Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Β΄ ΜΕΡΟΣ-ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΡΑΓΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗ;





Στις 20-12-2015 δημοσίευσα με τίτλο ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΡΑΓΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗ; τα δύο πρώτα άρθρα του Γιάννη Μαρίνου, στα οποία αναλύει με σαφήνεια  μερικές από τις αιτίες  που μας έχουν οδηγήσει στο σημερινό αδιέξοδο του  Ασφαλιστικού.
Συνολικά με τα δύο επόμενα άρθρα του της 20-12 και 27-12-2015 στο ΒΗΜΑ ολοκλήρωσε το θέμα, αναδεικνύοντας τόσο τις ευθύνες του κράτους αλλά επίσης και των πολιτών.  
Οι επισημάνσεις με κόκκινο και η επεξήγηση στο τέλος είναι δικές μου.


Οι καταστροφικές ιδιαιτερότητες του Συνταξιοδοτικού 

Ασφαλιστικού ατέρμονη συνέχεια. Στα άρθρα των προηγούμενων δύο Κυριακών αναφερθήκαμε στις αντικειμενικές αιτίες του αδιεξόδου στο ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό μας σύστημα (υπογεννητικότητα, γήρανση του πληθυσμού, αύξηση του προσδόκιμου ζωής) στις οποίες θα πρέπει να προστεθούν η λόγω κρίσεως αύξηση της ανεργίας και η δραματική μείωση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων, όπως και η συρρίκνωση των αποδοχών των εργαζομένων.
 Πέραν αυτών συντρέχουν και οι ελληνικές ιδιαιτερότητες που επιδεινώνουν δραματικά την κατάσταση. Ενδεικτικά σημειώνω ότι ένας στους πέντε είναι ανασφάλιστος, 200.000 πλήρους ωραρίου απασχολήσεως δηλώνουν μερική απασχόληση, 300.000 εμφανίζονται ψευδώς ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Είναι και οι αόρατοι απασχολούμενοι αγνώστου αριθμού που ούτε εκείνοι ούτε οι εργοδότες τους καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές.
Οι ανασφάλιστοι και συνεπώς εισφοροδιαφεύγοντες δίνουν ρέστα ιδιαίτερα στους τομείς τουρισμού και επισιτισμού (ένας στους τρεις εργαζομένους) ενώ ουκ ολίγοι είναι οι επιδοτούμενοι από τον ΟΑΕΔ άνεργοι που ταυτόχρονα εργάζονται κρυφά
Οι απώλειες για τα Ταμεία από όλους αυτούς λόγω της κρίσεως ή από την αδυναμία της πολιτείας να επιβάλει τη νομιμότητα έχουν υπολογιστεί σε 6 δισεκατομμύρια ευρώ (στοιχεία της ΓΣΕΕ). Είναι προφανές ότι η εισροή ενός τόσο υψηλού ποσού στα Ταμεία θα περιόριζε ριζικά τις περικοπές. Δεν θα χρειαζόταν επίσης το κούρεμα των αποθεματικών τους.


Στις ελληνικές ιδιαιτερότητες του προβλήματος της υπονόμευσης του ασφαλιστικού οικοδομήματος ολέθριο ρόλο παίζουν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις (μόνο το 18%-20% των ασφαλισμένων συνταξιοδοτούνται στα γενικά όρια ηλικίας). Οι εξαιρέσεις αφορούν τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, ανάμεσα στα οποία έχουν παρεισφρήσει και ουκ ολίγα υγιεινότατα, η πρόωρη συνταξιοδότηση με μόλις 15 χρόνια ασφάλισης, η προνομιούχος ευνοϊκή συνταξιοδοτική πρόνοια για τις γυναίκες σε ηλικία ακόμη και πολύ κατώτερη από τα 50 έτη, οι ένστολοι που είναι το ένα τρίτο των συνταξιούχων και αποστρατεύονται στην ηλικία των 53 ετών και συνεπώς συνταξιοδοτούνται επί 30 ή και 40 χρόνια (ζωή να 'χουν) προσφέροντας συγχρόνως μαύρη εργασία εις βάρος των ανέργων και των Ταμείων.
Ας σημειωθεί ότι ο μέσος όρος ηλικίας συνταξιοδότησης στο Δημόσιο εξακολουθεί να είναι κάτω από τα 54 χρόνια, προφανώς χάρη στις αιτήσεις πρόωρης (κυρίως λόγω της απειλής απώλειας του εφάπαξ ή για να προλάβουν τις περαιτέρω περικοπές συντάξεων). Κάπου 330.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης αναμένουν και θα επιβαρύνουν τα Ταμεία με επιπλέον 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ.


Το ασφαλιστικό σύστημα υπονομεύεται και με τις κατά καιρούς εθελούσιες εξόδους διαφόρων συνήθως προνομιούχων εργαζομένων (κυρίως σε τράπεζες και ΔΕΚΟ) ή με συνταξιοδότηση με ελάχιστα χρόνια θητείας, όπως για τους βουλευτές, δημάρχους και περιφερειάρχες. Υψηλό κόστος έχουν και οι πολλαπλές συντάξεις (ακόμη και 10 εισπράττουν κάποιοι, ενώ με 5 συντάξεις είναι τουλάχιστον 14.000 άτομα).
Αλλά για να είναι στοιχειωδώς πλήρης η συνοπτικότατη δυστυχώς (ελλείψει χώρου) περιγραφή των αιτιών που οδήγησαν το Ασφαλιστικό στο σημερινό αδιέξοδο θα χρειαστεί ένα ακόμη σημείωμα όπου θα κρύβονται και πολλά δυσώδη μυστικά, στα οποία συνέβαλε η φαυλότητα του πολιτικού μας συστήματος, συμπεριλαμβανομένης και της δήθεν αθώας Αριστεράς.


Ασφαλιστικό σύστημα που παραβιάζει ακόμη και το Σύνταγμα

Στην καρικατούρα ασφαλιστικού συστήματος στην οποία αυτό έχει καταντήσει, εκτός της συμβολής των φαύλων παροχών και ρυθμίσεων, πρωτεύοντα ρόλο διαδραμάτισαν και η εισφοροδιαφυγή από μικρούς και μεγάλους και τα διάφορα κατά καιρούς συγχωροχάρτια, που γενναιόδωρα χορηγούνταν προς τους παρανομούντες σε βάρος των νομοταγών. Τα τελευταία χρόνια στην εισφοροδιαφυγή προστέθηκαν και δεκάδες χιλιάδες οικονομικοί μετανάστες, που δουλεύουν με «μαύρα» ακόμη και για το Δημόσιο.


Σχετικά πρόσφατη και η αριστερής ευρεσιτεχνίας και ήθους συνταγή «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω», η οποία ήδη διαθέτει και υπουργό* στην για πρώτη φορά κυβέρνηση της Αριστεράς
Η θεότυφλη μάλιστα Δικαιοσύνη μας έφθασε να νομιμοποιήσει κόμμα που καλούσε τους πολίτες να μην πληρώνουν. Δηλαδή να παρανομούν. Ανάλογης «αβλεψίας» αποτέλεσμα είναι και η πληθώρα των κάθε είδους ειδικών ευνοϊκών διατάξεων για διάφορες κατηγορίες ευνοουμένων του πολιτικού μας συστήματος.

 Μάταια το άρθρο 4 του Συντάγματος θεσπίζει για όλους τους Ελληνες «ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις» και ότι «συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους». Ομως πολύ πριν από το οργουελικό εύρημα είχε προβλεφθεί ακόμη και στο ίδιο το Σύνταγμά μας κάποιοι Έλληνες να είναι πιο ίσοι από τους άλλους. 
Και αφού το ίδιο το Σύνταγμά μας είναι διάτρητο από αντιδημοκρατικές παρεκκλίσεις, γιατί και οι προστάτες και εφαρμοστές του δικαστικοί να μην έχουν ευνοηθεί με πρόωρη συνταξιοδότηση, ακόμη και έπειτα από μόλις 12 χρόνια υπηρεσίας, όπως συνέβη με νόμο του 2008... 
Οπως και οι συνδικαλιστές, που με 12 χρόνια θητεία και αυτοί έπαιρναν συνδικαλιστική σύνταξη που πληρώναμε εμείς, οι δευτέρας κατηγορίας πολίτες.



Το διάσπαρτο σε πολυάριθμα Ταμεία ασφαλιστικό μας σύστημα με τεράστιο κόστος λειτουργίας είναι γνωστό ότι παρέχει πρόωρη σύνταξη και με πλασματικά χρόνια υπηρεσίας (στρατιωτική θητεία, 300 ημέρες ανεργίας, εκπαιδευτική άδεια άνευ αποδοχών, χρόνος σπουδών, χρόνος κύησης και λοχείας, χρόνος απεργίας, χρόνος μαθητείας, κ.ο.κ.). 
Πρόσφατος νόμος του ΣΥΡΙΖΑ παρέσχε σε έξι γυναίκες ασφαλισμένες στο ταμείο προσωπικού ΗΣΑΠ σύνταξη μόλις συμπλήρωσαν το 50ό έτος.


Το γενναιόδωρο (με τις εισφορές μας) φαύλο κράτος μας φόρτωσε τα ασφαλιστικά ταμεία με πολυάριθμες κατηγορίες ευνοουμένων, που ελάχιστα επιβαρύνθηκαν με ασφάλιστρα, όπως ηθοποιοί, ποδοσφαιριστές, ναυτικοί της ξηράς (με ελάχιστο χρόνο εργασίας στη θάλασσα), επαναπατρισθέντες από ανατολικές χώρες αριστεροί, πρόσφυγες από Αίγυπτο, Τουρκία, Κύπρο, αντιστασιακοί συχνά ψευδεπίγραφοι, δηλαδή απατεώνες, αγρότες που μέχρι πριν από λίγα χρόνια δεν επιβαρύνονταν με εισφορές (αλλά και αν επιβαρύνονταν σπανίως τις πληρώνουν), που μάλιστα λαμβάνουν και διπλή σύνταξη (τα ανδρόγυνα).


Προσθέστε σε όλους αυτούς και εκείνους που επιδίδονται στο ευρύτατα διαδεδομένο σπορ της απάτης - τυφλοί που οδηγούν ταξί, ανάπηροι που παίζουν ποδόσφαιρο, βαριά ασθενείς που χαίρουν άκρας υγείας, εργαζόμενοι σε (ψευδο)-βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, 7.500 που συνταξιοδοτούνταν αν και νεκροί. Επίσης τεράστιες είναι οι απώλειες των Ταμείων από επιστροφές ασφαλίστρων σε επιχειρήσεις για αναπτυξιακούς ή εξαγωγικούς λόγους, ή στον βωμό του ψηφοθηρικού λαϊκισμού (όπως υπέρ των ποδοσφαιρικών εταιρειών), ή για εξυπηρέτηση διαπλεκομένων, όπως στον χώρο του δυσώδους πετρελαϊκού κυκλώματος. Με αυτά και με αυτά φθάσαμε στο σημερινό κατάντημα.




* Ο Αλέξης Χαρίτσης από στέλεχος του κινήματος με σύνθημα το «δεν πληρώνω-δεν πληρώνω» έγινε Γενικός Γραμματέας του ΕΣΠΑ με αποτέλεσμα το «δεν εισπράττω-δεν εισπράττω» Ήταν φυσικό να γίνει και Υφυπουργός Οικονομίας για θέματα ΕΣΠΑ.
Ο υπεύθυνος του τομέα Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση πως επί οκτώ μήνες δεν προχώρησε σε καμία απορρόφηση από το ΕΣΠΑ.


2 σχόλια:

  1. Κατάρχήν χρόνια σας καλά, και εί δυνατόν πολλά. Ο "εργαζόμενος νέος", έγραψε πολλά και ορθά, αλλά αλλά για "παγωμένα"αποθεματικά, PSI, δομημένα ομόλογα και λοιπά χρηματηστηριακά εγκλήματα, τσιμουδιά.Οι όποιες επιδερμικές αναφορές "..πρωτεύοντα ρόλο διαδραμάτισαν και η εισφοροδιαφυγή από μικρούς και μεγάλους και τα διάφορα κατά καιρούς συγχωροχάρτια, που γενναιόδωρα χορηγούνταν προς τους παρανομούντες σε βάρος των νομοταγών.." στίς ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΕΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ που γίνανε σε μεγαλοεταιρείες και δεν τηρήθηκαν,δεν αναιρεί την συνολική οπτική: φταίνε οι συνταξιούχοι, το "ανεπαρκές ή λαικιστικό" κράτος και κάποιοι "κακοί" επιχειρηματίες. Πολύ στενή οπτική..και σαφέστατα προσανατολισμένη. Ευχές θερμές για ένα ευτυχές 2016

    ΑπάντησηΔιαγραφή