυτή είναι η αλήθεια. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να την κρύβει και να κρύβεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δύο ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που γνωρίζουν από κοντά την κατάσταση στην Ευρώπη γράφουν:

    1-Την επείγουσα επανέναρξη συνομιλιών εντός της ημέρας και την παράταση του ελληνικού προγράμματος ζητά η Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωκοινοβουλίου, τονίζει, μέσω Twitter, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ.Παπαδημούλης

    2-Μήνυμα στον Αλέξη Τσίπρα να αξιοποιήσει την παρέμβαση Γιούνκερ για «να πετύχει τον καλύτερο συμβιβασμό με τις λιγότερες απώλειες» στέλνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου.
    Αν πράγματι η πρωτοβουλία Γιούνκερ για την επανέναρξη του διαλόγου έχει κάποια στέρεα βάση, τότε η κυβέρνηση δεν πρέπει να την απορρίψει. Μπορεί ο πρόεδρος της Κομισιόν να παραποίησε χοντροκομμένα την πραγματικότητα στην χθεσινή συνέντευξη τύπου που έδωσε. Αλλά η πρωτοβουλία του για την εκ νέου επανέναρξη του διαλόγου, όπως διέρρευσε αργά χθες το βράδυ, φέρνει στην επιφάνεια τις παρασκηνιακές κινήσεις που βρίσκονται σε κίνηση, για την άρση του αδιεξόδου ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές.
    Οι χωρίς ιστορικό προηγούμενο εκβιαστικές ενέργειες των τελευταίων, από τις ρητορικές απειλές και τις επεμβάσεις στα εσωτερικά της χώρας μέχρι τις αποφάσεις του eurogroup και της ΕΚΤ που οδήγησαν στην επιβολή περιοριστικών μέτρων στις τραπεζικές συναλλαγές, εξοργίζουν όλους όσους πιστεύουμε στην δημοκρατία και τις ευρωπαϊκές αξίες. Όμως ο συσχετισμός των δυνάμεων είναι συντριπτικά σε βάρος της ελληνικής κυβέρνησης, που στην σημερινή συγκυρία δεν καλείται να νικήσει κατά κράτος, αλλά να πετύχει τον καλύτερο συμβιβασμό με τις λιγότερες απώλειες.
    Το δημοψήφισμα της Κυριακής, κίνηση σχεδόν αναγκαστική μετά την αδιαλλαξία και τα βρόμικα παιχνίδια των δανειστών, δεν θα δώσει λύση στο αδιέξοδο. Αν το «ναι» υπερισχύσει, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί σε παραίτηση εγκαινιάζοντας, λόγω και της ανυπαρξίας εναλλακτικών λύσεων, ένα μεγάλο κύκλο πολιτικής αβεβαιότητας. Για τις οικονομικές και τις άλλες οδυνηρές συνέπειες της αβεβαιότητας αυτής, θα κατηγορηθεί η αριστερά.
    Αλλά και στην περίπτωση που το «όχι» υπερισχύσει, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η ευρωπαϊκή πολιτική και οικονομική ολιγαρχία θα σεβαστούν την λαϊκή ετυμηγορία. Είναι αντίθετα πολύ πιθανό να υιοθετηθεί μια τιμωρητική απάντηση προς τους Έλληνες ψηφοφόρους, όχι μόνο με άρνηση επανέναρξης των διαπραγματεύσεων αλλά και με πολλαπλασιασμό της οικονομικής ασφυξίας. Θα πρόκειται για πύρρειο νίκη της αριστεράς, που θα χρεωθεί την οικονομική και κοινωνική αποσταθεροποίηση. Ο απώτερος στόχος είναι να βγάλουν την αριστερά από τον χάρτη για τα επόμενα 50 χρόνια. Και θα πρέπει να αποφευχθούν όλα τα λάθη που θα μπορούσαν να επιτρέψουν κάτι τέτοιο.
    Για τους παραπάνω λόγους, είναι προς το συμφέρον της ελληνικής πλευράς να αξιοποιήσει τις όποιες πρωτοβουλίες,όπως αυτή του Γιούνκερ, για να επιτύχει τον βασικό της στόχο, σήμερα: την ακύρωση των πραξικοπηματικών κινήσεων για την ανατροπή της και την παραμονή της στην εξουσία. Παίζεται το μέλλον όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της ευρωπαϊκής αριστεράς: μετά από τέτοιο πόλεμο, η σημερινή κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη από την ιστορία, να κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις για να επιβιώσει.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Aθεόφοβε, αποτελείς ένα σημαντικό ψυχολογικό στήριγμα στις δύσκολες ώρες που όλοι περνάμε. Συνέχισε γιατί δυστυχώς μπλέξαμε άσχημα... πολύ άσχημα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή