Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΞΕΛΙΣΣΟΤΑΝ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΗ α΄μέρος




Η ιατρική άρχισε να γίνεται ουσιαστικά επιστήμη με την ανακάλυψη των μικροβίων, την ασηψία και αντισηψία την ανακάλυψη των αντιβιοτικών ενώ συνέβαλλε σημαντικά η εξέλιξη της φαρμακολογίας και η  πρόοδος της ιατρικής τεχνολογίας. Στην εποχή μας η ιατρική γνώση διπλασιάζεται με καταπλήσσοντα ρυθμό σχεδόν κάθε 6 χρόνια.
Στο ποστ μου ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΡΩΚΤΟΣ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ! έχω γράψει για τα χρόνια που η χειρουργική κατάφερε να φύγει από τα χέρια των κουρέων.


Όπως φαίνεται και στην διαφήμιση από το ποστ μου ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΓΙΑ ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ 1883 ΕΩΣ ΤΟ 1915 στην Ελλάδα ακόμα και το 1898 κουρείς θεράπευσαν τις αιμορροΐδες!
Αντίστοιχα στο ποστ μου ΑΠΟ ΤΟ ΓΑΡΓΑΛΗΜΑ ΤΟΥ ΑΙΔΟΙΟΥ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΘΗΡΕΣΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΒΡΙΚΟΛΑΚΕΣ διαπιστώνει κανείς τις, αφελείς και άσχετες από την φυσιολογία, απόψεις που επικρατούσαν τον 17ο αιώνα για την σύλληψη των παιδιών ενώ όχι μόνο άσχετες αλλά και επικίνδυνες για την υγεία ήσαν και οι υπάρχουσες τότε αντιλήψεις για  την καθαριότητα.( ΟΤΑΝ Η ΑΠΛΥΣΙΑ ΚΑΙ ΒΡΩΜΑ ΘΕΩΡΗΘΗΚΑΝ ΩΣ ΥΓΕΙΑ! )
Αρκετές πρακτικές από την παλαιολιθική εποχή και τον Ιπποκράτη, καθαρά αντιεπιστημονικές με τα σημερινά δεδομένα, όπως ο τρυπανισμός του κρανίου, που βλέπετε στην πρώτη φωτογραφία του 18ου αιώνα, έφτασαν μέχρι τις μέρες μας να χρησιμοποιούνται ως εναλλακτική θεραπεία που υποτίθεται πως αυξάνει την ροή του αίματος στον εγκέφαλο (των ανεγκέφαλων!)


Στις ιατρικές δοξασίες της εποχής ήταν και η απολαυστική θεραπεία της υστερίας ΟΤΑΝ Ο ΑΥΝΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ! του νοσήματος. Στην διαφήμιση της εποχής το μηχάνημα «ιππασίας» θεράπευε με τις δονήσεις του στο αιδοίο την υστερία, την παχυσαρκία αλλά και την ποδάγρα!
Δεν ήταν όμως όλες οι θεραπείες ευχάριστες.
Από την εποχή του Ιπποκράτη, ο οποίος στηριζόμενος στη διδασκαλία των Προσωκρατικών, όσον αφορά τα 4 στοιχεία που αποτελούν το Σύμπαν (Γη, Νερό, Φωτιά, Αέρας), υποστήριζε ότι τα 4 αυτά στοιχεία εκδηλώνονται και μέσα στο ανθρώπινο σώμα, με τους 4 ζωογόνους χυμούς, το αίμα, την κίτρινη χολή, την μαύρη χολή και το φλέγμα. Οι αντιλήψεις αυτές επικρατούσαν μέχρι τον 19 αιώνα, οπότε η επικράτηση ή η έλλειψη κάποιου από αυτούς επηρέαζε την υγεία του ανθρώπου. Έτσι οι αφαιμάξεις αποτελούσαν συνήθη ιατρική πρακτική είτε με φλεβοτομίες είτε με βδέλλες.





 Ένα βρετανικό ιατρικό κείμενο της εποχής εκείνης  συνιστούσε τις βδέλλες  για: ακμή, άσθμα, καρκίνο, χολέρα, κώμα, σπασμούς, διαβήτη, επιληψία, γάγγραινα, ουρική αρθρίτιδα, έρπη, δυσπεψία, παραφροσύνη, ίκτερο, λέπρα, οφθαλμία, πανούκλα, σκορβούτο, ευλογιά, εγκεφαλικό, τέτανο,  φυματίωση και για εκατό άλλες ασθένειες!
Το σάλιο της βδέλλας περιέχει μια αναισθητική ουσία και έτσι ο ασθενής δεν την αισθάνεται στο δέρμα του καθώς του ρουφάει το αίμα ενώ όταν γεμίζει  με αυτό αποκολλάται μόνη της.
Οι βδέλλες χρησιμοποιούνται ακόμα στην Ρωσία ως φτηνή αντιπηκτική αγωγή (10 εκατομμύρια βδέλλες συνταγογραφούνται στη Ρωσία κάθε χρόνο)



Επίσης χρησιμοποιούνται ως  θεραπεία  στην εναλλακτική ψευδοϊατρική του Cupping. Αυτή είναι ιδιαίτερα δημοφιλής θεραπεία, στους ευεπίφορους σε εναλλακτικές θεραπείες αστέρες του Χόλυγουντ, και συνίσταται σε τοποθέτηση  βεντούζας αφού προηγουμένως γίνει λύση της συνέχειας του δέρματος με χρήση ξυραφιού ή βδέλλας.



Όσοι από τους ασθενείς γλύτωναν από τις αφαιμάξεις και τις βδέλλες δεν γλύτωναν από τους υποκλυσμούς. Στην φωτογραφία το 2ο κλύσμα είναι συσκευή για να μπορεί να το κάνει κανείς μόνος του.
 Οι υποκλυσμοί περιείχαν χολή αγριόχοιρου ή αλάτι, μαγειρική σόδα, σαπούνι με καφέ, πίτουρο, βότανα μέλι ή χαμομήλι.
Ήσαν ιδιαίτερα δημοφιλείς από τον 17-19ο αιώνα κυρίως στην αριστοκρατία με πολλούς υποκλυσμούς ημερησίως.
Στον  βασιλιά Λουδοβίκο XIV της Γαλλίας λέγεται ότι είχαν γίνει πάνω από 2.000 κλύσματα κατά τη διάρκεια της βασιλείας του,  μερικά μάλιστα καθώς καθόταν στο θρόνο του!
Σίγουρα όλοι θα έχετε ακούσει ή και καταναλώσει κόρν φλέικς Kellogg.
Τα πρωτοκατασκεύασε ένας ιδιόρρυθμος γιατρός, ο John Harvey Kellogg που σε ένα σανατόριο που είχε εφάρμοζε διάφορες άκρως συζητήσιμες αγωγές για υγιεινή ζωή.
Πίστευε ότι καθαρίζοντας το έντερο μπορούσε να θεραπεύσει τον καρκίνο του στομάχου, τα έλκη, τον διαβήτη, τη σχιζοφρένεια, την  καταθλιπτική μανία, την ακμή, την αναιμία, την εξασθένιση του οργανισμού, την ημικρανία ακόμα και την πρόωρη γήρανση!



Έτσι με την μηχανή του σκίτσου χορηγούσε ταχέως 15 γαλόνια νερό στο παχύ έντερο του ατυχούς που «θεράπευε»  και μετά του έβαζε στο κλύσμα 250 ml  γιαούρτι για να αντικαταστήσει την χλωρίδα του εντέρου ενώ τον έβαζε να φάει και άλλα 250!
Μερικοί εναλλακτικοί αλμπάνηδες ακόμα σήμερα στις ΗΠΑ εφαρμόζουν για λόγους δήθεν αποτοξίνωσης του σώματος καθαρτικούς υποκλυσμούς του παχέος εντέρου με διάφορες ουσίες σε νερό.
Οι παραπάνω θεραπείες, ενώ από πολλά χρόνια έχουν απορριφτεί από την ιατρική,  εξακολουθούν να εφαρμόζονται από αρκετούς εναλλακτικούς με αποτέλεσμα ακόμα και ευφυή άτομα να διακινδυνεύουν με αυτές την ζωή τους
Στο ποστ μου ΠΕΡΙ ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ έχω αναφερθεί στην περίπτωση του Steve Jobs, του ιδιοφυούς ιδρυτή της Apple, που καθυστέρησε 9 μήνες να χειρουργήσει  ένα σπάνιο τύπο  καρκίνου του παγκρέατος. από τον οποίο θα μπορούσε  να έχει επιζήσει. Το διάστημα αυτό  αντίθετα κατέφυγε σε εναλλακτικές θεραπείες με φυτική διατροφή, βελονισμό, βότανα, δίαιτες, χυμούς, καθαρτικούς υποκλυσμούς μέχρι και σε μέντιουμ! 

3 σχόλια:

  1. Τέλειο ποστ! Ευχαριστώ :) Να είσαι καλά και να συνεχίζεις απτόητος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το είχε πιάσει η σπαμοπαγίδα. Ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Θα έχει και συνέχεια.

      Διαγραφή
  2. Γιατί "ψευδοϊατρική" οι βεντούζες; Δεν κάνουνε καλό, όχι βέβαια διά πάσαν νόσον και μαλακίαν, αλλά εκεί που μια υπεραιμία στη ράχη θα ωφελούσε; Δεν κάνουν καλό στις πούντες, π.χ.; Ρωτάω, δεν ξέρω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή